+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Mediterrán Isztria 2023

Horvátország, Isztriai-félsziget

Szállás típus: Hotel ***
Ellátás: Félpanzió
Utazás módja: Busszal
Időtartam:
Típus: Csillagtúrák, Dél-európai program, Kelet-európai program, Mediterrán program, Nyaralás-pihenés, Tengerparti pihenés, Városlátogatás
Indulás:

A program tervezett útvonala 6 napos út esetén:

1. nap: Szeged – Budapest – Fiume (Rijeka) – Isztria (580 km)

Elutazás a kora reggeli órákban Szegedről. Utazás a Budapest–Nagykanizsa–Letenye–Zágráb–Karlovac útvonalon az Isztriai-félsziget lábához, a monarchia legjelentősebb kikötőjébe, Fiumébe, A mai Rijeka belvárosa máig megőrizte kellemes hangulatát. Sétálunk a város főutcáján, megtekintjük a XVII. századi barokk városkapuját, a városházát és a Kormányzósági palotát, a színház épületét és a vásárcsarnokot. Élvezzük az ország legnagyobb tengeri kikötőjének hangulatát. Az esti órákban érkezünk szálláshelyünkre (júniusi-szeptemberi-októberi időpontjaink esetében 4 nap/3 éjszaka, júliusi és augusztusi időpontjaink esetében 6 nap/5 éjszaka elhelyezés biztosított). A szállás elfoglalását követően vacsorával várnak bennünket. Vacsoránkat elfogyasztva sétálunk a tengerparton, élvezzük a tenger sós levegőjét.

2. nap: Pihenés az isztriai félszigeten vagy Brioni szigetek hajókirándulás (csak júliusi és augusztusi időpontokban!)

Egész nap pihenhet, strandolhat a tengerparton, vagy jöjjön velünk! Fakultatív ajánlatunk: hajókirándulásra invitáljuk az isztriai félsziget mentén, melynek során elhajózunk a Brioni szigetekre. A 14 tagból álló szigetcsoport teljes területe nemzeti park. A legnagyobb sziget Veli Brijun, itt találhatók a legfontosabb látnivalók is. Kisvonattal jutunk el a Verige-öbölben húzódó római villához és a szafari parkba. A Tito-villában kiállítás emlékezik a jugoszláv időkre, a Régészeti Múzeumban pedig a sziget történelmi múltjával ismerkedhetünk. Szabadidő után vacsoraidőre térünk vissza szálláshelyünkre.

3(2). nap: A félsziget déli csücske: Pula. Rovinj – Pazin vára és Poreč (190 km)

Reggelit követően kirándulásra indulunk a félsziget déli csücske felé. Utazásunk első állomása Pula, ahol római emlékekkel ismerkedünk: amfiteátrum, római fórum, Augustus temploma, Sergius diadalíve. Továbbutazunk Pazin felé – fotószünetet tartunk a XV. században a sziklaszirtre épített várkastélynál, amely Verne Gyulát a „Sándor Mátyás” egyik helyszínének regénybe foglalására ihlette. Innen megyünk a közeli Rovinjba, melynek festői óvárosa megragadja a látogatót. Felkapaszkodva az óvárosba találjuk a Szent Eufémia templomot, mely az Isztria legnagyobb barokk temploma, tornya a velencei Campanile mintájára épült. A félszigeten elhelyezkedő óváros belső öblében gyönyörködhetünk a régi kikötőben ringatózó színes kis halászhajók látványában. Poreč felé folytatjuk utunkat. A tengerbe nyúló kis félsziget az egyik leglátogatottabb üdülőhely. Láthatjuk hangulatos óvárosát, az UNESCO Világörökség részét képező Szent Eufrásziusz bazilikát, a várostornyot, a kerek tornyot. Sétálunk hangulatos tengerparti promenádján, élvezzük kikötői hangulatát. Utunk végén visszatérünk szálláshelyünkre, ahol vacsora várja utasainkat.

4. nap: Pihenés az isztriai félszigeten vagy kirándulás Szlovéniába (250 km) (csak júliusi és augusztusi időpontokban!)

Egész nap pihenhet, strandolhat a tengerparton, vagy jöjjön Velünk! Fakultatív ajánlatunk: egész napos autóbuszos kirándulásra hívjuk a szlovén határvidékre. Első állomásunk a szlovén tengerpart legszebb kis városa, az olaszos hangulatú Piran. Fellegvára festőien magasodik a tengerkék vize fölé. A közelben fekszik a riviéra gyöngyszeme: Portorož. Az elit kedvelt nyaralóhelyén, a tengerparti promenádon fotószünetet tartunk. Innen Lipicára utazunk. A Habsburg Károly főherceg által 1580-ban alapított világhírű ménesbirtok újra régi fényében pompázik, amelyet helyi idegenvezető kalauzolásával járunk be. Végül a Ferenc József császár öccse, Miksa által építtetett meseszerű Miramare kastélyt látogatjuk meg Olaszországban. A kastély az 1850-es években épült, és eredeti berendezésével, valamint hatalmas ősfákkal és szökőkutakkal kiépített parkjával kápráztatja el látogatóit. Estefelé térünk vissza szálláshelyünkre.

5(3). nap: Strandolás vagy hajóval a Lim-fjordon, látogatás Motovunban

Szabadidőben élvezheti a szálloda szolgáltatásait, vagy pihenhet a tengerparton. Fakultatív ajánlatunk: Egész napos kirándulásra indulunk a tenger által elárasztott karsztvölgyhöz, a 9 km hosszú és 600 m széles Lim csatornához, mely a norvég fjordokhoz hasonlít. A rovinji kikötőbe érkezve hajóra szállunk és behajózunk a Lim-fjord meredek, fákkal benőtt sziklafalai közé, mintha egy kanyonban utaznánk. (Itt forgatták a Vikingek c. filmet). A sokak által látogatott egyedülálló természeti képződmény egykor kalózok búvóhelye volt, ma nemzeti park. A hajókirándulás alatt ebédet is biztosítunk utasainknak. Délután utunkat folytatva Motovunba érkezünk, Észak-Isztria egyik legkisebb, olaszok által lakott településére, amely egy 270 m magas szikla tetején húzódik. Közelítve a hegycsúcsot övező kisvároshoz, láthatjuk Motovun egyedi elhelyezkedését. A táj és a város egyaránt festői, hangulata Toszkánát idézi. A falu lakói a környékbéli tölgyerdőkben termő szarvasgombát, a kiváló minőségű szőlőből készített borokat és a remek isztriai tésztákat kínálják megvételre. Estére térünk vissza szálláshelyünkre.

6(4). nap: Opatija – Budapest – Szeged (580 km)

Reggelinket elfogyasztva a „boldog békeidők” szépséges Abbáziájával (ma: Opatija) ismerkedünk. A város már a XIX. században a monarchia legjelentősebb üdülőhelye volt, máig megőrizte a monarchia hangulatát. Kellemes klímája, gyönyörű fekvése miatt egész évben kedvelt üdülőhely. Sétálunk promenádján, élvezzük a búcsú utolsó pillanatait. Búcsúzóul térjen be egy finom kávéra, fagylaltra a promenádon található Hotel Millennium cukrászdájába. Távolodva a várostól, a Fiume felett magasodó Trsat középkori vára mellett utazunk hazafelé a Zágráb–Karlovac–Letenye útvonalon. Az esti órákban érkezünk Budapestre, majd utunkat folytatjuk Szegedre.
 

Júniusi, szeptemberi és októberi programjaink 4 napos program szerint valósulnak meg!

A 2. és 4. napok programjai csak a júliusi és augusztusi időpontok esetében valósulnak meg!

Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

Adat / lap
/

Árak és felárak magyar forintban és euróban (1 főre)
2023. 06.22., 07.25., 08.22., 09.21., 10.19.
Eurós áraink árfolyam garanciával - További információért kattintson IDE!


Részvételi díj 4 nap / 3 éjszaka (06.22.): 137.500 Ft / 357 EUR
(Kis csoportos létszám felár: 10.500 Ft / 27 EUR/fő*)
Részvételi díj 4 nap / 3 éjszaka (09.21.): 118.500 Ft / 308 EUR
Részvételi díj 4 nap / 3 éjszaka (10.19.): 108.500 Ft / 282 EUR
(Kis csoportos létszám felár: 8.500 Ft / 22 EUR/fő*) 
Részvételi díj 6 nap / 5 éjszaka (07.25., 08.22.): 248.000 Ft / 598 EUR
(Kis csoportos létszám felár: 19.000 Ft / 46 EUR/fő*)
1 ágyas felár 4 nap / 3 éjszaka (06.22.): 33.000 Ft / 86 EUR
1 ágyas felár 4 nap / 3 éjszaka (09.21., 10.19.): 22.000 Ft / 57 EUR 
1 ágyas felár 6 nap / 5 éjszaka: 68.000 Ft / 177 EUR


Utasbiztosítás (Classic) 4 nap: 2.800 Ft
Utasbiztosítás (Prémium) 4 nap: 3.640 Ft 
Utasbiztosítás (Privileg) 4 nap: 4.600 Ft 
Utasbiztosítás (Classic) 6 nap: 4.200 Ft
Utasbiztosítás (Prémium) 6 nap: 5.460 Ft 
Utasbiztosítás (Privileg) 6 nap: 6.900 Ft 
2021.01.01-től a megrendeléssel egyidőben igényelt BBP biztosítással az Ön kalkulált útlemondási biztosítása önrészmentessé válik. Részletek itt.


Utazás: autóbusszal
Elhelyezés: 5(3) éjszaka szálloda***, 2 ágyas tus/wc-s szobában
Ellátás: 5(3)x félpanzió


Fakultatív programok (20 főtől):
Egész napos hajókirándulás a Lim-fjordon, ebéddel: 75 EUR
(foglaláskor jelezni kell, helyszínen fizetendő)
Hajókirándulás a Brioni-szigetekre: 10.500 Ft+ 40 EUR belépő / 28 EUR + 40 EUR belépő (belépőjegy a szigetre)
(csak júliusi és augusztusi csoportok esetén valósul meg)
Egész napos Szlovénia kirándulás: 16.000 Ft / 42 EUR
(csak júliusi és augusztusi csoportok esetén valósul meg)


4 nap/3 éj Belépők és jegyek tájékoztató árai : 20 EUR
4 nap/3 éj Egyéb helyszínen fizetendő költségek: 20 EUR
6 nap/5 éj Belépők és jegyek tájékoztató árai : 40 EUR
6 nap/5 éj Egyéb helyszínen fizetendő költségek: 25 EUR

A belépők ára tájékoztató jelleggel került feltüntetésre, előzetes tájékoztató nélkül módosulhatnak!
Az árak bizonyos esetekben nem csak a belépőjegyeket, hanem járulékos költségeket is tartalmaznak (adminisztrációs díj, helyi idegenvezető, szervezési költség, csoportbejelentés, transzfer, egyéb költségek, stb.)


Minimális létszám: 35 fő

Az előzetesen meghirdetett részvételi díj a fenti minimális utaslétszám esetén érvényes. A részvételi díj nem tartalmazza a létszám felárat. 20-35 nappal az indulás előtt amennyiben az utaslétszám nem éri el a meghírdetett minimális létszámot, abban az esetben létszám felár fizetendő, melynek mértéke:
*A 4 napos program, 25-34 fő esetén (06.22.): 10.500 Ft / 27 EUR/fő

*A 4 napos program, 25-34 fő esetén (09.21., 10.19.): 8.500 Ft / 22 EUR/fő

*A 6 napos program, 25-34 fő esetén (07.25., 08.22.): 19.000 Ft / 46 EUR/fő

Ezen "létszám felár" az előzetesen meghirdetett minimális indulási létszám alatti csoportok esetében kerül csak érvényesítésre. Természetesen amennyiben a csoport tényleges indulása az előzetesen meghírdetett miimális utaslétszám alapján valósul meg (időközben megrendelések érkeztek az adott utazásra) úgy a befizetett "létszám felár" az utas részére visszafizetésre kerül.
Ezen felár nem tartalmaz árrést, ezen felár megfizetésével nem célunk hasznot képezni irodánknak. Egyetlen célunk van csak, hogy a minimális létszámmal is meg tudjanak valósulni a Z(s)EPPELIN Programok, meg tudjanak valósulni a tervezett utazások és az élmények valóra váljanak!


Csatlakozási lehetőség: Szeged-Kecskemét-Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa útvonalon. Transzfer csatlakozás lehetőségeiről információ a programfüzet elején és honlapunkon. A részvételi díj útlemondási biztosítást tartalmaz. Utasbiztosítás (BBP) megkötése utazási feltétel! Júniusi, szeptemberi és novemberi programjaink 5 napos program szerint valósulnak meg! A 2. és 5. napok programjai csak a júliusi és augusztusi időpontok esetében valósulnak meg!


A részvételi díj tartalmazza:

- utazást korszerű, kényelmes, légkondicionált autóbusszal

- 6 (4) éjszaka jó minőségű szállodai elhelyezést 3* kategóriában, 2 ágyas zuhanyzós / WC-s szobában

- 6 (4) x félpanziós ellátást (reggeli és vacsora)

- alap program szerinti programokat és városnézéseket a program szerint

- magyar nyelvű idegenvezetést a programokon

- útlemondás biztosítást

 

A részvételi díj nem tartalmazza:

- az étkezésekhez ital fogyasztást (helyszínen fizetendő)

- fakultatív programon való részvételt

- az alap programon felül teljesítésre kerülő programok költségeit

- belépőjegyek és az audioguide/fülhallgató árát (helyszínen fizetendő)

- idegenforgalmi adót (helyszínen fizetendő)

- kötelező jellegű helyi idegenvezető költségeit

- kedvezményes csoportos baleset-betegség-poggyász biztosítást

- minimális induló utaslétszám hiányában a létszám felárat 

- valamint az egyéb, a fentiekben nem említett, az utazás során felmerülő költségeket (pl. személyes jellegű kiadásokat)


A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Érintett desztinációk:

Horvátország

Látnivalók:

Zágráb sokat szenvedett a háború alatt Szerencsére a rakétatámadások nyomai szép lassan eltűnnek az épületek, műemlékek falairól, és a látnivalók újra régi pompájukban tündökölnek. Érdemes először a Szent-István székesegyházat felkeresni, értékét a gyönyörű, neogótikus külsőn kívül a freskók, márvány oltárak, szószékek jelentik. A templom melletti Lotrscak toronyból elképzelhetetlenül szép körpanoráma nyílik a fővárosra. A városközpont hemzseg a múzeumoktól, ki-ki érdeklődése szerint megtekintheti a Történelmi Múzeumot, a Városi Múzeumot vagy a Természettudományi Múzeumot. A múzeumimádóknak érdemes felkeresni a város távolabbi pontjain található gyűjteményeket is, a Strossmayer Galéria ókori rajzai, a Régészeti Múzeum egyiptomi múmiái nagy élményt jelentenek.
A dalmáciai Dubrovnik a világ egyik legszebb üdülőhelye, óvárosa a világörökség része. Csodálatos márvány borítású terei, macskaköves utcái, templomi, palotái, szökőkútjai, azt az érzés keltik az emberben, mintha mesevilágba csöppent volna. A Placa sétányon végigsétálva megcsodálhatjuk a Szent Blaise templomot, a Rektor Palotát valamint a nyüzsgő piacteret. A városfal a világ építészetének remeke, a kilátás a tengerre és a városra elmesélhetetlen. A város közelében fekvő Lokrum sziget elsőrangú fürdőhely.
Split a horvát tengerpart legnagyobb városa, melyet sajnos az iparfejlesztés, a gyárak, a kikötők és az újonnan felépített házak meglehetősen elcsúfítottak. Szerencsére az óváros képes volt megőrizni ódon hangulatát. Az óvárost a Diokletiánusz palota monumentális épületegyüttese uralja. A palota a világ egyik legszebb, legnagyobb fennmaradt római kori épülete. Ha nincs időnk a teljes bebarangoláshoz, egy rövidebb túra keretében nézzük meg a volt előcsarnokot, a Jupiter templomot, a mauzóleumot.
Rovinj az Isztria-félsziget déli csücskén fekszik, festőien szép, középkori hangulatot árasztó városka. Gyönyörű hegyek ölelésében, a tenger felől apró szigetek védelmében fekszik. Remek horgászhely, valamint jachtkikötő. A város látnivalói közül kiemelkedik a Szent Eufénia székesegyház, valamint a kicsiknek és nagyoknak egyaránt óriási élményt nyújtó több, mint 100 éve működő akvárium. A Punta Correnta park gyönyörű fürdőhely.

Térség: Isztriai-félsziget

Az Adriai-tenger egyik nagy félszigete, a Trieszti-öböl, Kvarner-öböl határolja. Mi magyarok főleg azért szeretjük mert viszonylag gyorsan és könnyen elérhető a kítűnő horvát autópályák segítségével. Legjelentősebb városai: Umag, Savudrija, Novigrad, Porec, Vrsar, Rovinj, Pula, Medulin, Rabac.

Város: Pula

A több, mint 3000 éves, 62 ezres lakossággal, és két hivatalos nyelvvel (olasz és horvát) is rendelkező Pula Isztria fővárosa, és legnagyobb városa. Kellemes klímájáról, és romlatlan természeti környezetéről ismert. Már Kr. e. a 10. században is lakták, az illírek. A 19. századtól az I. világháborúig az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészetének központja volt. Pula, a régió többi városához hasonlóan kellemes klímájáról, romlatlan természeti szépségeiről, és szelíd, türkízkék tengeréről ismert. Strandjai még adriai viszonylatban is rendkívül tiszták, és jól felszereltek. Pula ezenfelül gazdag történelmi örökségekkel rendelkezik, pl. egy teljes valójában pompázó római amfiteátrummal, és egyedülállóan sok, jó állapotban megmaradt római építménnyel, melyek egyedivé teszik a számos horvátországi üdülőhely között. E tényezők világszerte ismert, népszerű turistacélponttá tették e gyönyörű várost, és a legtöbben többször is visszalátogatnak ide. A turizmus mellett a borászat, a halászat, és a hajóépítés is régi hagyományokkal rendelkezik itt.

Amfiteátrum, Aréna

Pula, és talán egész Horvátország leghíresebb látnivalója e 23 ezer befogadására képes, mészkőből készült aréna, amelyet az 1. században építettek. Ez a világ 6. legnagyobb, ma is álló arénája. Az antikvitás korának egyik legjobban megőrzött arénája a pulai. A római időkben véres gladiátorviadalok helyszíne volt, a középkorban lovagi tornáknak adott otthont, ma pedig koncerteket, és operaelőadásokat tartanak benne. Hihetetlen, de mégis megtörtént, hogy a II. Világháború idején az olasz fasiszták azt tervezték, hogy szétszerelik az Amfiteátrumot, és Olaszországba szállítják, tervükről csupán a várható nagy költségek miatt mondtak le.

Pula Amfiteátrum
Pula Amfiteátrum

Sergius diadalív / Aranykapu

Az Aranykapu Kr.e. 31-ben épült, a városkapuval szemben fekszik, szinte bejáratként szolgál Pula óvárosának szűk utcáiba. Salvia Postuma Sergi építette a saját pénzéből, ajándékul három családtagjának, akik akkor fontos szerepet töltöttek be Pula életében.

Pula, diadalív
Pula diadalív

Herkules-kapu

Pula legrégibb kapuja az 1. század közepéről. Nevét a város patrónusáról, Herkulesről kapta.

Herkules kapu

Róma és Augustus temploma

Az 1. században építette Róma akkori császára, Augustus, a római Mars-templom mintájára. Később katolikus templom lett, majd pedig bármilyen hihetetlen, csűrként használták. 1944-ben Pula bombázása idején súlyosan megrongálódott, de később restaurálták.

Pula, Augustus templom
Pula Augustus templom

Városháza / Podeszta-palota

A pulai városházát 1296-ban építtette Vitreus podeszta, akiről a Podeszta-palota nevet kapta az épület. A 17. században átépítették, ekkor reneszánsz homlokzatot kapott. Eredeti formájában csak a keleti oldalát láthatjuk egy sajnálatos tűzvész eredményeképp. A fórumon, az Augustus templom mellett található.

Tengeri Orgona
Pula városháza

Mária Mennybemenetele Székesegyház

A Székesegyház Pula néhány más épületéhez hasonlóan valóságos stíluskavalkád. Egy római templom alapjaira, román stílusban épült, majd a 15. században átépítették. Gótikus részek, és a klasszicizmus jelei is felfedezhetők benne. Évszázadokig építették, számtalanszor átépítették és bővítették, a legidősebb része a 4. századból maradt fenn. Tornyát a 17. század második felében húzták fel, melynek építéséhez szégyenszemre az Amfiteátrum köveit használták fel.

Pula székesegyház

Brijuni Nemzeti Park

A Pulától mindössze 2 km-re található, 14 kis szigetből álló szigetcsoportra a városból hajókirándulásokat szerveznek. A Brijuni 1983 óta számít nemzeti parknak. A szigetek közül csak a két legnagyobb, Veli Brijun és Mali Brijun látogatható. Nem csak nemzeti park, üdülőhelynek is számít, különösen népszerű a politikkusok körében, Titonak is volt itt rezidenciája. A csodálatos szigetcsoportot már a rómaiak is felfedezték: több régi római villa van a parton. A Brijuni Nemzeti Park, mikroklimájának köszönhetően, rendkívül buja, és különleges állat- és növényvilággal rendelkezik. Veliki Brijun sziget északi részén egy elkerített szafaripark is található elefántokkal, lámákkal, zebrákkal, antilopokkal, és sok más egzotikus állattal.

 

Brijuni
Brijuni

 

Porer világítótorony

Autóval 20 km-re, hajóval pedig 2 km-re Pulától található e romantikus világítótorony, amely egy 80 méter széles sziklán fekszik. Az 1833-ban épület világítótoronyban tehát igazán robinsoni életet élhetünk - amit tulajdonképpen bármikor megtehetünk, hiszen a világítótoronyban szállás is foglalható. A világítótorony környékén erősek a tengeri áramlatok, így gyermekeknek nem ajánlható.

Porer világítótorony

Pula strandjai

Pula főleg sziklás (melyek közül sokról ugrálni is lehet), betonozott, és kavicsos partokkal rendelkezik, de homokos plázsok is felfedezhetők. A város strandjai még adriai viszonylatban is igen tiszták, és jól felszereltek. A legnépszerűbb városi strandok a Valkana, Hawaii, Kolumbarica, és a homokos Debeljak. A közeli Medulin homokos strand kevésbé zsúfolt, kisgyermekes családok számára is ideális. A várostól 2 km-re délre található Verudela partszakasz pedig a kavicsos strandok kedvelőinek tetszését fogja elnyerni. A fent említett Porer szigeten is lehet fürdeni, de ez semmiképp sem ajánlható kisgyermekeknek: gyorsan mélyül a víz, és a tengeráramlatok is veszélyesek, de ha tudjuk, hogy melyik napszakban milyen erősek, és milyen irányúak az áramlatok, ezt is kipróbálhatják a felnőttek.

Pula tengerpart
Pula melletti tengerpart

Horvátország

Látnivalók:

Zágráb sokat szenvedett a háború alatt Szerencsére a rakétatámadások nyomai szép lassan eltűnnek az épületek, műemlékek falairól, és a látnivalók újra régi pompájukban tündökölnek. Érdemes először a Szent-István székesegyházat felkeresni, értékét a gyönyörű, neogótikus külsőn kívül a freskók, márvány oltárak, szószékek jelentik. A templom melletti Lotrscak toronyból elképzelhetetlenül szép körpanoráma nyílik a fővárosra. A városközpont hemzseg a múzeumoktól, ki-ki érdeklődése szerint megtekintheti a Történelmi Múzeumot, a Városi Múzeumot vagy a Természettudományi Múzeumot. A múzeumimádóknak érdemes felkeresni a város távolabbi pontjain található gyűjteményeket is, a Strossmayer Galéria ókori rajzai, a Régészeti Múzeum egyiptomi múmiái nagy élményt jelentenek.
A dalmáciai Dubrovnik a világ egyik legszebb üdülőhelye, óvárosa a világörökség része. Csodálatos márvány borítású terei, macskaköves utcái, templomi, palotái, szökőkútjai, azt az érzés keltik az emberben, mintha mesevilágba csöppent volna. A Placa sétányon végigsétálva megcsodálhatjuk a Szent Blaise templomot, a Rektor Palotát valamint a nyüzsgő piacteret. A városfal a világ építészetének remeke, a kilátás a tengerre és a városra elmesélhetetlen. A város közelében fekvő Lokrum sziget elsőrangú fürdőhely.
Split a horvát tengerpart legnagyobb városa, melyet sajnos az iparfejlesztés, a gyárak, a kikötők és az újonnan felépített házak meglehetősen elcsúfítottak. Szerencsére az óváros képes volt megőrizni ódon hangulatát. Az óvárost a Diokletiánusz palota monumentális épületegyüttese uralja. A palota a világ egyik legszebb, legnagyobb fennmaradt római kori épülete. Ha nincs időnk a teljes bebarangoláshoz, egy rövidebb túra keretében nézzük meg a volt előcsarnokot, a Jupiter templomot, a mauzóleumot.
Rovinj az Isztria-félsziget déli csücskén fekszik, festőien szép, középkori hangulatot árasztó városka. Gyönyörű hegyek ölelésében, a tenger felől apró szigetek védelmében fekszik. Remek horgászhely, valamint jachtkikötő. A város látnivalói közül kiemelkedik a Szent Eufénia székesegyház, valamint a kicsiknek és nagyoknak egyaránt óriási élményt nyújtó több, mint 100 éve működő akvárium. A Punta Correnta park gyönyörű fürdőhely.

Térség: Isztriai-félsziget

Az Adriai-tenger egyik nagy félszigete, a Trieszti-öböl, Kvarner-öböl határolja. Mi magyarok főleg azért szeretjük mert viszonylag gyorsan és könnyen elérhető a kítűnő horvát autópályák segítségével. Legjelentősebb városai: Umag, Savudrija, Novigrad, Porec, Vrsar, Rovinj, Pula, Medulin, Rabac.

Város: Rovinj

Rovinj, az isztriai városok egyik legszebbike, az Isztria félsziget turistaparadicsomnak számító, nyugati partján helyezkedik el. Nagy urbanisztikai műgonddal kialakított hangulatos közterein sétálva lépten-nyomon a régmúlt - illír, római kori és velencei időkből származó - emlékeire bukkanunk. A rendkívül változatos kikapcsolódási és szórakozási lehetőségeket nyújtó Rovinjban találjuk a horvát tengerpart egyik legmodernebb vitorláskikötőjét is. Az Arany fok (Zlatni rt) nevű parkerdőben pedig a nap minden szakában jól fog esni egy üdítő séta.

Horvátország

Látnivalók:

Zágráb sokat szenvedett a háború alatt Szerencsére a rakétatámadások nyomai szép lassan eltűnnek az épületek, műemlékek falairól, és a látnivalók újra régi pompájukban tündökölnek. Érdemes először a Szent-István székesegyházat felkeresni, értékét a gyönyörű, neogótikus külsőn kívül a freskók, márvány oltárak, szószékek jelentik. A templom melletti Lotrscak toronyból elképzelhetetlenül szép körpanoráma nyílik a fővárosra. A városközpont hemzseg a múzeumoktól, ki-ki érdeklődése szerint megtekintheti a Történelmi Múzeumot, a Városi Múzeumot vagy a Természettudományi Múzeumot. A múzeumimádóknak érdemes felkeresni a város távolabbi pontjain található gyűjteményeket is, a Strossmayer Galéria ókori rajzai, a Régészeti Múzeum egyiptomi múmiái nagy élményt jelentenek.
A dalmáciai Dubrovnik a világ egyik legszebb üdülőhelye, óvárosa a világörökség része. Csodálatos márvány borítású terei, macskaköves utcái, templomi, palotái, szökőkútjai, azt az érzés keltik az emberben, mintha mesevilágba csöppent volna. A Placa sétányon végigsétálva megcsodálhatjuk a Szent Blaise templomot, a Rektor Palotát valamint a nyüzsgő piacteret. A városfal a világ építészetének remeke, a kilátás a tengerre és a városra elmesélhetetlen. A város közelében fekvő Lokrum sziget elsőrangú fürdőhely.
Split a horvát tengerpart legnagyobb városa, melyet sajnos az iparfejlesztés, a gyárak, a kikötők és az újonnan felépített házak meglehetősen elcsúfítottak. Szerencsére az óváros képes volt megőrizni ódon hangulatát. Az óvárost a Diokletiánusz palota monumentális épületegyüttese uralja. A palota a világ egyik legszebb, legnagyobb fennmaradt római kori épülete. Ha nincs időnk a teljes bebarangoláshoz, egy rövidebb túra keretében nézzük meg a volt előcsarnokot, a Jupiter templomot, a mauzóleumot.
Rovinj az Isztria-félsziget déli csücskén fekszik, festőien szép, középkori hangulatot árasztó városka. Gyönyörű hegyek ölelésében, a tenger felől apró szigetek védelmében fekszik. Remek horgászhely, valamint jachtkikötő. A város látnivalói közül kiemelkedik a Szent Eufénia székesegyház, valamint a kicsiknek és nagyoknak egyaránt óriási élményt nyújtó több, mint 100 éve működő akvárium. A Punta Correnta park gyönyörű fürdőhely.

Térség: Kvarner-öböl

Hazánkhoz ez a legközelebbi tengerpart, nem csoda, hogy sokan szeretik és ismerik. A Kvarner egy igazán változatos térség, hegyek, völgyek, tengerpart, zöld és kopár szigetek, melyeknek szépségétől csordultig telik az ember szíve.

Képzeletbeli utazásunkat ezen a tájon legismertebb városából kiindulva kezdjük:
Az Ucka hegy aljában, mélykék tengerben  mint egy tükörben  nézegeti magát egy igazi szépség: Opatija, a Monarchia korának kedvenc üdülővárosa. Mozgalmas és programokkal teli élet zajlik itt éjjel nappal, télen  nyáron. Az ismert, 11 km hoszszú Lungo Mare tengerparti sétányon elérhetőek a Kvarner Riviera kedvelt helyei és üdülővárosai, így Icici, Ika, Lovran, Moscenicka Draga, ahol mindenki kedvére válogathat a festői öblök és strandok között, felkeresheti Lovran óvárosát, melynek szűk utcái csigaházat formáznak. A Kvarner-öböl fővárosától, Rijekatól 30 km-re található a Frangepán kastélyról ismert Kraljevica, tovább az úton pedig egy népszerű, patinás fürdőhely  Crikvenica. Népszerűségét leginkább tiszta és felszerelt, kavicsos, városi strandjának, valamint a Crikvenicai Riviera mentén fellelhető sok kis öbölnek köszönheti. Krk -sziget az Adria legnagyobb szigete, melyet híd köt össze a szárazfölddel, így könnyen megközelíthető. Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy a szigeten, Vrbnik faluban található a világ legszűkebb utcája, egyben ez a sziget leghangulatosabb települése. Azoknak, akik felkeresik Krk-et, javasoljuk, hogy kóstolják meg a sziget ízletes borát, a vrbnicka zlahtina-t és látogassanak el a közeli Kosljun nevű kolostor szigetre is. Utunkat déli irányban folytatva Rab szigetre érkezünk. Bár az óváros mindössze három párhuzamos utcából áll, a városka jellegzetes négy tornyával felejthetetlen látványt nyújt, úgy, mint a sziget homokos és sziklás partjai a kristálytiszta tengerrel. Érdekessége, hogy itt volt Európa első nyilvános nudista strandja, melyet VII. Eduard, angol király nyitott meg annak idején. Cres sziget Horvátország második legnagyobb szigete. Crest és Losinj szigetet híd köti össze, így könnyen összeköthetjük a két sziget bejárását. Ha azonban már Losinj-on járunk véletlenül se hagyjuk ki Mali Losinj és Veli Losinj városkák bűbájos utcáit.

A zöld Losinj igazi ellentéte Pag sziget, mely kopár és vöröses-fehér sziklái között rejti csodálatos öbleit és szebbnél szebb strandjait. Pag földrajzilag a Kvarner öböl és Dalmácia határán terül el. A sziget déli csücskét híd köti össze a szárazfölddel, így innen egy óra alatt Zadarba érhetünk. Az ezen a változatos területen nyaralók számos felejthetetlen fakultatív kiránduláson vehetnek részt.

Város: Opatija


Horvátország

Látnivalók:

Zágráb sokat szenvedett a háború alatt Szerencsére a rakétatámadások nyomai szép lassan eltűnnek az épületek, műemlékek falairól, és a látnivalók újra régi pompájukban tündökölnek. Érdemes először a Szent-István székesegyházat felkeresni, értékét a gyönyörű, neogótikus külsőn kívül a freskók, márvány oltárak, szószékek jelentik. A templom melletti Lotrscak toronyból elképzelhetetlenül szép körpanoráma nyílik a fővárosra. A városközpont hemzseg a múzeumoktól, ki-ki érdeklődése szerint megtekintheti a Történelmi Múzeumot, a Városi Múzeumot vagy a Természettudományi Múzeumot. A múzeumimádóknak érdemes felkeresni a város távolabbi pontjain található gyűjteményeket is, a Strossmayer Galéria ókori rajzai, a Régészeti Múzeum egyiptomi múmiái nagy élményt jelentenek.
A dalmáciai Dubrovnik a világ egyik legszebb üdülőhelye, óvárosa a világörökség része. Csodálatos márvány borítású terei, macskaköves utcái, templomi, palotái, szökőkútjai, azt az érzés keltik az emberben, mintha mesevilágba csöppent volna. A Placa sétányon végigsétálva megcsodálhatjuk a Szent Blaise templomot, a Rektor Palotát valamint a nyüzsgő piacteret. A városfal a világ építészetének remeke, a kilátás a tengerre és a városra elmesélhetetlen. A város közelében fekvő Lokrum sziget elsőrangú fürdőhely.
Split a horvát tengerpart legnagyobb városa, melyet sajnos az iparfejlesztés, a gyárak, a kikötők és az újonnan felépített házak meglehetősen elcsúfítottak. Szerencsére az óváros képes volt megőrizni ódon hangulatát. Az óvárost a Diokletiánusz palota monumentális épületegyüttese uralja. A palota a világ egyik legszebb, legnagyobb fennmaradt római kori épülete. Ha nincs időnk a teljes bebarangoláshoz, egy rövidebb túra keretében nézzük meg a volt előcsarnokot, a Jupiter templomot, a mauzóleumot.
Rovinj az Isztria-félsziget déli csücskén fekszik, festőien szép, középkori hangulatot árasztó városka. Gyönyörű hegyek ölelésében, a tenger felől apró szigetek védelmében fekszik. Remek horgászhely, valamint jachtkikötő. A város látnivalói közül kiemelkedik a Szent Eufénia székesegyház, valamint a kicsiknek és nagyoknak egyaránt óriási élményt nyújtó több, mint 100 éve működő akvárium. A Punta Correnta park gyönyörű fürdőhely.

Térség: Kvarner-öböl

Hazánkhoz ez a legközelebbi tengerpart, nem csoda, hogy sokan szeretik és ismerik. A Kvarner egy igazán változatos térség, hegyek, völgyek, tengerpart, zöld és kopár szigetek, melyeknek szépségétől csordultig telik az ember szíve.

Képzeletbeli utazásunkat ezen a tájon legismertebb városából kiindulva kezdjük:
Az Ucka hegy aljában, mélykék tengerben  mint egy tükörben  nézegeti magát egy igazi szépség: Opatija, a Monarchia korának kedvenc üdülővárosa. Mozgalmas és programokkal teli élet zajlik itt éjjel nappal, télen  nyáron. Az ismert, 11 km hoszszú Lungo Mare tengerparti sétányon elérhetőek a Kvarner Riviera kedvelt helyei és üdülővárosai, így Icici, Ika, Lovran, Moscenicka Draga, ahol mindenki kedvére válogathat a festői öblök és strandok között, felkeresheti Lovran óvárosát, melynek szűk utcái csigaházat formáznak. A Kvarner-öböl fővárosától, Rijekatól 30 km-re található a Frangepán kastélyról ismert Kraljevica, tovább az úton pedig egy népszerű, patinás fürdőhely  Crikvenica. Népszerűségét leginkább tiszta és felszerelt, kavicsos, városi strandjának, valamint a Crikvenicai Riviera mentén fellelhető sok kis öbölnek köszönheti. Krk -sziget az Adria legnagyobb szigete, melyet híd köt össze a szárazfölddel, így könnyen megközelíthető. Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy a szigeten, Vrbnik faluban található a világ legszűkebb utcája, egyben ez a sziget leghangulatosabb települése. Azoknak, akik felkeresik Krk-et, javasoljuk, hogy kóstolják meg a sziget ízletes borát, a vrbnicka zlahtina-t és látogassanak el a közeli Kosljun nevű kolostor szigetre is. Utunkat déli irányban folytatva Rab szigetre érkezünk. Bár az óváros mindössze három párhuzamos utcából áll, a városka jellegzetes négy tornyával felejthetetlen látványt nyújt, úgy, mint a sziget homokos és sziklás partjai a kristálytiszta tengerrel. Érdekessége, hogy itt volt Európa első nyilvános nudista strandja, melyet VII. Eduard, angol király nyitott meg annak idején. Cres sziget Horvátország második legnagyobb szigete. Crest és Losinj szigetet híd köti össze, így könnyen összeköthetjük a két sziget bejárását. Ha azonban már Losinj-on járunk véletlenül se hagyjuk ki Mali Losinj és Veli Losinj városkák bűbájos utcáit.

A zöld Losinj igazi ellentéte Pag sziget, mely kopár és vöröses-fehér sziklái között rejti csodálatos öbleit és szebbnél szebb strandjait. Pag földrajzilag a Kvarner öböl és Dalmácia határán terül el. A sziget déli csücskét híd köti össze a szárazfölddel, így innen egy óra alatt Zadarba érhetünk. Az ezen a változatos területen nyaralók számos felejthetetlen fakultatív kiránduláson vehetnek részt.

Város: Fiume


Horvátország

Látnivalók:

Zágráb sokat szenvedett a háború alatt Szerencsére a rakétatámadások nyomai szép lassan eltűnnek az épületek, műemlékek falairól, és a látnivalók újra régi pompájukban tündökölnek. Érdemes először a Szent-István székesegyházat felkeresni, értékét a gyönyörű, neogótikus külsőn kívül a freskók, márvány oltárak, szószékek jelentik. A templom melletti Lotrscak toronyból elképzelhetetlenül szép körpanoráma nyílik a fővárosra. A városközpont hemzseg a múzeumoktól, ki-ki érdeklődése szerint megtekintheti a Történelmi Múzeumot, a Városi Múzeumot vagy a Természettudományi Múzeumot. A múzeumimádóknak érdemes felkeresni a város távolabbi pontjain található gyűjteményeket is, a Strossmayer Galéria ókori rajzai, a Régészeti Múzeum egyiptomi múmiái nagy élményt jelentenek.
A dalmáciai Dubrovnik a világ egyik legszebb üdülőhelye, óvárosa a világörökség része. Csodálatos márvány borítású terei, macskaköves utcái, templomi, palotái, szökőkútjai, azt az érzés keltik az emberben, mintha mesevilágba csöppent volna. A Placa sétányon végigsétálva megcsodálhatjuk a Szent Blaise templomot, a Rektor Palotát valamint a nyüzsgő piacteret. A városfal a világ építészetének remeke, a kilátás a tengerre és a városra elmesélhetetlen. A város közelében fekvő Lokrum sziget elsőrangú fürdőhely.
Split a horvát tengerpart legnagyobb városa, melyet sajnos az iparfejlesztés, a gyárak, a kikötők és az újonnan felépített házak meglehetősen elcsúfítottak. Szerencsére az óváros képes volt megőrizni ódon hangulatát. Az óvárost a Diokletiánusz palota monumentális épületegyüttese uralja. A palota a világ egyik legszebb, legnagyobb fennmaradt római kori épülete. Ha nincs időnk a teljes bebarangoláshoz, egy rövidebb túra keretében nézzük meg a volt előcsarnokot, a Jupiter templomot, a mauzóleumot.
Rovinj az Isztria-félsziget déli csücskén fekszik, festőien szép, középkori hangulatot árasztó városka. Gyönyörű hegyek ölelésében, a tenger felől apró szigetek védelmében fekszik. Remek horgászhely, valamint jachtkikötő. A város látnivalói közül kiemelkedik a Szent Eufénia székesegyház, valamint a kicsiknek és nagyoknak egyaránt óriási élményt nyújtó több, mint 100 éve működő akvárium. A Punta Correnta park gyönyörű fürdőhely.

Térség: Brioni-szigetek


Horvátország

Látnivalók:

Zágráb sokat szenvedett a háború alatt Szerencsére a rakétatámadások nyomai szép lassan eltűnnek az épületek, műemlékek falairól, és a látnivalók újra régi pompájukban tündökölnek. Érdemes először a Szent-István székesegyházat felkeresni, értékét a gyönyörű, neogótikus külsőn kívül a freskók, márvány oltárak, szószékek jelentik. A templom melletti Lotrscak toronyból elképzelhetetlenül szép körpanoráma nyílik a fővárosra. A városközpont hemzseg a múzeumoktól, ki-ki érdeklődése szerint megtekintheti a Történelmi Múzeumot, a Városi Múzeumot vagy a Természettudományi Múzeumot. A múzeumimádóknak érdemes felkeresni a város távolabbi pontjain található gyűjteményeket is, a Strossmayer Galéria ókori rajzai, a Régészeti Múzeum egyiptomi múmiái nagy élményt jelentenek.
A dalmáciai Dubrovnik a világ egyik legszebb üdülőhelye, óvárosa a világörökség része. Csodálatos márvány borítású terei, macskaköves utcái, templomi, palotái, szökőkútjai, azt az érzés keltik az emberben, mintha mesevilágba csöppent volna. A Placa sétányon végigsétálva megcsodálhatjuk a Szent Blaise templomot, a Rektor Palotát valamint a nyüzsgő piacteret. A városfal a világ építészetének remeke, a kilátás a tengerre és a városra elmesélhetetlen. A város közelében fekvő Lokrum sziget elsőrangú fürdőhely.
Split a horvát tengerpart legnagyobb városa, melyet sajnos az iparfejlesztés, a gyárak, a kikötők és az újonnan felépített házak meglehetősen elcsúfítottak. Szerencsére az óváros képes volt megőrizni ódon hangulatát. Az óvárost a Diokletiánusz palota monumentális épületegyüttese uralja. A palota a világ egyik legszebb, legnagyobb fennmaradt római kori épülete. Ha nincs időnk a teljes bebarangoláshoz, egy rövidebb túra keretében nézzük meg a volt előcsarnokot, a Jupiter templomot, a mauzóleumot.
Rovinj az Isztria-félsziget déli csücskén fekszik, festőien szép, középkori hangulatot árasztó városka. Gyönyörű hegyek ölelésében, a tenger felől apró szigetek védelmében fekszik. Remek horgászhely, valamint jachtkikötő. A város látnivalói közül kiemelkedik a Szent Eufénia székesegyház, valamint a kicsiknek és nagyoknak egyaránt óriási élményt nyújtó több, mint 100 éve működő akvárium. A Punta Correnta park gyönyörű fürdőhely.

Térség: Isztriai-félsziget

Az Adriai-tenger egyik nagy félszigete, a Trieszti-öböl, Kvarner-öböl határolja. Mi magyarok főleg azért szeretjük mert viszonylag gyorsan és könnyen elérhető a kítűnő horvát autópályák segítségével. Legjelentősebb városai: Umag, Savudrija, Novigrad, Porec, Vrsar, Rovinj, Pula, Medulin, Rabac.

Város: Pula

A több, mint 3000 éves, 62 ezres lakossággal, és két hivatalos nyelvvel (olasz és horvát) is rendelkező Pula Isztria fővárosa, és legnagyobb városa. Kellemes klímájáról, és romlatlan természeti környezetéről ismert. Már Kr. e. a 10. században is lakták, az illírek. A 19. századtól az I. világháborúig az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészetének központja volt. Pula, a régió többi városához hasonlóan kellemes klímájáról, romlatlan természeti szépségeiről, és szelíd, türkízkék tengeréről ismert. Strandjai még adriai viszonylatban is rendkívül tiszták, és jól felszereltek. Pula ezenfelül gazdag történelmi örökségekkel rendelkezik, pl. egy teljes valójában pompázó római amfiteátrummal, és egyedülállóan sok, jó állapotban megmaradt római építménnyel, melyek egyedivé teszik a számos horvátországi üdülőhely között. E tényezők világszerte ismert, népszerű turistacélponttá tették e gyönyörű várost, és a legtöbben többször is visszalátogatnak ide. A turizmus mellett a borászat, a halászat, és a hajóépítés is régi hagyományokkal rendelkezik itt.

Amfiteátrum, Aréna

Pula, és talán egész Horvátország leghíresebb látnivalója e 23 ezer befogadására képes, mészkőből készült aréna, amelyet az 1. században építettek. Ez a világ 6. legnagyobb, ma is álló arénája. Az antikvitás korának egyik legjobban megőrzött arénája a pulai. A római időkben véres gladiátorviadalok helyszíne volt, a középkorban lovagi tornáknak adott otthont, ma pedig koncerteket, és operaelőadásokat tartanak benne. Hihetetlen, de mégis megtörtént, hogy a II. Világháború idején az olasz fasiszták azt tervezték, hogy szétszerelik az Amfiteátrumot, és Olaszországba szállítják, tervükről csupán a várható nagy költségek miatt mondtak le.

Pula Amfiteátrum
Pula Amfiteátrum

Sergius diadalív / Aranykapu

Az Aranykapu Kr.e. 31-ben épült, a városkapuval szemben fekszik, szinte bejáratként szolgál Pula óvárosának szűk utcáiba. Salvia Postuma Sergi építette a saját pénzéből, ajándékul három családtagjának, akik akkor fontos szerepet töltöttek be Pula életében.

Pula, diadalív
Pula diadalív

Herkules-kapu

Pula legrégibb kapuja az 1. század közepéről. Nevét a város patrónusáról, Herkulesről kapta.

Herkules kapu

Róma és Augustus temploma

Az 1. században építette Róma akkori császára, Augustus, a római Mars-templom mintájára. Később katolikus templom lett, majd pedig bármilyen hihetetlen, csűrként használták. 1944-ben Pula bombázása idején súlyosan megrongálódott, de később restaurálták.

Pula, Augustus templom
Pula Augustus templom

Városháza / Podeszta-palota

A pulai városházát 1296-ban építtette Vitreus podeszta, akiről a Podeszta-palota nevet kapta az épület. A 17. században átépítették, ekkor reneszánsz homlokzatot kapott. Eredeti formájában csak a keleti oldalát láthatjuk egy sajnálatos tűzvész eredményeképp. A fórumon, az Augustus templom mellett található.

Tengeri Orgona
Pula városháza

Mária Mennybemenetele Székesegyház

A Székesegyház Pula néhány más épületéhez hasonlóan valóságos stíluskavalkád. Egy római templom alapjaira, román stílusban épült, majd a 15. században átépítették. Gótikus részek, és a klasszicizmus jelei is felfedezhetők benne. Évszázadokig építették, számtalanszor átépítették és bővítették, a legidősebb része a 4. századból maradt fenn. Tornyát a 17. század második felében húzták fel, melynek építéséhez szégyenszemre az Amfiteátrum köveit használták fel.

Pula székesegyház

Brijuni Nemzeti Park

A Pulától mindössze 2 km-re található, 14 kis szigetből álló szigetcsoportra a városból hajókirándulásokat szerveznek. A Brijuni 1983 óta számít nemzeti parknak. A szigetek közül csak a két legnagyobb, Veli Brijun és Mali Brijun látogatható. Nem csak nemzeti park, üdülőhelynek is számít, különösen népszerű a politikkusok körében, Titonak is volt itt rezidenciája. A csodálatos szigetcsoportot már a rómaiak is felfedezték: több régi római villa van a parton. A Brijuni Nemzeti Park, mikroklimájának köszönhetően, rendkívül buja, és különleges állat- és növényvilággal rendelkezik. Veliki Brijun sziget északi részén egy elkerített szafaripark is található elefántokkal, lámákkal, zebrákkal, antilopokkal, és sok más egzotikus állattal.

 

Brijuni
Brijuni

 

Porer világítótorony

Autóval 20 km-re, hajóval pedig 2 km-re Pulától található e romantikus világítótorony, amely egy 80 méter széles sziklán fekszik. Az 1833-ban épület világítótoronyban tehát igazán robinsoni életet élhetünk - amit tulajdonképpen bármikor megtehetünk, hiszen a világítótoronyban szállás is foglalható. A világítótorony környékén erősek a tengeri áramlatok, így gyermekeknek nem ajánlható.

Porer világítótorony

Pula strandjai

Pula főleg sziklás (melyek közül sokról ugrálni is lehet), betonozott, és kavicsos partokkal rendelkezik, de homokos plázsok is felfedezhetők. A város strandjai még adriai viszonylatban is igen tiszták, és jól felszereltek. A legnépszerűbb városi strandok a Valkana, Hawaii, Kolumbarica, és a homokos Debeljak. A közeli Medulin homokos strand kevésbé zsúfolt, kisgyermekes családok számára is ideális. A várostól 2 km-re délre található Verudela partszakasz pedig a kavicsos strandok kedvelőinek tetszését fogja elnyerni. A fent említett Porer szigeten is lehet fürdeni, de ez semmiképp sem ajánlható kisgyermekeknek: gyorsan mélyül a víz, és a tengeráramlatok is veszélyesek, de ha tudjuk, hogy melyik napszakban milyen erősek, és milyen irányúak az áramlatok, ezt is kipróbálhatják a felnőttek.

Pula tengerpart
Pula melletti tengerpart

Horvátország

Látnivalók:

Zágráb sokat szenvedett a háború alatt Szerencsére a rakétatámadások nyomai szép lassan eltűnnek az épületek, műemlékek falairól, és a látnivalók újra régi pompájukban tündökölnek. Érdemes először a Szent-István székesegyházat felkeresni, értékét a gyönyörű, neogótikus külsőn kívül a freskók, márvány oltárak, szószékek jelentik. A templom melletti Lotrscak toronyból elképzelhetetlenül szép körpanoráma nyílik a fővárosra. A városközpont hemzseg a múzeumoktól, ki-ki érdeklődése szerint megtekintheti a Történelmi Múzeumot, a Városi Múzeumot vagy a Természettudományi Múzeumot. A múzeumimádóknak érdemes felkeresni a város távolabbi pontjain található gyűjteményeket is, a Strossmayer Galéria ókori rajzai, a Régészeti Múzeum egyiptomi múmiái nagy élményt jelentenek.
A dalmáciai Dubrovnik a világ egyik legszebb üdülőhelye, óvárosa a világörökség része. Csodálatos márvány borítású terei, macskaköves utcái, templomi, palotái, szökőkútjai, azt az érzés keltik az emberben, mintha mesevilágba csöppent volna. A Placa sétányon végigsétálva megcsodálhatjuk a Szent Blaise templomot, a Rektor Palotát valamint a nyüzsgő piacteret. A városfal a világ építészetének remeke, a kilátás a tengerre és a városra elmesélhetetlen. A város közelében fekvő Lokrum sziget elsőrangú fürdőhely.
Split a horvát tengerpart legnagyobb városa, melyet sajnos az iparfejlesztés, a gyárak, a kikötők és az újonnan felépített házak meglehetősen elcsúfítottak. Szerencsére az óváros képes volt megőrizni ódon hangulatát. Az óvárost a Diokletiánusz palota monumentális épületegyüttese uralja. A palota a világ egyik legszebb, legnagyobb fennmaradt római kori épülete. Ha nincs időnk a teljes bebarangoláshoz, egy rövidebb túra keretében nézzük meg a volt előcsarnokot, a Jupiter templomot, a mauzóleumot.
Rovinj az Isztria-félsziget déli csücskén fekszik, festőien szép, középkori hangulatot árasztó városka. Gyönyörű hegyek ölelésében, a tenger felől apró szigetek védelmében fekszik. Remek horgászhely, valamint jachtkikötő. A város látnivalói közül kiemelkedik a Szent Eufénia székesegyház, valamint a kicsiknek és nagyoknak egyaránt óriási élményt nyújtó több, mint 100 éve működő akvárium. A Punta Correnta park gyönyörű fürdőhely.

Térség: Isztriai-félsziget

Az Adriai-tenger egyik nagy félszigete, a Trieszti-öböl, Kvarner-öböl határolja. Mi magyarok főleg azért szeretjük mert viszonylag gyorsan és könnyen elérhető a kítűnő horvát autópályák segítségével. Legjelentősebb városai: Umag, Savudrija, Novigrad, Porec, Vrsar, Rovinj, Pula, Medulin, Rabac.

Város: Rovinj

Rovinj, az isztriai városok egyik legszebbike, az Isztria félsziget turistaparadicsomnak számító, nyugati partján helyezkedik el. Nagy urbanisztikai műgonddal kialakított hangulatos közterein sétálva lépten-nyomon a régmúlt - illír, római kori és velencei időkből származó - emlékeire bukkanunk. A rendkívül változatos kikapcsolódási és szórakozási lehetőségeket nyújtó Rovinjban találjuk a horvát tengerpart egyik legmodernebb vitorláskikötőjét is. Az Arany fok (Zlatni rt) nevű parkerdőben pedig a nap minden szakában jól fog esni egy üdítő séta.

Horvátország

Látnivalók:

Zágráb sokat szenvedett a háború alatt Szerencsére a rakétatámadások nyomai szép lassan eltűnnek az épületek, műemlékek falairól, és a látnivalók újra régi pompájukban tündökölnek. Érdemes először a Szent-István székesegyházat felkeresni, értékét a gyönyörű, neogótikus külsőn kívül a freskók, márvány oltárak, szószékek jelentik. A templom melletti Lotrscak toronyból elképzelhetetlenül szép körpanoráma nyílik a fővárosra. A városközpont hemzseg a múzeumoktól, ki-ki érdeklődése szerint megtekintheti a Történelmi Múzeumot, a Városi Múzeumot vagy a Természettudományi Múzeumot. A múzeumimádóknak érdemes felkeresni a város távolabbi pontjain található gyűjteményeket is, a Strossmayer Galéria ókori rajzai, a Régészeti Múzeum egyiptomi múmiái nagy élményt jelentenek.
A dalmáciai Dubrovnik a világ egyik legszebb üdülőhelye, óvárosa a világörökség része. Csodálatos márvány borítású terei, macskaköves utcái, templomi, palotái, szökőkútjai, azt az érzés keltik az emberben, mintha mesevilágba csöppent volna. A Placa sétányon végigsétálva megcsodálhatjuk a Szent Blaise templomot, a Rektor Palotát valamint a nyüzsgő piacteret. A városfal a világ építészetének remeke, a kilátás a tengerre és a városra elmesélhetetlen. A város közelében fekvő Lokrum sziget elsőrangú fürdőhely.
Split a horvát tengerpart legnagyobb városa, melyet sajnos az iparfejlesztés, a gyárak, a kikötők és az újonnan felépített házak meglehetősen elcsúfítottak. Szerencsére az óváros képes volt megőrizni ódon hangulatát. Az óvárost a Diokletiánusz palota monumentális épületegyüttese uralja. A palota a világ egyik legszebb, legnagyobb fennmaradt római kori épülete. Ha nincs időnk a teljes bebarangoláshoz, egy rövidebb túra keretében nézzük meg a volt előcsarnokot, a Jupiter templomot, a mauzóleumot.
Rovinj az Isztria-félsziget déli csücskén fekszik, festőien szép, középkori hangulatot árasztó városka. Gyönyörű hegyek ölelésében, a tenger felől apró szigetek védelmében fekszik. Remek horgászhely, valamint jachtkikötő. A város látnivalói közül kiemelkedik a Szent Eufénia székesegyház, valamint a kicsiknek és nagyoknak egyaránt óriási élményt nyújtó több, mint 100 éve működő akvárium. A Punta Correnta park gyönyörű fürdőhely.

Térség: Isztriai-félsziget

Az Adriai-tenger egyik nagy félszigete, a Trieszti-öböl, Kvarner-öböl határolja. Mi magyarok főleg azért szeretjük mert viszonylag gyorsan és könnyen elérhető a kítűnő horvát autópályák segítségével. Legjelentősebb városai: Umag, Savudrija, Novigrad, Porec, Vrsar, Rovinj, Pula, Medulin, Rabac.

Város: Pazin


Horvátország

Látnivalók:

Zágráb sokat szenvedett a háború alatt Szerencsére a rakétatámadások nyomai szép lassan eltűnnek az épületek, műemlékek falairól, és a látnivalók újra régi pompájukban tündökölnek. Érdemes először a Szent-István székesegyházat felkeresni, értékét a gyönyörű, neogótikus külsőn kívül a freskók, márvány oltárak, szószékek jelentik. A templom melletti Lotrscak toronyból elképzelhetetlenül szép körpanoráma nyílik a fővárosra. A városközpont hemzseg a múzeumoktól, ki-ki érdeklődése szerint megtekintheti a Történelmi Múzeumot, a Városi Múzeumot vagy a Természettudományi Múzeumot. A múzeumimádóknak érdemes felkeresni a város távolabbi pontjain található gyűjteményeket is, a Strossmayer Galéria ókori rajzai, a Régészeti Múzeum egyiptomi múmiái nagy élményt jelentenek.
A dalmáciai Dubrovnik a világ egyik legszebb üdülőhelye, óvárosa a világörökség része. Csodálatos márvány borítású terei, macskaköves utcái, templomi, palotái, szökőkútjai, azt az érzés keltik az emberben, mintha mesevilágba csöppent volna. A Placa sétányon végigsétálva megcsodálhatjuk a Szent Blaise templomot, a Rektor Palotát valamint a nyüzsgő piacteret. A városfal a világ építészetének remeke, a kilátás a tengerre és a városra elmesélhetetlen. A város közelében fekvő Lokrum sziget elsőrangú fürdőhely.
Split a horvát tengerpart legnagyobb városa, melyet sajnos az iparfejlesztés, a gyárak, a kikötők és az újonnan felépített házak meglehetősen elcsúfítottak. Szerencsére az óváros képes volt megőrizni ódon hangulatát. Az óvárost a Diokletiánusz palota monumentális épületegyüttese uralja. A palota a világ egyik legszebb, legnagyobb fennmaradt római kori épülete. Ha nincs időnk a teljes bebarangoláshoz, egy rövidebb túra keretében nézzük meg a volt előcsarnokot, a Jupiter templomot, a mauzóleumot.
Rovinj az Isztria-félsziget déli csücskén fekszik, festőien szép, középkori hangulatot árasztó városka. Gyönyörű hegyek ölelésében, a tenger felől apró szigetek védelmében fekszik. Remek horgászhely, valamint jachtkikötő. A város látnivalói közül kiemelkedik a Szent Eufénia székesegyház, valamint a kicsiknek és nagyoknak egyaránt óriási élményt nyújtó több, mint 100 éve működő akvárium. A Punta Correnta park gyönyörű fürdőhely.

Térség: Isztriai-félsziget

Az Adriai-tenger egyik nagy félszigete, a Trieszti-öböl, Kvarner-öböl határolja. Mi magyarok főleg azért szeretjük mert viszonylag gyorsan és könnyen elérhető a kítűnő horvát autópályák segítségével. Legjelentősebb városai: Umag, Savudrija, Novigrad, Porec, Vrsar, Rovinj, Pula, Medulin, Rabac.

Város: Porec

A város területe már a történelem előtti időkben is lakott volt. A rómaiak a mai belváros helyén a Kr. e. 2. században castrumot építettek. Az 1. században a város a Colonia Iulia Parentium nevet viselte. A városkép ma is az ősi római városszerkezetre épül. A fő utcák is az eredeti formában futnak. A Marafor is egy ősi római tér, melyen két templom áll, az egyik az 1. században épített Neptun templom. Romaneszk ház a XIII. századból, érdekessége a fából készült erkélye. Jelenleg kiállító teremként funkcionál. A téren néhány szép román és gótikus stílusú velencei palota látható. (forrás: wikipedia)

Szlovénia

Látnivalók:

Bled: giccsfestménybe illő vidék, a hó is biztos, de meglehetősen drága. Ráadásul a sípályákhoz buszozni kell, nap mint nap. Ha valakinek azonban sikerül télen eljutnia ide, a Bledi-tó közepén álló kastélyhoz, muszáj elkorcsolyáznia, felejthetetlen élmény. Az elit vendégkör igényeinek megfelelően éjszaka kivilágítják a sípályákat. Nem árt figyelni lesiklás közben, ugyanis politikusok és világhírű művészek is megfordulnak errefelé.

Bovec: az ország észak-nyugati csücskében, az olasz határ mellett bújik meg, valódi magashegyi üdülőhely, garantáltan hóbiztos terep, néha még május végén is. A legmagasabb sípályák 2300 méterről indulnak. Meg lehet nézni, hol harcolt a dédapa az első világháború idején, ugyanis itt vágtat medrében a szomorú hírű Isonzo (szlovénül Soca) folyó. Kobaridban a világháborús múzeum tényleg fantasztikus.

Bohinj: a Bohinji-tó egy gleccservölgyben alakult ki, innen ered a Száva folyó is. Itt két síközpont található: Kobla és a Vogel. Kobla ezer méter körüli magasságban, míg a Vogel 1800 méteren. Acélos idegzetűek jéggé fagyott vízesésen mászhatnak szöges cipővel és hegymászó felszerelésben, vagy akár az ejtőernyős síugrást is gyakorolhatják.

Maribor-Pohorje: előnye, hogy közel van Magyarországhoz (420 km Budapesttől), de mivel nincs nagyon magasan, nem túl hóbiztos. Viszont nagy a síelhető terület, és mindig jól karbantartják a pályákat. Gyerekkel utazóknak ideális: amíg a kölök próbálkozik, apuka kedvére kocsmázhat a szomszédban.

Kranjska Gora: a legnagyobb szlovén sícentrum, 30 kilométer hosszú sípályák, sífutóterep, csak kicsit messze van tőlünk, már egészen az olasz határnál. Megközelíteni egyértelműen Ausztrián keresztül érdemes. Szállás is akad bőven (4000 vendégágy), talán még nekünk is megfizethető. A közeli Planicán a síugrást is gyakorolni lehet (az első komolyabb kulcscsonttörésig), a legelszántabbak pedig sítalpon (mivel máshogy lehetetlen) felkereshetik a magasztos Vrsic-hágó tetején található Orosz-kápolnát.

Krvavec: legnagyobb előnye, hogy csak 10 kilométerre fekszik Ljubljanától, így akár minden nap ki lehet járni a fővárosból. Kultúrpatkányok könnyen rákattanhatnak a messze földön híres ljubljanai underground feelingre, és akkor esetleg ki se mozdulnak a fővárosból. Aki viszont egy hegyi fogadóban töltené el inkább a napjait, itt kedvére társaloghat esténként a medvékkel. A pályák eléggé magasan, 1500 és 2000 méter között találhatók.

Rogla
1500 méteres magasságban terül el ez a menő sport- és üdülőcentrum, ahol mindenki találhat a pénztárcájának megfelelő szállást, és az éjszakai hancúrozás után nappal is lefáraszthatja magát a terepeken. Rogla viszonylag könnyen elérhető itthonról is, Mariborból a Celje felé tartó autópályáról Zrecénél kell letérni, onnan már csak 16 km. 12 sífelvonó, két darab kétüléses ülőfelvonó, tanulópályák a gyerekeknek és 30 km hosszú terepsí-útvonal hálózat. Síelés után squash-olni, teniszezni, lovagolni érdemes, de a szomszédban érdemes felkeresni a híres Zrece termálfürdőjét is. Itt az éjszaka a kéj szaka.

Határátkelők: Rédics, Bajánsenye, Felsőszölnök
Megközelítés: a legegyszerűbb a 7-es főúton Letenyéig, utána Horvátország érintésével, esetleg Rédicsnél közvetlenül Lendvára, vagy a 8-ason, Ausztrián keresztül. Mint mindig, természetesen ebben az esetben is a legrövidebb út a leglassabb. Szlovéniában be kell tartani a sokszor teljesen érthetetlennek tűnő sebességkorlátozásokat, mert durván büntetnek érte.

Minden jó, ha hó a vége!
Gasztronómia:

A szlovén konyhát a szomszédos országok ízei erősen befolyásolják. Ezt igazolja 3 nagyon jellegzetes ételük, a klobasa (kolbász), a zavitek (rétes) és a dunajski zrezek (bécsi szelet). Az olasz ízvilágot tükrözi a njoki (krumpligombóc), rizota (rizottó) és a zlikrofi (ravioli). Magyarországról származik a golaz (gulyás) és a paprikas (csirke paprikás). A hagyományos ételeket a gostilnákban (kisvendéglőkben) készítik a legízletesebben. A helyi vörös és fehérborok finomak, de kedvelt még a zganje (brandy) és sör is.
Látnivalók

Ljubljana a főváros Szlovénia legnagyobb és legnépesebb városa. A történelemben mindig fontos szerepet töltött be. A Városi Múzeum római kori emlékeket és a római város, Emona, mérethű makettjét mutatja be. A Nemzeti Múzeumot és a Modern Művészetek Múzeumát se hagyjuk ki városnéző körutunk során. A Tivoli Park a város divatos rekreációs központja, ahol bowling és teniszpályák, úszómedencék és korcsolyapálya várja a kikapcsolódni vágyókat.

A szlovén Alpokban található a Triglav csúcs, az ország legmagasabb pontja. Kiváló kirándulóhely. A Bled kastély dél-tiroli érsekség volt 800 évvel ezelőtt, később a jugoszláv királyi család rezidenciájaként szolgált. A Bled-tó felett magasodó szikláról meseszép kilátás nyílik a kastélyra, és a tó szigetén magasodó harangtoronyra, a kívánságok tornyára.

A Postojna-barlang a világ egyik leghíresebb cseppkőbarlangja, melybe romantikus kisvasút vezet.

Az Adria partvidékének legismertebb üdülőhelye Koper, melynek gyönyörű középkori városképét a kikötő és az ott megtelepedett ipar sajnos lerontja. Piran gótikus épületeiről és középkori városfaláról nevezetes. A Tengerészeti Múzeum a hajózás és a kikötő történetét, valamint a sólepárlás műveletét mutatja be. A partvidék legszebb része Fiesa, tiszta, homokos partjával és sötétkék vizével csábítja a fürdőzni vágyókat.
Az árak sokkal kedvezőbbek, mint a szomszédos Ausztriában és Olaszországban, de a magyarországinál azért magasabbak. A pénzváltás és az utazási csekkek beváltása bankokban, postahivatalokban, utazási irodákban és az úgynevezett menjalnicákban lehetséges. A hitelkártyákat széles körben elfogadják, de nem árt, ha mindig tartunk magunknál némi készpénzt is. A borravalót általában beleszámolják a számlába.

Térség: Szlovén tengerpart


Város: Piran

Piran egy apró ékszerdoboz; mint egy szabadtéri múzeum, Velence jegyeit magán viselve. A szlovén partvidéken leghűebben őrzi ősi vonásait. Számtalan kulturális és történelmi látnivaló, apró hangulatos utcácskák várják az idelátogatót. A vizisportok mellett érdemes ellátogatni a hotelből a Lipicai méneshez és a Postojnai cseppkő-barlangba! Letenyétől kb. 340 km.

Szlovénia

Látnivalók:

Bled: giccsfestménybe illő vidék, a hó is biztos, de meglehetősen drága. Ráadásul a sípályákhoz buszozni kell, nap mint nap. Ha valakinek azonban sikerül télen eljutnia ide, a Bledi-tó közepén álló kastélyhoz, muszáj elkorcsolyáznia, felejthetetlen élmény. Az elit vendégkör igényeinek megfelelően éjszaka kivilágítják a sípályákat. Nem árt figyelni lesiklás közben, ugyanis politikusok és világhírű művészek is megfordulnak errefelé.

Bovec: az ország észak-nyugati csücskében, az olasz határ mellett bújik meg, valódi magashegyi üdülőhely, garantáltan hóbiztos terep, néha még május végén is. A legmagasabb sípályák 2300 méterről indulnak. Meg lehet nézni, hol harcolt a dédapa az első világháború idején, ugyanis itt vágtat medrében a szomorú hírű Isonzo (szlovénül Soca) folyó. Kobaridban a világháborús múzeum tényleg fantasztikus.

Bohinj: a Bohinji-tó egy gleccservölgyben alakult ki, innen ered a Száva folyó is. Itt két síközpont található: Kobla és a Vogel. Kobla ezer méter körüli magasságban, míg a Vogel 1800 méteren. Acélos idegzetűek jéggé fagyott vízesésen mászhatnak szöges cipővel és hegymászó felszerelésben, vagy akár az ejtőernyős síugrást is gyakorolhatják.

Maribor-Pohorje: előnye, hogy közel van Magyarországhoz (420 km Budapesttől), de mivel nincs nagyon magasan, nem túl hóbiztos. Viszont nagy a síelhető terület, és mindig jól karbantartják a pályákat. Gyerekkel utazóknak ideális: amíg a kölök próbálkozik, apuka kedvére kocsmázhat a szomszédban.

Kranjska Gora: a legnagyobb szlovén sícentrum, 30 kilométer hosszú sípályák, sífutóterep, csak kicsit messze van tőlünk, már egészen az olasz határnál. Megközelíteni egyértelműen Ausztrián keresztül érdemes. Szállás is akad bőven (4000 vendégágy), talán még nekünk is megfizethető. A közeli Planicán a síugrást is gyakorolni lehet (az első komolyabb kulcscsonttörésig), a legelszántabbak pedig sítalpon (mivel máshogy lehetetlen) felkereshetik a magasztos Vrsic-hágó tetején található Orosz-kápolnát.

Krvavec: legnagyobb előnye, hogy csak 10 kilométerre fekszik Ljubljanától, így akár minden nap ki lehet járni a fővárosból. Kultúrpatkányok könnyen rákattanhatnak a messze földön híres ljubljanai underground feelingre, és akkor esetleg ki se mozdulnak a fővárosból. Aki viszont egy hegyi fogadóban töltené el inkább a napjait, itt kedvére társaloghat esténként a medvékkel. A pályák eléggé magasan, 1500 és 2000 méter között találhatók.

Rogla
1500 méteres magasságban terül el ez a menő sport- és üdülőcentrum, ahol mindenki találhat a pénztárcájának megfelelő szállást, és az éjszakai hancúrozás után nappal is lefáraszthatja magát a terepeken. Rogla viszonylag könnyen elérhető itthonról is, Mariborból a Celje felé tartó autópályáról Zrecénél kell letérni, onnan már csak 16 km. 12 sífelvonó, két darab kétüléses ülőfelvonó, tanulópályák a gyerekeknek és 30 km hosszú terepsí-útvonal hálózat. Síelés után squash-olni, teniszezni, lovagolni érdemes, de a szomszédban érdemes felkeresni a híres Zrece termálfürdőjét is. Itt az éjszaka a kéj szaka.

Határátkelők: Rédics, Bajánsenye, Felsőszölnök
Megközelítés: a legegyszerűbb a 7-es főúton Letenyéig, utána Horvátország érintésével, esetleg Rédicsnél közvetlenül Lendvára, vagy a 8-ason, Ausztrián keresztül. Mint mindig, természetesen ebben az esetben is a legrövidebb út a leglassabb. Szlovéniában be kell tartani a sokszor teljesen érthetetlennek tűnő sebességkorlátozásokat, mert durván büntetnek érte.

Minden jó, ha hó a vége!
Gasztronómia:

A szlovén konyhát a szomszédos országok ízei erősen befolyásolják. Ezt igazolja 3 nagyon jellegzetes ételük, a klobasa (kolbász), a zavitek (rétes) és a dunajski zrezek (bécsi szelet). Az olasz ízvilágot tükrözi a njoki (krumpligombóc), rizota (rizottó) és a zlikrofi (ravioli). Magyarországról származik a golaz (gulyás) és a paprikas (csirke paprikás). A hagyományos ételeket a gostilnákban (kisvendéglőkben) készítik a legízletesebben. A helyi vörös és fehérborok finomak, de kedvelt még a zganje (brandy) és sör is.
Látnivalók

Ljubljana a főváros Szlovénia legnagyobb és legnépesebb városa. A történelemben mindig fontos szerepet töltött be. A Városi Múzeum római kori emlékeket és a római város, Emona, mérethű makettjét mutatja be. A Nemzeti Múzeumot és a Modern Művészetek Múzeumát se hagyjuk ki városnéző körutunk során. A Tivoli Park a város divatos rekreációs központja, ahol bowling és teniszpályák, úszómedencék és korcsolyapálya várja a kikapcsolódni vágyókat.

A szlovén Alpokban található a Triglav csúcs, az ország legmagasabb pontja. Kiváló kirándulóhely. A Bled kastély dél-tiroli érsekség volt 800 évvel ezelőtt, később a jugoszláv királyi család rezidenciájaként szolgált. A Bled-tó felett magasodó szikláról meseszép kilátás nyílik a kastélyra, és a tó szigetén magasodó harangtoronyra, a kívánságok tornyára.

A Postojna-barlang a világ egyik leghíresebb cseppkőbarlangja, melybe romantikus kisvasút vezet.

Az Adria partvidékének legismertebb üdülőhelye Koper, melynek gyönyörű középkori városképét a kikötő és az ott megtelepedett ipar sajnos lerontja. Piran gótikus épületeiről és középkori városfaláról nevezetes. A Tengerészeti Múzeum a hajózás és a kikötő történetét, valamint a sólepárlás műveletét mutatja be. A partvidék legszebb része Fiesa, tiszta, homokos partjával és sötétkék vizével csábítja a fürdőzni vágyókat.
Az árak sokkal kedvezőbbek, mint a szomszédos Ausztriában és Olaszországban, de a magyarországinál azért magasabbak. A pénzváltás és az utazási csekkek beváltása bankokban, postahivatalokban, utazási irodákban és az úgynevezett menjalnicákban lehetséges. A hitelkártyákat széles körben elfogadják, de nem árt, ha mindig tartunk magunknál némi készpénzt is. A borravalót általában beleszámolják a számlába.

Térség: Szlovén tengerpart


Város: Portoroz


Horvátország

Látnivalók:

Zágráb sokat szenvedett a háború alatt Szerencsére a rakétatámadások nyomai szép lassan eltűnnek az épületek, műemlékek falairól, és a látnivalók újra régi pompájukban tündökölnek. Érdemes először a Szent-István székesegyházat felkeresni, értékét a gyönyörű, neogótikus külsőn kívül a freskók, márvány oltárak, szószékek jelentik. A templom melletti Lotrscak toronyból elképzelhetetlenül szép körpanoráma nyílik a fővárosra. A városközpont hemzseg a múzeumoktól, ki-ki érdeklődése szerint megtekintheti a Történelmi Múzeumot, a Városi Múzeumot vagy a Természettudományi Múzeumot. A múzeumimádóknak érdemes felkeresni a város távolabbi pontjain található gyűjteményeket is, a Strossmayer Galéria ókori rajzai, a Régészeti Múzeum egyiptomi múmiái nagy élményt jelentenek.
A dalmáciai Dubrovnik a világ egyik legszebb üdülőhelye, óvárosa a világörökség része. Csodálatos márvány borítású terei, macskaköves utcái, templomi, palotái, szökőkútjai, azt az érzés keltik az emberben, mintha mesevilágba csöppent volna. A Placa sétányon végigsétálva megcsodálhatjuk a Szent Blaise templomot, a Rektor Palotát valamint a nyüzsgő piacteret. A városfal a világ építészetének remeke, a kilátás a tengerre és a városra elmesélhetetlen. A város közelében fekvő Lokrum sziget elsőrangú fürdőhely.
Split a horvát tengerpart legnagyobb városa, melyet sajnos az iparfejlesztés, a gyárak, a kikötők és az újonnan felépített házak meglehetősen elcsúfítottak. Szerencsére az óváros képes volt megőrizni ódon hangulatát. Az óvárost a Diokletiánusz palota monumentális épületegyüttese uralja. A palota a világ egyik legszebb, legnagyobb fennmaradt római kori épülete. Ha nincs időnk a teljes bebarangoláshoz, egy rövidebb túra keretében nézzük meg a volt előcsarnokot, a Jupiter templomot, a mauzóleumot.
Rovinj az Isztria-félsziget déli csücskén fekszik, festőien szép, középkori hangulatot árasztó városka. Gyönyörű hegyek ölelésében, a tenger felől apró szigetek védelmében fekszik. Remek horgászhely, valamint jachtkikötő. A város látnivalói közül kiemelkedik a Szent Eufénia székesegyház, valamint a kicsiknek és nagyoknak egyaránt óriási élményt nyújtó több, mint 100 éve működő akvárium. A Punta Correnta park gyönyörű fürdőhely.

Térség: Isztriai-félsziget

Az Adriai-tenger egyik nagy félszigete, a Trieszti-öböl, Kvarner-öböl határolja. Mi magyarok főleg azért szeretjük mert viszonylag gyorsan és könnyen elérhető a kítűnő horvát autópályák segítségével. Legjelentősebb városai: Umag, Savudrija, Novigrad, Porec, Vrsar, Rovinj, Pula, Medulin, Rabac.

Város: Motovun


Horvátország

Látnivalók:

Zágráb sokat szenvedett a háború alatt Szerencsére a rakétatámadások nyomai szép lassan eltűnnek az épületek, műemlékek falairól, és a látnivalók újra régi pompájukban tündökölnek. Érdemes először a Szent-István székesegyházat felkeresni, értékét a gyönyörű, neogótikus külsőn kívül a freskók, márvány oltárak, szószékek jelentik. A templom melletti Lotrscak toronyból elképzelhetetlenül szép körpanoráma nyílik a fővárosra. A városközpont hemzseg a múzeumoktól, ki-ki érdeklődése szerint megtekintheti a Történelmi Múzeumot, a Városi Múzeumot vagy a Természettudományi Múzeumot. A múzeumimádóknak érdemes felkeresni a város távolabbi pontjain található gyűjteményeket is, a Strossmayer Galéria ókori rajzai, a Régészeti Múzeum egyiptomi múmiái nagy élményt jelentenek.
A dalmáciai Dubrovnik a világ egyik legszebb üdülőhelye, óvárosa a világörökség része. Csodálatos márvány borítású terei, macskaköves utcái, templomi, palotái, szökőkútjai, azt az érzés keltik az emberben, mintha mesevilágba csöppent volna. A Placa sétányon végigsétálva megcsodálhatjuk a Szent Blaise templomot, a Rektor Palotát valamint a nyüzsgő piacteret. A városfal a világ építészetének remeke, a kilátás a tengerre és a városra elmesélhetetlen. A város közelében fekvő Lokrum sziget elsőrangú fürdőhely.
Split a horvát tengerpart legnagyobb városa, melyet sajnos az iparfejlesztés, a gyárak, a kikötők és az újonnan felépített házak meglehetősen elcsúfítottak. Szerencsére az óváros képes volt megőrizni ódon hangulatát. Az óvárost a Diokletiánusz palota monumentális épületegyüttese uralja. A palota a világ egyik legszebb, legnagyobb fennmaradt római kori épülete. Ha nincs időnk a teljes bebarangoláshoz, egy rövidebb túra keretében nézzük meg a volt előcsarnokot, a Jupiter templomot, a mauzóleumot.
Rovinj az Isztria-félsziget déli csücskén fekszik, festőien szép, középkori hangulatot árasztó városka. Gyönyörű hegyek ölelésében, a tenger felől apró szigetek védelmében fekszik. Remek horgászhely, valamint jachtkikötő. A város látnivalói közül kiemelkedik a Szent Eufénia székesegyház, valamint a kicsiknek és nagyoknak egyaránt óriási élményt nyújtó több, mint 100 éve működő akvárium. A Punta Correnta park gyönyörű fürdőhely.

Térség: Körutazás Horvátországban

Ebben a gyüjtő régióba szedtük csokorba azokat a körút és városlátogató programokat amik akár csak egyetlen nap erejéig is, de érintik Horvátországot. A részletes programokat mindig az útleírásokban találják.

Város: Körutazás Horvátországban


Szlovénia

Látnivalók:

Bled: giccsfestménybe illő vidék, a hó is biztos, de meglehetősen drága. Ráadásul a sípályákhoz buszozni kell, nap mint nap. Ha valakinek azonban sikerül télen eljutnia ide, a Bledi-tó közepén álló kastélyhoz, muszáj elkorcsolyáznia, felejthetetlen élmény. Az elit vendégkör igényeinek megfelelően éjszaka kivilágítják a sípályákat. Nem árt figyelni lesiklás közben, ugyanis politikusok és világhírű művészek is megfordulnak errefelé.

Bovec: az ország észak-nyugati csücskében, az olasz határ mellett bújik meg, valódi magashegyi üdülőhely, garantáltan hóbiztos terep, néha még május végén is. A legmagasabb sípályák 2300 méterről indulnak. Meg lehet nézni, hol harcolt a dédapa az első világháború idején, ugyanis itt vágtat medrében a szomorú hírű Isonzo (szlovénül Soca) folyó. Kobaridban a világháborús múzeum tényleg fantasztikus.

Bohinj: a Bohinji-tó egy gleccservölgyben alakult ki, innen ered a Száva folyó is. Itt két síközpont található: Kobla és a Vogel. Kobla ezer méter körüli magasságban, míg a Vogel 1800 méteren. Acélos idegzetűek jéggé fagyott vízesésen mászhatnak szöges cipővel és hegymászó felszerelésben, vagy akár az ejtőernyős síugrást is gyakorolhatják.

Maribor-Pohorje: előnye, hogy közel van Magyarországhoz (420 km Budapesttől), de mivel nincs nagyon magasan, nem túl hóbiztos. Viszont nagy a síelhető terület, és mindig jól karbantartják a pályákat. Gyerekkel utazóknak ideális: amíg a kölök próbálkozik, apuka kedvére kocsmázhat a szomszédban.

Kranjska Gora: a legnagyobb szlovén sícentrum, 30 kilométer hosszú sípályák, sífutóterep, csak kicsit messze van tőlünk, már egészen az olasz határnál. Megközelíteni egyértelműen Ausztrián keresztül érdemes. Szállás is akad bőven (4000 vendégágy), talán még nekünk is megfizethető. A közeli Planicán a síugrást is gyakorolni lehet (az első komolyabb kulcscsonttörésig), a legelszántabbak pedig sítalpon (mivel máshogy lehetetlen) felkereshetik a magasztos Vrsic-hágó tetején található Orosz-kápolnát.

Krvavec: legnagyobb előnye, hogy csak 10 kilométerre fekszik Ljubljanától, így akár minden nap ki lehet járni a fővárosból. Kultúrpatkányok könnyen rákattanhatnak a messze földön híres ljubljanai underground feelingre, és akkor esetleg ki se mozdulnak a fővárosból. Aki viszont egy hegyi fogadóban töltené el inkább a napjait, itt kedvére társaloghat esténként a medvékkel. A pályák eléggé magasan, 1500 és 2000 méter között találhatók.

Rogla
1500 méteres magasságban terül el ez a menő sport- és üdülőcentrum, ahol mindenki találhat a pénztárcájának megfelelő szállást, és az éjszakai hancúrozás után nappal is lefáraszthatja magát a terepeken. Rogla viszonylag könnyen elérhető itthonról is, Mariborból a Celje felé tartó autópályáról Zrecénél kell letérni, onnan már csak 16 km. 12 sífelvonó, két darab kétüléses ülőfelvonó, tanulópályák a gyerekeknek és 30 km hosszú terepsí-útvonal hálózat. Síelés után squash-olni, teniszezni, lovagolni érdemes, de a szomszédban érdemes felkeresni a híres Zrece termálfürdőjét is. Itt az éjszaka a kéj szaka.

Határátkelők: Rédics, Bajánsenye, Felsőszölnök
Megközelítés: a legegyszerűbb a 7-es főúton Letenyéig, utána Horvátország érintésével, esetleg Rédicsnél közvetlenül Lendvára, vagy a 8-ason, Ausztrián keresztül. Mint mindig, természetesen ebben az esetben is a legrövidebb út a leglassabb. Szlovéniában be kell tartani a sokszor teljesen érthetetlennek tűnő sebességkorlátozásokat, mert durván büntetnek érte.

Minden jó, ha hó a vége!
Gasztronómia:

A szlovén konyhát a szomszédos országok ízei erősen befolyásolják. Ezt igazolja 3 nagyon jellegzetes ételük, a klobasa (kolbász), a zavitek (rétes) és a dunajski zrezek (bécsi szelet). Az olasz ízvilágot tükrözi a njoki (krumpligombóc), rizota (rizottó) és a zlikrofi (ravioli). Magyarországról származik a golaz (gulyás) és a paprikas (csirke paprikás). A hagyományos ételeket a gostilnákban (kisvendéglőkben) készítik a legízletesebben. A helyi vörös és fehérborok finomak, de kedvelt még a zganje (brandy) és sör is.
Látnivalók

Ljubljana a főváros Szlovénia legnagyobb és legnépesebb városa. A történelemben mindig fontos szerepet töltött be. A Városi Múzeum római kori emlékeket és a római város, Emona, mérethű makettjét mutatja be. A Nemzeti Múzeumot és a Modern Művészetek Múzeumát se hagyjuk ki városnéző körutunk során. A Tivoli Park a város divatos rekreációs központja, ahol bowling és teniszpályák, úszómedencék és korcsolyapálya várja a kikapcsolódni vágyókat.

A szlovén Alpokban található a Triglav csúcs, az ország legmagasabb pontja. Kiváló kirándulóhely. A Bled kastély dél-tiroli érsekség volt 800 évvel ezelőtt, később a jugoszláv királyi család rezidenciájaként szolgált. A Bled-tó felett magasodó szikláról meseszép kilátás nyílik a kastélyra, és a tó szigetén magasodó harangtoronyra, a kívánságok tornyára.

A Postojna-barlang a világ egyik leghíresebb cseppkőbarlangja, melybe romantikus kisvasút vezet.

Az Adria partvidékének legismertebb üdülőhelye Koper, melynek gyönyörű középkori városképét a kikötő és az ott megtelepedett ipar sajnos lerontja. Piran gótikus épületeiről és középkori városfaláról nevezetes. A Tengerészeti Múzeum a hajózás és a kikötő történetét, valamint a sólepárlás műveletét mutatja be. A partvidék legszebb része Fiesa, tiszta, homokos partjával és sötétkék vizével csábítja a fürdőzni vágyókat.
Az árak sokkal kedvezőbbek, mint a szomszédos Ausztriában és Olaszországban, de a magyarországinál azért magasabbak. A pénzváltás és az utazási csekkek beváltása bankokban, postahivatalokban, utazási irodákban és az úgynevezett menjalnicákban lehetséges. A hitelkártyákat széles körben elfogadják, de nem árt, ha mindig tartunk magunknál némi készpénzt is. A borravalót általában beleszámolják a számlába.

Térség: Körutazás Szlovéniában

A városlátogató és körutazások gyűjtő helye ez a régió, pontos szállás és útvonal leírások a programokban olvashatóak.

Város: Körutazás Szlovéniában


Válogasson útjaink közt téma szerint!