+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Skócia repülővel 2023

Nagy-Britannia, Skócia

Szállás típus: Hotel ***
Ellátás: Reggeli
Utazás módja: Repülővel
Időtartam:
Típus: Hegyek-völgyek között, Nyugat-európai program, Városlátogatás
Indulás:

A program tervezett útvonala:


1. nap: Budapest – Edinburgh városnézés (20 km)

Elutazás Budapestről menetrend szerinti repülőjárattal Edinburgh-ba (vagy Glasgow-ba). Köszöntőként autóbuszos és gyalogos városnézésre indulunk Edinburgh-ban, ”észak Athénjában”: Holyrood – a királynők palotája, a skót parlament modern épülete, Szent Egyed Székesegyház, a középkori épületeket őrző „Királyi mérföld”- a Royal Mile, Princess Street, a nyüzsgő főutca és a romantikus Várnegyed alkotják programunkat. Menetrend függvényében a városnézést követően szabadidő. Szállásunk Edinburgh-ban vagy környékén lesz.

2. nap: Pitlochry – Glamis kastély – Whiskey-főzde – Blair kastélya – Pitlochry (190 km)

Reggelit követően a Firth of Forth (a Forth-folyó torkolatának) hídján átkelve Pitlochry skót hegyvidék hangulatos kisvárosán át utazunk a királyi pompát sem nélkülöző, szellemek lakta Glamis kastélyhoz. Felkeresünk egy whisky-főzdét is – Skóciában járva az „élet vizének” megkóstolása kihagyhatatlan! Blair hófehér főúri kastélya és gyönyörű parkja egészen más képet mutat, mint az angol királyi családhoz ezer szállal kötődő Glamis. Itt hű képet kapunk a skót nemesség életéről a középkortól napjainkig, gyönyörködve ékszereikben, bútoraikban, ruháikban, a park évszázados fáiban. Szállásunk Pitlochry környékén lesz. 

3. nap: Urquhart vára – Loch Ness – Eilean Donan – Skye-sziget kitekintő – Neptun-vízlépcső – Fort William (380 km)

A mai napon elsőként a Loch Ness partján található Urquhart várának romantikus romjait tekintjük meg. Az odaútban „garantáltan” megmutatjuk Nessie-t is! Nem kevésbé romantikus a három tó összefolyásánál, egy kis félszigetre épült Eilean Donan középkori vára – a Hegylakó c. film egyik helyszíne! Lenyűgöző tájon át utazva egy rövid kis kitekintést és fotószünetet tartunk Skye-szigeténél, ahonnan jól érzékelhető a táj szépsége. Útban szállásunk felé még alkalmunk lesz megállni a Kaledóniai-csatornánál és a Neptun-vízlépcsőnél. Szállásunk Fort Williamben, vagy környékén lesz. 

4. nap: Glencoe – Dochart vízesés – Stirling – Falkirk kerék – Edinburgh (220 km)

A szépséges Skót-felföld vár Bennünket! Ballachullish szép tavaival, Glencoe (a Könnyek Völgye) komor hegyeivel, a Rannoch-muir széljárta tőzeglápjával kihagyhatatlan élmény! Kitérőt teszünk a fehér habokkal dühöngő Dochart vízeséshez, ahol megpihenünk, majd Stirling várához érkezünk, a középkori erődítményhez, a felföld kapujához – megnézzük igényesen felújított termeit, látványosan berendezett konyháját. Programunk egyik felejthetetlen élménye a modern kor egyik vívmánya, mely az Union csatornán emeltetett: Falkirk 35 méter átmérőjű, forgó kereke. Szállásunk a következő két éjszakán át Edinburgh-ban vagy környékén lesz. 

5. nap: Melrose Apátság – Abbotsford – Rosslyn-kápolna – Edinburgh (120 km)

Korai reggeli a szállodában, majd autóbuszunkkal Melrose Apátságát keressük fel, mely romjaiban is lenyűgöző. Abbotsfordba látogatunk, Sir Walter Scott álomkastélyához, melyet saját tervei szerint középkori kastély mintájára építtetett. Megtekintjük a kastély kertjét, majd az eredeti berendezés, a rengeteg műtalkotás és személyes tárgyak sokaságát élvezzük, melyek mind a nagyszerű skót hazafi, a világhírű író szellemét idézik. Ezután utunk a Rosslyn-kápolnához vezet, Skócia egyetlen, ”A Da Vinci-kód” által világhírűvé vált reneszánsz kápolnájához, mely a templomos lovagok és szabadkőművesek emlékét is őrzi. Szálláshelyünkre térünk vissza.

6. nap: Edinburgh-i vár – Budapest

Utunk utolsó – és egyik legszebb – állomása a város fölött sziklacsúcson magasodó Edinburgh-i vár. A vár legmagasabb pontján lévő Korona téren helyezkedik el az egykori Királyi Palota, ahonnan jól látható a történelmi emlékeket rejtő Dávid-torony és Félhold-bástya. Ezzel a látvánnyal búcsúzunk Skóciától. A repülőtérre indulunk, majd menetrend szerint utazunk haza Budapestre.

Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

Adat / lap
/

Árak és felárak magyar forintban és euróban (1 főre)
2023. 06.29., 07.13., 08.31.
Eurós áraink árfolyam garanciával - További információért kattintson IDE!


Részvételi díj (06.29., 08.31.): 459.500 Ft / 1.194 EUR
Részvételi díj (07.13.): 495.000 Ft / 1.286 EUR
*(Kis csoportos létszám felár: 36.000 Ft / 94 EUR/fő*)
Repülőtéri illeték: kb.: 55.000 Ft / 143 EUR
1 ágyas felár (06.29., 08.31.): 165.000 Ft / 429 EUR
1 ágyas felár (07.13.): 185.000 Ft / 481 EUR  
5x vacsora felár (06.29., 08.31.): 66.500 Ft / 173 EUR
5x vacsora felár (07.13.): 70.500 Ft / 183 EUR


Utasbiztosítás (Classic): 4.200 Ft
Utasbiztosítás (Prémium): 5.460 Ft 
Utasbiztosítás (Privileg): 6.900 Ft 
2021.01.01-től a megrendeléssel egyidőben igényelt BBP biztosítással az Ön kalkulált útlemondási biztosítása önrészmentessé válik. Részletek itt.


Utazás: menetrendsz. repülővel
Elhelyezés: 5 éjszaka szálloda*** 2 ágyas tus/wc-s szobában
Ellátás: 5x reggeli


Belépők és jegyek tájékoztató árai: 130 GBP
Egyéb helyszínen fizetendő költségek: 8 GBP

A belépők ára tájékoztató jelleggel került feltüntetésre, előzetes tájékoztató nélkül módosulhatnak!
Az árak bizonyos esetekben nem csak a belépőjegyeket, hanem járulékos költségeket is tartalmaznak (adminisztrációs díj, helyi idegenvezető, szervezési költség, csoportbejelentés, transzfer, egyéb költségek, stb.)


Minimális létszám: 25 

Az előzetesen meghirdetett részvételi díj a fenti minimális utaslétszám esetén érvényes. A részvételi díj nem tartalmazza a létszám felárat. 20-35 nappal az indulás előtt amennyiben az utaslétszám nem éri el a meghírdetett minimális létszámot, abban az esetben létszám felár fizetendő, melynek mértéke:

*15-24 fő esetén: 36.000 Ft / 94 EUR/fő

Ezen "létszám felár" az előzetesen meghirdetett minimális indulási létszám alatti csoportok esetében kerül csak érvényesítésre. Természetesen amennyiben a csoport tényleges indulása az előzetesen meghírdetett miimális utaslétszám alapján valósul meg (időközben megrendelések érkeztek az adott utazásra) úgy a befizetett "létszám felár" az utas részére visszafizetésre kerül.
Ezen felár nem tartalmaz árrést, ezen felár megfizetésével nem célunk hasznot képezni irodánknak. Egyetlen célunk van csak, hogy a minimális létszámmal is meg tudjanak valósulni a Z(s)EPPELIN Programok, meg tudjanak valósulni a tervezett utazások és az élmények valóra váljanak!


Csatlakozási lehetőség: Transzfer csatlakozás lehetőségeiről információ a programfüzet elején és honlapunkon. Repülőjegyet a repülőtársaság visszaigazolása alapján tudunk biztosítani. A repülőjegy és a rep.téri illeték ára a jegykiállítás idejétől függően módosulhat! A részvételi díj útlemondási biztosítást tartalmaz. Utasbiztosítás (BBP) megkötése utazási feltétel!


A részvételi díj tartalmazza:

- utazást repülővel Budapestről, helyben korszerű, kényelmes, légkondicionált autóbusszal

- program szerint 5 éjszaka jó minőségű szállodai elhelyezést 3* kategóriában, 2 ágyas zuhanyzós / WC-s szobában

- program szerint 5x reggeli

- alap program szerinti programokat és városnézéseket

- magyar nyelvű idegenvezetést

- útlemondási biztosítást

 

A részvételi díj nem tartalmazza:

- repülőtéri illetéket és poggyász költségeket, melyek összege minimálisan változhat az utazás indulásáig

- fakultatív vacsorát 5 alkalommal

- az alap programon felül teljesítésre kerülő programok költségeit

- belépőjegyek és az audioguide/fülhallgató árát (helyszínen fizetendő)

- idegenforgalmi adót (helyszínen fizetendő)

- szervizdíjat / borravalót (igény esetén a helyszínen fizetendő)

- kedvezményes csoportos baleset-betegség-poggyász biztosítást

- minimális induló utaslétszám hiányában a létszám felárat 

- valamint az egyéb, a fentiekben nem említett, az utazás során felmerülő költségeket (pl. személyes jellegű kiadásokat)


A programváltoztatás jogát fenntartjuk! 

Érintett desztinációk:

Nagy-Britannia

Látnivalók

London
Londonban találhatunk hasonlóságot a harmadik és az első világgal. Egészen más, mint a többi európai város, London rendezetlennek és piszkosnak tűnik, de ez hozzátartozik varázsához. Hatalmas város, egyszerűen muszáj metróval közlekedni. Annyi mindent meg kell nézni Londonban, hogy szinte felsorolni is sok. El kell látogatnunk a Trafalgar Térre, amelynek közepén egy oszlopot láthatunk, tetején Nelson Admirális szobrával.
A Nemzeti Galéria a tér északi oldalán található, a világ egyik leghíresebb képgyűjteményének ad otthont. A Buckingham Palota az 1700-as évek elején épült Buckingham és Normandia hercege részére. Tőle vásárolta meg III. György király, s azóta egy-egy rövid megszakítástól eltekintve a királyi család londoni otthona. Április és július között színes látványosság az őrségváltás. Viktória Királynő emlékműve a palota előtt áll. Mesterét a mű leleplezésekor, 1911-ben, a helyszínen avatták lovaggá.
A Westminster Katedrálist 1903-ban nyitották meg. Építészetileg bizánci stílusjegyeket mutat, s így kizár bármiféle összevetést a Westminster Apátsággal. Az Apátság a legenda szerint a VII. században épült, s személyesen Szt. Péter szentelte fel. Épülete a gótikus építészeti stílus kimagasló alkotása, egyben Nagy-Britannia koronázó temploma.
Big Ben a neve annak a 13 tonnás nagyharangnak, amely az óratoronyban található. Érdekes, hogy ezzel a névvel illetik az egész tornyot, holott az Szt. István nevét viseli.
A Tower Bridge 1886 és 1894 között épült. Tornyaiban kiállítás mutatja be a híd történetét, valamint az emelőgépezet működését. A Tower 900 éves története során volt már erődítmény, várbörtön, királyi palota. 1303-tól napjainkig itt őrzik a koronaékszereket. A British Museum Sir Hans Sloane műgyűjtő mintegy 80.000 darabos hagyatékából jött létre, amelyet végrendeletében hazájának ajándékozott. Itt található jelenleg a világ egyik leggazdagabb és legértékesebb régiségkollekciója. Könyvtára szintén egyedülálló, itt nézhetjük meg az első géppel nyomtatott könyvet, a Gutenberg-bibliát, 1455-ből.. Maga az épület klasszicista stílusban épült. Madam Tussaud Panoptikuma: Madam Tussaud Franciaországban, mestere kérésére elkészítette a guillotine áldozatainak halotti maszkját. 1802-ben költözött Angliába, műveivel bejárta az egész országot, végül 1835-ben a Baker Streeten nyitotta meg állandó galériáját. Fiai helyezték át a kiállítást jelenlegi helyére 1884-ben. A híres Picadilly Körtér jól ismert már képeslapokról, nyüzsgő forgatagát mégis látni kell. A Rock Cirkusz viaszfigurái megelevenednek, robotgépek, lézerfények, eredeti CD hangfelvételek keltenek páratlan illúziót. A Soho: a XVI. század végéig vadászterület volt, erre utal neve is, ami vadászkiáltás. Itt jóformán minden nemzet megtalálja a maga kis éttermét, közösségét.

Canterbury Katedrális
A Canterbury érsek székhelye, Anglia talán legszebb katedrálisa. Mint a legtöbb hasonló épület, ezt is többször átépítették, így több stílus jegyeit fedezhetjük fel rajta. A XII. században a zarándoklatok egyik európai központjává vált, amelyet Geoffrey Chaucer tett halhatatlanná a Canterbury-i mesék című művében. A második világháborúban a város súlyosan megsérült, s egyes részeit oly módon építették újjá, hogy az eredeti arculatot figyelmen kívül hagyták. Ennek ellenére még ma is turisták tömegét vonzza, mint ahogyan ez az elmúlt 800 évről elmondható.

Stonehenge
Az 5000 éves Stonehenge Európa leghíresebb történelmi idők előtti helyszíne. Egy hatalmas kövekből álló gyűrű, amelyeken egy-egy ugyanolyan nagy kő fekszik, mint áthidaló gerenda, egy belső patkóalakzat, egy külső kör és egy árok alkotják. Keveset tudunk létrejöttének körülményeiről és okáról. A köveket valószínűleg Wales déli részéből hozták ide. Számítások szerint kb. 600 ember kell, hogy egy ilyen 50 tonnás tömböt felemeljen.

Bath
Római fürdőjéről, valamint elegáns arany színű György király korabeli építészetéről vált híressé. Nem csoda, ha úgy érezzük, tematikus parkban vagyunk, hiszen oly sok különleges látványosság van ebben az egy városban. Sűrűn látogattak ide a XVIII. századi arisztokrácia tagjai, akik itt flörtöltek, szerencsejáték űzésének céljából, pletykálkodtak. S ezen kívül ők hozták ide azokat a híres építészeket, akiknek köszönheti a város arculatát. Főbb látnivalók: Bath-i Apátság, a Római Fürdő, valamint az üzletekkel szegélyezett Pultney-híd. Bath a világörökség része, s egyszersmind a turisták paradicsoma.

Cotswold
Bristoltól 18 mérföldre található ez a mészkő sziklaoromzat.

Oxford
Főként egyeteméről híres város, holott a település már öt évszázaddal az egyetem alapítása előtt létezett. Ma Oxford fő látványossága 22 kollégiuma. Ezek festőien szép épületei, öreg házak és templomok teszik különlegessé a város légkörét. Az Oxford Story múzeum elmeséli az Oxfordi Egyetem 800 éves múltját és jelenét. A fő utcákat elhagyva, kis sikátorokon sétálhatunk, amelyek különlegesen bensőséges hangulatukkal rabul ejtenek.

York
Látogatók millióit vonzza a város. Közel 2000 évig volt az északi területek fővárosa, s jelentős szerepet töltött be Anglia történelmében a római, szász és viking uralom alatt. Különleges gótikus katedrálisa, középkori városfala, történelmi utcái, teaházai és pubjai egyedi környezetet biztosítanak, s élvezetessé teszik a sétálgatást. A York Minster katedrális a legnagyobb Európában. A város múzeumkertje, amelyben található néhány festői épület és rom, Britannia legszebbike.

Tóvidék
Csodálatos környezet. Zöldellő völgyek, csapadékos hegyek és tavak váltják itt egymást.
Évente 10 millió látogató érkezik ide, akik gyakran okoznak forgalmi dugót. Minden tónak megvan a sajátos, csak rá jellemző arculata, karaktere. Valóban Ulswater, Drasmere és Windermere a legszebbek, de Wast Water, Crummockwater és Buttermere ugyancsak egyedülállóak és sokkal kevésbé zsúfoltak.

Durham
A régi város magas sziklafokra épült, melyet három oldalról a Wear folyó fog közre.
Legfontosabb nevezetessége katedrálisa, amelyet sokan a normann építészet legszebb fennmaradt alkotásának tartanak. Szomszédságában található a Vár, amelyet Hódító Vilmos építtetett a XII. században. A város templomai a sok átalakítás ellenére is megőriztek valamit eredeti, XII. századbeli formájukból.

Pénz és költségek:

Olcsó étkezés: 5-10 USD
Szerény étteremben: 15-25 USD
Első osztályú étteremben: 30 USD és fölötte

Olcsó szállás: 15-30 USD
Középkategória: 40-100 USD
Első osztályú szállodában: 100 USD és fölötte

Térség: Skócia

Város: Edinburgh

Edinburgh a világ egyik legnagyszerűbb városa. Drámai fekvése, kiemelkedő építészeti öröksége és a kulturális élet ereje hamar elbűvöl minden látogatót. A történelmi Óváros zsúfolt bérházai kontrasztban állnak a György-kori Újváros rendezett soraival, amely más városokban akár történelmi negyed is lehetne. A háttérben megpillanthatjuk a Forth torkolatát, a Pentland Hillst, és a Calton Hillt. Legjobb, ha gyalog járjuk be Edingburght, a sétát kezdjük az Edinburgh kastélynál: gyönyörű, romantikus és a város véres múltjának emléke. Edinburgh-nak gazdag és változatos kulturális élete van, a Tattoo-tól a Nemzetközi és a Fringe fesztiválokig. Ezekben az időszakokban már jó előre szállást kell foglalni.

Nagy-Britannia

Látnivalók

London
Londonban találhatunk hasonlóságot a harmadik és az első világgal. Egészen más, mint a többi európai város, London rendezetlennek és piszkosnak tűnik, de ez hozzátartozik varázsához. Hatalmas város, egyszerűen muszáj metróval közlekedni. Annyi mindent meg kell nézni Londonban, hogy szinte felsorolni is sok. El kell látogatnunk a Trafalgar Térre, amelynek közepén egy oszlopot láthatunk, tetején Nelson Admirális szobrával.
A Nemzeti Galéria a tér északi oldalán található, a világ egyik leghíresebb képgyűjteményének ad otthont. A Buckingham Palota az 1700-as évek elején épült Buckingham és Normandia hercege részére. Tőle vásárolta meg III. György király, s azóta egy-egy rövid megszakítástól eltekintve a királyi család londoni otthona. Április és július között színes látványosság az őrségváltás. Viktória Királynő emlékműve a palota előtt áll. Mesterét a mű leleplezésekor, 1911-ben, a helyszínen avatták lovaggá.
A Westminster Katedrálist 1903-ban nyitották meg. Építészetileg bizánci stílusjegyeket mutat, s így kizár bármiféle összevetést a Westminster Apátsággal. Az Apátság a legenda szerint a VII. században épült, s személyesen Szt. Péter szentelte fel. Épülete a gótikus építészeti stílus kimagasló alkotása, egyben Nagy-Britannia koronázó temploma.
Big Ben a neve annak a 13 tonnás nagyharangnak, amely az óratoronyban található. Érdekes, hogy ezzel a névvel illetik az egész tornyot, holott az Szt. István nevét viseli.
A Tower Bridge 1886 és 1894 között épült. Tornyaiban kiállítás mutatja be a híd történetét, valamint az emelőgépezet működését. A Tower 900 éves története során volt már erődítmény, várbörtön, királyi palota. 1303-tól napjainkig itt őrzik a koronaékszereket. A British Museum Sir Hans Sloane műgyűjtő mintegy 80.000 darabos hagyatékából jött létre, amelyet végrendeletében hazájának ajándékozott. Itt található jelenleg a világ egyik leggazdagabb és legértékesebb régiségkollekciója. Könyvtára szintén egyedülálló, itt nézhetjük meg az első géppel nyomtatott könyvet, a Gutenberg-bibliát, 1455-ből.. Maga az épület klasszicista stílusban épült. Madam Tussaud Panoptikuma: Madam Tussaud Franciaországban, mestere kérésére elkészítette a guillotine áldozatainak halotti maszkját. 1802-ben költözött Angliába, műveivel bejárta az egész országot, végül 1835-ben a Baker Streeten nyitotta meg állandó galériáját. Fiai helyezték át a kiállítást jelenlegi helyére 1884-ben. A híres Picadilly Körtér jól ismert már képeslapokról, nyüzsgő forgatagát mégis látni kell. A Rock Cirkusz viaszfigurái megelevenednek, robotgépek, lézerfények, eredeti CD hangfelvételek keltenek páratlan illúziót. A Soho: a XVI. század végéig vadászterület volt, erre utal neve is, ami vadászkiáltás. Itt jóformán minden nemzet megtalálja a maga kis éttermét, közösségét.

Canterbury Katedrális
A Canterbury érsek székhelye, Anglia talán legszebb katedrálisa. Mint a legtöbb hasonló épület, ezt is többször átépítették, így több stílus jegyeit fedezhetjük fel rajta. A XII. században a zarándoklatok egyik európai központjává vált, amelyet Geoffrey Chaucer tett halhatatlanná a Canterbury-i mesék című művében. A második világháborúban a város súlyosan megsérült, s egyes részeit oly módon építették újjá, hogy az eredeti arculatot figyelmen kívül hagyták. Ennek ellenére még ma is turisták tömegét vonzza, mint ahogyan ez az elmúlt 800 évről elmondható.

Stonehenge
Az 5000 éves Stonehenge Európa leghíresebb történelmi idők előtti helyszíne. Egy hatalmas kövekből álló gyűrű, amelyeken egy-egy ugyanolyan nagy kő fekszik, mint áthidaló gerenda, egy belső patkóalakzat, egy külső kör és egy árok alkotják. Keveset tudunk létrejöttének körülményeiről és okáról. A köveket valószínűleg Wales déli részéből hozták ide. Számítások szerint kb. 600 ember kell, hogy egy ilyen 50 tonnás tömböt felemeljen.

Bath
Római fürdőjéről, valamint elegáns arany színű György király korabeli építészetéről vált híressé. Nem csoda, ha úgy érezzük, tematikus parkban vagyunk, hiszen oly sok különleges látványosság van ebben az egy városban. Sűrűn látogattak ide a XVIII. századi arisztokrácia tagjai, akik itt flörtöltek, szerencsejáték űzésének céljából, pletykálkodtak. S ezen kívül ők hozták ide azokat a híres építészeket, akiknek köszönheti a város arculatát. Főbb látnivalók: Bath-i Apátság, a Római Fürdő, valamint az üzletekkel szegélyezett Pultney-híd. Bath a világörökség része, s egyszersmind a turisták paradicsoma.

Cotswold
Bristoltól 18 mérföldre található ez a mészkő sziklaoromzat.

Oxford
Főként egyeteméről híres város, holott a település már öt évszázaddal az egyetem alapítása előtt létezett. Ma Oxford fő látványossága 22 kollégiuma. Ezek festőien szép épületei, öreg házak és templomok teszik különlegessé a város légkörét. Az Oxford Story múzeum elmeséli az Oxfordi Egyetem 800 éves múltját és jelenét. A fő utcákat elhagyva, kis sikátorokon sétálhatunk, amelyek különlegesen bensőséges hangulatukkal rabul ejtenek.

York
Látogatók millióit vonzza a város. Közel 2000 évig volt az északi területek fővárosa, s jelentős szerepet töltött be Anglia történelmében a római, szász és viking uralom alatt. Különleges gótikus katedrálisa, középkori városfala, történelmi utcái, teaházai és pubjai egyedi környezetet biztosítanak, s élvezetessé teszik a sétálgatást. A York Minster katedrális a legnagyobb Európában. A város múzeumkertje, amelyben található néhány festői épület és rom, Britannia legszebbike.

Tóvidék
Csodálatos környezet. Zöldellő völgyek, csapadékos hegyek és tavak váltják itt egymást.
Évente 10 millió látogató érkezik ide, akik gyakran okoznak forgalmi dugót. Minden tónak megvan a sajátos, csak rá jellemző arculata, karaktere. Valóban Ulswater, Drasmere és Windermere a legszebbek, de Wast Water, Crummockwater és Buttermere ugyancsak egyedülállóak és sokkal kevésbé zsúfoltak.

Durham
A régi város magas sziklafokra épült, melyet három oldalról a Wear folyó fog közre.
Legfontosabb nevezetessége katedrálisa, amelyet sokan a normann építészet legszebb fennmaradt alkotásának tartanak. Szomszédságában található a Vár, amelyet Hódító Vilmos építtetett a XII. században. A város templomai a sok átalakítás ellenére is megőriztek valamit eredeti, XII. századbeli formájukból.

Pénz és költségek:

Olcsó étkezés: 5-10 USD
Szerény étteremben: 15-25 USD
Első osztályú étteremben: 30 USD és fölötte

Olcsó szállás: 15-30 USD
Középkategória: 40-100 USD
Első osztályú szállodában: 100 USD és fölötte

Térség: Skócia

Város: Edinburgh

Edinburgh a világ egyik legnagyszerűbb városa. Drámai fekvése, kiemelkedő építészeti öröksége és a kulturális élet ereje hamar elbűvöl minden látogatót. A történelmi Óváros zsúfolt bérházai kontrasztban állnak a György-kori Újváros rendezett soraival, amely más városokban akár történelmi negyed is lehetne. A háttérben megpillanthatjuk a Forth torkolatát, a Pentland Hillst, és a Calton Hillt. Legjobb, ha gyalog járjuk be Edingburght, a sétát kezdjük az Edinburgh kastélynál: gyönyörű, romantikus és a város véres múltjának emléke. Edinburgh-nak gazdag és változatos kulturális élete van, a Tattoo-tól a Nemzetközi és a Fringe fesztiválokig. Ezekben az időszakokban már jó előre szállást kell foglalni.

Nagy-Britannia

Látnivalók

London
Londonban találhatunk hasonlóságot a harmadik és az első világgal. Egészen más, mint a többi európai város, London rendezetlennek és piszkosnak tűnik, de ez hozzátartozik varázsához. Hatalmas város, egyszerűen muszáj metróval közlekedni. Annyi mindent meg kell nézni Londonban, hogy szinte felsorolni is sok. El kell látogatnunk a Trafalgar Térre, amelynek közepén egy oszlopot láthatunk, tetején Nelson Admirális szobrával.
A Nemzeti Galéria a tér északi oldalán található, a világ egyik leghíresebb képgyűjteményének ad otthont. A Buckingham Palota az 1700-as évek elején épült Buckingham és Normandia hercege részére. Tőle vásárolta meg III. György király, s azóta egy-egy rövid megszakítástól eltekintve a királyi család londoni otthona. Április és július között színes látványosság az őrségváltás. Viktória Királynő emlékműve a palota előtt áll. Mesterét a mű leleplezésekor, 1911-ben, a helyszínen avatták lovaggá.
A Westminster Katedrálist 1903-ban nyitották meg. Építészetileg bizánci stílusjegyeket mutat, s így kizár bármiféle összevetést a Westminster Apátsággal. Az Apátság a legenda szerint a VII. században épült, s személyesen Szt. Péter szentelte fel. Épülete a gótikus építészeti stílus kimagasló alkotása, egyben Nagy-Britannia koronázó temploma.
Big Ben a neve annak a 13 tonnás nagyharangnak, amely az óratoronyban található. Érdekes, hogy ezzel a névvel illetik az egész tornyot, holott az Szt. István nevét viseli.
A Tower Bridge 1886 és 1894 között épült. Tornyaiban kiállítás mutatja be a híd történetét, valamint az emelőgépezet működését. A Tower 900 éves története során volt már erődítmény, várbörtön, királyi palota. 1303-tól napjainkig itt őrzik a koronaékszereket. A British Museum Sir Hans Sloane műgyűjtő mintegy 80.000 darabos hagyatékából jött létre, amelyet végrendeletében hazájának ajándékozott. Itt található jelenleg a világ egyik leggazdagabb és legértékesebb régiségkollekciója. Könyvtára szintén egyedülálló, itt nézhetjük meg az első géppel nyomtatott könyvet, a Gutenberg-bibliát, 1455-ből.. Maga az épület klasszicista stílusban épült. Madam Tussaud Panoptikuma: Madam Tussaud Franciaországban, mestere kérésére elkészítette a guillotine áldozatainak halotti maszkját. 1802-ben költözött Angliába, műveivel bejárta az egész országot, végül 1835-ben a Baker Streeten nyitotta meg állandó galériáját. Fiai helyezték át a kiállítást jelenlegi helyére 1884-ben. A híres Picadilly Körtér jól ismert már képeslapokról, nyüzsgő forgatagát mégis látni kell. A Rock Cirkusz viaszfigurái megelevenednek, robotgépek, lézerfények, eredeti CD hangfelvételek keltenek páratlan illúziót. A Soho: a XVI. század végéig vadászterület volt, erre utal neve is, ami vadászkiáltás. Itt jóformán minden nemzet megtalálja a maga kis éttermét, közösségét.

Canterbury Katedrális
A Canterbury érsek székhelye, Anglia talán legszebb katedrálisa. Mint a legtöbb hasonló épület, ezt is többször átépítették, így több stílus jegyeit fedezhetjük fel rajta. A XII. században a zarándoklatok egyik európai központjává vált, amelyet Geoffrey Chaucer tett halhatatlanná a Canterbury-i mesék című művében. A második világháborúban a város súlyosan megsérült, s egyes részeit oly módon építették újjá, hogy az eredeti arculatot figyelmen kívül hagyták. Ennek ellenére még ma is turisták tömegét vonzza, mint ahogyan ez az elmúlt 800 évről elmondható.

Stonehenge
Az 5000 éves Stonehenge Európa leghíresebb történelmi idők előtti helyszíne. Egy hatalmas kövekből álló gyűrű, amelyeken egy-egy ugyanolyan nagy kő fekszik, mint áthidaló gerenda, egy belső patkóalakzat, egy külső kör és egy árok alkotják. Keveset tudunk létrejöttének körülményeiről és okáról. A köveket valószínűleg Wales déli részéből hozták ide. Számítások szerint kb. 600 ember kell, hogy egy ilyen 50 tonnás tömböt felemeljen.

Bath
Római fürdőjéről, valamint elegáns arany színű György király korabeli építészetéről vált híressé. Nem csoda, ha úgy érezzük, tematikus parkban vagyunk, hiszen oly sok különleges látványosság van ebben az egy városban. Sűrűn látogattak ide a XVIII. századi arisztokrácia tagjai, akik itt flörtöltek, szerencsejáték űzésének céljából, pletykálkodtak. S ezen kívül ők hozták ide azokat a híres építészeket, akiknek köszönheti a város arculatát. Főbb látnivalók: Bath-i Apátság, a Római Fürdő, valamint az üzletekkel szegélyezett Pultney-híd. Bath a világörökség része, s egyszersmind a turisták paradicsoma.

Cotswold
Bristoltól 18 mérföldre található ez a mészkő sziklaoromzat.

Oxford
Főként egyeteméről híres város, holott a település már öt évszázaddal az egyetem alapítása előtt létezett. Ma Oxford fő látványossága 22 kollégiuma. Ezek festőien szép épületei, öreg házak és templomok teszik különlegessé a város légkörét. Az Oxford Story múzeum elmeséli az Oxfordi Egyetem 800 éves múltját és jelenét. A fő utcákat elhagyva, kis sikátorokon sétálhatunk, amelyek különlegesen bensőséges hangulatukkal rabul ejtenek.

York
Látogatók millióit vonzza a város. Közel 2000 évig volt az északi területek fővárosa, s jelentős szerepet töltött be Anglia történelmében a római, szász és viking uralom alatt. Különleges gótikus katedrálisa, középkori városfala, történelmi utcái, teaházai és pubjai egyedi környezetet biztosítanak, s élvezetessé teszik a sétálgatást. A York Minster katedrális a legnagyobb Európában. A város múzeumkertje, amelyben található néhány festői épület és rom, Britannia legszebbike.

Tóvidék
Csodálatos környezet. Zöldellő völgyek, csapadékos hegyek és tavak váltják itt egymást.
Évente 10 millió látogató érkezik ide, akik gyakran okoznak forgalmi dugót. Minden tónak megvan a sajátos, csak rá jellemző arculata, karaktere. Valóban Ulswater, Drasmere és Windermere a legszebbek, de Wast Water, Crummockwater és Buttermere ugyancsak egyedülállóak és sokkal kevésbé zsúfoltak.

Durham
A régi város magas sziklafokra épült, melyet három oldalról a Wear folyó fog közre.
Legfontosabb nevezetessége katedrálisa, amelyet sokan a normann építészet legszebb fennmaradt alkotásának tartanak. Szomszédságában található a Vár, amelyet Hódító Vilmos építtetett a XII. században. A város templomai a sok átalakítás ellenére is megőriztek valamit eredeti, XII. századbeli formájukból.

Pénz és költségek:

Olcsó étkezés: 5-10 USD
Szerény étteremben: 15-25 USD
Első osztályú étteremben: 30 USD és fölötte

Olcsó szállás: 15-30 USD
Középkategória: 40-100 USD
Első osztályú szállodában: 100 USD és fölötte

Térség: Skócia

Város: Körutazás Skóciában


Nagy-Britannia

Látnivalók

London
Londonban találhatunk hasonlóságot a harmadik és az első világgal. Egészen más, mint a többi európai város, London rendezetlennek és piszkosnak tűnik, de ez hozzátartozik varázsához. Hatalmas város, egyszerűen muszáj metróval közlekedni. Annyi mindent meg kell nézni Londonban, hogy szinte felsorolni is sok. El kell látogatnunk a Trafalgar Térre, amelynek közepén egy oszlopot láthatunk, tetején Nelson Admirális szobrával.
A Nemzeti Galéria a tér északi oldalán található, a világ egyik leghíresebb képgyűjteményének ad otthont. A Buckingham Palota az 1700-as évek elején épült Buckingham és Normandia hercege részére. Tőle vásárolta meg III. György király, s azóta egy-egy rövid megszakítástól eltekintve a királyi család londoni otthona. Április és július között színes látványosság az őrségváltás. Viktória Királynő emlékműve a palota előtt áll. Mesterét a mű leleplezésekor, 1911-ben, a helyszínen avatták lovaggá.
A Westminster Katedrálist 1903-ban nyitották meg. Építészetileg bizánci stílusjegyeket mutat, s így kizár bármiféle összevetést a Westminster Apátsággal. Az Apátság a legenda szerint a VII. században épült, s személyesen Szt. Péter szentelte fel. Épülete a gótikus építészeti stílus kimagasló alkotása, egyben Nagy-Britannia koronázó temploma.
Big Ben a neve annak a 13 tonnás nagyharangnak, amely az óratoronyban található. Érdekes, hogy ezzel a névvel illetik az egész tornyot, holott az Szt. István nevét viseli.
A Tower Bridge 1886 és 1894 között épült. Tornyaiban kiállítás mutatja be a híd történetét, valamint az emelőgépezet működését. A Tower 900 éves története során volt már erődítmény, várbörtön, királyi palota. 1303-tól napjainkig itt őrzik a koronaékszereket. A British Museum Sir Hans Sloane műgyűjtő mintegy 80.000 darabos hagyatékából jött létre, amelyet végrendeletében hazájának ajándékozott. Itt található jelenleg a világ egyik leggazdagabb és legértékesebb régiségkollekciója. Könyvtára szintén egyedülálló, itt nézhetjük meg az első géppel nyomtatott könyvet, a Gutenberg-bibliát, 1455-ből.. Maga az épület klasszicista stílusban épült. Madam Tussaud Panoptikuma: Madam Tussaud Franciaországban, mestere kérésére elkészítette a guillotine áldozatainak halotti maszkját. 1802-ben költözött Angliába, műveivel bejárta az egész országot, végül 1835-ben a Baker Streeten nyitotta meg állandó galériáját. Fiai helyezték át a kiállítást jelenlegi helyére 1884-ben. A híres Picadilly Körtér jól ismert már képeslapokról, nyüzsgő forgatagát mégis látni kell. A Rock Cirkusz viaszfigurái megelevenednek, robotgépek, lézerfények, eredeti CD hangfelvételek keltenek páratlan illúziót. A Soho: a XVI. század végéig vadászterület volt, erre utal neve is, ami vadászkiáltás. Itt jóformán minden nemzet megtalálja a maga kis éttermét, közösségét.

Canterbury Katedrális
A Canterbury érsek székhelye, Anglia talán legszebb katedrálisa. Mint a legtöbb hasonló épület, ezt is többször átépítették, így több stílus jegyeit fedezhetjük fel rajta. A XII. században a zarándoklatok egyik európai központjává vált, amelyet Geoffrey Chaucer tett halhatatlanná a Canterbury-i mesék című művében. A második világháborúban a város súlyosan megsérült, s egyes részeit oly módon építették újjá, hogy az eredeti arculatot figyelmen kívül hagyták. Ennek ellenére még ma is turisták tömegét vonzza, mint ahogyan ez az elmúlt 800 évről elmondható.

Stonehenge
Az 5000 éves Stonehenge Európa leghíresebb történelmi idők előtti helyszíne. Egy hatalmas kövekből álló gyűrű, amelyeken egy-egy ugyanolyan nagy kő fekszik, mint áthidaló gerenda, egy belső patkóalakzat, egy külső kör és egy árok alkotják. Keveset tudunk létrejöttének körülményeiről és okáról. A köveket valószínűleg Wales déli részéből hozták ide. Számítások szerint kb. 600 ember kell, hogy egy ilyen 50 tonnás tömböt felemeljen.

Bath
Római fürdőjéről, valamint elegáns arany színű György király korabeli építészetéről vált híressé. Nem csoda, ha úgy érezzük, tematikus parkban vagyunk, hiszen oly sok különleges látványosság van ebben az egy városban. Sűrűn látogattak ide a XVIII. századi arisztokrácia tagjai, akik itt flörtöltek, szerencsejáték űzésének céljából, pletykálkodtak. S ezen kívül ők hozták ide azokat a híres építészeket, akiknek köszönheti a város arculatát. Főbb látnivalók: Bath-i Apátság, a Római Fürdő, valamint az üzletekkel szegélyezett Pultney-híd. Bath a világörökség része, s egyszersmind a turisták paradicsoma.

Cotswold
Bristoltól 18 mérföldre található ez a mészkő sziklaoromzat.

Oxford
Főként egyeteméről híres város, holott a település már öt évszázaddal az egyetem alapítása előtt létezett. Ma Oxford fő látványossága 22 kollégiuma. Ezek festőien szép épületei, öreg házak és templomok teszik különlegessé a város légkörét. Az Oxford Story múzeum elmeséli az Oxfordi Egyetem 800 éves múltját és jelenét. A fő utcákat elhagyva, kis sikátorokon sétálhatunk, amelyek különlegesen bensőséges hangulatukkal rabul ejtenek.

York
Látogatók millióit vonzza a város. Közel 2000 évig volt az északi területek fővárosa, s jelentős szerepet töltött be Anglia történelmében a római, szász és viking uralom alatt. Különleges gótikus katedrálisa, középkori városfala, történelmi utcái, teaházai és pubjai egyedi környezetet biztosítanak, s élvezetessé teszik a sétálgatást. A York Minster katedrális a legnagyobb Európában. A város múzeumkertje, amelyben található néhány festői épület és rom, Britannia legszebbike.

Tóvidék
Csodálatos környezet. Zöldellő völgyek, csapadékos hegyek és tavak váltják itt egymást.
Évente 10 millió látogató érkezik ide, akik gyakran okoznak forgalmi dugót. Minden tónak megvan a sajátos, csak rá jellemző arculata, karaktere. Valóban Ulswater, Drasmere és Windermere a legszebbek, de Wast Water, Crummockwater és Buttermere ugyancsak egyedülállóak és sokkal kevésbé zsúfoltak.

Durham
A régi város magas sziklafokra épült, melyet három oldalról a Wear folyó fog közre.
Legfontosabb nevezetessége katedrálisa, amelyet sokan a normann építészet legszebb fennmaradt alkotásának tartanak. Szomszédságában található a Vár, amelyet Hódító Vilmos építtetett a XII. században. A város templomai a sok átalakítás ellenére is megőriztek valamit eredeti, XII. századbeli formájukból.

Pénz és költségek:

Olcsó étkezés: 5-10 USD
Szerény étteremben: 15-25 USD
Első osztályú étteremben: 30 USD és fölötte

Olcsó szállás: 15-30 USD
Középkategória: 40-100 USD
Első osztályú szállodában: 100 USD és fölötte

Térség: Körutazás Nagy-Britanniában

Város: Körutazás Nagy-Britanniában


Nagy-Britannia

Látnivalók

London
Londonban találhatunk hasonlóságot a harmadik és az első világgal. Egészen más, mint a többi európai város, London rendezetlennek és piszkosnak tűnik, de ez hozzátartozik varázsához. Hatalmas város, egyszerűen muszáj metróval közlekedni. Annyi mindent meg kell nézni Londonban, hogy szinte felsorolni is sok. El kell látogatnunk a Trafalgar Térre, amelynek közepén egy oszlopot láthatunk, tetején Nelson Admirális szobrával.
A Nemzeti Galéria a tér északi oldalán található, a világ egyik leghíresebb képgyűjteményének ad otthont. A Buckingham Palota az 1700-as évek elején épült Buckingham és Normandia hercege részére. Tőle vásárolta meg III. György király, s azóta egy-egy rövid megszakítástól eltekintve a királyi család londoni otthona. Április és július között színes látványosság az őrségváltás. Viktória Királynő emlékműve a palota előtt áll. Mesterét a mű leleplezésekor, 1911-ben, a helyszínen avatták lovaggá.
A Westminster Katedrálist 1903-ban nyitották meg. Építészetileg bizánci stílusjegyeket mutat, s így kizár bármiféle összevetést a Westminster Apátsággal. Az Apátság a legenda szerint a VII. században épült, s személyesen Szt. Péter szentelte fel. Épülete a gótikus építészeti stílus kimagasló alkotása, egyben Nagy-Britannia koronázó temploma.
Big Ben a neve annak a 13 tonnás nagyharangnak, amely az óratoronyban található. Érdekes, hogy ezzel a névvel illetik az egész tornyot, holott az Szt. István nevét viseli.
A Tower Bridge 1886 és 1894 között épült. Tornyaiban kiállítás mutatja be a híd történetét, valamint az emelőgépezet működését. A Tower 900 éves története során volt már erődítmény, várbörtön, királyi palota. 1303-tól napjainkig itt őrzik a koronaékszereket. A British Museum Sir Hans Sloane műgyűjtő mintegy 80.000 darabos hagyatékából jött létre, amelyet végrendeletében hazájának ajándékozott. Itt található jelenleg a világ egyik leggazdagabb és legértékesebb régiségkollekciója. Könyvtára szintén egyedülálló, itt nézhetjük meg az első géppel nyomtatott könyvet, a Gutenberg-bibliát, 1455-ből.. Maga az épület klasszicista stílusban épült. Madam Tussaud Panoptikuma: Madam Tussaud Franciaországban, mestere kérésére elkészítette a guillotine áldozatainak halotti maszkját. 1802-ben költözött Angliába, műveivel bejárta az egész országot, végül 1835-ben a Baker Streeten nyitotta meg állandó galériáját. Fiai helyezték át a kiállítást jelenlegi helyére 1884-ben. A híres Picadilly Körtér jól ismert már képeslapokról, nyüzsgő forgatagát mégis látni kell. A Rock Cirkusz viaszfigurái megelevenednek, robotgépek, lézerfények, eredeti CD hangfelvételek keltenek páratlan illúziót. A Soho: a XVI. század végéig vadászterület volt, erre utal neve is, ami vadászkiáltás. Itt jóformán minden nemzet megtalálja a maga kis éttermét, közösségét.

Canterbury Katedrális
A Canterbury érsek székhelye, Anglia talán legszebb katedrálisa. Mint a legtöbb hasonló épület, ezt is többször átépítették, így több stílus jegyeit fedezhetjük fel rajta. A XII. században a zarándoklatok egyik európai központjává vált, amelyet Geoffrey Chaucer tett halhatatlanná a Canterbury-i mesék című művében. A második világháborúban a város súlyosan megsérült, s egyes részeit oly módon építették újjá, hogy az eredeti arculatot figyelmen kívül hagyták. Ennek ellenére még ma is turisták tömegét vonzza, mint ahogyan ez az elmúlt 800 évről elmondható.

Stonehenge
Az 5000 éves Stonehenge Európa leghíresebb történelmi idők előtti helyszíne. Egy hatalmas kövekből álló gyűrű, amelyeken egy-egy ugyanolyan nagy kő fekszik, mint áthidaló gerenda, egy belső patkóalakzat, egy külső kör és egy árok alkotják. Keveset tudunk létrejöttének körülményeiről és okáról. A köveket valószínűleg Wales déli részéből hozták ide. Számítások szerint kb. 600 ember kell, hogy egy ilyen 50 tonnás tömböt felemeljen.

Bath
Római fürdőjéről, valamint elegáns arany színű György király korabeli építészetéről vált híressé. Nem csoda, ha úgy érezzük, tematikus parkban vagyunk, hiszen oly sok különleges látványosság van ebben az egy városban. Sűrűn látogattak ide a XVIII. századi arisztokrácia tagjai, akik itt flörtöltek, szerencsejáték űzésének céljából, pletykálkodtak. S ezen kívül ők hozták ide azokat a híres építészeket, akiknek köszönheti a város arculatát. Főbb látnivalók: Bath-i Apátság, a Római Fürdő, valamint az üzletekkel szegélyezett Pultney-híd. Bath a világörökség része, s egyszersmind a turisták paradicsoma.

Cotswold
Bristoltól 18 mérföldre található ez a mészkő sziklaoromzat.

Oxford
Főként egyeteméről híres város, holott a település már öt évszázaddal az egyetem alapítása előtt létezett. Ma Oxford fő látványossága 22 kollégiuma. Ezek festőien szép épületei, öreg házak és templomok teszik különlegessé a város légkörét. Az Oxford Story múzeum elmeséli az Oxfordi Egyetem 800 éves múltját és jelenét. A fő utcákat elhagyva, kis sikátorokon sétálhatunk, amelyek különlegesen bensőséges hangulatukkal rabul ejtenek.

York
Látogatók millióit vonzza a város. Közel 2000 évig volt az északi területek fővárosa, s jelentős szerepet töltött be Anglia történelmében a római, szász és viking uralom alatt. Különleges gótikus katedrálisa, középkori városfala, történelmi utcái, teaházai és pubjai egyedi környezetet biztosítanak, s élvezetessé teszik a sétálgatást. A York Minster katedrális a legnagyobb Európában. A város múzeumkertje, amelyben található néhány festői épület és rom, Britannia legszebbike.

Tóvidék
Csodálatos környezet. Zöldellő völgyek, csapadékos hegyek és tavak váltják itt egymást.
Évente 10 millió látogató érkezik ide, akik gyakran okoznak forgalmi dugót. Minden tónak megvan a sajátos, csak rá jellemző arculata, karaktere. Valóban Ulswater, Drasmere és Windermere a legszebbek, de Wast Water, Crummockwater és Buttermere ugyancsak egyedülállóak és sokkal kevésbé zsúfoltak.

Durham
A régi város magas sziklafokra épült, melyet három oldalról a Wear folyó fog közre.
Legfontosabb nevezetessége katedrálisa, amelyet sokan a normann építészet legszebb fennmaradt alkotásának tartanak. Szomszédságában található a Vár, amelyet Hódító Vilmos építtetett a XII. században. A város templomai a sok átalakítás ellenére is megőriztek valamit eredeti, XII. századbeli formájukból.

Pénz és költségek:

Olcsó étkezés: 5-10 USD
Szerény étteremben: 15-25 USD
Első osztályú étteremben: 30 USD és fölötte

Olcsó szállás: 15-30 USD
Középkategória: 40-100 USD
Első osztályú szállodában: 100 USD és fölötte

Térség: Körutazás Nagy-Britanniában

Város: Glencoe


Nagy-Britannia

Látnivalók

London
Londonban találhatunk hasonlóságot a harmadik és az első világgal. Egészen más, mint a többi európai város, London rendezetlennek és piszkosnak tűnik, de ez hozzátartozik varázsához. Hatalmas város, egyszerűen muszáj metróval közlekedni. Annyi mindent meg kell nézni Londonban, hogy szinte felsorolni is sok. El kell látogatnunk a Trafalgar Térre, amelynek közepén egy oszlopot láthatunk, tetején Nelson Admirális szobrával.
A Nemzeti Galéria a tér északi oldalán található, a világ egyik leghíresebb képgyűjteményének ad otthont. A Buckingham Palota az 1700-as évek elején épült Buckingham és Normandia hercege részére. Tőle vásárolta meg III. György király, s azóta egy-egy rövid megszakítástól eltekintve a királyi család londoni otthona. Április és július között színes látványosság az őrségváltás. Viktória Királynő emlékműve a palota előtt áll. Mesterét a mű leleplezésekor, 1911-ben, a helyszínen avatták lovaggá.
A Westminster Katedrálist 1903-ban nyitották meg. Építészetileg bizánci stílusjegyeket mutat, s így kizár bármiféle összevetést a Westminster Apátsággal. Az Apátság a legenda szerint a VII. században épült, s személyesen Szt. Péter szentelte fel. Épülete a gótikus építészeti stílus kimagasló alkotása, egyben Nagy-Britannia koronázó temploma.
Big Ben a neve annak a 13 tonnás nagyharangnak, amely az óratoronyban található. Érdekes, hogy ezzel a névvel illetik az egész tornyot, holott az Szt. István nevét viseli.
A Tower Bridge 1886 és 1894 között épült. Tornyaiban kiállítás mutatja be a híd történetét, valamint az emelőgépezet működését. A Tower 900 éves története során volt már erődítmény, várbörtön, királyi palota. 1303-tól napjainkig itt őrzik a koronaékszereket. A British Museum Sir Hans Sloane műgyűjtő mintegy 80.000 darabos hagyatékából jött létre, amelyet végrendeletében hazájának ajándékozott. Itt található jelenleg a világ egyik leggazdagabb és legértékesebb régiségkollekciója. Könyvtára szintén egyedülálló, itt nézhetjük meg az első géppel nyomtatott könyvet, a Gutenberg-bibliát, 1455-ből.. Maga az épület klasszicista stílusban épült. Madam Tussaud Panoptikuma: Madam Tussaud Franciaországban, mestere kérésére elkészítette a guillotine áldozatainak halotti maszkját. 1802-ben költözött Angliába, műveivel bejárta az egész országot, végül 1835-ben a Baker Streeten nyitotta meg állandó galériáját. Fiai helyezték át a kiállítást jelenlegi helyére 1884-ben. A híres Picadilly Körtér jól ismert már képeslapokról, nyüzsgő forgatagát mégis látni kell. A Rock Cirkusz viaszfigurái megelevenednek, robotgépek, lézerfények, eredeti CD hangfelvételek keltenek páratlan illúziót. A Soho: a XVI. század végéig vadászterület volt, erre utal neve is, ami vadászkiáltás. Itt jóformán minden nemzet megtalálja a maga kis éttermét, közösségét.

Canterbury Katedrális
A Canterbury érsek székhelye, Anglia talán legszebb katedrálisa. Mint a legtöbb hasonló épület, ezt is többször átépítették, így több stílus jegyeit fedezhetjük fel rajta. A XII. században a zarándoklatok egyik európai központjává vált, amelyet Geoffrey Chaucer tett halhatatlanná a Canterbury-i mesék című művében. A második világháborúban a város súlyosan megsérült, s egyes részeit oly módon építették újjá, hogy az eredeti arculatot figyelmen kívül hagyták. Ennek ellenére még ma is turisták tömegét vonzza, mint ahogyan ez az elmúlt 800 évről elmondható.

Stonehenge
Az 5000 éves Stonehenge Európa leghíresebb történelmi idők előtti helyszíne. Egy hatalmas kövekből álló gyűrű, amelyeken egy-egy ugyanolyan nagy kő fekszik, mint áthidaló gerenda, egy belső patkóalakzat, egy külső kör és egy árok alkotják. Keveset tudunk létrejöttének körülményeiről és okáról. A köveket valószínűleg Wales déli részéből hozták ide. Számítások szerint kb. 600 ember kell, hogy egy ilyen 50 tonnás tömböt felemeljen.

Bath
Római fürdőjéről, valamint elegáns arany színű György király korabeli építészetéről vált híressé. Nem csoda, ha úgy érezzük, tematikus parkban vagyunk, hiszen oly sok különleges látványosság van ebben az egy városban. Sűrűn látogattak ide a XVIII. századi arisztokrácia tagjai, akik itt flörtöltek, szerencsejáték űzésének céljából, pletykálkodtak. S ezen kívül ők hozták ide azokat a híres építészeket, akiknek köszönheti a város arculatát. Főbb látnivalók: Bath-i Apátság, a Római Fürdő, valamint az üzletekkel szegélyezett Pultney-híd. Bath a világörökség része, s egyszersmind a turisták paradicsoma.

Cotswold
Bristoltól 18 mérföldre található ez a mészkő sziklaoromzat.

Oxford
Főként egyeteméről híres város, holott a település már öt évszázaddal az egyetem alapítása előtt létezett. Ma Oxford fő látványossága 22 kollégiuma. Ezek festőien szép épületei, öreg házak és templomok teszik különlegessé a város légkörét. Az Oxford Story múzeum elmeséli az Oxfordi Egyetem 800 éves múltját és jelenét. A fő utcákat elhagyva, kis sikátorokon sétálhatunk, amelyek különlegesen bensőséges hangulatukkal rabul ejtenek.

York
Látogatók millióit vonzza a város. Közel 2000 évig volt az északi területek fővárosa, s jelentős szerepet töltött be Anglia történelmében a római, szász és viking uralom alatt. Különleges gótikus katedrálisa, középkori városfala, történelmi utcái, teaházai és pubjai egyedi környezetet biztosítanak, s élvezetessé teszik a sétálgatást. A York Minster katedrális a legnagyobb Európában. A város múzeumkertje, amelyben található néhány festői épület és rom, Britannia legszebbike.

Tóvidék
Csodálatos környezet. Zöldellő völgyek, csapadékos hegyek és tavak váltják itt egymást.
Évente 10 millió látogató érkezik ide, akik gyakran okoznak forgalmi dugót. Minden tónak megvan a sajátos, csak rá jellemző arculata, karaktere. Valóban Ulswater, Drasmere és Windermere a legszebbek, de Wast Water, Crummockwater és Buttermere ugyancsak egyedülállóak és sokkal kevésbé zsúfoltak.

Durham
A régi város magas sziklafokra épült, melyet három oldalról a Wear folyó fog közre.
Legfontosabb nevezetessége katedrálisa, amelyet sokan a normann építészet legszebb fennmaradt alkotásának tartanak. Szomszédságában található a Vár, amelyet Hódító Vilmos építtetett a XII. században. A város templomai a sok átalakítás ellenére is megőriztek valamit eredeti, XII. századbeli formájukból.

Pénz és költségek:

Olcsó étkezés: 5-10 USD
Szerény étteremben: 15-25 USD
Első osztályú étteremben: 30 USD és fölötte

Olcsó szállás: 15-30 USD
Középkategória: 40-100 USD
Első osztályú szállodában: 100 USD és fölötte

Térség: Skócia

Város: Pitlochry

Nagy-Britannia

Látnivalók

London
Londonban találhatunk hasonlóságot a harmadik és az első világgal. Egészen más, mint a többi európai város, London rendezetlennek és piszkosnak tűnik, de ez hozzátartozik varázsához. Hatalmas város, egyszerűen muszáj metróval közlekedni. Annyi mindent meg kell nézni Londonban, hogy szinte felsorolni is sok. El kell látogatnunk a Trafalgar Térre, amelynek közepén egy oszlopot láthatunk, tetején Nelson Admirális szobrával.
A Nemzeti Galéria a tér északi oldalán található, a világ egyik leghíresebb képgyűjteményének ad otthont. A Buckingham Palota az 1700-as évek elején épült Buckingham és Normandia hercege részére. Tőle vásárolta meg III. György király, s azóta egy-egy rövid megszakítástól eltekintve a királyi család londoni otthona. Április és július között színes látványosság az őrségváltás. Viktória Királynő emlékműve a palota előtt áll. Mesterét a mű leleplezésekor, 1911-ben, a helyszínen avatták lovaggá.
A Westminster Katedrálist 1903-ban nyitották meg. Építészetileg bizánci stílusjegyeket mutat, s így kizár bármiféle összevetést a Westminster Apátsággal. Az Apátság a legenda szerint a VII. században épült, s személyesen Szt. Péter szentelte fel. Épülete a gótikus építészeti stílus kimagasló alkotása, egyben Nagy-Britannia koronázó temploma.
Big Ben a neve annak a 13 tonnás nagyharangnak, amely az óratoronyban található. Érdekes, hogy ezzel a névvel illetik az egész tornyot, holott az Szt. István nevét viseli.
A Tower Bridge 1886 és 1894 között épült. Tornyaiban kiállítás mutatja be a híd történetét, valamint az emelőgépezet működését. A Tower 900 éves története során volt már erődítmény, várbörtön, királyi palota. 1303-tól napjainkig itt őrzik a koronaékszereket. A British Museum Sir Hans Sloane műgyűjtő mintegy 80.000 darabos hagyatékából jött létre, amelyet végrendeletében hazájának ajándékozott. Itt található jelenleg a világ egyik leggazdagabb és legértékesebb régiségkollekciója. Könyvtára szintén egyedülálló, itt nézhetjük meg az első géppel nyomtatott könyvet, a Gutenberg-bibliát, 1455-ből.. Maga az épület klasszicista stílusban épült. Madam Tussaud Panoptikuma: Madam Tussaud Franciaországban, mestere kérésére elkészítette a guillotine áldozatainak halotti maszkját. 1802-ben költözött Angliába, műveivel bejárta az egész országot, végül 1835-ben a Baker Streeten nyitotta meg állandó galériáját. Fiai helyezték át a kiállítást jelenlegi helyére 1884-ben. A híres Picadilly Körtér jól ismert már képeslapokról, nyüzsgő forgatagát mégis látni kell. A Rock Cirkusz viaszfigurái megelevenednek, robotgépek, lézerfények, eredeti CD hangfelvételek keltenek páratlan illúziót. A Soho: a XVI. század végéig vadászterület volt, erre utal neve is, ami vadászkiáltás. Itt jóformán minden nemzet megtalálja a maga kis éttermét, közösségét.

Canterbury Katedrális
A Canterbury érsek székhelye, Anglia talán legszebb katedrálisa. Mint a legtöbb hasonló épület, ezt is többször átépítették, így több stílus jegyeit fedezhetjük fel rajta. A XII. században a zarándoklatok egyik európai központjává vált, amelyet Geoffrey Chaucer tett halhatatlanná a Canterbury-i mesék című művében. A második világháborúban a város súlyosan megsérült, s egyes részeit oly módon építették újjá, hogy az eredeti arculatot figyelmen kívül hagyták. Ennek ellenére még ma is turisták tömegét vonzza, mint ahogyan ez az elmúlt 800 évről elmondható.

Stonehenge
Az 5000 éves Stonehenge Európa leghíresebb történelmi idők előtti helyszíne. Egy hatalmas kövekből álló gyűrű, amelyeken egy-egy ugyanolyan nagy kő fekszik, mint áthidaló gerenda, egy belső patkóalakzat, egy külső kör és egy árok alkotják. Keveset tudunk létrejöttének körülményeiről és okáról. A köveket valószínűleg Wales déli részéből hozták ide. Számítások szerint kb. 600 ember kell, hogy egy ilyen 50 tonnás tömböt felemeljen.

Bath
Római fürdőjéről, valamint elegáns arany színű György király korabeli építészetéről vált híressé. Nem csoda, ha úgy érezzük, tematikus parkban vagyunk, hiszen oly sok különleges látványosság van ebben az egy városban. Sűrűn látogattak ide a XVIII. századi arisztokrácia tagjai, akik itt flörtöltek, szerencsejáték űzésének céljából, pletykálkodtak. S ezen kívül ők hozták ide azokat a híres építészeket, akiknek köszönheti a város arculatát. Főbb látnivalók: Bath-i Apátság, a Római Fürdő, valamint az üzletekkel szegélyezett Pultney-híd. Bath a világörökség része, s egyszersmind a turisták paradicsoma.

Cotswold
Bristoltól 18 mérföldre található ez a mészkő sziklaoromzat.

Oxford
Főként egyeteméről híres város, holott a település már öt évszázaddal az egyetem alapítása előtt létezett. Ma Oxford fő látványossága 22 kollégiuma. Ezek festőien szép épületei, öreg házak és templomok teszik különlegessé a város légkörét. Az Oxford Story múzeum elmeséli az Oxfordi Egyetem 800 éves múltját és jelenét. A fő utcákat elhagyva, kis sikátorokon sétálhatunk, amelyek különlegesen bensőséges hangulatukkal rabul ejtenek.

York
Látogatók millióit vonzza a város. Közel 2000 évig volt az északi területek fővárosa, s jelentős szerepet töltött be Anglia történelmében a római, szász és viking uralom alatt. Különleges gótikus katedrálisa, középkori városfala, történelmi utcái, teaházai és pubjai egyedi környezetet biztosítanak, s élvezetessé teszik a sétálgatást. A York Minster katedrális a legnagyobb Európában. A város múzeumkertje, amelyben található néhány festői épület és rom, Britannia legszebbike.

Tóvidék
Csodálatos környezet. Zöldellő völgyek, csapadékos hegyek és tavak váltják itt egymást.
Évente 10 millió látogató érkezik ide, akik gyakran okoznak forgalmi dugót. Minden tónak megvan a sajátos, csak rá jellemző arculata, karaktere. Valóban Ulswater, Drasmere és Windermere a legszebbek, de Wast Water, Crummockwater és Buttermere ugyancsak egyedülállóak és sokkal kevésbé zsúfoltak.

Durham
A régi város magas sziklafokra épült, melyet három oldalról a Wear folyó fog közre.
Legfontosabb nevezetessége katedrálisa, amelyet sokan a normann építészet legszebb fennmaradt alkotásának tartanak. Szomszédságában található a Vár, amelyet Hódító Vilmos építtetett a XII. században. A város templomai a sok átalakítás ellenére is megőriztek valamit eredeti, XII. századbeli formájukból.

Pénz és költségek:

Olcsó étkezés: 5-10 USD
Szerény étteremben: 15-25 USD
Első osztályú étteremben: 30 USD és fölötte

Olcsó szállás: 15-30 USD
Középkategória: 40-100 USD
Első osztályú szállodában: 100 USD és fölötte

Térség: Skócia

Város: Forfar

Nagy-Britannia

Látnivalók

London
Londonban találhatunk hasonlóságot a harmadik és az első világgal. Egészen más, mint a többi európai város, London rendezetlennek és piszkosnak tűnik, de ez hozzátartozik varázsához. Hatalmas város, egyszerűen muszáj metróval közlekedni. Annyi mindent meg kell nézni Londonban, hogy szinte felsorolni is sok. El kell látogatnunk a Trafalgar Térre, amelynek közepén egy oszlopot láthatunk, tetején Nelson Admirális szobrával.
A Nemzeti Galéria a tér északi oldalán található, a világ egyik leghíresebb képgyűjteményének ad otthont. A Buckingham Palota az 1700-as évek elején épült Buckingham és Normandia hercege részére. Tőle vásárolta meg III. György király, s azóta egy-egy rövid megszakítástól eltekintve a királyi család londoni otthona. Április és július között színes látványosság az őrségváltás. Viktória Királynő emlékműve a palota előtt áll. Mesterét a mű leleplezésekor, 1911-ben, a helyszínen avatták lovaggá.
A Westminster Katedrálist 1903-ban nyitották meg. Építészetileg bizánci stílusjegyeket mutat, s így kizár bármiféle összevetést a Westminster Apátsággal. Az Apátság a legenda szerint a VII. században épült, s személyesen Szt. Péter szentelte fel. Épülete a gótikus építészeti stílus kimagasló alkotása, egyben Nagy-Britannia koronázó temploma.
Big Ben a neve annak a 13 tonnás nagyharangnak, amely az óratoronyban található. Érdekes, hogy ezzel a névvel illetik az egész tornyot, holott az Szt. István nevét viseli.
A Tower Bridge 1886 és 1894 között épült. Tornyaiban kiállítás mutatja be a híd történetét, valamint az emelőgépezet működését. A Tower 900 éves története során volt már erődítmény, várbörtön, királyi palota. 1303-tól napjainkig itt őrzik a koronaékszereket. A British Museum Sir Hans Sloane műgyűjtő mintegy 80.000 darabos hagyatékából jött létre, amelyet végrendeletében hazájának ajándékozott. Itt található jelenleg a világ egyik leggazdagabb és legértékesebb régiségkollekciója. Könyvtára szintén egyedülálló, itt nézhetjük meg az első géppel nyomtatott könyvet, a Gutenberg-bibliát, 1455-ből.. Maga az épület klasszicista stílusban épült. Madam Tussaud Panoptikuma: Madam Tussaud Franciaországban, mestere kérésére elkészítette a guillotine áldozatainak halotti maszkját. 1802-ben költözött Angliába, műveivel bejárta az egész országot, végül 1835-ben a Baker Streeten nyitotta meg állandó galériáját. Fiai helyezték át a kiállítást jelenlegi helyére 1884-ben. A híres Picadilly Körtér jól ismert már képeslapokról, nyüzsgő forgatagát mégis látni kell. A Rock Cirkusz viaszfigurái megelevenednek, robotgépek, lézerfények, eredeti CD hangfelvételek keltenek páratlan illúziót. A Soho: a XVI. század végéig vadászterület volt, erre utal neve is, ami vadászkiáltás. Itt jóformán minden nemzet megtalálja a maga kis éttermét, közösségét.

Canterbury Katedrális
A Canterbury érsek székhelye, Anglia talán legszebb katedrálisa. Mint a legtöbb hasonló épület, ezt is többször átépítették, így több stílus jegyeit fedezhetjük fel rajta. A XII. században a zarándoklatok egyik európai központjává vált, amelyet Geoffrey Chaucer tett halhatatlanná a Canterbury-i mesék című művében. A második világháborúban a város súlyosan megsérült, s egyes részeit oly módon építették újjá, hogy az eredeti arculatot figyelmen kívül hagyták. Ennek ellenére még ma is turisták tömegét vonzza, mint ahogyan ez az elmúlt 800 évről elmondható.

Stonehenge
Az 5000 éves Stonehenge Európa leghíresebb történelmi idők előtti helyszíne. Egy hatalmas kövekből álló gyűrű, amelyeken egy-egy ugyanolyan nagy kő fekszik, mint áthidaló gerenda, egy belső patkóalakzat, egy külső kör és egy árok alkotják. Keveset tudunk létrejöttének körülményeiről és okáról. A köveket valószínűleg Wales déli részéből hozták ide. Számítások szerint kb. 600 ember kell, hogy egy ilyen 50 tonnás tömböt felemeljen.

Bath
Római fürdőjéről, valamint elegáns arany színű György király korabeli építészetéről vált híressé. Nem csoda, ha úgy érezzük, tematikus parkban vagyunk, hiszen oly sok különleges látványosság van ebben az egy városban. Sűrűn látogattak ide a XVIII. századi arisztokrácia tagjai, akik itt flörtöltek, szerencsejáték űzésének céljából, pletykálkodtak. S ezen kívül ők hozták ide azokat a híres építészeket, akiknek köszönheti a város arculatát. Főbb látnivalók: Bath-i Apátság, a Római Fürdő, valamint az üzletekkel szegélyezett Pultney-híd. Bath a világörökség része, s egyszersmind a turisták paradicsoma.

Cotswold
Bristoltól 18 mérföldre található ez a mészkő sziklaoromzat.

Oxford
Főként egyeteméről híres város, holott a település már öt évszázaddal az egyetem alapítása előtt létezett. Ma Oxford fő látványossága 22 kollégiuma. Ezek festőien szép épületei, öreg házak és templomok teszik különlegessé a város légkörét. Az Oxford Story múzeum elmeséli az Oxfordi Egyetem 800 éves múltját és jelenét. A fő utcákat elhagyva, kis sikátorokon sétálhatunk, amelyek különlegesen bensőséges hangulatukkal rabul ejtenek.

York
Látogatók millióit vonzza a város. Közel 2000 évig volt az északi területek fővárosa, s jelentős szerepet töltött be Anglia történelmében a római, szász és viking uralom alatt. Különleges gótikus katedrálisa, középkori városfala, történelmi utcái, teaházai és pubjai egyedi környezetet biztosítanak, s élvezetessé teszik a sétálgatást. A York Minster katedrális a legnagyobb Európában. A város múzeumkertje, amelyben található néhány festői épület és rom, Britannia legszebbike.

Tóvidék
Csodálatos környezet. Zöldellő völgyek, csapadékos hegyek és tavak váltják itt egymást.
Évente 10 millió látogató érkezik ide, akik gyakran okoznak forgalmi dugót. Minden tónak megvan a sajátos, csak rá jellemző arculata, karaktere. Valóban Ulswater, Drasmere és Windermere a legszebbek, de Wast Water, Crummockwater és Buttermere ugyancsak egyedülállóak és sokkal kevésbé zsúfoltak.

Durham
A régi város magas sziklafokra épült, melyet három oldalról a Wear folyó fog közre.
Legfontosabb nevezetessége katedrálisa, amelyet sokan a normann építészet legszebb fennmaradt alkotásának tartanak. Szomszédságában található a Vár, amelyet Hódító Vilmos építtetett a XII. században. A város templomai a sok átalakítás ellenére is megőriztek valamit eredeti, XII. századbeli formájukból.

Pénz és költségek:

Olcsó étkezés: 5-10 USD
Szerény étteremben: 15-25 USD
Első osztályú étteremben: 30 USD és fölötte

Olcsó szállás: 15-30 USD
Középkategória: 40-100 USD
Első osztályú szállodában: 100 USD és fölötte

Térség: Skócia

Város: Blair Atholl

Nagy-Britannia

Látnivalók

London
Londonban találhatunk hasonlóságot a harmadik és az első világgal. Egészen más, mint a többi európai város, London rendezetlennek és piszkosnak tűnik, de ez hozzátartozik varázsához. Hatalmas város, egyszerűen muszáj metróval közlekedni. Annyi mindent meg kell nézni Londonban, hogy szinte felsorolni is sok. El kell látogatnunk a Trafalgar Térre, amelynek közepén egy oszlopot láthatunk, tetején Nelson Admirális szobrával.
A Nemzeti Galéria a tér északi oldalán található, a világ egyik leghíresebb képgyűjteményének ad otthont. A Buckingham Palota az 1700-as évek elején épült Buckingham és Normandia hercege részére. Tőle vásárolta meg III. György király, s azóta egy-egy rövid megszakítástól eltekintve a királyi család londoni otthona. Április és július között színes látványosság az őrségváltás. Viktória Királynő emlékműve a palota előtt áll. Mesterét a mű leleplezésekor, 1911-ben, a helyszínen avatták lovaggá.
A Westminster Katedrálist 1903-ban nyitották meg. Építészetileg bizánci stílusjegyeket mutat, s így kizár bármiféle összevetést a Westminster Apátsággal. Az Apátság a legenda szerint a VII. században épült, s személyesen Szt. Péter szentelte fel. Épülete a gótikus építészeti stílus kimagasló alkotása, egyben Nagy-Britannia koronázó temploma.
Big Ben a neve annak a 13 tonnás nagyharangnak, amely az óratoronyban található. Érdekes, hogy ezzel a névvel illetik az egész tornyot, holott az Szt. István nevét viseli.
A Tower Bridge 1886 és 1894 között épült. Tornyaiban kiállítás mutatja be a híd történetét, valamint az emelőgépezet működését. A Tower 900 éves története során volt már erődítmény, várbörtön, királyi palota. 1303-tól napjainkig itt őrzik a koronaékszereket. A British Museum Sir Hans Sloane műgyűjtő mintegy 80.000 darabos hagyatékából jött létre, amelyet végrendeletében hazájának ajándékozott. Itt található jelenleg a világ egyik leggazdagabb és legértékesebb régiségkollekciója. Könyvtára szintén egyedülálló, itt nézhetjük meg az első géppel nyomtatott könyvet, a Gutenberg-bibliát, 1455-ből.. Maga az épület klasszicista stílusban épült. Madam Tussaud Panoptikuma: Madam Tussaud Franciaországban, mestere kérésére elkészítette a guillotine áldozatainak halotti maszkját. 1802-ben költözött Angliába, műveivel bejárta az egész országot, végül 1835-ben a Baker Streeten nyitotta meg állandó galériáját. Fiai helyezték át a kiállítást jelenlegi helyére 1884-ben. A híres Picadilly Körtér jól ismert már képeslapokról, nyüzsgő forgatagát mégis látni kell. A Rock Cirkusz viaszfigurái megelevenednek, robotgépek, lézerfények, eredeti CD hangfelvételek keltenek páratlan illúziót. A Soho: a XVI. század végéig vadászterület volt, erre utal neve is, ami vadászkiáltás. Itt jóformán minden nemzet megtalálja a maga kis éttermét, közösségét.

Canterbury Katedrális
A Canterbury érsek székhelye, Anglia talán legszebb katedrálisa. Mint a legtöbb hasonló épület, ezt is többször átépítették, így több stílus jegyeit fedezhetjük fel rajta. A XII. században a zarándoklatok egyik európai központjává vált, amelyet Geoffrey Chaucer tett halhatatlanná a Canterbury-i mesék című művében. A második világháborúban a város súlyosan megsérült, s egyes részeit oly módon építették újjá, hogy az eredeti arculatot figyelmen kívül hagyták. Ennek ellenére még ma is turisták tömegét vonzza, mint ahogyan ez az elmúlt 800 évről elmondható.

Stonehenge
Az 5000 éves Stonehenge Európa leghíresebb történelmi idők előtti helyszíne. Egy hatalmas kövekből álló gyűrű, amelyeken egy-egy ugyanolyan nagy kő fekszik, mint áthidaló gerenda, egy belső patkóalakzat, egy külső kör és egy árok alkotják. Keveset tudunk létrejöttének körülményeiről és okáról. A köveket valószínűleg Wales déli részéből hozták ide. Számítások szerint kb. 600 ember kell, hogy egy ilyen 50 tonnás tömböt felemeljen.

Bath
Római fürdőjéről, valamint elegáns arany színű György király korabeli építészetéről vált híressé. Nem csoda, ha úgy érezzük, tematikus parkban vagyunk, hiszen oly sok különleges látványosság van ebben az egy városban. Sűrűn látogattak ide a XVIII. századi arisztokrácia tagjai, akik itt flörtöltek, szerencsejáték űzésének céljából, pletykálkodtak. S ezen kívül ők hozták ide azokat a híres építészeket, akiknek köszönheti a város arculatát. Főbb látnivalók: Bath-i Apátság, a Római Fürdő, valamint az üzletekkel szegélyezett Pultney-híd. Bath a világörökség része, s egyszersmind a turisták paradicsoma.

Cotswold
Bristoltól 18 mérföldre található ez a mészkő sziklaoromzat.

Oxford
Főként egyeteméről híres város, holott a település már öt évszázaddal az egyetem alapítása előtt létezett. Ma Oxford fő látványossága 22 kollégiuma. Ezek festőien szép épületei, öreg házak és templomok teszik különlegessé a város légkörét. Az Oxford Story múzeum elmeséli az Oxfordi Egyetem 800 éves múltját és jelenét. A fő utcákat elhagyva, kis sikátorokon sétálhatunk, amelyek különlegesen bensőséges hangulatukkal rabul ejtenek.

York
Látogatók millióit vonzza a város. Közel 2000 évig volt az északi területek fővárosa, s jelentős szerepet töltött be Anglia történelmében a római, szász és viking uralom alatt. Különleges gótikus katedrálisa, középkori városfala, történelmi utcái, teaházai és pubjai egyedi környezetet biztosítanak, s élvezetessé teszik a sétálgatást. A York Minster katedrális a legnagyobb Európában. A város múzeumkertje, amelyben található néhány festői épület és rom, Britannia legszebbike.

Tóvidék
Csodálatos környezet. Zöldellő völgyek, csapadékos hegyek és tavak váltják itt egymást.
Évente 10 millió látogató érkezik ide, akik gyakran okoznak forgalmi dugót. Minden tónak megvan a sajátos, csak rá jellemző arculata, karaktere. Valóban Ulswater, Drasmere és Windermere a legszebbek, de Wast Water, Crummockwater és Buttermere ugyancsak egyedülállóak és sokkal kevésbé zsúfoltak.

Durham
A régi város magas sziklafokra épült, melyet három oldalról a Wear folyó fog közre.
Legfontosabb nevezetessége katedrálisa, amelyet sokan a normann építészet legszebb fennmaradt alkotásának tartanak. Szomszédságában található a Vár, amelyet Hódító Vilmos építtetett a XII. században. A város templomai a sok átalakítás ellenére is megőriztek valamit eredeti, XII. századbeli formájukból.

Pénz és költségek:

Olcsó étkezés: 5-10 USD
Szerény étteremben: 15-25 USD
Első osztályú étteremben: 30 USD és fölötte

Olcsó szállás: 15-30 USD
Középkategória: 40-100 USD
Első osztályú szállodában: 100 USD és fölötte

Térség: Skócia

Város: Drumnadrochit

Nagy-Britannia

Látnivalók

London
Londonban találhatunk hasonlóságot a harmadik és az első világgal. Egészen más, mint a többi európai város, London rendezetlennek és piszkosnak tűnik, de ez hozzátartozik varázsához. Hatalmas város, egyszerűen muszáj metróval közlekedni. Annyi mindent meg kell nézni Londonban, hogy szinte felsorolni is sok. El kell látogatnunk a Trafalgar Térre, amelynek közepén egy oszlopot láthatunk, tetején Nelson Admirális szobrával.
A Nemzeti Galéria a tér északi oldalán található, a világ egyik leghíresebb képgyűjteményének ad otthont. A Buckingham Palota az 1700-as évek elején épült Buckingham és Normandia hercege részére. Tőle vásárolta meg III. György király, s azóta egy-egy rövid megszakítástól eltekintve a királyi család londoni otthona. Április és július között színes látványosság az őrségváltás. Viktória Királynő emlékműve a palota előtt áll. Mesterét a mű leleplezésekor, 1911-ben, a helyszínen avatták lovaggá.
A Westminster Katedrálist 1903-ban nyitották meg. Építészetileg bizánci stílusjegyeket mutat, s így kizár bármiféle összevetést a Westminster Apátsággal. Az Apátság a legenda szerint a VII. században épült, s személyesen Szt. Péter szentelte fel. Épülete a gótikus építészeti stílus kimagasló alkotása, egyben Nagy-Britannia koronázó temploma.
Big Ben a neve annak a 13 tonnás nagyharangnak, amely az óratoronyban található. Érdekes, hogy ezzel a névvel illetik az egész tornyot, holott az Szt. István nevét viseli.
A Tower Bridge 1886 és 1894 között épült. Tornyaiban kiállítás mutatja be a híd történetét, valamint az emelőgépezet működését. A Tower 900 éves története során volt már erődítmény, várbörtön, királyi palota. 1303-tól napjainkig itt őrzik a koronaékszereket. A British Museum Sir Hans Sloane műgyűjtő mintegy 80.000 darabos hagyatékából jött létre, amelyet végrendeletében hazájának ajándékozott. Itt található jelenleg a világ egyik leggazdagabb és legértékesebb régiségkollekciója. Könyvtára szintén egyedülálló, itt nézhetjük meg az első géppel nyomtatott könyvet, a Gutenberg-bibliát, 1455-ből.. Maga az épület klasszicista stílusban épült. Madam Tussaud Panoptikuma: Madam Tussaud Franciaországban, mestere kérésére elkészítette a guillotine áldozatainak halotti maszkját. 1802-ben költözött Angliába, műveivel bejárta az egész országot, végül 1835-ben a Baker Streeten nyitotta meg állandó galériáját. Fiai helyezték át a kiállítást jelenlegi helyére 1884-ben. A híres Picadilly Körtér jól ismert már képeslapokról, nyüzsgő forgatagát mégis látni kell. A Rock Cirkusz viaszfigurái megelevenednek, robotgépek, lézerfények, eredeti CD hangfelvételek keltenek páratlan illúziót. A Soho: a XVI. század végéig vadászterület volt, erre utal neve is, ami vadászkiáltás. Itt jóformán minden nemzet megtalálja a maga kis éttermét, közösségét.

Canterbury Katedrális
A Canterbury érsek székhelye, Anglia talán legszebb katedrálisa. Mint a legtöbb hasonló épület, ezt is többször átépítették, így több stílus jegyeit fedezhetjük fel rajta. A XII. században a zarándoklatok egyik európai központjává vált, amelyet Geoffrey Chaucer tett halhatatlanná a Canterbury-i mesék című művében. A második világháborúban a város súlyosan megsérült, s egyes részeit oly módon építették újjá, hogy az eredeti arculatot figyelmen kívül hagyták. Ennek ellenére még ma is turisták tömegét vonzza, mint ahogyan ez az elmúlt 800 évről elmondható.

Stonehenge
Az 5000 éves Stonehenge Európa leghíresebb történelmi idők előtti helyszíne. Egy hatalmas kövekből álló gyűrű, amelyeken egy-egy ugyanolyan nagy kő fekszik, mint áthidaló gerenda, egy belső patkóalakzat, egy külső kör és egy árok alkotják. Keveset tudunk létrejöttének körülményeiről és okáról. A köveket valószínűleg Wales déli részéből hozták ide. Számítások szerint kb. 600 ember kell, hogy egy ilyen 50 tonnás tömböt felemeljen.

Bath
Római fürdőjéről, valamint elegáns arany színű György király korabeli építészetéről vált híressé. Nem csoda, ha úgy érezzük, tematikus parkban vagyunk, hiszen oly sok különleges látványosság van ebben az egy városban. Sűrűn látogattak ide a XVIII. századi arisztokrácia tagjai, akik itt flörtöltek, szerencsejáték űzésének céljából, pletykálkodtak. S ezen kívül ők hozták ide azokat a híres építészeket, akiknek köszönheti a város arculatát. Főbb látnivalók: Bath-i Apátság, a Római Fürdő, valamint az üzletekkel szegélyezett Pultney-híd. Bath a világörökség része, s egyszersmind a turisták paradicsoma.

Cotswold
Bristoltól 18 mérföldre található ez a mészkő sziklaoromzat.

Oxford
Főként egyeteméről híres város, holott a település már öt évszázaddal az egyetem alapítása előtt létezett. Ma Oxford fő látványossága 22 kollégiuma. Ezek festőien szép épületei, öreg házak és templomok teszik különlegessé a város légkörét. Az Oxford Story múzeum elmeséli az Oxfordi Egyetem 800 éves múltját és jelenét. A fő utcákat elhagyva, kis sikátorokon sétálhatunk, amelyek különlegesen bensőséges hangulatukkal rabul ejtenek.

York
Látogatók millióit vonzza a város. Közel 2000 évig volt az északi területek fővárosa, s jelentős szerepet töltött be Anglia történelmében a római, szász és viking uralom alatt. Különleges gótikus katedrálisa, középkori városfala, történelmi utcái, teaházai és pubjai egyedi környezetet biztosítanak, s élvezetessé teszik a sétálgatást. A York Minster katedrális a legnagyobb Európában. A város múzeumkertje, amelyben található néhány festői épület és rom, Britannia legszebbike.

Tóvidék
Csodálatos környezet. Zöldellő völgyek, csapadékos hegyek és tavak váltják itt egymást.
Évente 10 millió látogató érkezik ide, akik gyakran okoznak forgalmi dugót. Minden tónak megvan a sajátos, csak rá jellemző arculata, karaktere. Valóban Ulswater, Drasmere és Windermere a legszebbek, de Wast Water, Crummockwater és Buttermere ugyancsak egyedülállóak és sokkal kevésbé zsúfoltak.

Durham
A régi város magas sziklafokra épült, melyet három oldalról a Wear folyó fog közre.
Legfontosabb nevezetessége katedrálisa, amelyet sokan a normann építészet legszebb fennmaradt alkotásának tartanak. Szomszédságában található a Vár, amelyet Hódító Vilmos építtetett a XII. században. A város templomai a sok átalakítás ellenére is megőriztek valamit eredeti, XII. századbeli formájukból.

Pénz és költségek:

Olcsó étkezés: 5-10 USD
Szerény étteremben: 15-25 USD
Első osztályú étteremben: 30 USD és fölötte

Olcsó szállás: 15-30 USD
Középkategória: 40-100 USD
Első osztályú szállodában: 100 USD és fölötte

Térség: Skócia

Város: Dornie

Nagy-Britannia

Látnivalók

London
Londonban találhatunk hasonlóságot a harmadik és az első világgal. Egészen más, mint a többi európai város, London rendezetlennek és piszkosnak tűnik, de ez hozzátartozik varázsához. Hatalmas város, egyszerűen muszáj metróval közlekedni. Annyi mindent meg kell nézni Londonban, hogy szinte felsorolni is sok. El kell látogatnunk a Trafalgar Térre, amelynek közepén egy oszlopot láthatunk, tetején Nelson Admirális szobrával.
A Nemzeti Galéria a tér északi oldalán található, a világ egyik leghíresebb képgyűjteményének ad otthont. A Buckingham Palota az 1700-as évek elején épült Buckingham és Normandia hercege részére. Tőle vásárolta meg III. György király, s azóta egy-egy rövid megszakítástól eltekintve a királyi család londoni otthona. Április és július között színes látványosság az őrségváltás. Viktória Királynő emlékműve a palota előtt áll. Mesterét a mű leleplezésekor, 1911-ben, a helyszínen avatták lovaggá.
A Westminster Katedrálist 1903-ban nyitották meg. Építészetileg bizánci stílusjegyeket mutat, s így kizár bármiféle összevetést a Westminster Apátsággal. Az Apátság a legenda szerint a VII. században épült, s személyesen Szt. Péter szentelte fel. Épülete a gótikus építészeti stílus kimagasló alkotása, egyben Nagy-Britannia koronázó temploma.
Big Ben a neve annak a 13 tonnás nagyharangnak, amely az óratoronyban található. Érdekes, hogy ezzel a névvel illetik az egész tornyot, holott az Szt. István nevét viseli.
A Tower Bridge 1886 és 1894 között épült. Tornyaiban kiállítás mutatja be a híd történetét, valamint az emelőgépezet működését. A Tower 900 éves története során volt már erődítmény, várbörtön, királyi palota. 1303-tól napjainkig itt őrzik a koronaékszereket. A British Museum Sir Hans Sloane műgyűjtő mintegy 80.000 darabos hagyatékából jött létre, amelyet végrendeletében hazájának ajándékozott. Itt található jelenleg a világ egyik leggazdagabb és legértékesebb régiségkollekciója. Könyvtára szintén egyedülálló, itt nézhetjük meg az első géppel nyomtatott könyvet, a Gutenberg-bibliát, 1455-ből.. Maga az épület klasszicista stílusban épült. Madam Tussaud Panoptikuma: Madam Tussaud Franciaországban, mestere kérésére elkészítette a guillotine áldozatainak halotti maszkját. 1802-ben költözött Angliába, műveivel bejárta az egész országot, végül 1835-ben a Baker Streeten nyitotta meg állandó galériáját. Fiai helyezték át a kiállítást jelenlegi helyére 1884-ben. A híres Picadilly Körtér jól ismert már képeslapokról, nyüzsgő forgatagát mégis látni kell. A Rock Cirkusz viaszfigurái megelevenednek, robotgépek, lézerfények, eredeti CD hangfelvételek keltenek páratlan illúziót. A Soho: a XVI. század végéig vadászterület volt, erre utal neve is, ami vadászkiáltás. Itt jóformán minden nemzet megtalálja a maga kis éttermét, közösségét.

Canterbury Katedrális
A Canterbury érsek székhelye, Anglia talán legszebb katedrálisa. Mint a legtöbb hasonló épület, ezt is többször átépítették, így több stílus jegyeit fedezhetjük fel rajta. A XII. században a zarándoklatok egyik európai központjává vált, amelyet Geoffrey Chaucer tett halhatatlanná a Canterbury-i mesék című művében. A második világháborúban a város súlyosan megsérült, s egyes részeit oly módon építették újjá, hogy az eredeti arculatot figyelmen kívül hagyták. Ennek ellenére még ma is turisták tömegét vonzza, mint ahogyan ez az elmúlt 800 évről elmondható.

Stonehenge
Az 5000 éves Stonehenge Európa leghíresebb történelmi idők előtti helyszíne. Egy hatalmas kövekből álló gyűrű, amelyeken egy-egy ugyanolyan nagy kő fekszik, mint áthidaló gerenda, egy belső patkóalakzat, egy külső kör és egy árok alkotják. Keveset tudunk létrejöttének körülményeiről és okáról. A köveket valószínűleg Wales déli részéből hozták ide. Számítások szerint kb. 600 ember kell, hogy egy ilyen 50 tonnás tömböt felemeljen.

Bath
Római fürdőjéről, valamint elegáns arany színű György király korabeli építészetéről vált híressé. Nem csoda, ha úgy érezzük, tematikus parkban vagyunk, hiszen oly sok különleges látványosság van ebben az egy városban. Sűrűn látogattak ide a XVIII. századi arisztokrácia tagjai, akik itt flörtöltek, szerencsejáték űzésének céljából, pletykálkodtak. S ezen kívül ők hozták ide azokat a híres építészeket, akiknek köszönheti a város arculatát. Főbb látnivalók: Bath-i Apátság, a Római Fürdő, valamint az üzletekkel szegélyezett Pultney-híd. Bath a világörökség része, s egyszersmind a turisták paradicsoma.

Cotswold
Bristoltól 18 mérföldre található ez a mészkő sziklaoromzat.

Oxford
Főként egyeteméről híres város, holott a település már öt évszázaddal az egyetem alapítása előtt létezett. Ma Oxford fő látványossága 22 kollégiuma. Ezek festőien szép épületei, öreg házak és templomok teszik különlegessé a város légkörét. Az Oxford Story múzeum elmeséli az Oxfordi Egyetem 800 éves múltját és jelenét. A fő utcákat elhagyva, kis sikátorokon sétálhatunk, amelyek különlegesen bensőséges hangulatukkal rabul ejtenek.

York
Látogatók millióit vonzza a város. Közel 2000 évig volt az északi területek fővárosa, s jelentős szerepet töltött be Anglia történelmében a római, szász és viking uralom alatt. Különleges gótikus katedrálisa, középkori városfala, történelmi utcái, teaházai és pubjai egyedi környezetet biztosítanak, s élvezetessé teszik a sétálgatást. A York Minster katedrális a legnagyobb Európában. A város múzeumkertje, amelyben található néhány festői épület és rom, Britannia legszebbike.

Tóvidék
Csodálatos környezet. Zöldellő völgyek, csapadékos hegyek és tavak váltják itt egymást.
Évente 10 millió látogató érkezik ide, akik gyakran okoznak forgalmi dugót. Minden tónak megvan a sajátos, csak rá jellemző arculata, karaktere. Valóban Ulswater, Drasmere és Windermere a legszebbek, de Wast Water, Crummockwater és Buttermere ugyancsak egyedülállóak és sokkal kevésbé zsúfoltak.

Durham
A régi város magas sziklafokra épült, melyet három oldalról a Wear folyó fog közre.
Legfontosabb nevezetessége katedrálisa, amelyet sokan a normann építészet legszebb fennmaradt alkotásának tartanak. Szomszédságában található a Vár, amelyet Hódító Vilmos építtetett a XII. században. A város templomai a sok átalakítás ellenére is megőriztek valamit eredeti, XII. századbeli formájukból.

Pénz és költségek:

Olcsó étkezés: 5-10 USD
Szerény étteremben: 15-25 USD
Első osztályú étteremben: 30 USD és fölötte

Olcsó szállás: 15-30 USD
Középkategória: 40-100 USD
Első osztályú szállodában: 100 USD és fölötte

Térség: Skócia

Város: Fort William

Nagy-Britannia

Látnivalók

London
Londonban találhatunk hasonlóságot a harmadik és az első világgal. Egészen más, mint a többi európai város, London rendezetlennek és piszkosnak tűnik, de ez hozzátartozik varázsához. Hatalmas város, egyszerűen muszáj metróval közlekedni. Annyi mindent meg kell nézni Londonban, hogy szinte felsorolni is sok. El kell látogatnunk a Trafalgar Térre, amelynek közepén egy oszlopot láthatunk, tetején Nelson Admirális szobrával.
A Nemzeti Galéria a tér északi oldalán található, a világ egyik leghíresebb képgyűjteményének ad otthont. A Buckingham Palota az 1700-as évek elején épült Buckingham és Normandia hercege részére. Tőle vásárolta meg III. György király, s azóta egy-egy rövid megszakítástól eltekintve a királyi család londoni otthona. Április és július között színes látványosság az őrségváltás. Viktória Királynő emlékműve a palota előtt áll. Mesterét a mű leleplezésekor, 1911-ben, a helyszínen avatták lovaggá.
A Westminster Katedrálist 1903-ban nyitották meg. Építészetileg bizánci stílusjegyeket mutat, s így kizár bármiféle összevetést a Westminster Apátsággal. Az Apátság a legenda szerint a VII. században épült, s személyesen Szt. Péter szentelte fel. Épülete a gótikus építészeti stílus kimagasló alkotása, egyben Nagy-Britannia koronázó temploma.
Big Ben a neve annak a 13 tonnás nagyharangnak, amely az óratoronyban található. Érdekes, hogy ezzel a névvel illetik az egész tornyot, holott az Szt. István nevét viseli.
A Tower Bridge 1886 és 1894 között épült. Tornyaiban kiállítás mutatja be a híd történetét, valamint az emelőgépezet működését. A Tower 900 éves története során volt már erődítmény, várbörtön, királyi palota. 1303-tól napjainkig itt őrzik a koronaékszereket. A British Museum Sir Hans Sloane műgyűjtő mintegy 80.000 darabos hagyatékából jött létre, amelyet végrendeletében hazájának ajándékozott. Itt található jelenleg a világ egyik leggazdagabb és legértékesebb régiségkollekciója. Könyvtára szintén egyedülálló, itt nézhetjük meg az első géppel nyomtatott könyvet, a Gutenberg-bibliát, 1455-ből.. Maga az épület klasszicista stílusban épült. Madam Tussaud Panoptikuma: Madam Tussaud Franciaországban, mestere kérésére elkészítette a guillotine áldozatainak halotti maszkját. 1802-ben költözött Angliába, műveivel bejárta az egész országot, végül 1835-ben a Baker Streeten nyitotta meg állandó galériáját. Fiai helyezték át a kiállítást jelenlegi helyére 1884-ben. A híres Picadilly Körtér jól ismert már képeslapokról, nyüzsgő forgatagát mégis látni kell. A Rock Cirkusz viaszfigurái megelevenednek, robotgépek, lézerfények, eredeti CD hangfelvételek keltenek páratlan illúziót. A Soho: a XVI. század végéig vadászterület volt, erre utal neve is, ami vadászkiáltás. Itt jóformán minden nemzet megtalálja a maga kis éttermét, közösségét.

Canterbury Katedrális
A Canterbury érsek székhelye, Anglia talán legszebb katedrálisa. Mint a legtöbb hasonló épület, ezt is többször átépítették, így több stílus jegyeit fedezhetjük fel rajta. A XII. században a zarándoklatok egyik európai központjává vált, amelyet Geoffrey Chaucer tett halhatatlanná a Canterbury-i mesék című művében. A második világháborúban a város súlyosan megsérült, s egyes részeit oly módon építették újjá, hogy az eredeti arculatot figyelmen kívül hagyták. Ennek ellenére még ma is turisták tömegét vonzza, mint ahogyan ez az elmúlt 800 évről elmondható.

Stonehenge
Az 5000 éves Stonehenge Európa leghíresebb történelmi idők előtti helyszíne. Egy hatalmas kövekből álló gyűrű, amelyeken egy-egy ugyanolyan nagy kő fekszik, mint áthidaló gerenda, egy belső patkóalakzat, egy külső kör és egy árok alkotják. Keveset tudunk létrejöttének körülményeiről és okáról. A köveket valószínűleg Wales déli részéből hozták ide. Számítások szerint kb. 600 ember kell, hogy egy ilyen 50 tonnás tömböt felemeljen.

Bath
Római fürdőjéről, valamint elegáns arany színű György király korabeli építészetéről vált híressé. Nem csoda, ha úgy érezzük, tematikus parkban vagyunk, hiszen oly sok különleges látványosság van ebben az egy városban. Sűrűn látogattak ide a XVIII. századi arisztokrácia tagjai, akik itt flörtöltek, szerencsejáték űzésének céljából, pletykálkodtak. S ezen kívül ők hozták ide azokat a híres építészeket, akiknek köszönheti a város arculatát. Főbb látnivalók: Bath-i Apátság, a Római Fürdő, valamint az üzletekkel szegélyezett Pultney-híd. Bath a világörökség része, s egyszersmind a turisták paradicsoma.

Cotswold
Bristoltól 18 mérföldre található ez a mészkő sziklaoromzat.

Oxford
Főként egyeteméről híres város, holott a település már öt évszázaddal az egyetem alapítása előtt létezett. Ma Oxford fő látványossága 22 kollégiuma. Ezek festőien szép épületei, öreg házak és templomok teszik különlegessé a város légkörét. Az Oxford Story múzeum elmeséli az Oxfordi Egyetem 800 éves múltját és jelenét. A fő utcákat elhagyva, kis sikátorokon sétálhatunk, amelyek különlegesen bensőséges hangulatukkal rabul ejtenek.

York
Látogatók millióit vonzza a város. Közel 2000 évig volt az északi területek fővárosa, s jelentős szerepet töltött be Anglia történelmében a római, szász és viking uralom alatt. Különleges gótikus katedrálisa, középkori városfala, történelmi utcái, teaházai és pubjai egyedi környezetet biztosítanak, s élvezetessé teszik a sétálgatást. A York Minster katedrális a legnagyobb Európában. A város múzeumkertje, amelyben található néhány festői épület és rom, Britannia legszebbike.

Tóvidék
Csodálatos környezet. Zöldellő völgyek, csapadékos hegyek és tavak váltják itt egymást.
Évente 10 millió látogató érkezik ide, akik gyakran okoznak forgalmi dugót. Minden tónak megvan a sajátos, csak rá jellemző arculata, karaktere. Valóban Ulswater, Drasmere és Windermere a legszebbek, de Wast Water, Crummockwater és Buttermere ugyancsak egyedülállóak és sokkal kevésbé zsúfoltak.

Durham
A régi város magas sziklafokra épült, melyet három oldalról a Wear folyó fog közre.
Legfontosabb nevezetessége katedrálisa, amelyet sokan a normann építészet legszebb fennmaradt alkotásának tartanak. Szomszédságában található a Vár, amelyet Hódító Vilmos építtetett a XII. században. A város templomai a sok átalakítás ellenére is megőriztek valamit eredeti, XII. századbeli formájukból.

Pénz és költségek:

Olcsó étkezés: 5-10 USD
Szerény étteremben: 15-25 USD
Első osztályú étteremben: 30 USD és fölötte

Olcsó szállás: 15-30 USD
Középkategória: 40-100 USD
Első osztályú szállodában: 100 USD és fölötte

Térség: Skócia

Város: Ballachulish

Nagy-Britannia

Látnivalók

London
Londonban találhatunk hasonlóságot a harmadik és az első világgal. Egészen más, mint a többi európai város, London rendezetlennek és piszkosnak tűnik, de ez hozzátartozik varázsához. Hatalmas város, egyszerűen muszáj metróval közlekedni. Annyi mindent meg kell nézni Londonban, hogy szinte felsorolni is sok. El kell látogatnunk a Trafalgar Térre, amelynek közepén egy oszlopot láthatunk, tetején Nelson Admirális szobrával.
A Nemzeti Galéria a tér északi oldalán található, a világ egyik leghíresebb képgyűjteményének ad otthont. A Buckingham Palota az 1700-as évek elején épült Buckingham és Normandia hercege részére. Tőle vásárolta meg III. György király, s azóta egy-egy rövid megszakítástól eltekintve a királyi család londoni otthona. Április és július között színes látványosság az őrségváltás. Viktória Királynő emlékműve a palota előtt áll. Mesterét a mű leleplezésekor, 1911-ben, a helyszínen avatták lovaggá.
A Westminster Katedrálist 1903-ban nyitották meg. Építészetileg bizánci stílusjegyeket mutat, s így kizár bármiféle összevetést a Westminster Apátsággal. Az Apátság a legenda szerint a VII. században épült, s személyesen Szt. Péter szentelte fel. Épülete a gótikus építészeti stílus kimagasló alkotása, egyben Nagy-Britannia koronázó temploma.
Big Ben a neve annak a 13 tonnás nagyharangnak, amely az óratoronyban található. Érdekes, hogy ezzel a névvel illetik az egész tornyot, holott az Szt. István nevét viseli.
A Tower Bridge 1886 és 1894 között épült. Tornyaiban kiállítás mutatja be a híd történetét, valamint az emelőgépezet működését. A Tower 900 éves története során volt már erődítmény, várbörtön, királyi palota. 1303-tól napjainkig itt őrzik a koronaékszereket. A British Museum Sir Hans Sloane műgyűjtő mintegy 80.000 darabos hagyatékából jött létre, amelyet végrendeletében hazájának ajándékozott. Itt található jelenleg a világ egyik leggazdagabb és legértékesebb régiségkollekciója. Könyvtára szintén egyedülálló, itt nézhetjük meg az első géppel nyomtatott könyvet, a Gutenberg-bibliát, 1455-ből.. Maga az épület klasszicista stílusban épült. Madam Tussaud Panoptikuma: Madam Tussaud Franciaországban, mestere kérésére elkészítette a guillotine áldozatainak halotti maszkját. 1802-ben költözött Angliába, műveivel bejárta az egész országot, végül 1835-ben a Baker Streeten nyitotta meg állandó galériáját. Fiai helyezték át a kiállítást jelenlegi helyére 1884-ben. A híres Picadilly Körtér jól ismert már képeslapokról, nyüzsgő forgatagát mégis látni kell. A Rock Cirkusz viaszfigurái megelevenednek, robotgépek, lézerfények, eredeti CD hangfelvételek keltenek páratlan illúziót. A Soho: a XVI. század végéig vadászterület volt, erre utal neve is, ami vadászkiáltás. Itt jóformán minden nemzet megtalálja a maga kis éttermét, közösségét.

Canterbury Katedrális
A Canterbury érsek székhelye, Anglia talán legszebb katedrálisa. Mint a legtöbb hasonló épület, ezt is többször átépítették, így több stílus jegyeit fedezhetjük fel rajta. A XII. században a zarándoklatok egyik európai központjává vált, amelyet Geoffrey Chaucer tett halhatatlanná a Canterbury-i mesék című művében. A második világháborúban a város súlyosan megsérült, s egyes részeit oly módon építették újjá, hogy az eredeti arculatot figyelmen kívül hagyták. Ennek ellenére még ma is turisták tömegét vonzza, mint ahogyan ez az elmúlt 800 évről elmondható.

Stonehenge
Az 5000 éves Stonehenge Európa leghíresebb történelmi idők előtti helyszíne. Egy hatalmas kövekből álló gyűrű, amelyeken egy-egy ugyanolyan nagy kő fekszik, mint áthidaló gerenda, egy belső patkóalakzat, egy külső kör és egy árok alkotják. Keveset tudunk létrejöttének körülményeiről és okáról. A köveket valószínűleg Wales déli részéből hozták ide. Számítások szerint kb. 600 ember kell, hogy egy ilyen 50 tonnás tömböt felemeljen.

Bath
Római fürdőjéről, valamint elegáns arany színű György király korabeli építészetéről vált híressé. Nem csoda, ha úgy érezzük, tematikus parkban vagyunk, hiszen oly sok különleges látványosság van ebben az egy városban. Sűrűn látogattak ide a XVIII. századi arisztokrácia tagjai, akik itt flörtöltek, szerencsejáték űzésének céljából, pletykálkodtak. S ezen kívül ők hozták ide azokat a híres építészeket, akiknek köszönheti a város arculatát. Főbb látnivalók: Bath-i Apátság, a Római Fürdő, valamint az üzletekkel szegélyezett Pultney-híd. Bath a világörökség része, s egyszersmind a turisták paradicsoma.

Cotswold
Bristoltól 18 mérföldre található ez a mészkő sziklaoromzat.

Oxford
Főként egyeteméről híres város, holott a település már öt évszázaddal az egyetem alapítása előtt létezett. Ma Oxford fő látványossága 22 kollégiuma. Ezek festőien szép épületei, öreg házak és templomok teszik különlegessé a város légkörét. Az Oxford Story múzeum elmeséli az Oxfordi Egyetem 800 éves múltját és jelenét. A fő utcákat elhagyva, kis sikátorokon sétálhatunk, amelyek különlegesen bensőséges hangulatukkal rabul ejtenek.

York
Látogatók millióit vonzza a város. Közel 2000 évig volt az északi területek fővárosa, s jelentős szerepet töltött be Anglia történelmében a római, szász és viking uralom alatt. Különleges gótikus katedrálisa, középkori városfala, történelmi utcái, teaházai és pubjai egyedi környezetet biztosítanak, s élvezetessé teszik a sétálgatást. A York Minster katedrális a legnagyobb Európában. A város múzeumkertje, amelyben található néhány festői épület és rom, Britannia legszebbike.

Tóvidék
Csodálatos környezet. Zöldellő völgyek, csapadékos hegyek és tavak váltják itt egymást.
Évente 10 millió látogató érkezik ide, akik gyakran okoznak forgalmi dugót. Minden tónak megvan a sajátos, csak rá jellemző arculata, karaktere. Valóban Ulswater, Drasmere és Windermere a legszebbek, de Wast Water, Crummockwater és Buttermere ugyancsak egyedülállóak és sokkal kevésbé zsúfoltak.

Durham
A régi város magas sziklafokra épült, melyet három oldalról a Wear folyó fog közre.
Legfontosabb nevezetessége katedrálisa, amelyet sokan a normann építészet legszebb fennmaradt alkotásának tartanak. Szomszédságában található a Vár, amelyet Hódító Vilmos építtetett a XII. században. A város templomai a sok átalakítás ellenére is megőriztek valamit eredeti, XII. századbeli formájukból.

Pénz és költségek:

Olcsó étkezés: 5-10 USD
Szerény étteremben: 15-25 USD
Első osztályú étteremben: 30 USD és fölötte

Olcsó szállás: 15-30 USD
Középkategória: 40-100 USD
Első osztályú szállodában: 100 USD és fölötte

Térség: Skócia

Város: Killin

Nagy-Britannia

Látnivalók

London
Londonban találhatunk hasonlóságot a harmadik és az első világgal. Egészen más, mint a többi európai város, London rendezetlennek és piszkosnak tűnik, de ez hozzátartozik varázsához. Hatalmas város, egyszerűen muszáj metróval közlekedni. Annyi mindent meg kell nézni Londonban, hogy szinte felsorolni is sok. El kell látogatnunk a Trafalgar Térre, amelynek közepén egy oszlopot láthatunk, tetején Nelson Admirális szobrával.
A Nemzeti Galéria a tér északi oldalán található, a világ egyik leghíresebb képgyűjteményének ad otthont. A Buckingham Palota az 1700-as évek elején épült Buckingham és Normandia hercege részére. Tőle vásárolta meg III. György király, s azóta egy-egy rövid megszakítástól eltekintve a királyi család londoni otthona. Április és július között színes látványosság az őrségváltás. Viktória Királynő emlékműve a palota előtt áll. Mesterét a mű leleplezésekor, 1911-ben, a helyszínen avatták lovaggá.
A Westminster Katedrálist 1903-ban nyitották meg. Építészetileg bizánci stílusjegyeket mutat, s így kizár bármiféle összevetést a Westminster Apátsággal. Az Apátság a legenda szerint a VII. században épült, s személyesen Szt. Péter szentelte fel. Épülete a gótikus építészeti stílus kimagasló alkotása, egyben Nagy-Britannia koronázó temploma.
Big Ben a neve annak a 13 tonnás nagyharangnak, amely az óratoronyban található. Érdekes, hogy ezzel a névvel illetik az egész tornyot, holott az Szt. István nevét viseli.
A Tower Bridge 1886 és 1894 között épült. Tornyaiban kiállítás mutatja be a híd történetét, valamint az emelőgépezet működését. A Tower 900 éves története során volt már erődítmény, várbörtön, királyi palota. 1303-tól napjainkig itt őrzik a koronaékszereket. A British Museum Sir Hans Sloane műgyűjtő mintegy 80.000 darabos hagyatékából jött létre, amelyet végrendeletében hazájának ajándékozott. Itt található jelenleg a világ egyik leggazdagabb és legértékesebb régiségkollekciója. Könyvtára szintén egyedülálló, itt nézhetjük meg az első géppel nyomtatott könyvet, a Gutenberg-bibliát, 1455-ből.. Maga az épület klasszicista stílusban épült. Madam Tussaud Panoptikuma: Madam Tussaud Franciaországban, mestere kérésére elkészítette a guillotine áldozatainak halotti maszkját. 1802-ben költözött Angliába, műveivel bejárta az egész országot, végül 1835-ben a Baker Streeten nyitotta meg állandó galériáját. Fiai helyezték át a kiállítást jelenlegi helyére 1884-ben. A híres Picadilly Körtér jól ismert már képeslapokról, nyüzsgő forgatagát mégis látni kell. A Rock Cirkusz viaszfigurái megelevenednek, robotgépek, lézerfények, eredeti CD hangfelvételek keltenek páratlan illúziót. A Soho: a XVI. század végéig vadászterület volt, erre utal neve is, ami vadászkiáltás. Itt jóformán minden nemzet megtalálja a maga kis éttermét, közösségét.

Canterbury Katedrális
A Canterbury érsek székhelye, Anglia talán legszebb katedrálisa. Mint a legtöbb hasonló épület, ezt is többször átépítették, így több stílus jegyeit fedezhetjük fel rajta. A XII. században a zarándoklatok egyik európai központjává vált, amelyet Geoffrey Chaucer tett halhatatlanná a Canterbury-i mesék című művében. A második világháborúban a város súlyosan megsérült, s egyes részeit oly módon építették újjá, hogy az eredeti arculatot figyelmen kívül hagyták. Ennek ellenére még ma is turisták tömegét vonzza, mint ahogyan ez az elmúlt 800 évről elmondható.

Stonehenge
Az 5000 éves Stonehenge Európa leghíresebb történelmi idők előtti helyszíne. Egy hatalmas kövekből álló gyűrű, amelyeken egy-egy ugyanolyan nagy kő fekszik, mint áthidaló gerenda, egy belső patkóalakzat, egy külső kör és egy árok alkotják. Keveset tudunk létrejöttének körülményeiről és okáról. A köveket valószínűleg Wales déli részéből hozták ide. Számítások szerint kb. 600 ember kell, hogy egy ilyen 50 tonnás tömböt felemeljen.

Bath
Római fürdőjéről, valamint elegáns arany színű György király korabeli építészetéről vált híressé. Nem csoda, ha úgy érezzük, tematikus parkban vagyunk, hiszen oly sok különleges látványosság van ebben az egy városban. Sűrűn látogattak ide a XVIII. századi arisztokrácia tagjai, akik itt flörtöltek, szerencsejáték űzésének céljából, pletykálkodtak. S ezen kívül ők hozták ide azokat a híres építészeket, akiknek köszönheti a város arculatát. Főbb látnivalók: Bath-i Apátság, a Római Fürdő, valamint az üzletekkel szegélyezett Pultney-híd. Bath a világörökség része, s egyszersmind a turisták paradicsoma.

Cotswold
Bristoltól 18 mérföldre található ez a mészkő sziklaoromzat.

Oxford
Főként egyeteméről híres város, holott a település már öt évszázaddal az egyetem alapítása előtt létezett. Ma Oxford fő látványossága 22 kollégiuma. Ezek festőien szép épületei, öreg házak és templomok teszik különlegessé a város légkörét. Az Oxford Story múzeum elmeséli az Oxfordi Egyetem 800 éves múltját és jelenét. A fő utcákat elhagyva, kis sikátorokon sétálhatunk, amelyek különlegesen bensőséges hangulatukkal rabul ejtenek.

York
Látogatók millióit vonzza a város. Közel 2000 évig volt az északi területek fővárosa, s jelentős szerepet töltött be Anglia történelmében a római, szász és viking uralom alatt. Különleges gótikus katedrálisa, középkori városfala, történelmi utcái, teaházai és pubjai egyedi környezetet biztosítanak, s élvezetessé teszik a sétálgatást. A York Minster katedrális a legnagyobb Európában. A város múzeumkertje, amelyben található néhány festői épület és rom, Britannia legszebbike.

Tóvidék
Csodálatos környezet. Zöldellő völgyek, csapadékos hegyek és tavak váltják itt egymást.
Évente 10 millió látogató érkezik ide, akik gyakran okoznak forgalmi dugót. Minden tónak megvan a sajátos, csak rá jellemző arculata, karaktere. Valóban Ulswater, Drasmere és Windermere a legszebbek, de Wast Water, Crummockwater és Buttermere ugyancsak egyedülállóak és sokkal kevésbé zsúfoltak.

Durham
A régi város magas sziklafokra épült, melyet három oldalról a Wear folyó fog közre.
Legfontosabb nevezetessége katedrálisa, amelyet sokan a normann építészet legszebb fennmaradt alkotásának tartanak. Szomszédságában található a Vár, amelyet Hódító Vilmos építtetett a XII. században. A város templomai a sok átalakítás ellenére is megőriztek valamit eredeti, XII. századbeli formájukból.

Pénz és költségek:

Olcsó étkezés: 5-10 USD
Szerény étteremben: 15-25 USD
Első osztályú étteremben: 30 USD és fölötte

Olcsó szállás: 15-30 USD
Középkategória: 40-100 USD
Első osztályú szállodában: 100 USD és fölötte

Térség: Skócia

Város: Stirling

Nagy-Britannia

Látnivalók

London
Londonban találhatunk hasonlóságot a harmadik és az első világgal. Egészen más, mint a többi európai város, London rendezetlennek és piszkosnak tűnik, de ez hozzátartozik varázsához. Hatalmas város, egyszerűen muszáj metróval közlekedni. Annyi mindent meg kell nézni Londonban, hogy szinte felsorolni is sok. El kell látogatnunk a Trafalgar Térre, amelynek közepén egy oszlopot láthatunk, tetején Nelson Admirális szobrával.
A Nemzeti Galéria a tér északi oldalán található, a világ egyik leghíresebb képgyűjteményének ad otthont. A Buckingham Palota az 1700-as évek elején épült Buckingham és Normandia hercege részére. Tőle vásárolta meg III. György király, s azóta egy-egy rövid megszakítástól eltekintve a királyi család londoni otthona. Április és július között színes látványosság az őrségváltás. Viktória Királynő emlékműve a palota előtt áll. Mesterét a mű leleplezésekor, 1911-ben, a helyszínen avatták lovaggá.
A Westminster Katedrálist 1903-ban nyitották meg. Építészetileg bizánci stílusjegyeket mutat, s így kizár bármiféle összevetést a Westminster Apátsággal. Az Apátság a legenda szerint a VII. században épült, s személyesen Szt. Péter szentelte fel. Épülete a gótikus építészeti stílus kimagasló alkotása, egyben Nagy-Britannia koronázó temploma.
Big Ben a neve annak a 13 tonnás nagyharangnak, amely az óratoronyban található. Érdekes, hogy ezzel a névvel illetik az egész tornyot, holott az Szt. István nevét viseli.
A Tower Bridge 1886 és 1894 között épült. Tornyaiban kiállítás mutatja be a híd történetét, valamint az emelőgépezet működését. A Tower 900 éves története során volt már erődítmény, várbörtön, királyi palota. 1303-tól napjainkig itt őrzik a koronaékszereket. A British Museum Sir Hans Sloane műgyűjtő mintegy 80.000 darabos hagyatékából jött létre, amelyet végrendeletében hazájának ajándékozott. Itt található jelenleg a világ egyik leggazdagabb és legértékesebb régiségkollekciója. Könyvtára szintén egyedülálló, itt nézhetjük meg az első géppel nyomtatott könyvet, a Gutenberg-bibliát, 1455-ből.. Maga az épület klasszicista stílusban épült. Madam Tussaud Panoptikuma: Madam Tussaud Franciaországban, mestere kérésére elkészítette a guillotine áldozatainak halotti maszkját. 1802-ben költözött Angliába, műveivel bejárta az egész országot, végül 1835-ben a Baker Streeten nyitotta meg állandó galériáját. Fiai helyezték át a kiállítást jelenlegi helyére 1884-ben. A híres Picadilly Körtér jól ismert már képeslapokról, nyüzsgő forgatagát mégis látni kell. A Rock Cirkusz viaszfigurái megelevenednek, robotgépek, lézerfények, eredeti CD hangfelvételek keltenek páratlan illúziót. A Soho: a XVI. század végéig vadászterület volt, erre utal neve is, ami vadászkiáltás. Itt jóformán minden nemzet megtalálja a maga kis éttermét, közösségét.

Canterbury Katedrális
A Canterbury érsek székhelye, Anglia talán legszebb katedrálisa. Mint a legtöbb hasonló épület, ezt is többször átépítették, így több stílus jegyeit fedezhetjük fel rajta. A XII. században a zarándoklatok egyik európai központjává vált, amelyet Geoffrey Chaucer tett halhatatlanná a Canterbury-i mesék című művében. A második világháborúban a város súlyosan megsérült, s egyes részeit oly módon építették újjá, hogy az eredeti arculatot figyelmen kívül hagyták. Ennek ellenére még ma is turisták tömegét vonzza, mint ahogyan ez az elmúlt 800 évről elmondható.

Stonehenge
Az 5000 éves Stonehenge Európa leghíresebb történelmi idők előtti helyszíne. Egy hatalmas kövekből álló gyűrű, amelyeken egy-egy ugyanolyan nagy kő fekszik, mint áthidaló gerenda, egy belső patkóalakzat, egy külső kör és egy árok alkotják. Keveset tudunk létrejöttének körülményeiről és okáról. A köveket valószínűleg Wales déli részéből hozták ide. Számítások szerint kb. 600 ember kell, hogy egy ilyen 50 tonnás tömböt felemeljen.

Bath
Római fürdőjéről, valamint elegáns arany színű György király korabeli építészetéről vált híressé. Nem csoda, ha úgy érezzük, tematikus parkban vagyunk, hiszen oly sok különleges látványosság van ebben az egy városban. Sűrűn látogattak ide a XVIII. századi arisztokrácia tagjai, akik itt flörtöltek, szerencsejáték űzésének céljából, pletykálkodtak. S ezen kívül ők hozták ide azokat a híres építészeket, akiknek köszönheti a város arculatát. Főbb látnivalók: Bath-i Apátság, a Római Fürdő, valamint az üzletekkel szegélyezett Pultney-híd. Bath a világörökség része, s egyszersmind a turisták paradicsoma.

Cotswold
Bristoltól 18 mérföldre található ez a mészkő sziklaoromzat.

Oxford
Főként egyeteméről híres város, holott a település már öt évszázaddal az egyetem alapítása előtt létezett. Ma Oxford fő látványossága 22 kollégiuma. Ezek festőien szép épületei, öreg házak és templomok teszik különlegessé a város légkörét. Az Oxford Story múzeum elmeséli az Oxfordi Egyetem 800 éves múltját és jelenét. A fő utcákat elhagyva, kis sikátorokon sétálhatunk, amelyek különlegesen bensőséges hangulatukkal rabul ejtenek.

York
Látogatók millióit vonzza a város. Közel 2000 évig volt az északi területek fővárosa, s jelentős szerepet töltött be Anglia történelmében a római, szász és viking uralom alatt. Különleges gótikus katedrálisa, középkori városfala, történelmi utcái, teaházai és pubjai egyedi környezetet biztosítanak, s élvezetessé teszik a sétálgatást. A York Minster katedrális a legnagyobb Európában. A város múzeumkertje, amelyben található néhány festői épület és rom, Britannia legszebbike.

Tóvidék
Csodálatos környezet. Zöldellő völgyek, csapadékos hegyek és tavak váltják itt egymást.
Évente 10 millió látogató érkezik ide, akik gyakran okoznak forgalmi dugót. Minden tónak megvan a sajátos, csak rá jellemző arculata, karaktere. Valóban Ulswater, Drasmere és Windermere a legszebbek, de Wast Water, Crummockwater és Buttermere ugyancsak egyedülállóak és sokkal kevésbé zsúfoltak.

Durham
A régi város magas sziklafokra épült, melyet három oldalról a Wear folyó fog közre.
Legfontosabb nevezetessége katedrálisa, amelyet sokan a normann építészet legszebb fennmaradt alkotásának tartanak. Szomszédságában található a Vár, amelyet Hódító Vilmos építtetett a XII. században. A város templomai a sok átalakítás ellenére is megőriztek valamit eredeti, XII. századbeli formájukból.

Pénz és költségek:

Olcsó étkezés: 5-10 USD
Szerény étteremben: 15-25 USD
Első osztályú étteremben: 30 USD és fölötte

Olcsó szállás: 15-30 USD
Középkategória: 40-100 USD
Első osztályú szállodában: 100 USD és fölötte

Térség: Skócia

Város: Falkirk

Nagy-Britannia

Látnivalók

London
Londonban találhatunk hasonlóságot a harmadik és az első világgal. Egészen más, mint a többi európai város, London rendezetlennek és piszkosnak tűnik, de ez hozzátartozik varázsához. Hatalmas város, egyszerűen muszáj metróval közlekedni. Annyi mindent meg kell nézni Londonban, hogy szinte felsorolni is sok. El kell látogatnunk a Trafalgar Térre, amelynek közepén egy oszlopot láthatunk, tetején Nelson Admirális szobrával.
A Nemzeti Galéria a tér északi oldalán található, a világ egyik leghíresebb képgyűjteményének ad otthont. A Buckingham Palota az 1700-as évek elején épült Buckingham és Normandia hercege részére. Tőle vásárolta meg III. György király, s azóta egy-egy rövid megszakítástól eltekintve a királyi család londoni otthona. Április és július között színes látványosság az őrségváltás. Viktória Királynő emlékműve a palota előtt áll. Mesterét a mű leleplezésekor, 1911-ben, a helyszínen avatták lovaggá.
A Westminster Katedrálist 1903-ban nyitották meg. Építészetileg bizánci stílusjegyeket mutat, s így kizár bármiféle összevetést a Westminster Apátsággal. Az Apátság a legenda szerint a VII. században épült, s személyesen Szt. Péter szentelte fel. Épülete a gótikus építészeti stílus kimagasló alkotása, egyben Nagy-Britannia koronázó temploma.
Big Ben a neve annak a 13 tonnás nagyharangnak, amely az óratoronyban található. Érdekes, hogy ezzel a névvel illetik az egész tornyot, holott az Szt. István nevét viseli.
A Tower Bridge 1886 és 1894 között épült. Tornyaiban kiállítás mutatja be a híd történetét, valamint az emelőgépezet működését. A Tower 900 éves története során volt már erődítmény, várbörtön, királyi palota. 1303-tól napjainkig itt őrzik a koronaékszereket. A British Museum Sir Hans Sloane műgyűjtő mintegy 80.000 darabos hagyatékából jött létre, amelyet végrendeletében hazájának ajándékozott. Itt található jelenleg a világ egyik leggazdagabb és legértékesebb régiségkollekciója. Könyvtára szintén egyedülálló, itt nézhetjük meg az első géppel nyomtatott könyvet, a Gutenberg-bibliát, 1455-ből.. Maga az épület klasszicista stílusban épült. Madam Tussaud Panoptikuma: Madam Tussaud Franciaországban, mestere kérésére elkészítette a guillotine áldozatainak halotti maszkját. 1802-ben költözött Angliába, műveivel bejárta az egész országot, végül 1835-ben a Baker Streeten nyitotta meg állandó galériáját. Fiai helyezték át a kiállítást jelenlegi helyére 1884-ben. A híres Picadilly Körtér jól ismert már képeslapokról, nyüzsgő forgatagát mégis látni kell. A Rock Cirkusz viaszfigurái megelevenednek, robotgépek, lézerfények, eredeti CD hangfelvételek keltenek páratlan illúziót. A Soho: a XVI. század végéig vadászterület volt, erre utal neve is, ami vadászkiáltás. Itt jóformán minden nemzet megtalálja a maga kis éttermét, közösségét.

Canterbury Katedrális
A Canterbury érsek székhelye, Anglia talán legszebb katedrálisa. Mint a legtöbb hasonló épület, ezt is többször átépítették, így több stílus jegyeit fedezhetjük fel rajta. A XII. században a zarándoklatok egyik európai központjává vált, amelyet Geoffrey Chaucer tett halhatatlanná a Canterbury-i mesék című művében. A második világháborúban a város súlyosan megsérült, s egyes részeit oly módon építették újjá, hogy az eredeti arculatot figyelmen kívül hagyták. Ennek ellenére még ma is turisták tömegét vonzza, mint ahogyan ez az elmúlt 800 évről elmondható.

Stonehenge
Az 5000 éves Stonehenge Európa leghíresebb történelmi idők előtti helyszíne. Egy hatalmas kövekből álló gyűrű, amelyeken egy-egy ugyanolyan nagy kő fekszik, mint áthidaló gerenda, egy belső patkóalakzat, egy külső kör és egy árok alkotják. Keveset tudunk létrejöttének körülményeiről és okáról. A köveket valószínűleg Wales déli részéből hozták ide. Számítások szerint kb. 600 ember kell, hogy egy ilyen 50 tonnás tömböt felemeljen.

Bath
Római fürdőjéről, valamint elegáns arany színű György király korabeli építészetéről vált híressé. Nem csoda, ha úgy érezzük, tematikus parkban vagyunk, hiszen oly sok különleges látványosság van ebben az egy városban. Sűrűn látogattak ide a XVIII. századi arisztokrácia tagjai, akik itt flörtöltek, szerencsejáték űzésének céljából, pletykálkodtak. S ezen kívül ők hozták ide azokat a híres építészeket, akiknek köszönheti a város arculatát. Főbb látnivalók: Bath-i Apátság, a Római Fürdő, valamint az üzletekkel szegélyezett Pultney-híd. Bath a világörökség része, s egyszersmind a turisták paradicsoma.

Cotswold
Bristoltól 18 mérföldre található ez a mészkő sziklaoromzat.

Oxford
Főként egyeteméről híres város, holott a település már öt évszázaddal az egyetem alapítása előtt létezett. Ma Oxford fő látványossága 22 kollégiuma. Ezek festőien szép épületei, öreg házak és templomok teszik különlegessé a város légkörét. Az Oxford Story múzeum elmeséli az Oxfordi Egyetem 800 éves múltját és jelenét. A fő utcákat elhagyva, kis sikátorokon sétálhatunk, amelyek különlegesen bensőséges hangulatukkal rabul ejtenek.

York
Látogatók millióit vonzza a város. Közel 2000 évig volt az északi területek fővárosa, s jelentős szerepet töltött be Anglia történelmében a római, szász és viking uralom alatt. Különleges gótikus katedrálisa, középkori városfala, történelmi utcái, teaházai és pubjai egyedi környezetet biztosítanak, s élvezetessé teszik a sétálgatást. A York Minster katedrális a legnagyobb Európában. A város múzeumkertje, amelyben található néhány festői épület és rom, Britannia legszebbike.

Tóvidék
Csodálatos környezet. Zöldellő völgyek, csapadékos hegyek és tavak váltják itt egymást.
Évente 10 millió látogató érkezik ide, akik gyakran okoznak forgalmi dugót. Minden tónak megvan a sajátos, csak rá jellemző arculata, karaktere. Valóban Ulswater, Drasmere és Windermere a legszebbek, de Wast Water, Crummockwater és Buttermere ugyancsak egyedülállóak és sokkal kevésbé zsúfoltak.

Durham
A régi város magas sziklafokra épült, melyet három oldalról a Wear folyó fog közre.
Legfontosabb nevezetessége katedrálisa, amelyet sokan a normann építészet legszebb fennmaradt alkotásának tartanak. Szomszédságában található a Vár, amelyet Hódító Vilmos építtetett a XII. században. A város templomai a sok átalakítás ellenére is megőriztek valamit eredeti, XII. századbeli formájukból.

Pénz és költségek:

Olcsó étkezés: 5-10 USD
Szerény étteremben: 15-25 USD
Első osztályú étteremben: 30 USD és fölötte

Olcsó szállás: 15-30 USD
Középkategória: 40-100 USD
Első osztályú szállodában: 100 USD és fölötte

Térség: Skócia

Város: Melrose

Nagy-Britannia

Látnivalók

London
Londonban találhatunk hasonlóságot a harmadik és az első világgal. Egészen más, mint a többi európai város, London rendezetlennek és piszkosnak tűnik, de ez hozzátartozik varázsához. Hatalmas város, egyszerűen muszáj metróval közlekedni. Annyi mindent meg kell nézni Londonban, hogy szinte felsorolni is sok. El kell látogatnunk a Trafalgar Térre, amelynek közepén egy oszlopot láthatunk, tetején Nelson Admirális szobrával.
A Nemzeti Galéria a tér északi oldalán található, a világ egyik leghíresebb képgyűjteményének ad otthont. A Buckingham Palota az 1700-as évek elején épült Buckingham és Normandia hercege részére. Tőle vásárolta meg III. György király, s azóta egy-egy rövid megszakítástól eltekintve a királyi család londoni otthona. Április és július között színes látványosság az őrségváltás. Viktória Királynő emlékműve a palota előtt áll. Mesterét a mű leleplezésekor, 1911-ben, a helyszínen avatták lovaggá.
A Westminster Katedrálist 1903-ban nyitották meg. Építészetileg bizánci stílusjegyeket mutat, s így kizár bármiféle összevetést a Westminster Apátsággal. Az Apátság a legenda szerint a VII. században épült, s személyesen Szt. Péter szentelte fel. Épülete a gótikus építészeti stílus kimagasló alkotása, egyben Nagy-Britannia koronázó temploma.
Big Ben a neve annak a 13 tonnás nagyharangnak, amely az óratoronyban található. Érdekes, hogy ezzel a névvel illetik az egész tornyot, holott az Szt. István nevét viseli.
A Tower Bridge 1886 és 1894 között épült. Tornyaiban kiállítás mutatja be a híd történetét, valamint az emelőgépezet működését. A Tower 900 éves története során volt már erődítmény, várbörtön, királyi palota. 1303-tól napjainkig itt őrzik a koronaékszereket. A British Museum Sir Hans Sloane műgyűjtő mintegy 80.000 darabos hagyatékából jött létre, amelyet végrendeletében hazájának ajándékozott. Itt található jelenleg a világ egyik leggazdagabb és legértékesebb régiségkollekciója. Könyvtára szintén egyedülálló, itt nézhetjük meg az első géppel nyomtatott könyvet, a Gutenberg-bibliát, 1455-ből.. Maga az épület klasszicista stílusban épült. Madam Tussaud Panoptikuma: Madam Tussaud Franciaországban, mestere kérésére elkészítette a guillotine áldozatainak halotti maszkját. 1802-ben költözött Angliába, műveivel bejárta az egész országot, végül 1835-ben a Baker Streeten nyitotta meg állandó galériáját. Fiai helyezték át a kiállítást jelenlegi helyére 1884-ben. A híres Picadilly Körtér jól ismert már képeslapokról, nyüzsgő forgatagát mégis látni kell. A Rock Cirkusz viaszfigurái megelevenednek, robotgépek, lézerfények, eredeti CD hangfelvételek keltenek páratlan illúziót. A Soho: a XVI. század végéig vadászterület volt, erre utal neve is, ami vadászkiáltás. Itt jóformán minden nemzet megtalálja a maga kis éttermét, közösségét.

Canterbury Katedrális
A Canterbury érsek székhelye, Anglia talán legszebb katedrálisa. Mint a legtöbb hasonló épület, ezt is többször átépítették, így több stílus jegyeit fedezhetjük fel rajta. A XII. században a zarándoklatok egyik európai központjává vált, amelyet Geoffrey Chaucer tett halhatatlanná a Canterbury-i mesék című művében. A második világháborúban a város súlyosan megsérült, s egyes részeit oly módon építették újjá, hogy az eredeti arculatot figyelmen kívül hagyták. Ennek ellenére még ma is turisták tömegét vonzza, mint ahogyan ez az elmúlt 800 évről elmondható.

Stonehenge
Az 5000 éves Stonehenge Európa leghíresebb történelmi idők előtti helyszíne. Egy hatalmas kövekből álló gyűrű, amelyeken egy-egy ugyanolyan nagy kő fekszik, mint áthidaló gerenda, egy belső patkóalakzat, egy külső kör és egy árok alkotják. Keveset tudunk létrejöttének körülményeiről és okáról. A köveket valószínűleg Wales déli részéből hozták ide. Számítások szerint kb. 600 ember kell, hogy egy ilyen 50 tonnás tömböt felemeljen.

Bath
Római fürdőjéről, valamint elegáns arany színű György király korabeli építészetéről vált híressé. Nem csoda, ha úgy érezzük, tematikus parkban vagyunk, hiszen oly sok különleges látványosság van ebben az egy városban. Sűrűn látogattak ide a XVIII. századi arisztokrácia tagjai, akik itt flörtöltek, szerencsejáték űzésének céljából, pletykálkodtak. S ezen kívül ők hozták ide azokat a híres építészeket, akiknek köszönheti a város arculatát. Főbb látnivalók: Bath-i Apátság, a Római Fürdő, valamint az üzletekkel szegélyezett Pultney-híd. Bath a világörökség része, s egyszersmind a turisták paradicsoma.

Cotswold
Bristoltól 18 mérföldre található ez a mészkő sziklaoromzat.

Oxford
Főként egyeteméről híres város, holott a település már öt évszázaddal az egyetem alapítása előtt létezett. Ma Oxford fő látványossága 22 kollégiuma. Ezek festőien szép épületei, öreg házak és templomok teszik különlegessé a város légkörét. Az Oxford Story múzeum elmeséli az Oxfordi Egyetem 800 éves múltját és jelenét. A fő utcákat elhagyva, kis sikátorokon sétálhatunk, amelyek különlegesen bensőséges hangulatukkal rabul ejtenek.

York
Látogatók millióit vonzza a város. Közel 2000 évig volt az északi területek fővárosa, s jelentős szerepet töltött be Anglia történelmében a római, szász és viking uralom alatt. Különleges gótikus katedrálisa, középkori városfala, történelmi utcái, teaházai és pubjai egyedi környezetet biztosítanak, s élvezetessé teszik a sétálgatást. A York Minster katedrális a legnagyobb Európában. A város múzeumkertje, amelyben található néhány festői épület és rom, Britannia legszebbike.

Tóvidék
Csodálatos környezet. Zöldellő völgyek, csapadékos hegyek és tavak váltják itt egymást.
Évente 10 millió látogató érkezik ide, akik gyakran okoznak forgalmi dugót. Minden tónak megvan a sajátos, csak rá jellemző arculata, karaktere. Valóban Ulswater, Drasmere és Windermere a legszebbek, de Wast Water, Crummockwater és Buttermere ugyancsak egyedülállóak és sokkal kevésbé zsúfoltak.

Durham
A régi város magas sziklafokra épült, melyet három oldalról a Wear folyó fog közre.
Legfontosabb nevezetessége katedrálisa, amelyet sokan a normann építészet legszebb fennmaradt alkotásának tartanak. Szomszédságában található a Vár, amelyet Hódító Vilmos építtetett a XII. században. A város templomai a sok átalakítás ellenére is megőriztek valamit eredeti, XII. századbeli formájukból.

Pénz és költségek:

Olcsó étkezés: 5-10 USD
Szerény étteremben: 15-25 USD
Első osztályú étteremben: 30 USD és fölötte

Olcsó szállás: 15-30 USD
Középkategória: 40-100 USD
Első osztályú szállodában: 100 USD és fölötte

Térség: Skócia

Város: Roslin

Nagy-Britannia

Látnivalók

London
Londonban találhatunk hasonlóságot a harmadik és az első világgal. Egészen más, mint a többi európai város, London rendezetlennek és piszkosnak tűnik, de ez hozzátartozik varázsához. Hatalmas város, egyszerűen muszáj metróval közlekedni. Annyi mindent meg kell nézni Londonban, hogy szinte felsorolni is sok. El kell látogatnunk a Trafalgar Térre, amelynek közepén egy oszlopot láthatunk, tetején Nelson Admirális szobrával.
A Nemzeti Galéria a tér északi oldalán található, a világ egyik leghíresebb képgyűjteményének ad otthont. A Buckingham Palota az 1700-as évek elején épült Buckingham és Normandia hercege részére. Tőle vásárolta meg III. György király, s azóta egy-egy rövid megszakítástól eltekintve a királyi család londoni otthona. Április és július között színes látványosság az őrségváltás. Viktória Királynő emlékműve a palota előtt áll. Mesterét a mű leleplezésekor, 1911-ben, a helyszínen avatták lovaggá.
A Westminster Katedrálist 1903-ban nyitották meg. Építészetileg bizánci stílusjegyeket mutat, s így kizár bármiféle összevetést a Westminster Apátsággal. Az Apátság a legenda szerint a VII. században épült, s személyesen Szt. Péter szentelte fel. Épülete a gótikus építészeti stílus kimagasló alkotása, egyben Nagy-Britannia koronázó temploma.
Big Ben a neve annak a 13 tonnás nagyharangnak, amely az óratoronyban található. Érdekes, hogy ezzel a névvel illetik az egész tornyot, holott az Szt. István nevét viseli.
A Tower Bridge 1886 és 1894 között épült. Tornyaiban kiállítás mutatja be a híd történetét, valamint az emelőgépezet működését. A Tower 900 éves története során volt már erődítmény, várbörtön, királyi palota. 1303-tól napjainkig itt őrzik a koronaékszereket. A British Museum Sir Hans Sloane műgyűjtő mintegy 80.000 darabos hagyatékából jött létre, amelyet végrendeletében hazájának ajándékozott. Itt található jelenleg a világ egyik leggazdagabb és legértékesebb régiségkollekciója. Könyvtára szintén egyedülálló, itt nézhetjük meg az első géppel nyomtatott könyvet, a Gutenberg-bibliát, 1455-ből.. Maga az épület klasszicista stílusban épült. Madam Tussaud Panoptikuma: Madam Tussaud Franciaországban, mestere kérésére elkészítette a guillotine áldozatainak halotti maszkját. 1802-ben költözött Angliába, műveivel bejárta az egész országot, végül 1835-ben a Baker Streeten nyitotta meg állandó galériáját. Fiai helyezték át a kiállítást jelenlegi helyére 1884-ben. A híres Picadilly Körtér jól ismert már képeslapokról, nyüzsgő forgatagát mégis látni kell. A Rock Cirkusz viaszfigurái megelevenednek, robotgépek, lézerfények, eredeti CD hangfelvételek keltenek páratlan illúziót. A Soho: a XVI. század végéig vadászterület volt, erre utal neve is, ami vadászkiáltás. Itt jóformán minden nemzet megtalálja a maga kis éttermét, közösségét.

Canterbury Katedrális
A Canterbury érsek székhelye, Anglia talán legszebb katedrálisa. Mint a legtöbb hasonló épület, ezt is többször átépítették, így több stílus jegyeit fedezhetjük fel rajta. A XII. században a zarándoklatok egyik európai központjává vált, amelyet Geoffrey Chaucer tett halhatatlanná a Canterbury-i mesék című művében. A második világháborúban a város súlyosan megsérült, s egyes részeit oly módon építették újjá, hogy az eredeti arculatot figyelmen kívül hagyták. Ennek ellenére még ma is turisták tömegét vonzza, mint ahogyan ez az elmúlt 800 évről elmondható.

Stonehenge
Az 5000 éves Stonehenge Európa leghíresebb történelmi idők előtti helyszíne. Egy hatalmas kövekből álló gyűrű, amelyeken egy-egy ugyanolyan nagy kő fekszik, mint áthidaló gerenda, egy belső patkóalakzat, egy külső kör és egy árok alkotják. Keveset tudunk létrejöttének körülményeiről és okáról. A köveket valószínűleg Wales déli részéből hozták ide. Számítások szerint kb. 600 ember kell, hogy egy ilyen 50 tonnás tömböt felemeljen.

Bath
Római fürdőjéről, valamint elegáns arany színű György király korabeli építészetéről vált híressé. Nem csoda, ha úgy érezzük, tematikus parkban vagyunk, hiszen oly sok különleges látványosság van ebben az egy városban. Sűrűn látogattak ide a XVIII. századi arisztokrácia tagjai, akik itt flörtöltek, szerencsejáték űzésének céljából, pletykálkodtak. S ezen kívül ők hozták ide azokat a híres építészeket, akiknek köszönheti a város arculatát. Főbb látnivalók: Bath-i Apátság, a Római Fürdő, valamint az üzletekkel szegélyezett Pultney-híd. Bath a világörökség része, s egyszersmind a turisták paradicsoma.

Cotswold
Bristoltól 18 mérföldre található ez a mészkő sziklaoromzat.

Oxford
Főként egyeteméről híres város, holott a település már öt évszázaddal az egyetem alapítása előtt létezett. Ma Oxford fő látványossága 22 kollégiuma. Ezek festőien szép épületei, öreg házak és templomok teszik különlegessé a város légkörét. Az Oxford Story múzeum elmeséli az Oxfordi Egyetem 800 éves múltját és jelenét. A fő utcákat elhagyva, kis sikátorokon sétálhatunk, amelyek különlegesen bensőséges hangulatukkal rabul ejtenek.

York
Látogatók millióit vonzza a város. Közel 2000 évig volt az északi területek fővárosa, s jelentős szerepet töltött be Anglia történelmében a római, szász és viking uralom alatt. Különleges gótikus katedrálisa, középkori városfala, történelmi utcái, teaházai és pubjai egyedi környezetet biztosítanak, s élvezetessé teszik a sétálgatást. A York Minster katedrális a legnagyobb Európában. A város múzeumkertje, amelyben található néhány festői épület és rom, Britannia legszebbike.

Tóvidék
Csodálatos környezet. Zöldellő völgyek, csapadékos hegyek és tavak váltják itt egymást.
Évente 10 millió látogató érkezik ide, akik gyakran okoznak forgalmi dugót. Minden tónak megvan a sajátos, csak rá jellemző arculata, karaktere. Valóban Ulswater, Drasmere és Windermere a legszebbek, de Wast Water, Crummockwater és Buttermere ugyancsak egyedülállóak és sokkal kevésbé zsúfoltak.

Durham
A régi város magas sziklafokra épült, melyet három oldalról a Wear folyó fog közre.
Legfontosabb nevezetessége katedrálisa, amelyet sokan a normann építészet legszebb fennmaradt alkotásának tartanak. Szomszédságában található a Vár, amelyet Hódító Vilmos építtetett a XII. században. A város templomai a sok átalakítás ellenére is megőriztek valamit eredeti, XII. századbeli formájukból.

Pénz és költségek:

Olcsó étkezés: 5-10 USD
Szerény étteremben: 15-25 USD
Első osztályú étteremben: 30 USD és fölötte

Olcsó szállás: 15-30 USD
Középkategória: 40-100 USD
Első osztályú szállodában: 100 USD és fölötte

Térség: Skócia

Város: Skye-sziget

Nagy-Britannia

Látnivalók

London
Londonban találhatunk hasonlóságot a harmadik és az első világgal. Egészen más, mint a többi európai város, London rendezetlennek és piszkosnak tűnik, de ez hozzátartozik varázsához. Hatalmas város, egyszerűen muszáj metróval közlekedni. Annyi mindent meg kell nézni Londonban, hogy szinte felsorolni is sok. El kell látogatnunk a Trafalgar Térre, amelynek közepén egy oszlopot láthatunk, tetején Nelson Admirális szobrával.
A Nemzeti Galéria a tér északi oldalán található, a világ egyik leghíresebb képgyűjteményének ad otthont. A Buckingham Palota az 1700-as évek elején épült Buckingham és Normandia hercege részére. Tőle vásárolta meg III. György király, s azóta egy-egy rövid megszakítástól eltekintve a királyi család londoni otthona. Április és július között színes látványosság az őrségváltás. Viktória Királynő emlékműve a palota előtt áll. Mesterét a mű leleplezésekor, 1911-ben, a helyszínen avatták lovaggá.
A Westminster Katedrálist 1903-ban nyitották meg. Építészetileg bizánci stílusjegyeket mutat, s így kizár bármiféle összevetést a Westminster Apátsággal. Az Apátság a legenda szerint a VII. században épült, s személyesen Szt. Péter szentelte fel. Épülete a gótikus építészeti stílus kimagasló alkotása, egyben Nagy-Britannia koronázó temploma.
Big Ben a neve annak a 13 tonnás nagyharangnak, amely az óratoronyban található. Érdekes, hogy ezzel a névvel illetik az egész tornyot, holott az Szt. István nevét viseli.
A Tower Bridge 1886 és 1894 között épült. Tornyaiban kiállítás mutatja be a híd történetét, valamint az emelőgépezet működését. A Tower 900 éves története során volt már erődítmény, várbörtön, királyi palota. 1303-tól napjainkig itt őrzik a koronaékszereket. A British Museum Sir Hans Sloane műgyűjtő mintegy 80.000 darabos hagyatékából jött létre, amelyet végrendeletében hazájának ajándékozott. Itt található jelenleg a világ egyik leggazdagabb és legértékesebb régiségkollekciója. Könyvtára szintén egyedülálló, itt nézhetjük meg az első géppel nyomtatott könyvet, a Gutenberg-bibliát, 1455-ből.. Maga az épület klasszicista stílusban épült. Madam Tussaud Panoptikuma: Madam Tussaud Franciaországban, mestere kérésére elkészítette a guillotine áldozatainak halotti maszkját. 1802-ben költözött Angliába, műveivel bejárta az egész országot, végül 1835-ben a Baker Streeten nyitotta meg állandó galériáját. Fiai helyezték át a kiállítást jelenlegi helyére 1884-ben. A híres Picadilly Körtér jól ismert már képeslapokról, nyüzsgő forgatagát mégis látni kell. A Rock Cirkusz viaszfigurái megelevenednek, robotgépek, lézerfények, eredeti CD hangfelvételek keltenek páratlan illúziót. A Soho: a XVI. század végéig vadászterület volt, erre utal neve is, ami vadászkiáltás. Itt jóformán minden nemzet megtalálja a maga kis éttermét, közösségét.

Canterbury Katedrális
A Canterbury érsek székhelye, Anglia talán legszebb katedrálisa. Mint a legtöbb hasonló épület, ezt is többször átépítették, így több stílus jegyeit fedezhetjük fel rajta. A XII. században a zarándoklatok egyik európai központjává vált, amelyet Geoffrey Chaucer tett halhatatlanná a Canterbury-i mesék című művében. A második világháborúban a város súlyosan megsérült, s egyes részeit oly módon építették újjá, hogy az eredeti arculatot figyelmen kívül hagyták. Ennek ellenére még ma is turisták tömegét vonzza, mint ahogyan ez az elmúlt 800 évről elmondható.

Stonehenge
Az 5000 éves Stonehenge Európa leghíresebb történelmi idők előtti helyszíne. Egy hatalmas kövekből álló gyűrű, amelyeken egy-egy ugyanolyan nagy kő fekszik, mint áthidaló gerenda, egy belső patkóalakzat, egy külső kör és egy árok alkotják. Keveset tudunk létrejöttének körülményeiről és okáról. A köveket valószínűleg Wales déli részéből hozták ide. Számítások szerint kb. 600 ember kell, hogy egy ilyen 50 tonnás tömböt felemeljen.

Bath
Római fürdőjéről, valamint elegáns arany színű György király korabeli építészetéről vált híressé. Nem csoda, ha úgy érezzük, tematikus parkban vagyunk, hiszen oly sok különleges látványosság van ebben az egy városban. Sűrűn látogattak ide a XVIII. századi arisztokrácia tagjai, akik itt flörtöltek, szerencsejáték űzésének céljából, pletykálkodtak. S ezen kívül ők hozták ide azokat a híres építészeket, akiknek köszönheti a város arculatát. Főbb látnivalók: Bath-i Apátság, a Római Fürdő, valamint az üzletekkel szegélyezett Pultney-híd. Bath a világörökség része, s egyszersmind a turisták paradicsoma.

Cotswold
Bristoltól 18 mérföldre található ez a mészkő sziklaoromzat.

Oxford
Főként egyeteméről híres város, holott a település már öt évszázaddal az egyetem alapítása előtt létezett. Ma Oxford fő látványossága 22 kollégiuma. Ezek festőien szép épületei, öreg házak és templomok teszik különlegessé a város légkörét. Az Oxford Story múzeum elmeséli az Oxfordi Egyetem 800 éves múltját és jelenét. A fő utcákat elhagyva, kis sikátorokon sétálhatunk, amelyek különlegesen bensőséges hangulatukkal rabul ejtenek.

York
Látogatók millióit vonzza a város. Közel 2000 évig volt az északi területek fővárosa, s jelentős szerepet töltött be Anglia történelmében a római, szász és viking uralom alatt. Különleges gótikus katedrálisa, középkori városfala, történelmi utcái, teaházai és pubjai egyedi környezetet biztosítanak, s élvezetessé teszik a sétálgatást. A York Minster katedrális a legnagyobb Európában. A város múzeumkertje, amelyben található néhány festői épület és rom, Britannia legszebbike.

Tóvidék
Csodálatos környezet. Zöldellő völgyek, csapadékos hegyek és tavak váltják itt egymást.
Évente 10 millió látogató érkezik ide, akik gyakran okoznak forgalmi dugót. Minden tónak megvan a sajátos, csak rá jellemző arculata, karaktere. Valóban Ulswater, Drasmere és Windermere a legszebbek, de Wast Water, Crummockwater és Buttermere ugyancsak egyedülállóak és sokkal kevésbé zsúfoltak.

Durham
A régi város magas sziklafokra épült, melyet három oldalról a Wear folyó fog közre.
Legfontosabb nevezetessége katedrálisa, amelyet sokan a normann építészet legszebb fennmaradt alkotásának tartanak. Szomszédságában található a Vár, amelyet Hódító Vilmos építtetett a XII. században. A város templomai a sok átalakítás ellenére is megőriztek valamit eredeti, XII. századbeli formájukból.

Pénz és költségek:

Olcsó étkezés: 5-10 USD
Szerény étteremben: 15-25 USD
Első osztályú étteremben: 30 USD és fölötte

Olcsó szállás: 15-30 USD
Középkategória: 40-100 USD
Első osztályú szállodában: 100 USD és fölötte

Térség: Skócia

Város: Neptun-vízlépcső

Válogasson útjaink közt téma szerint!