+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Észak gyöngyszemei: Skandinávia -...

Svédország, Stockholm

Szállás típus: Program szerint
Ellátás: Reggeli
Utazás módja: Repülővel
Időtartam:
Típus: Észak-európai program, Hegyek-völgyek között, hőfödte-hegycsúcsok, Közönségkedvenc, Városlátogatás
Indulás:

A program tervezett útvonala:

1. nap: Szeged – Budapest – Passau – Nürnberg (760 km)

Elutazás Szegedről kora reggel Budapesten át Ausztriába. Útközben pihenő a festői szépségű Passaunál, rövid séta az óvárosban a Frauenklosterhez, ahol Gizella királynénk sírja is található. Szállásunk Nürnberg környékén lesz.

2. nap: Fulda, majd Hildesheimen át Hamburgig (610 km)   

Reggelit követően első állomásunk Fulda, ahol a Szt. Mihály templomot tekintjük meg (Németország legrégibb egyházi építményét). Később Hildesheimbe érünk, mely egykoron püspöki székhely volt. Megtekintjük a várost uraló Szent Mária katedrálist és csodaszép főterét. Szállásunk Hamburg környékén lesz. A hamburgi repülőtérre érkező utasainknak transzfer a szállodába, ahol csatlakoznak a csoporthoz.

3. nap: Koppenhága és a gigantikus Öresund-híd (430 km)

Továbbutazunk Puttgardenbe, ahol behajózunk. Komphajóval érkezünk Dániába, Rödby kikötőjébe, majd Koppenhágával ismerkedünk. A belváros, a Királyi Palota, a Parlament, a városháza, a világhírű Tivoli park, Koppenhága szimbóluma: a Kis Szirén és a dán királyi család otthona, az Amalienborg palota vár bennünket. Sétánkat követő úti célunk Svédország, ahová utunk felejthetetlen élmény! Koppenhágából a 16 km-es, gigantikus Öresund hídon érünk Svédország területére ahol szálláshelyünkre, Landskrona környékére az esti órákban érkezünk.

4. nap: Vätern-tó és Granna, hajóval Turkuba (590 km)

Reggeli után a Vättern-tó mentén a gyönyörű Gränna városkájába utazunk, majd a tó felett 180 méter magasban lévő Brahehus kastélyhoz érkezünk. Lepillantva gyönyörű látvány fogad bennünket a Vätern-tó és Visingsö-szigetének látványával, a környező hegyekkel. Utunkat folytatva Linköping-Norrköping érintésével Stockholmba érkezünk. Idő függvényében betérünk a városba, majd a világ egyik legnagyobb személyhajójával a Balti-tengeren át élményekkel teli hajóúton utazunk Turkuba. A hajón válogathat a minden igényt kielégítő fedélzeti bevásárló üzletben, meglátogathatja a hajó valamely éttermét, vagy engedhet a játékterem csábításának. Szállás a hajó 4 ágyas, tus/wc-s, légkondicionált kabinjaiban. Éjszaka a hajóút érinti az Aland-szigeteket.

5. nap: Turku séta és a finn főváros: Helsinki (260 km)

Turku kikötőjébe érkezés előtt reggeli a hajón. Idegenvezetőnkkel egy könnyed reggeli sétát teszünk Turku óvárosában, majd autóbusszal a finn fővárosba, Helsinkibe utazunk, ahol a Dómmal, az egyetemi és kormányzósági épületekkel, a Finlandia Palotával, a Parlamenttel, a Szikla templommal, Sibelius emlékművével ismerkedünk. Délután ajándékvásárlási lehetőség a piacon, a déli kikötőben vagy a vásárcsarnokban. Megtekintjük a majd ismét hajóra szállunk, és az apró szigetekkel csipkézett part mentén Helsinkiből Stockholmba hajózunk vissza. Szállás a hajó 4 ágyas, tus/wc-s, légkondicionált kabinjaiban.

6. nap: Stockholm és Gripsholm kastélya (210 km)

Reggeli ismét a hajón, mielőtt Stockholmba érünk. A világ egyik legszebb, 14 szigetre épült fővárosát, „Észak Velencéjét” csodáljuk meg: a Királyi Palotát, a Székesegyházat, a városházát, a Nobel-díj átadásának színhelyét: a Kék Csarnokot, a belváros hangulatát és a ma is lenyűgöző Vasa csatahajót, melyet 300 éves hullámsírjából emeltek ki. Búcsúzunk Stockholmtól és nyugatra vesszük az irányt. A Mälaren-tó egyik szigetén álló reneszánsz Gripsholm kastélyhoz érkezünk, mely Svédország legjelentősebb királyi kastélya, ma múzeum. IV. Gusztáv Gripsholmban raboskodva őrült meg (a korai zárás miatt az érkezés függvényében tekinthetjük meg belülről). Tovább utazva Örebroba, a középkori hangulatú városba érkezünk, ahol szállásunk is lesz.

7. nap: Örebro és Oslo (390 km)

Megreggelizünk a szállodában, utána Örebróból Európa 3. legnagyobb tava, a Vänern-tó partján Karlstad érintésével Norvégia felé vesszük utunkat. Gyönyörű tavak között utazunk, megpihenve egy csésze kávéra. Oslóba a kora délutáni órákban érkezünk, a városházával, a Vigeland parkkal, a Múzeum-szigettel, a Bygdöy Viking Múzeummal és a gyönyörű Operaházzal ismerkedünk. A város felett elhelyezkedő híres olimpiai Holmenkollen sísánc „alatt” utazunk Honefoss környéki szálláshelyünkre.

8. nap: Burgund – Gol – Hol – Flam – Gudvangen – Voss és Bergen a kihagyhatatlan! (450 km)

A mai napon a norvég fjordvidéken utazunk. Útközben egy igencsak ritkaságszámba menő igazi norvég középkori fatemplomot tekintünk meg Borgundban, mely a még épségben maradt 28 fatemplom egyike! Kanyarokkal teli hegyvidéken utazva Gol és Hol városok érintésével a Sogne-fjord keleti ágához érkezünk. Fakultatív ajánlatunk: Flámnál hajóra szállva élvezzük a páratlan Sogne-fjord panorámáját, ahogyan a fjord összeölelkezik a hegyormokkal (aki ezen szakaszt nem hajóval teszi meg, autóbusszal utazik Gudvangenbe). Gudvangenből autóbusszal folytatjuk utunkat a Stalheim-kanyonon át. Voss település érintésével Bergenbe érkezve ismerkedünk a „fjordok fővárosával”, ahol a két hegy határolta Bergen szépsége megszédíti a látogatót. Városnézésünket a Briggen-nél (Hansa rakpart) kezdjük, melynek jellegzetes fa épületei a kikötőre néző hangulatos oromfalakkal a világörökség része. Meglátogatjuk a kikötő negyedet, a halpiacot, láthatjuk a Dómot, sétálunk a városban. Szállásunk Bergenben vagy környékén lesz.

9. nap: Hajóról búcsúzunk a norvég hegyektől: Bergentől Hirtshalsig

Reggelinket elfogyasztva délelőtt folytatjuk a még nem látott bergeni látnivalók felkutatását, majd hajóra szállunk, és tengeren hagyjuk el Bergen fjordok közé ékelt városát. Hajóutunk első felében nappal utazunk a fjordvidék által szabdalt gyönyörű norvég partszakasz mentén melyet (jó idő esetén) biztosan a fedélzeten fogunk nyomon kísérni. Szállás a hajó 4 ágyas, tus/wc-s, légkondicionált kabinjaiban. Fakultatív vacsora a hajó éttermeiben.

10. nap: Hirtshals – Arhus – Hamburg (510 km)

Reggeli a hajón, majd a reggeli órákban Hirtshals (Dánia) kikötőjébe érkezünk. Autóbusszal a Jütland-félszigeten utazunk tovább az Alborg–Arhus–Flensburg útvonalon Hamburgba. Útközbeni pihenőkkel a nyugati tengerpart és a fjordok közötti keskeny földsávon Hamburg felé tartunk, ahol várost nézünk: belváros, városháza, a híres-hírhedt Reeperbahn, a St. Pauli mulató negyed és hangulatos kikötője várnak. Amennyiben időnk engedi, hajózunk az Elba folyón.  Szállás Hamburgban vagy környékén.

11. nap: Moritzburg vadászkastélya és Drezda

Reggeli után repülővel utazó utasaink részére transzfer a hamburgi repülőtérre (hazautazás). Utunkat a Drezda felé folytatjuk és látogatást teszünk Moritzburg barokk vadászkastélyában, ahol a kastélyhoz vezető út végén a vár épületébe jutunk , melyet négy hatalmas saroktoronnyal vettek körbe. Megtekintjük belső termeit, barokk szobrait és az egyedülálló, kézi mintázatú bőrtapétáit is (200 teremből 60 termet így díszítettek), ablakaiból láthatjuk szépen gondozott, hosszan elnyúló kertjét. A kastélylátogatás után Drezda következik: óvárosában, a Theaterplatzon, láthatjuk megmaradt szép épületeit: a Semperopert, a világhírű Zwingert (kívülről), a Hofkirchét (Szászország legnagyobb templomát) és a Frauen Kirchét (Miasszonyunk templomát). Szállásunk Drezdában vagy környékén lesz.

12. nap: Drezda-Pillnitz kastélya – Budapest – Szeged (940 km)

Reggelit követően az Elba parti Pillnitz barokk kastélyához igyekszünk, ahol lépcsősoráról az Elbára tekintünk le, majd a három kastélyból álló épületegyüttes által körülvett, gyönyörűen rendezett parkban sétálunk. Megtekintjük az Orangerie-t (narancsházat), az üvegházat és az egyedileg épített hatalmas kamélia fának épített üvegházat is. A délelőtti órákban hazafelé indulunk a Prága-Brno-Rajka útvonalon. Hazaérkezés Budapestre a késő esti órákban, majd indulunk tovább Szegedre.

Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

Adat / lap
/

Árak és felárak magyar forintban és euróban (1 főre)
2023. 07.13., 08.17. 
Eurós áraink árfolyam garanciával - További információért kattintson IDE!


Részvételi díj autóbusszal: 485.000 Ft / 1.260 EUR
(Kis csoportos létszám felár: 36.000 Ft / 94 EUR/fő*)
Részvételi díj repülővel (07.13.): 570.000 Ft / 1.500 EUR
Részvételi díj repülővel (08.17.): 536.000 Ft / 1.392 EUR
(Kis csoportos létszám felár: 45.000 Ft / 118 EUR/fő*) 
Repülőtéri illeték: kb. 55.000 Ft / 143 EUR
1 ágyas felár szállodában autóbusszal: 118.000 Ft / 306 EUR
1 ágyas felár szállodában repülővel: 101.000 Ft / 265 EUR
2 ágyas belső kabin felár: 43.000 Ft / 113 EUR
1 ágyas kabin felár lekérésre
8x vacsora felár (szállodákban, 20 főtől): 117.000 Ft / 304 EUR
6x vacsora felár (szállodákban, 20 főtől, 07.13.): 96.000 Ft / 253 EUR
6x vacsora felár (szállodákban, 20 főtől, 08.17.): 85.000 Ft / 224 EUR
3x vacsora felár a hajókon: 49.500 Ft / 130 EUR


Utasbiztosítás (Classic) autóbusszal: 8.400 Ft
Utasbiztosítás (Prémium) autóbusszal: 10.920 Ft 
Utasbiztosítás (Privileg) autóbusszal: 13.800 Ft
Utasbiztosítás (Classic) repülővel: 7.000 Ft
Utasbiztosítás (Prémium) repülővel: 9.100 Ft 
Utasbiztosítás (Privileg) repülővel: 11.500 Ft
2021.01.01-től a megrendeléssel egyidőben igényelt BBP biztosítással az Ön kalkulált útlemondási biztosítása önrészmentessé válik. Részletek itt.


Utazás: autóbusszal, vagy menet rendsz. repülővel és komphajóval (4 ágyas tus/wc-s, légk. kabinok)
Elhelyezés: 6 éjszaka szálloda***/****, 2 ágyas tus/wc-s szobában, 3 éjszaka 4 ágyas hajókabinban
Ellátás: 9x reggeli


Fakultatív programok (20 főtől):
Hajózás a Sogne fjordon (jelentkezéskor foglalni kell!):
18.500 Ft / 49 EUR


Belépők és jegyek tájékoztató árai: 60 EUR
Egyéb helyszínen fizetendő költségek: 27 EUR

A belépők ára tájékoztató jelleggel került feltüntetésre, előzetes tájékoztató nélkül módosulhatnak!
Az árak bizonyos esetekben nem csak a belépőjegyeket, hanem járulékos költségeket is tartalmaznak (adminisztrációs díj, helyi idegenvezető, szervezési költség, csoportbejelentés, transzfer, egyéb költségek, stb.)


Minimális létszám: 35 fő

Az előzetesen meghirdetett részvételi díj a fenti minimális utaslétszám esetén érvényes. A részvételi díj nem tartalmazza a létszám felárat. 20-35 nappal az indulás előtt amennyiben az utaslétszám nem éri el a meghírdetett minimális létszámot, abban az esetben létszám felár fizetendő, melynek mértéke:

*25-34 fő esetén: 36.000 Ft / 94 EUR/fő (autóbusszal)

*25-34 fő esetén: 45.000 Ft / 118 EUR/fő (repülővel)

Ezen "létszám felár" az előzetesen meghirdetett minimális indulási létszám alatti csoportok esetében kerül csak érvényesítésre. Természetesen amennyiben a csoport tényleges indulása az előzetesen meghírdetett miimális utaslétszám alapján valósul meg (időközben megrendelések érkeztek az adott utazásra) úgy a befizetett "létszám felár" az utas részére visszafizetésre kerül.
Ezen felár nem tartalmaz árrést, ezen felár megfizetésével nem célunk hasznot képezni irodánknak. Egyetlen célunk van csak, hogy a minimális létszámmal is meg tudjanak valósulni a Z(s)EPPELIN Programok, meg tudjanak valósulni a tervezett utazások és az élmények valóra váljanak!


Csatlakozási lehetőség: Szeged-Kecskemét-Budapest-Tatabánya (pálya)-Győr-Hegyeshalom (határ) útvonalon vagy Hamburgban repülőgéppel. Transzfercsatlakozás lehetőségeiről információ a programfüzet elején! Repülős csatlakozáshoz repülőjegyet a repülőtársaság visszaigazolása alapján tudunk biztosítani. A repülőjegy és a rep.téri illeték ára a jegykiállítás idejétől függően módosulhat! A részvételi díj útlemondási biztosítást tartalmaz. Utasbiztosítás (BBP) megkötése utazási feltétel!


A részvételi díj tartalmazza:

- utazást repülővel, helyben korszerű, kényelmes, légkondicionált autóbusszal

- program szerint 6 éjszaka jó minőségű szállodai elhelyezést 3* kategóriában (helyi 4*), 2 ágyas zuhanyzós / WC-s szobában és 3 hajó kabinban

- program szerint 9x reggelis ellátást 

- alap program szerinti programokat és városnézéseket a program szerint

- magyar nyelvű idegenvezetést a programokon

- útlemondás biztosítást

 

A részvételi díj nem tartalmazza:

- repülőtéri illetéket és poggyász költségeket, melyek összege minimálisan változhat az utazás indulásáig

- az étkezésekhez ital fogyasztást (helyszínen fizetendő)

- fakultatív programon való részvételt

- az alap programon felül teljesítésre kerülő programok költségeit

- belépőjegyek és az audioguide/fülhallgató árát (helyszínen fizetendő)

- idegenforgalmi adót (helyszínen fizetendő)

- kötelező jellegű helyi idegenvezető költségeit

- kedvezményes csoportos baleset-betegség-poggyász biztosítást

- minimális induló utaslétszám hiányában a létszám felárat 

- valamint az egyéb, a fentiekben nem említett, az utazás során felmerülő költségeket (pl. személyes jellegű kiadásokat)


A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Érintett desztinációk:

Svédország

Látnivalók

Stockholm a középkor óta az ország fővárosa, mely a Balti-tenger partján fekszik, és a Skandináv-félsziget legjelentősebb kereskedelmi és tengerészeti központja. A város a legszebb arcát a tenger felől mutatja. Az óváros, a Gammla Stan, a 13.századból származó középkori épületeivel és utcáival csábítja a turistákat. A múltat idézi az 1760-ban épült királyi palota, mely az eredeti, a tűz martalékává vált palota újjáépítetett változata. A fővárostól keletre fekvő Djurgarden, nemcsak egy gyönyörű park, hanem számos látványos múzeum otthona. Itt alapították a világ első skanzenjét, mely kiállításokból, állatkertből, akváriumból, erdészeti pavilonból és dohánymúzeumból áll. A park nyugati részén található a Vasamuseet, amely a tengerészek 17.századi életébe enged bepillantást.

Vadstena Svédország egyik legszebb, legkellemesebb városa. Reneszánsz kastélya a Vadstena slottból gyönyörű kilátás nyílik a kikötőre és a Vattern-tóra. A 15.századi apátság (klosterkyrkan) a gótikus és reneszánsz építészet ötvözete. A régi királyi rezidencia, a Bjalboattens Palats, is itt található.

Göteborg Svédország második legnagyobb városa, csodálatos kikötőjéről és bevásárló utcájáról híres. Svédország legnépszerűbb, a világ egyik legjobb szórakoztatóparkja, a Liseberg, is itt található. Semmiképpen ne hagyjuk ki a történelmi gyűjteményeiről híres Ostindiska Husetet, valamint a Konstmuseetet, mely többek között Rubens, Van Gogh és Rembrandt festményeit állítja ki.

Visbyben több mint 40 torony és templomrom található. A Gottlands Fornsal történeti múzeum a korai vikingkort mutatja be.

Öland kis szigete a vaskori erődítményről, Graborgról, nevezetes. A Borgholm kastélyt is látogassuk meg, ha a szigeten járunk. Svédország nagyon drága, minimum napi 40 dollárba kerül a nyaralás, ennél kevesebből nem jövünk ki. A legtöbb helyen nem okoz gondot az utazási csekkek és a külföldi valuták beváltása.

Térség: Stockholm

Város: Stockholm

Stockholm a középkor óta az ország fővárosa, mely a Balti-tenger partján fekszik, és a Skandináv-félsziget legjelentősebb kereskedelmi és tengerészeti központja. A város a legszebb arcát a tenger felől mutatja. Az óváros, a Gammla Stan, a 13.századból származó középkori épületeivel és utcáival csábítja a turistákat. A múltat idézi az 1760-ban épült királyi palota, mely az eredeti, a tűz martalékává vált palota újjáépítetett változata. A fővárostól keletre fekvő Djurgarden, nemcsak egy gyönyörű park, hanem számos látványos múzeum otthona. Itt alapították a világ első skanzenjét, mely kiállításokból, állatkertből, akváriumból, erdészeti pavilonból és dohánymúzeumból áll. A park nyugati részén található a Vasamuseet, amely a tengerészek 17.századi életébe enged bepillantást.

Dánia

Koppenhága

1.5 millió lakosával Skandinávia legnagyobb és legizgalmasabb városa. Alacsony épületei kissé szokatlanok manapság, de ez inkább örömteli, mint sajnálatos. Csupán néhány templomtorony és szálloda magasodik ki a többi épület közül. A város történelmi és kulturális értékei meglehetősen kis területre koncentrálódnak, de parkokat, szökőkutakat és tereket a város bármely részén találunk. A központi pályaudvar a Tivoli vidámpark és a legfontosabb hotelzóna között található. A Tivoli északi sarkával szemben terül el Koppenhága központi tere, a Radhuspladsen, amely egyben fontos buszcsomópont is. Buszok járnak a repülőtér , valamint a központi pályaudvar között. A Stroget a világ leghosszabb sétálóutcája, 1800m hosszú. Itt találhatók a város legfényesebb üzletei. Az Amilienborg Királyi Palota 1794 óta a királyi család otthona. Ha a királynő itt tartózkodik, megnézhetjük az őrségváltást. A palota négy szinte különálló rokokó kastélyból áll, amelyek a keresztutcákra 45°-os szöget zárva övezik a teret. A tér közepén V. Frigyes lovasszobrát láthatjuk. Az egyik szárny ma múzeumként üzemel, amely a királyi lakosztályokat mutatja be három generáción keresztül, 1836 és 1947 között. Érdemes megtekinteni legalább néhány templomot, például a Vor Frue Kirke-t és a Vor Feslers Kirke-t. Előbbi Krisztus szobrairól, utóbbi barokk oltáráról és gondosan kidolgozott orgonájáról híres. Ha a város képében felülről szeretnénk gyönyörködni, menjünk fel a templom 95m magas tornyára. Ne hagyjuk ki a Ny Carlsberg Glyptotek megtekintését, ahol a görög, egyiptomi, etruszk, és római művészet csodás remekeit vehetjük szemügyre. A Nemzeti Múzeum a dán történelmi leleteknek ad otthont. Ha a városnézést kissé könnyedebb módon szeretnénk megvalósítani, ideális hely a Tivoli. A vidámpark 1843 óta üzemel. Természetesen nem hagyhatjuk el a várost, ha még nem láttuk jelképét, a Kis Szirént, ezt a sziklán ülő kis sellőt. A legtöbb olcsó szálloda a központi pályaudvar nyugati oldalán található. Nyhavn régóta a hajósok és írók kedvelt helye. A közelben lévő Stroget olcsó étkezési lehetőségeket nyújt. Strogettól északra van néhány kitűnő étterem a latin negyedben. A belvárostól északra, a Norrebro-ban számos éjszakai szórakozóhelyet találnak a fiatalok. A főidény június végével kezdődik, mikor a nappalok hosszúak, napfénytől ragyogóak, az éjszakák rövidek és balzsamosan enyhék.

Arhus

Nyüzsgő egyetemi város, Dánia egyik legnépszerűbb zenei színtere. A város legszebb vonzereje az Óváros, amely egy szabadtéri múzeum. 75 helyreállított épületet hoztak ide Dánia minden tájáról. Legtöbbjük a XVII-XVIII. századból származik. Van köztük egy vízimalom, egy szélmalom és néhány épület a századfordulóról. Székesegyháza a legnagyobb templom Dániában. Eredeti román stílusú kápolnája a XII. századból származik, a többi része pedig XV. századi gótikus stílusú.

Ribe

Skandinávia legrégebbi települése, már a IX. században lakott volt területe, habár ásatások során nemrég ezüst érmék kerültek elő, amelyek a VII: századból származnak. Ellátogatni ide olyan, mintha élő múzeumba lépnénk be. Katedrálisa kiemelkedő múltjáról tanúskodik. A vikingközpont a vikingek korát idézi fel.

Mons Klint

Mon szigetén található ez a fehér krétafal, amely 5000 évvel ezelőtt jött létre és 128m magas. A szikláról lejuthatunk a tengerpartra.

Egeskov Vár

Reneszánsz gyöngyszem. 1554-ben épült egy kis tó közepén. "egeskov" szó szerint tölgyerdőt jelent. Nevét onnan kapta, hogy a vár tölgyfa rönkök ezrein fekszik. A 15ha-os parkot az 1700-as évek közepén alakították ki. A várban antik bútorokat, festményeket és vadász trófeákat láthatunk. Aki szereti a labirintusokat, botorkálhat a 200 éves útvesztőben. Autó múzeum is található itt.

Legoland

A kis Billund várostól 1 km-re északra található. Területe 10 ha, ami telis-tele van műanyag legodarabkákból összerakott építményekkel.

Éghajlat:

Északi elhelyezkedéséhez képest az éghajlat meglehetosen enyhe, amit foleg a nyugati partvidék mentén haladó meleg Golf-áramlat hatásának köszönhet Dánia. Utazni a legkellemesebb májustól augusztusig, amikor a homérséklet 25 fok fölé is mehet, a nappali világosság pedig majdnem 18 órán keresztül tart. A leghidegebb téli hónapokban, januárban és februárban fagypont környékén mozog az átlagos napi homérséklet, s bár ez hidegnek tunik, még mindig majdnem 10 fokkal magasabb, mint ami ezen a magasságon szokásos.

Dánia a legolcsóbb a skandináv országok között. Ha nem a skandináv állapotokhoz viszonyítjuk, Dánia tényleg drága ország. Ez részben köszönheto a 25%-os forgalmi adónak, amit mindenre ráraknak, a hotelszobától kezdve a bolti árucikkekig. Mégis, a költségek alakulását foleg az befolyásolja, hogy milyen módon utazunk. Ha kihasználjuk Dánia kiterjedt kemping hálózatában rejlo lehetoségeket, vagy a diákszállókat, elkészítjük a saját ételeinket, napi 30 dollárral is elboldogulhatunk. Ha szerényebb hotelekben szállunk meg, és olcsóbb éttermekben étkezünk, mindez napi 65-75 dollárba fog kerülni. Az autókölcsönzés nagyon drága az országban, érdemesebb Németországban kibérelni a kocsit, a dán ár harmadáért, és átvinni a határon. Minden ismertebb úti csekket elfogadnak a nagyobb bankok, de a kezelési költség igen borsos, érdemes tehát egyszerre egy csinosabb összeget beváltani. A postahivatalok is váltanak külföldi valutát, és vasárnap reggeleken is nyitva vannak; s ez néha jól jöhet. A nagyobb bankokban találni ATM pénzes automatákat, Koppenhágában éjjel nappali bankjegy átváltó automaták is vannak. Az éttermi számlák és a taxi díja is tartalmazza a szolgáltatás díját. További borravaló adása nem szükséges, ám ha jó volt a kiszolgálás fel lehet kerekíteni a számlát. Az alkudozást nem ismerik Dániában.

Ünnepek:

Az ország fontosabb eseményei közé tartozik az a százegynéhány zenei fesztivál, melyek majdnem megállás nélkül követik egymást, a zenei élet széles területét felölelve dzsesszt, rockzenét, bluest, gospelt, ír zenét, klasszikust, countryt és cajunt ünnepelve. Június végén a Szent Iván éji máglyákkal kezdodik a sorozat, majd Európa legnagyobb zenei fesztiválja, a Roskilde Fesztivál következik, június végén vagy július elején. A ringei Midtfyns Fesztiválon, július elején nemzetközi rock, pop, világzene, folk és dzsessz zenészek lépnek fel, a Koppenhágai Jazz Fesztivál, mely 10 napig tart július elso részében egyike a világ legnagyobb zenei ünnepségének. A Koppenhágai Nyári Fesztiválon klasszikus és kamarazenei koncerteket adnak elo július utolsó és augusztus elso két hetében. Augusztus végén tartják Észak-Európa legnagyobb folkzenei rendezvényét, a Tonder Fesztivált. Szeptember elso vasárnapján kezdodik a kilenc napos Arhus Fesztivál, ami a várost egyetlen, folytonos tivornya színhelyévé változtatja, a sokféle zenei és színházi eloadás dánok és külföldiek ezreit vonzzák. A programba tartozik a Viking Fesztivál is, kóricáló udvari bolondokkal, bajvívó és íjászversennyel, viking stílusú hajókkal, hagyományos ételekkel, italozással és jókedvvel.

Közlekedés:

A belföldi légi közlekedés kényelmes módja a nagyobb városok közötti közlekedésnek, ráadásul néhány járat esetében nagymértékű kedvezményt kaphatunk a jegy árából. A legtöbb helység megközelíthető távolsági buszokkal, amelyek érkezési idejéhez igazítják a vonatok indulását. A vasúti közlekedés jó, megbízható, járatai sűrűn indulnak, árai elfogadhatóak. Dániában az út jobb oldalán közlekednek. A biztonsági öv használata kötelező, valamint az elakadásjelző háromszögnek benne kell lennie az autóban. A kerékpárutak behálózzák az országot, így ez is egy kellemes módja az országjárásnak, vagy akár egy város megismerésének. A komphálózat összeköti a lakott szigeteket egymással, habár jachtot bérelni és körbehajókázni még kellemesebb.

Helyi konyha:

Semmi sem jellegzetesebb, mint a híres smorrebrod (vajaskenyér), egy féloldalas szendvics, ami a legegyszerűbbtől a gazdagon felépített mesterművekig terjed. A dán étel főleg halra, húsra és krumplira épül. A hagyományos ételek közé tartozik a flaskesteg (ropogósra sült borös malac), a gravad laks (füstölt vagy sózott lazac kaporral pácolva és édes mustárszósszal tálalva), és a hvid labskovs (felkockázott marhahúsból készített pörkölt, krumplival, babérral és borssal fűszerezve). A gazdag péksütemény, melyet a legtöbb országban "Danish" néven ismernek, itt wienerbrodként fut, és minden második sarkon kínálják a pékségek nyálcsordító választékukat. A dán Carlsberg és Tuborg sörfőzdék kitünő söröket készítenek. A legnépszerűbb röviditalnak az Aalborgban gyártott aquavit számít. A legtöbb étteremben, kávézóban és a sarki fűszeresnél is kapható sör, bor és pálinka.

Térség: Koppenhága

Város: Koppenhága

Koppenhága Dánia fővárosa egyben Skandinávia legnépesebb városa. Koppenhága számos nemzetközi felmérés és rangsor alapján fontos kulturális, üzleti, média és tudományos központ. Koppenhágában sok kisebb-nagyobb park található. Ilyen például a Rosenborg kastély parkja, a Kongens Have, amely az ország legrégebbi királyi parkja; kialakítását IV. Keresztély rendelte el 1606-ban. Évente 2,5 millióan keresik fel; nyáron ellepik a napozók, piknikezők és labdázók. A strandokat kikötői fürdők hálózata egészíti ki a város vízpartjain. Az első és legnépszerűbb ezek közül az Islands Bryggénél található, melynek a kialakítása nemzetközi elismerést aratott. oppenhága főbb nevezetességei: Amalienborg palota: a dán királyi család téli rezidenciája. Christiania: egy részleges önkormányzattal bíró városrész, hippinegyed. Christiansborg palota: a dán parlamentnek is helyet adó épület főként a királyi fogadószobákról nevezetes. Kastellet: ötszög alaprajzú erődítmény, az egyik legjobb állapotban megmaradt hasonló építmény Észak-Európában. A kis hableány: az Andersen meséje által ihletett szobor a koppenhágai kikötőben a város egyik szimbóluma. Koppenhágai Operaház: a világ egyik legmodernebb operaháza magánadományból épült. Nyhavn: népszerű hely kedves házakkal egy kikötőöböl körül. Rosenborg kastély: egy apró kastély Koppenhága közepén, egykori királyi rezidencia, itt őrzik a koronaékszereket Strøget: Koppenhága sétáló- és bevásárlóutcája, a maga nemében a leghosszabb a világon. Tivoli: régi és közkedvelt vidámpark. (forrás:wikipedia)

Finnország

Látnivalók:
Ĺland - egy különös öntörvényű világ
Egészen különleges státust élveznek a Finnországhoz tartozó, földrajzilag azonban Svédországhoz közelebb eső Ĺland-szigetek lakói.
A 25 ezer, 97 százalékban svéd nemzetiségű lakosú szigetcsoport a század elején különböző politikai manőverek, mondhatni politikai zsarolások után vívta ki a világon jóformán példa nélkül álló autonómiáját. Azóta is folyamatosan bővülő jogaikat tekintve talán nem túlzás az állam az államban modelljéről beszélni. A fegyvermentes övezetnek tekintett szigetcsoport például saját zászlóval büszkélkedhet; postabélyeget ad ki; saját parlamentje, kormánya, az Északi Tanácsban pedig külön képviselete van. A tartomány törvényeit a köztársasági elnök emeli jogerőre, Finnország nemzetközi szerződései pedig csak akkor érvényesek Ĺlandra is, ha a helyi törvényhozók azt elfogadják. ĺgy aztán külön képviselőjük volt a finn EU-csatlakozási tárgyalásokon is, ahol az ĺlandiak igényeit is szem előtt kellett tartani. Példa erre, hogy mivel nagyrészt hajózásból és a kompokon virágzó vámmentes üzletekből élnek, az EU engedélyezte a taxfree-üzletek további működését. Az EU-tagságról egyébként külön népszavazást tartott Ĺland.

Ĺlandivá lenni azonban nem egyszerű dolog. Az autonómiához ugyanis kapcsolódik a szülőföldi jog, vagyis az állandó lakhely joga is. Ezzel pedig csak az itt születettek rendelkeznek, valamint azok, akik legalább öt éve élnek a szigetcsoportokon, ezenkívül megfelelnek a svéd nyelvvizsgán, és a helyi hatóságoktól megkapják az ĺlandi állampolgárságot. Munkavállalási engedélyt is csak akkor kap valaki, ha az adott munkát senki nem tudja elvégezni a szigetiek közül. Ha ez sikerül, szavazati és ingatlanvásárlási joggal is rendelkeznek, a fegyvermentes státus következtében pedig felmentik őket a katonai szolgálat alól.

Vitorlásút Helsinkibôl
1947-ben épült a 34 méter hosszú Inga-Lill vitorlás, amely teherszállítóként közlekedett a Finn-öböl illetve a Balti-tenger kikötôi között. Tulajdonosa 65 személyes kirándulóhajóvá alakította át a kecses faalkotmányt, amelyen nagyon egyszerű alvóhelyeket is kialakítottak. A hajót felszerelték az összes modern műszaki berendezéssel (telefon, fax, központi fűtés, kiegészítô motor). Néhány ötlet a programlehetôségek közül: öreg halász ebédje a tengeren, szeminárium a nyílt vízen, naplemente a fedélzetrôl, kirándulás világítótornyokhoz, halászfalukba, nemzeti parkokba.

Akvarellmúzeum
Vaasa városában különösen jó dolog magyarnak lenni, hiszen a település egyik nagy tiszteletben álló lakója évtizedek óta Mikola Nándor 87 éves festôművész. A helyi textilgyár egykori tervezôje nemzetközi hírnévre is szert tett vízfestményei révén. A szellemileg ma is friss mester akvarellmúzeumot alapított a városban a korabeli vámház épületében. A szépen helyreállított két szintes ház az egyetlen hasonló jellegű (kizárólag akvarell képeket bemutató) létesítmény egész Skandináviában. Ráadásul a képek is lenyűgözôek.

Napsütés és tengeri szellô
Vaasa környékén a tenger jelenti a legfôbb vonzerôt, bár a part errefelé meglehetôsen kopár. Viszont építészek és más műszaki érdeklôdésű vendégek számára érdekes lehet a szárazföldet és Raippaluoto (Replot) szigetét összekötô vadonatúj híd, amely 1044 méter hosszú és 26 méter magas. A szigeten, melynek lakossága még mindig túlnyomó részt svédekbôl áll (korábban Vaasát is többségében svédek lakták) a családi vállalkozásként működtetett Kale’s Inn jelenti a legfôbb attrakciót. A lelkes tulajdonos itt egy mini rekreációs központot alakított ki közvetlenül a tengerparton. Távol s közel sehol egy ember, minden ház fából épült. Itt találunk egy vendéglôt, ahol tradicionális helyi ételekkel, népzenei programokkal, viking célba dobással, az erdôben megbúvó titkos pálinkafôzôkkel találkozhat a vendég. Az étterem közepén nyílt tűzön fônek az ételek, a füst a sátortetô közepébe vágott nyíláson távozik. A különleges kialakítású házban fejmagasságban lenyitható ágyak sorakoznak, amelyeket állatprémek borítanak. Minden bizonnyal rendkívüli élmény lehet itt egy éjszaka a farkasordító télben. Természetesen Vaasa kikötôjébôl egy-másfél órás hajókirándulással is elérhetô a telep, de ez a megközelítési mód csak a nyári hónapokban javasolható.

Élô műemlékfalu
Vaasától alig 15 kilométerre található a Stundars műemlékfalu, mely nekem az egyik legnagyobb élményt jelentette ezen a kiránduláson. A gyűjtemény működése tanulságos lehetne hazai múzeumigazgatóinknak is, ott ugyanis megalakulása után évekig csak magántôkébôl működött a skanzen, és csak a legutóbbi idôkben kap némi állami támogatást a múzeumfalut működtetô lelkes és elkötelezett non-profit szervezet. A gyűjtemény érdekessége, hogy Vaasa környékérôl származik az összes házikó, melyek mindegyike fából készült. A szervezet vezetôje, aki eredetileg építészmérnök, a legtöbb esetben ingyen kapta meg a régi épületeket, hogy a helyükön új bevásárlóközpontok, utak, stb. épülhessenek. A deszkáira szétszedett házakból a Stundarsban egy új, élô falu épült fel. Van itt iskola, posta, gyarmatáru kereskedés, a kovács, az ónöntô és a fazekas ma is dolgozik a műhelyekben. Nyáron kézműves táborokat rendeznek a régi házikókban, de leghíresebbek azok a szabadtéri fesztiválok, melyeken alkalmanként több száz nyugdíjas, üzletember illetve egyetemi oktató vesz részt a szabadban felállított hosszú asztalok körül

Helsinki
Finnország fővárosa, kulturális, pénzügyi és gazdasági tevékenységének központja. Nyáron zöldellő parkjai, tiszta vizei, friss tengeri szellői, a zsúfolt piac felett elrepülő sirályok, kávézóinak teraszai érdekessé és kellemessé teszik utunkat. A város kisvárosi hangulatot ébreszt a látogatóban, mivel nincsenek magas épületei, a piacteret pedig XIX. századi épületek veszik körül. Mivel félszigeten helyezkedik el, hajók teszik lehetővé a kiruccanást a Suomenlinna-szigetre, a Finn.öbölbe, amely tökéletes kis piknik helyszíne lehet egy egynapos kirándulás során.
Helsinkiben találjuk az ország legtöbb jelentős múzeumát. Az Ateneum kiállítótermeiben finn és nemzetközi műveket tekinthetünk meg a XIX. századból. A Nemzeti Múzeumban, amely szintén a városközpontban található, sami és finn-ugor leletek gyűjteményét tekinthetjük meg. Főtermének mennyezetét a Kalevala ihlette freskók díszítik. A Raitioliikennemuseo egy érdekes villamos múzeum. Régi kocsiszínben található, s az évtizedekkel ezelőtti finn utcaképet mutatja be. A Rock Templom épülete, amelyet kőből vájtak ki, sok látogatót vonz. Tartanak itt kocerteket éppúgy, mint vallási szertartásokat.
A városközponttól nyugatra, az Espoo városrészben találjuk a híres finn festő, Gallén-Kallela galériáját.
Hajók és motorcsónakok járnak Helsinki és a Suomenlinna- sziget között, ahol hatalmas erődítmények romjai között sétálhatunk, vagy megtekinthetjük múzeumainak valamelyikét. Például az Ehrensvärd Múzeumot, amely az erőd történelmét mutatja be.

Helsinkiben számos lehetőség adódik, ha olcsó szállást szeretnénk, de nyáron még hálózsákban is elalhatunk. A színházi előadások finnül játszódnak, de ellátogathatunk balett, vagy opera előadásra is.

Turku

Turku volt Finnország első fővárosa. Az évszázadok során néhányszor tűzvész pusztította el, de a legnagyobb csapás akkor érte, amikor 1812-ben helyette Helsinki lett a főváros. Ennek a középkori városnak az egyetlen XVIII. századból épen maradt része a Luostarinmäki. Az északabbra található Turku Katedrális a finn Evangélikus Egyház nemzeti szentélye. A XIII. századi épületben múzeum is működik, amely minden nap várja az idelátogatókat. Az 1280-ban alapított Turku Vár az ország legjelentősebb történelmi épülete. Múzeumot rendeztek be benne, amelyben minden szoba egy másik évtizedet, vagy évszázadot idéz.

Aland
Az alandi tartomány saját zászlajával és kultúrájával több, mint 6400 szigetet foglal magába. A svéd nyelv jónéhány dialektusát beszélik itt, s csak néhányan beszélnek finnül. A gyönyörű szigetvilág tökéletes helyszíne lehet kerékpártúráknak, sátorozásnak.
A legérdekesebb város Sund a fősziget keleti felén fekszik, itt találjuk a Kastelholm várat, amely stratégiai jelentőséggel bírt a XVI-XVII. században. A szomszédságban lévő szabadtéri Jan Karlsgarden Múzeumot, amely nyáron több fesztiválnak is otthont ad, nem szabad kihagyni. A Bomarsund erőd az orosz megszállásra emlékeztet. Alandot rendszeres hajójárat köti össze Svédországgal és Fingországgal. Ingyenesen közlekedhetünk a szigetek között hajóval, Sundot pedig busszal, vagy biciklivel is elérhetjük.

Rauma régi városa már szerepel az UNESCO Világörökség listáján. Habár az északi országok legnagyobb épen maradt fa-városa, mégsem múzeum, hanem egy életteli város sok-sok kisiparossal, csipkekészítőkkel, aranyművesekkel. A piactér az óváros központja. Itt ihatunk frissítőket is. Próbáljuk ki a pystcaffekat is, ahol állva fogyaszthatjuk a fekete lét. Ha kicsit fülelünk, észrevehetjük Rauma egy másik fontos jellegzetességét, az ottani tájszólást, amely majdnem egy teljesen külön nyelvjárás. Rauma az ország délnyugati partján fekszik, Helsinkitől busszal valamivel több, mint 4 órányira.

Olavinlinna vár
A Savolinna tavak fő látványossága ez az 1475-ben, a svéd-finn birodalom keleti határának védelmére épült vár. Nevét Olof-ról, egy X. századi norvég katolikus szentről kapta. A kora XVIII. században orosz megszállás alá került és maradt majdnem kétszáz éven keresztül. Két kis múzeum található itt, amelyek a vár történelmét, valamint ortodox kincseket mutatnak be. Óránként indulnak idegenvezetős csoportok, egyénileg nem látogathatjuk őket.

Terület:  338 139 km2  Népesség:  5 055 000 fő  Főváros:  Helsinki  Hivatalos nyelv:  finn, svéd  Pénznem:  Euro  Időzóna:  CET +1 óra (GMT +2 óra)  Áramforrás:  220V
Magyar Követség:  Helsinki 34, Kuusisaarenkuja 6. 00340 Tel: 358-9-481-422. Fax: 358-9-480-497 Krausz György nagykövet  Vízum:  N  Útlevél szükséges:  I  Országhívószám:  + 358

Térség: Helsinki

Város: Helsinki

Finnország fővárosa, kulturális, pénzügyi és gazdasági tevékenységének központja. Nyáron zöldellő parkjai, tiszta vizei, friss tengeri szellői, a zsúfolt piac felett elrepülő sirályok, kávézóinak teraszai érdekessé és kellemessé teszik utunkat. A város kisvárosi hangulatot ébreszt a látogatóban, mivel nincsenek magas épületei, a piacteret pedig XIX. századi épületek veszik körül. Mivel félszigeten helyezkedik el, hajók teszik lehetővé a kiruccanást a Suomenlinna-szigetre, a Finn öbölbe, amely tökéletes kis piknik helyszíne lehet egy egynapos kirándulás során.

Norvégia

Látnivalók
Osló a legrégibb skandináv főváros, melyet Harald Hardrada 1050-ben alapított. A város 1624-ben leégett, teljesen újjá kellett építeni. Korábban Csristianiának hívták, mai nevét 1925 óta viseli. Amit feltétlenül látni kell Oslóban, az az Akaershus Erőd és Kastély, amely ma a norvég Kitartás Múzeumának is helyet ad. Az épületben gyakran rendeznek színházi előadásokat, koncerteket és táncfesztiválokat. A Vigeland Park gyönyörű természeti szépségével nyugodt környezetet biztosít a piknikelő kirándulóknak, és helyet biztosít Gustav Vigeland szobrának és a Viegelandnak emléket állító Múzeumnak is. A Nemzeti Színház, amelynek különlegessége a gyönyörű rokokó előtér, szintén a parkban található. A Munch Múzeumban Norvégia leghíresebb művészének 5000 darab képe és rajza van kiállítva. A művész leghíresebb képe viszont nem itt, hanem a Nemzeti Galériában tekinthető meg.

Risor Norvégia legfestőibb kis halászfaluja. A környéken lévő kis szigeteket érdemes, az amúgy nem túl drága vízitaxikkal meglátogatni. A kicsi szigetek közül szépségével kiemelkedik Stangholmen, amelyen egy kis öreg épületben étterem és bár működik.

Közép-Norvégia történelmi városa Bergen, amely kulturális légkörével igen kellemes turistacélpont, főleg azoknak, akik a fjordok szépségeiben szeretnének gyönyörködni. Innen könnyedén megközelíthető az ország leghosszabb fjordja a Sognejord és a legmélyebb a Hardangerfjord, valamint a Jostedalsbreen gleccser és a Geirangerfjord csodálatos vízesései. Szintén nem messze található a felhővel borított Tollveggen hegy, mely a hegymászók paradicsoma.
Tromso különleges, vidám hangulatával csalogatja a turistákat. Utcai zenészek, pubok, kulturális események színesítik a város turisztikai kínálatát. A Tromso Múzeum igen élethűen mutatja be a lappok életét és szokásait. Síelési lehetőség a mögötte elterülő hegyekben van.

A Jotunheimen Nemzeti Park Norvégia legvadabb turisztikai desztinációja. Sogndal és Lom városok között, Közép-Norvégiában helyezkedik el. Több mint 60 gleccserével, vízeséseivel, völgyeivel, mély tavaival valóban szemet gyönyörködtető látványt nyújt. Az ide vezető úton rengeteg szálláshely várja a kirándulókat.

Térség: Oslo

Város: Oslo


Norvégia

Látnivalók
Osló a legrégibb skandináv főváros, melyet Harald Hardrada 1050-ben alapított. A város 1624-ben leégett, teljesen újjá kellett építeni. Korábban Csristianiának hívták, mai nevét 1925 óta viseli. Amit feltétlenül látni kell Oslóban, az az Akaershus Erőd és Kastély, amely ma a norvég Kitartás Múzeumának is helyet ad. Az épületben gyakran rendeznek színházi előadásokat, koncerteket és táncfesztiválokat. A Vigeland Park gyönyörű természeti szépségével nyugodt környezetet biztosít a piknikelő kirándulóknak, és helyet biztosít Gustav Vigeland szobrának és a Viegelandnak emléket állító Múzeumnak is. A Nemzeti Színház, amelynek különlegessége a gyönyörű rokokó előtér, szintén a parkban található. A Munch Múzeumban Norvégia leghíresebb művészének 5000 darab képe és rajza van kiállítva. A művész leghíresebb képe viszont nem itt, hanem a Nemzeti Galériában tekinthető meg.

Risor Norvégia legfestőibb kis halászfaluja. A környéken lévő kis szigeteket érdemes, az amúgy nem túl drága vízitaxikkal meglátogatni. A kicsi szigetek közül szépségével kiemelkedik Stangholmen, amelyen egy kis öreg épületben étterem és bár működik.

Közép-Norvégia történelmi városa Bergen, amely kulturális légkörével igen kellemes turistacélpont, főleg azoknak, akik a fjordok szépségeiben szeretnének gyönyörködni. Innen könnyedén megközelíthető az ország leghosszabb fjordja a Sognejord és a legmélyebb a Hardangerfjord, valamint a Jostedalsbreen gleccser és a Geirangerfjord csodálatos vízesései. Szintén nem messze található a felhővel borított Tollveggen hegy, mely a hegymászók paradicsoma.
Tromso különleges, vidám hangulatával csalogatja a turistákat. Utcai zenészek, pubok, kulturális események színesítik a város turisztikai kínálatát. A Tromso Múzeum igen élethűen mutatja be a lappok életét és szokásait. Síelési lehetőség a mögötte elterülő hegyekben van.

A Jotunheimen Nemzeti Park Norvégia legvadabb turisztikai desztinációja. Sogndal és Lom városok között, Közép-Norvégiában helyezkedik el. Több mint 60 gleccserével, vízeséseivel, völgyeivel, mély tavaival valóban szemet gyönyörködtető látványt nyújt. Az ide vezető úton rengeteg szálláshely várja a kirándulókat.

Térség: Nyugat-Norvégia

Város: Bergen


Németország

Németország rendkívül gazdag történelmi emlékekben, üdülőhelyekben. Ezek sorában különösen olyan, Magyarországról is viszonylag könnyen elérhető hegyvidékek érdemelnek kiemelést, mint a bajor erdő, a Fekete-erdő, valamint a Rajna vidéke, a svájci határtól kiindulva Koblenzen, Bonnon, Kölnön és Düsseldorfon keresztül egészen az ún. Alsó-Rajna-vidékig. A keleti tartományok hegyvidékes tájai közül elsősorban a Szász-Svájc és Türingia kívánkozik kiemelésre.

Németországban számos speciális turisztikai útvonalat alakítottak ki. Ezek közül a leghíresebb a Bajorország és Baden-Württemberg határán húzódó romantikus útvonal, a német meseútvonal vagy a német borútvonal, mivel Németország egyik számottevő turisztikai vonzereje az ún. borturizmus. Több olyan vidéke van az országnak - Frankföld, Baden-Württemberg, Rajna-vidék - ahol rendkívül nagy hagyományai vannak a szőlő- és bortermelésnek.

Az ország tele van jeles történelmi hagyományokkal rendelkező, s a középkori városmagot ma is többé-kevésbé hűen őrző kisvárosokkal. Ezek közül a két talán legszebb a Würzburgtól 50 km-re, a romantikus útvonal mentén fekvő Rothenburg ob der Tauber, valamint a Hannover közelében lévő Celle. Brémában, de különösen Hamburgban a kikötő kínál emlékezetes turisztikai látványosságot. A természet a legháborítatlanabbul Mecklenburg Elő-Pomeránia területén maradt meg.

A népszokások/népi hagyományok közül a hamvazószerdát megelőző hétfőn, az ún. Rosenmontag napján Mainzban, Düsseldorfban, de elsősorban Kölnben megrendezésre kerülő karnevál, valamint a szeptember végén Münchenben megtartott népi felvonulás és sörfesztivál kívánkozik kiemelésre.

Németország be van rendezkedve az idegenforgalomra, legyen az akár üzleti (vásári), akár szabadidős turizmus. Fejlett az ún. falusi turizmus hálózata, ami a vékony pénztárcájú magyar turisták számára azért rendkívül vonzó, mert lényegesen alacsonyabb az árszínvonala, mint a nagyvárosi szálláshelyeké.

Látnivalók
Berlin

Mióta a XIII. században közrefogta a Spree folyót, startégiai fontossággal bír. Németország szíve. Csodás múzeumokkal, színházakkal, városi éttermeivel, éjszakai bárjaival sokféle szórakozási lehetőséget biztosít az ide látogtaókanak.

München

Sörözőkkel teli nagyváros. Fontos látnivaló a Német Nemzeti Múzeum, ahol a világ legnagyobb tudományos és technológiai kiállítását láthatjuk.
Az Angol Kert Európa egyik legnagyobb parkja.
Kiránduljunk a hegyekben, ahol festői falvakon sétálhatunk keresztül. A várostól északnyugatra találjuk a Dachau koncentrációs tábort.

Frankfurt am Main

A nyugati országrész pénzügyi és földrajzi központja. Látogassuk meg a Städel Múzeumot és a Modern Művészet Múzeumát is. Zenei eseményekben is bővelkedik a város.
Helyi specialitás az Ebbelwei, ami erős almabor.
Egy óráyira északra található Marburg, a bájos egyetemi város kávézóival és pub-jaival.

Heidelberg

Gótikus-reneszánsz vára csodálatos látványt nyújt. Olcsó szállást nehéz itt találni, és az étkezés is drága.

Lübeck

Németország legészakibb fekvésű városa. Mivel kissé távol fekszik, sokkal kevesebb a turista, mint délebbre. Óvárosa romantikus séták kitűnő helyszíne. Itt könnyen találunk olcsó szállást és van néhány kevésbé drága étterem is. Marionettszínházát kár lenne kihagyni. A Mária Templom harangaja a bombázások idején leesett, s a lakosok otthagyták darabjait a következő felirattal: " A háború és az erőszak ellen."

Térség: Bajorország

Németország déli részén helyezkedik el a festői szépségű tájakkal tarkított Bajor Szabadállam. A tartomány fővárosa München. Érintetlen természet, egészséges levegő, kulturális gazdagság és a közmondásosan kedélyes bajor viselkedés jellemzik a tartományt. Legyen szó népviseletes ünnepről vagy operajátékokról – a bajor metropoliszok mellett a középkori várak és városok, a pompás kastélyok és barokk templomok is tökéletes helyszínt biztosítanak ehhez. Tradíció és modernség harmonikus összhangban. A pihenésre vágyók és szabadidős sportolók számára igazi paradicsom a sok kristálytiszta folyó és tó, a nemzeti parkok, a számos természeti táj és természetvédelmi terület, a misztikus erdők és napos szőlőhelyek, a vadromantikus középhegységek és az Alpok fenséges csúcsa – egészen Németország legmagasabb csúcsáig, a Zugspitze-ig. Számos kedvelt turista útvonalon, mint például a Romantischen Strasse, a Burgenstrasse vagy a Deutsche Alpenstrasse nyílik alkalma az ide látogatónak felfedezni e sokoldalú tájat.

Város: Passau


Németország

Németország rendkívül gazdag történelmi emlékekben, üdülőhelyekben. Ezek sorában különösen olyan, Magyarországról is viszonylag könnyen elérhető hegyvidékek érdemelnek kiemelést, mint a bajor erdő, a Fekete-erdő, valamint a Rajna vidéke, a svájci határtól kiindulva Koblenzen, Bonnon, Kölnön és Düsseldorfon keresztül egészen az ún. Alsó-Rajna-vidékig. A keleti tartományok hegyvidékes tájai közül elsősorban a Szász-Svájc és Türingia kívánkozik kiemelésre.

Németországban számos speciális turisztikai útvonalat alakítottak ki. Ezek közül a leghíresebb a Bajorország és Baden-Württemberg határán húzódó romantikus útvonal, a német meseútvonal vagy a német borútvonal, mivel Németország egyik számottevő turisztikai vonzereje az ún. borturizmus. Több olyan vidéke van az országnak - Frankföld, Baden-Württemberg, Rajna-vidék - ahol rendkívül nagy hagyományai vannak a szőlő- és bortermelésnek.

Az ország tele van jeles történelmi hagyományokkal rendelkező, s a középkori városmagot ma is többé-kevésbé hűen őrző kisvárosokkal. Ezek közül a két talán legszebb a Würzburgtól 50 km-re, a romantikus útvonal mentén fekvő Rothenburg ob der Tauber, valamint a Hannover közelében lévő Celle. Brémában, de különösen Hamburgban a kikötő kínál emlékezetes turisztikai látványosságot. A természet a legháborítatlanabbul Mecklenburg Elő-Pomeránia területén maradt meg.

A népszokások/népi hagyományok közül a hamvazószerdát megelőző hétfőn, az ún. Rosenmontag napján Mainzban, Düsseldorfban, de elsősorban Kölnben megrendezésre kerülő karnevál, valamint a szeptember végén Münchenben megtartott népi felvonulás és sörfesztivál kívánkozik kiemelésre.

Németország be van rendezkedve az idegenforgalomra, legyen az akár üzleti (vásári), akár szabadidős turizmus. Fejlett az ún. falusi turizmus hálózata, ami a vékony pénztárcájú magyar turisták számára azért rendkívül vonzó, mert lényegesen alacsonyabb az árszínvonala, mint a nagyvárosi szálláshelyeké.

Látnivalók
Berlin

Mióta a XIII. században közrefogta a Spree folyót, startégiai fontossággal bír. Németország szíve. Csodás múzeumokkal, színházakkal, városi éttermeivel, éjszakai bárjaival sokféle szórakozási lehetőséget biztosít az ide látogtaókanak.

München

Sörözőkkel teli nagyváros. Fontos látnivaló a Német Nemzeti Múzeum, ahol a világ legnagyobb tudományos és technológiai kiállítását láthatjuk.
Az Angol Kert Európa egyik legnagyobb parkja.
Kiránduljunk a hegyekben, ahol festői falvakon sétálhatunk keresztül. A várostól északnyugatra találjuk a Dachau koncentrációs tábort.

Frankfurt am Main

A nyugati országrész pénzügyi és földrajzi központja. Látogassuk meg a Städel Múzeumot és a Modern Művészet Múzeumát is. Zenei eseményekben is bővelkedik a város.
Helyi specialitás az Ebbelwei, ami erős almabor.
Egy óráyira északra található Marburg, a bájos egyetemi város kávézóival és pub-jaival.

Heidelberg

Gótikus-reneszánsz vára csodálatos látványt nyújt. Olcsó szállást nehéz itt találni, és az étkezés is drága.

Lübeck

Németország legészakibb fekvésű városa. Mivel kissé távol fekszik, sokkal kevesebb a turista, mint délebbre. Óvárosa romantikus séták kitűnő helyszíne. Itt könnyen találunk olcsó szállást és van néhány kevésbé drága étterem is. Marionettszínházát kár lenne kihagyni. A Mária Templom harangaja a bombázások idején leesett, s a lakosok otthagyták darabjait a következő felirattal: " A háború és az erőszak ellen."

Térség: Bajorország

Németország déli részén helyezkedik el a festői szépségű tájakkal tarkított Bajor Szabadállam. A tartomány fővárosa München. Érintetlen természet, egészséges levegő, kulturális gazdagság és a közmondásosan kedélyes bajor viselkedés jellemzik a tartományt. Legyen szó népviseletes ünnepről vagy operajátékokról – a bajor metropoliszok mellett a középkori várak és városok, a pompás kastélyok és barokk templomok is tökéletes helyszínt biztosítanak ehhez. Tradíció és modernség harmonikus összhangban. A pihenésre vágyók és szabadidős sportolók számára igazi paradicsom a sok kristálytiszta folyó és tó, a nemzeti parkok, a számos természeti táj és természetvédelmi terület, a misztikus erdők és napos szőlőhelyek, a vadromantikus középhegységek és az Alpok fenséges csúcsa – egészen Németország legmagasabb csúcsáig, a Zugspitze-ig. Számos kedvelt turista útvonalon, mint például a Romantischen Strasse, a Burgenstrasse vagy a Deutsche Alpenstrasse nyílik alkalma az ide látogatónak felfedezni e sokoldalú tájat.

Város: Nürnberg

Nürnberg nagyváros Németországban, Bajorország szövetségi államban. Lakosainak száma közel 500 ezer fő (2006. május), ezzel München után Bajorország második legnépesebb városa. Nevezetességei Tornyos kapuk, Lorenzer Platz (kedvelt találkahely), Szent Lőrinc-templom, előtte az Erény kútja, szemben a Nassauer Haus; Schöner Brunnen – Szép kút – (medencéjét finom vonalú reneszánsz rács veszi körül, a híres aranygyűrűvel; a néphit szerint, aki háromszor megforgatja, teljesül a kívánsága), Albrecht Dürer háza Főtér, Kaiserburg, Miasszonyunk temploma. Reichsparteitagsgelände, a náci párt által rendezett Birodalmi Pártnapok negyede (forrás wikipedia)

Németország

Németország rendkívül gazdag történelmi emlékekben, üdülőhelyekben. Ezek sorában különösen olyan, Magyarországról is viszonylag könnyen elérhető hegyvidékek érdemelnek kiemelést, mint a bajor erdő, a Fekete-erdő, valamint a Rajna vidéke, a svájci határtól kiindulva Koblenzen, Bonnon, Kölnön és Düsseldorfon keresztül egészen az ún. Alsó-Rajna-vidékig. A keleti tartományok hegyvidékes tájai közül elsősorban a Szász-Svájc és Türingia kívánkozik kiemelésre.

Németországban számos speciális turisztikai útvonalat alakítottak ki. Ezek közül a leghíresebb a Bajorország és Baden-Württemberg határán húzódó romantikus útvonal, a német meseútvonal vagy a német borútvonal, mivel Németország egyik számottevő turisztikai vonzereje az ún. borturizmus. Több olyan vidéke van az országnak - Frankföld, Baden-Württemberg, Rajna-vidék - ahol rendkívül nagy hagyományai vannak a szőlő- és bortermelésnek.

Az ország tele van jeles történelmi hagyományokkal rendelkező, s a középkori városmagot ma is többé-kevésbé hűen őrző kisvárosokkal. Ezek közül a két talán legszebb a Würzburgtól 50 km-re, a romantikus útvonal mentén fekvő Rothenburg ob der Tauber, valamint a Hannover közelében lévő Celle. Brémában, de különösen Hamburgban a kikötő kínál emlékezetes turisztikai látványosságot. A természet a legháborítatlanabbul Mecklenburg Elő-Pomeránia területén maradt meg.

A népszokások/népi hagyományok közül a hamvazószerdát megelőző hétfőn, az ún. Rosenmontag napján Mainzban, Düsseldorfban, de elsősorban Kölnben megrendezésre kerülő karnevál, valamint a szeptember végén Münchenben megtartott népi felvonulás és sörfesztivál kívánkozik kiemelésre.

Németország be van rendezkedve az idegenforgalomra, legyen az akár üzleti (vásári), akár szabadidős turizmus. Fejlett az ún. falusi turizmus hálózata, ami a vékony pénztárcájú magyar turisták számára azért rendkívül vonzó, mert lényegesen alacsonyabb az árszínvonala, mint a nagyvárosi szálláshelyeké.

Látnivalók
Berlin

Mióta a XIII. században közrefogta a Spree folyót, startégiai fontossággal bír. Németország szíve. Csodás múzeumokkal, színházakkal, városi éttermeivel, éjszakai bárjaival sokféle szórakozási lehetőséget biztosít az ide látogtaókanak.

München

Sörözőkkel teli nagyváros. Fontos látnivaló a Német Nemzeti Múzeum, ahol a világ legnagyobb tudományos és technológiai kiállítását láthatjuk.
Az Angol Kert Európa egyik legnagyobb parkja.
Kiránduljunk a hegyekben, ahol festői falvakon sétálhatunk keresztül. A várostól északnyugatra találjuk a Dachau koncentrációs tábort.

Frankfurt am Main

A nyugati országrész pénzügyi és földrajzi központja. Látogassuk meg a Städel Múzeumot és a Modern Művészet Múzeumát is. Zenei eseményekben is bővelkedik a város.
Helyi specialitás az Ebbelwei, ami erős almabor.
Egy óráyira északra található Marburg, a bájos egyetemi város kávézóival és pub-jaival.

Heidelberg

Gótikus-reneszánsz vára csodálatos látványt nyújt. Olcsó szállást nehéz itt találni, és az étkezés is drága.

Lübeck

Németország legészakibb fekvésű városa. Mivel kissé távol fekszik, sokkal kevesebb a turista, mint délebbre. Óvárosa romantikus séták kitűnő helyszíne. Itt könnyen találunk olcsó szállást és van néhány kevésbé drága étterem is. Marionettszínházát kár lenne kihagyni. A Mária Templom harangaja a bombázások idején leesett, s a lakosok otthagyták darabjait a következő felirattal: " A háború és az erőszak ellen."

Térség: Schleswig-Holstein

Egy ideális nyaralóhely családoknak, vízisportolóknak és természetbarátoknak. Németország egészen északi részén fekszik Schleswig-Holstein szövetségi állam Kielfővárossal. Egy friss fuvallat, végtelen töltések, partok és homokdombok várják Önt Schleswig-Holsteinban, a nyaralás tartományában. Élvezze a színtiszta természetet. Bájos kerékpárutak szép túrákra, a szigetvilág pedig izgalmas kirándulásokra és vitorlázásra csalogatnak. Esetleg túrázzon kenuval vagy kajakkal a számos folyón és ligeten. Akár családdal, kettesben vagy egyedül - a nyaralás Schleswig-Holsteinban mindig tartogat valamit. Engedje, hogy gyermekei a parton, a tengernél vagy a szárazföldön felfedezzék a természet sokszínűségét és a múzeumok, parkok báját. A nyaralást és sportos tevékenységeket Schleswig-Holsteinban a vendégek kitűnően kombinálhatják. Az érdes sós tengeri levegő, a nap, a homok és a tengervíz emelik a hangulatot és erősítik az immunrendszert! Schleswig-Holsteint tengerek, partok, vízi tájak, természeti- és nemzeti parkok jellemzik.

Város: Hamburg


Dánia

Koppenhága

1.5 millió lakosával Skandinávia legnagyobb és legizgalmasabb városa. Alacsony épületei kissé szokatlanok manapság, de ez inkább örömteli, mint sajnálatos. Csupán néhány templomtorony és szálloda magasodik ki a többi épület közül. A város történelmi és kulturális értékei meglehetősen kis területre koncentrálódnak, de parkokat, szökőkutakat és tereket a város bármely részén találunk. A központi pályaudvar a Tivoli vidámpark és a legfontosabb hotelzóna között található. A Tivoli északi sarkával szemben terül el Koppenhága központi tere, a Radhuspladsen, amely egyben fontos buszcsomópont is. Buszok járnak a repülőtér , valamint a központi pályaudvar között. A Stroget a világ leghosszabb sétálóutcája, 1800m hosszú. Itt találhatók a város legfényesebb üzletei. Az Amilienborg Királyi Palota 1794 óta a királyi család otthona. Ha a királynő itt tartózkodik, megnézhetjük az őrségváltást. A palota négy szinte különálló rokokó kastélyból áll, amelyek a keresztutcákra 45°-os szöget zárva övezik a teret. A tér közepén V. Frigyes lovasszobrát láthatjuk. Az egyik szárny ma múzeumként üzemel, amely a királyi lakosztályokat mutatja be három generáción keresztül, 1836 és 1947 között. Érdemes megtekinteni legalább néhány templomot, például a Vor Frue Kirke-t és a Vor Feslers Kirke-t. Előbbi Krisztus szobrairól, utóbbi barokk oltáráról és gondosan kidolgozott orgonájáról híres. Ha a város képében felülről szeretnénk gyönyörködni, menjünk fel a templom 95m magas tornyára. Ne hagyjuk ki a Ny Carlsberg Glyptotek megtekintését, ahol a görög, egyiptomi, etruszk, és római művészet csodás remekeit vehetjük szemügyre. A Nemzeti Múzeum a dán történelmi leleteknek ad otthont. Ha a városnézést kissé könnyedebb módon szeretnénk megvalósítani, ideális hely a Tivoli. A vidámpark 1843 óta üzemel. Természetesen nem hagyhatjuk el a várost, ha még nem láttuk jelképét, a Kis Szirént, ezt a sziklán ülő kis sellőt. A legtöbb olcsó szálloda a központi pályaudvar nyugati oldalán található. Nyhavn régóta a hajósok és írók kedvelt helye. A közelben lévő Stroget olcsó étkezési lehetőségeket nyújt. Strogettól északra van néhány kitűnő étterem a latin negyedben. A belvárostól északra, a Norrebro-ban számos éjszakai szórakozóhelyet találnak a fiatalok. A főidény június végével kezdődik, mikor a nappalok hosszúak, napfénytől ragyogóak, az éjszakák rövidek és balzsamosan enyhék.

Arhus

Nyüzsgő egyetemi város, Dánia egyik legnépszerűbb zenei színtere. A város legszebb vonzereje az Óváros, amely egy szabadtéri múzeum. 75 helyreállított épületet hoztak ide Dánia minden tájáról. Legtöbbjük a XVII-XVIII. századból származik. Van köztük egy vízimalom, egy szélmalom és néhány épület a századfordulóról. Székesegyháza a legnagyobb templom Dániában. Eredeti román stílusú kápolnája a XII. századból származik, a többi része pedig XV. századi gótikus stílusú.

Ribe

Skandinávia legrégebbi települése, már a IX. században lakott volt területe, habár ásatások során nemrég ezüst érmék kerültek elő, amelyek a VII: századból származnak. Ellátogatni ide olyan, mintha élő múzeumba lépnénk be. Katedrálisa kiemelkedő múltjáról tanúskodik. A vikingközpont a vikingek korát idézi fel.

Mons Klint

Mon szigetén található ez a fehér krétafal, amely 5000 évvel ezelőtt jött létre és 128m magas. A szikláról lejuthatunk a tengerpartra.

Egeskov Vár

Reneszánsz gyöngyszem. 1554-ben épült egy kis tó közepén. "egeskov" szó szerint tölgyerdőt jelent. Nevét onnan kapta, hogy a vár tölgyfa rönkök ezrein fekszik. A 15ha-os parkot az 1700-as évek közepén alakították ki. A várban antik bútorokat, festményeket és vadász trófeákat láthatunk. Aki szereti a labirintusokat, botorkálhat a 200 éves útvesztőben. Autó múzeum is található itt.

Legoland

A kis Billund várostól 1 km-re északra található. Területe 10 ha, ami telis-tele van műanyag legodarabkákból összerakott építményekkel.

Éghajlat:

Északi elhelyezkedéséhez képest az éghajlat meglehetosen enyhe, amit foleg a nyugati partvidék mentén haladó meleg Golf-áramlat hatásának köszönhet Dánia. Utazni a legkellemesebb májustól augusztusig, amikor a homérséklet 25 fok fölé is mehet, a nappali világosság pedig majdnem 18 órán keresztül tart. A leghidegebb téli hónapokban, januárban és februárban fagypont környékén mozog az átlagos napi homérséklet, s bár ez hidegnek tunik, még mindig majdnem 10 fokkal magasabb, mint ami ezen a magasságon szokásos.

Dánia a legolcsóbb a skandináv országok között. Ha nem a skandináv állapotokhoz viszonyítjuk, Dánia tényleg drága ország. Ez részben köszönheto a 25%-os forgalmi adónak, amit mindenre ráraknak, a hotelszobától kezdve a bolti árucikkekig. Mégis, a költségek alakulását foleg az befolyásolja, hogy milyen módon utazunk. Ha kihasználjuk Dánia kiterjedt kemping hálózatában rejlo lehetoségeket, vagy a diákszállókat, elkészítjük a saját ételeinket, napi 30 dollárral is elboldogulhatunk. Ha szerényebb hotelekben szállunk meg, és olcsóbb éttermekben étkezünk, mindez napi 65-75 dollárba fog kerülni. Az autókölcsönzés nagyon drága az országban, érdemesebb Németországban kibérelni a kocsit, a dán ár harmadáért, és átvinni a határon. Minden ismertebb úti csekket elfogadnak a nagyobb bankok, de a kezelési költség igen borsos, érdemes tehát egyszerre egy csinosabb összeget beváltani. A postahivatalok is váltanak külföldi valutát, és vasárnap reggeleken is nyitva vannak; s ez néha jól jöhet. A nagyobb bankokban találni ATM pénzes automatákat, Koppenhágában éjjel nappali bankjegy átváltó automaták is vannak. Az éttermi számlák és a taxi díja is tartalmazza a szolgáltatás díját. További borravaló adása nem szükséges, ám ha jó volt a kiszolgálás fel lehet kerekíteni a számlát. Az alkudozást nem ismerik Dániában.

Ünnepek:

Az ország fontosabb eseményei közé tartozik az a százegynéhány zenei fesztivál, melyek majdnem megállás nélkül követik egymást, a zenei élet széles területét felölelve dzsesszt, rockzenét, bluest, gospelt, ír zenét, klasszikust, countryt és cajunt ünnepelve. Június végén a Szent Iván éji máglyákkal kezdodik a sorozat, majd Európa legnagyobb zenei fesztiválja, a Roskilde Fesztivál következik, június végén vagy július elején. A ringei Midtfyns Fesztiválon, július elején nemzetközi rock, pop, világzene, folk és dzsessz zenészek lépnek fel, a Koppenhágai Jazz Fesztivál, mely 10 napig tart július elso részében egyike a világ legnagyobb zenei ünnepségének. A Koppenhágai Nyári Fesztiválon klasszikus és kamarazenei koncerteket adnak elo július utolsó és augusztus elso két hetében. Augusztus végén tartják Észak-Európa legnagyobb folkzenei rendezvényét, a Tonder Fesztivált. Szeptember elso vasárnapján kezdodik a kilenc napos Arhus Fesztivál, ami a várost egyetlen, folytonos tivornya színhelyévé változtatja, a sokféle zenei és színházi eloadás dánok és külföldiek ezreit vonzzák. A programba tartozik a Viking Fesztivál is, kóricáló udvari bolondokkal, bajvívó és íjászversennyel, viking stílusú hajókkal, hagyományos ételekkel, italozással és jókedvvel.

Közlekedés:

A belföldi légi közlekedés kényelmes módja a nagyobb városok közötti közlekedésnek, ráadásul néhány járat esetében nagymértékű kedvezményt kaphatunk a jegy árából. A legtöbb helység megközelíthető távolsági buszokkal, amelyek érkezési idejéhez igazítják a vonatok indulását. A vasúti közlekedés jó, megbízható, járatai sűrűn indulnak, árai elfogadhatóak. Dániában az út jobb oldalán közlekednek. A biztonsági öv használata kötelező, valamint az elakadásjelző háromszögnek benne kell lennie az autóban. A kerékpárutak behálózzák az országot, így ez is egy kellemes módja az országjárásnak, vagy akár egy város megismerésének. A komphálózat összeköti a lakott szigeteket egymással, habár jachtot bérelni és körbehajókázni még kellemesebb.

Helyi konyha:

Semmi sem jellegzetesebb, mint a híres smorrebrod (vajaskenyér), egy féloldalas szendvics, ami a legegyszerűbbtől a gazdagon felépített mesterművekig terjed. A dán étel főleg halra, húsra és krumplira épül. A hagyományos ételek közé tartozik a flaskesteg (ropogósra sült borös malac), a gravad laks (füstölt vagy sózott lazac kaporral pácolva és édes mustárszósszal tálalva), és a hvid labskovs (felkockázott marhahúsból készített pörkölt, krumplival, babérral és borssal fűszerezve). A gazdag péksütemény, melyet a legtöbb országban "Danish" néven ismernek, itt wienerbrodként fut, és minden második sarkon kínálják a pékségek nyálcsordító választékukat. A dán Carlsberg és Tuborg sörfőzdék kitünő söröket készítenek. A legnépszerűbb röviditalnak az Aalborgban gyártott aquavit számít. A legtöbb étteremben, kávézóban és a sarki fűszeresnél is kapható sör, bor és pálinka.

Térség: Körutazás Dániában

Város: Körutazás Dániában


Svédország

Látnivalók

Stockholm a középkor óta az ország fővárosa, mely a Balti-tenger partján fekszik, és a Skandináv-félsziget legjelentősebb kereskedelmi és tengerészeti központja. A város a legszebb arcát a tenger felől mutatja. Az óváros, a Gammla Stan, a 13.századból származó középkori épületeivel és utcáival csábítja a turistákat. A múltat idézi az 1760-ban épült királyi palota, mely az eredeti, a tűz martalékává vált palota újjáépítetett változata. A fővárostól keletre fekvő Djurgarden, nemcsak egy gyönyörű park, hanem számos látványos múzeum otthona. Itt alapították a világ első skanzenjét, mely kiállításokból, állatkertből, akváriumból, erdészeti pavilonból és dohánymúzeumból áll. A park nyugati részén található a Vasamuseet, amely a tengerészek 17.századi életébe enged bepillantást.

Vadstena Svédország egyik legszebb, legkellemesebb városa. Reneszánsz kastélya a Vadstena slottból gyönyörű kilátás nyílik a kikötőre és a Vattern-tóra. A 15.századi apátság (klosterkyrkan) a gótikus és reneszánsz építészet ötvözete. A régi királyi rezidencia, a Bjalboattens Palats, is itt található.

Göteborg Svédország második legnagyobb városa, csodálatos kikötőjéről és bevásárló utcájáról híres. Svédország legnépszerűbb, a világ egyik legjobb szórakoztatóparkja, a Liseberg, is itt található. Semmiképpen ne hagyjuk ki a történelmi gyűjteményeiről híres Ostindiska Husetet, valamint a Konstmuseetet, mely többek között Rubens, Van Gogh és Rembrandt festményeit állítja ki.

Visbyben több mint 40 torony és templomrom található. A Gottlands Fornsal történeti múzeum a korai vikingkort mutatja be.

Öland kis szigete a vaskori erődítményről, Graborgról, nevezetes. A Borgholm kastélyt is látogassuk meg, ha a szigeten járunk. Svédország nagyon drága, minimum napi 40 dollárba kerül a nyaralás, ennél kevesebből nem jövünk ki. A legtöbb helyen nem okoz gondot az utazási csekkek és a külföldi valuták beváltása.

Térség: Malmö

Város: Malmö


Finnország

Látnivalók:
Ĺland - egy különös öntörvényű világ
Egészen különleges státust élveznek a Finnországhoz tartozó, földrajzilag azonban Svédországhoz közelebb eső Ĺland-szigetek lakói.
A 25 ezer, 97 százalékban svéd nemzetiségű lakosú szigetcsoport a század elején különböző politikai manőverek, mondhatni politikai zsarolások után vívta ki a világon jóformán példa nélkül álló autonómiáját. Azóta is folyamatosan bővülő jogaikat tekintve talán nem túlzás az állam az államban modelljéről beszélni. A fegyvermentes övezetnek tekintett szigetcsoport például saját zászlóval büszkélkedhet; postabélyeget ad ki; saját parlamentje, kormánya, az Északi Tanácsban pedig külön képviselete van. A tartomány törvényeit a köztársasági elnök emeli jogerőre, Finnország nemzetközi szerződései pedig csak akkor érvényesek Ĺlandra is, ha a helyi törvényhozók azt elfogadják. ĺgy aztán külön képviselőjük volt a finn EU-csatlakozási tárgyalásokon is, ahol az ĺlandiak igényeit is szem előtt kellett tartani. Példa erre, hogy mivel nagyrészt hajózásból és a kompokon virágzó vámmentes üzletekből élnek, az EU engedélyezte a taxfree-üzletek további működését. Az EU-tagságról egyébként külön népszavazást tartott Ĺland.

Ĺlandivá lenni azonban nem egyszerű dolog. Az autonómiához ugyanis kapcsolódik a szülőföldi jog, vagyis az állandó lakhely joga is. Ezzel pedig csak az itt születettek rendelkeznek, valamint azok, akik legalább öt éve élnek a szigetcsoportokon, ezenkívül megfelelnek a svéd nyelvvizsgán, és a helyi hatóságoktól megkapják az ĺlandi állampolgárságot. Munkavállalási engedélyt is csak akkor kap valaki, ha az adott munkát senki nem tudja elvégezni a szigetiek közül. Ha ez sikerül, szavazati és ingatlanvásárlási joggal is rendelkeznek, a fegyvermentes státus következtében pedig felmentik őket a katonai szolgálat alól.

Vitorlásút Helsinkibôl
1947-ben épült a 34 méter hosszú Inga-Lill vitorlás, amely teherszállítóként közlekedett a Finn-öböl illetve a Balti-tenger kikötôi között. Tulajdonosa 65 személyes kirándulóhajóvá alakította át a kecses faalkotmányt, amelyen nagyon egyszerű alvóhelyeket is kialakítottak. A hajót felszerelték az összes modern műszaki berendezéssel (telefon, fax, központi fűtés, kiegészítô motor). Néhány ötlet a programlehetôségek közül: öreg halász ebédje a tengeren, szeminárium a nyílt vízen, naplemente a fedélzetrôl, kirándulás világítótornyokhoz, halászfalukba, nemzeti parkokba.

Akvarellmúzeum
Vaasa városában különösen jó dolog magyarnak lenni, hiszen a település egyik nagy tiszteletben álló lakója évtizedek óta Mikola Nándor 87 éves festôművész. A helyi textilgyár egykori tervezôje nemzetközi hírnévre is szert tett vízfestményei révén. A szellemileg ma is friss mester akvarellmúzeumot alapított a városban a korabeli vámház épületében. A szépen helyreállított két szintes ház az egyetlen hasonló jellegű (kizárólag akvarell képeket bemutató) létesítmény egész Skandináviában. Ráadásul a képek is lenyűgözôek.

Napsütés és tengeri szellô
Vaasa környékén a tenger jelenti a legfôbb vonzerôt, bár a part errefelé meglehetôsen kopár. Viszont építészek és más műszaki érdeklôdésű vendégek számára érdekes lehet a szárazföldet és Raippaluoto (Replot) szigetét összekötô vadonatúj híd, amely 1044 méter hosszú és 26 méter magas. A szigeten, melynek lakossága még mindig túlnyomó részt svédekbôl áll (korábban Vaasát is többségében svédek lakták) a családi vállalkozásként működtetett Kale’s Inn jelenti a legfôbb attrakciót. A lelkes tulajdonos itt egy mini rekreációs központot alakított ki közvetlenül a tengerparton. Távol s közel sehol egy ember, minden ház fából épült. Itt találunk egy vendéglôt, ahol tradicionális helyi ételekkel, népzenei programokkal, viking célba dobással, az erdôben megbúvó titkos pálinkafôzôkkel találkozhat a vendég. Az étterem közepén nyílt tűzön fônek az ételek, a füst a sátortetô közepébe vágott nyíláson távozik. A különleges kialakítású házban fejmagasságban lenyitható ágyak sorakoznak, amelyeket állatprémek borítanak. Minden bizonnyal rendkívüli élmény lehet itt egy éjszaka a farkasordító télben. Természetesen Vaasa kikötôjébôl egy-másfél órás hajókirándulással is elérhetô a telep, de ez a megközelítési mód csak a nyári hónapokban javasolható.

Élô műemlékfalu
Vaasától alig 15 kilométerre található a Stundars műemlékfalu, mely nekem az egyik legnagyobb élményt jelentette ezen a kiránduláson. A gyűjtemény működése tanulságos lehetne hazai múzeumigazgatóinknak is, ott ugyanis megalakulása után évekig csak magántôkébôl működött a skanzen, és csak a legutóbbi idôkben kap némi állami támogatást a múzeumfalut működtetô lelkes és elkötelezett non-profit szervezet. A gyűjtemény érdekessége, hogy Vaasa környékérôl származik az összes házikó, melyek mindegyike fából készült. A szervezet vezetôje, aki eredetileg építészmérnök, a legtöbb esetben ingyen kapta meg a régi épületeket, hogy a helyükön új bevásárlóközpontok, utak, stb. épülhessenek. A deszkáira szétszedett házakból a Stundarsban egy új, élô falu épült fel. Van itt iskola, posta, gyarmatáru kereskedés, a kovács, az ónöntô és a fazekas ma is dolgozik a műhelyekben. Nyáron kézműves táborokat rendeznek a régi házikókban, de leghíresebbek azok a szabadtéri fesztiválok, melyeken alkalmanként több száz nyugdíjas, üzletember illetve egyetemi oktató vesz részt a szabadban felállított hosszú asztalok körül

Helsinki
Finnország fővárosa, kulturális, pénzügyi és gazdasági tevékenységének központja. Nyáron zöldellő parkjai, tiszta vizei, friss tengeri szellői, a zsúfolt piac felett elrepülő sirályok, kávézóinak teraszai érdekessé és kellemessé teszik utunkat. A város kisvárosi hangulatot ébreszt a látogatóban, mivel nincsenek magas épületei, a piacteret pedig XIX. századi épületek veszik körül. Mivel félszigeten helyezkedik el, hajók teszik lehetővé a kiruccanást a Suomenlinna-szigetre, a Finn.öbölbe, amely tökéletes kis piknik helyszíne lehet egy egynapos kirándulás során.
Helsinkiben találjuk az ország legtöbb jelentős múzeumát. Az Ateneum kiállítótermeiben finn és nemzetközi műveket tekinthetünk meg a XIX. századból. A Nemzeti Múzeumban, amely szintén a városközpontban található, sami és finn-ugor leletek gyűjteményét tekinthetjük meg. Főtermének mennyezetét a Kalevala ihlette freskók díszítik. A Raitioliikennemuseo egy érdekes villamos múzeum. Régi kocsiszínben található, s az évtizedekkel ezelőtti finn utcaképet mutatja be. A Rock Templom épülete, amelyet kőből vájtak ki, sok látogatót vonz. Tartanak itt kocerteket éppúgy, mint vallási szertartásokat.
A városközponttól nyugatra, az Espoo városrészben találjuk a híres finn festő, Gallén-Kallela galériáját.
Hajók és motorcsónakok járnak Helsinki és a Suomenlinna- sziget között, ahol hatalmas erődítmények romjai között sétálhatunk, vagy megtekinthetjük múzeumainak valamelyikét. Például az Ehrensvärd Múzeumot, amely az erőd történelmét mutatja be.

Helsinkiben számos lehetőség adódik, ha olcsó szállást szeretnénk, de nyáron még hálózsákban is elalhatunk. A színházi előadások finnül játszódnak, de ellátogathatunk balett, vagy opera előadásra is.

Turku

Turku volt Finnország első fővárosa. Az évszázadok során néhányszor tűzvész pusztította el, de a legnagyobb csapás akkor érte, amikor 1812-ben helyette Helsinki lett a főváros. Ennek a középkori városnak az egyetlen XVIII. századból épen maradt része a Luostarinmäki. Az északabbra található Turku Katedrális a finn Evangélikus Egyház nemzeti szentélye. A XIII. századi épületben múzeum is működik, amely minden nap várja az idelátogatókat. Az 1280-ban alapított Turku Vár az ország legjelentősebb történelmi épülete. Múzeumot rendeztek be benne, amelyben minden szoba egy másik évtizedet, vagy évszázadot idéz.

Aland
Az alandi tartomány saját zászlajával és kultúrájával több, mint 6400 szigetet foglal magába. A svéd nyelv jónéhány dialektusát beszélik itt, s csak néhányan beszélnek finnül. A gyönyörű szigetvilág tökéletes helyszíne lehet kerékpártúráknak, sátorozásnak.
A legérdekesebb város Sund a fősziget keleti felén fekszik, itt találjuk a Kastelholm várat, amely stratégiai jelentőséggel bírt a XVI-XVII. században. A szomszédságban lévő szabadtéri Jan Karlsgarden Múzeumot, amely nyáron több fesztiválnak is otthont ad, nem szabad kihagyni. A Bomarsund erőd az orosz megszállásra emlékeztet. Alandot rendszeres hajójárat köti össze Svédországgal és Fingországgal. Ingyenesen közlekedhetünk a szigetek között hajóval, Sundot pedig busszal, vagy biciklivel is elérhetjük.

Rauma régi városa már szerepel az UNESCO Világörökség listáján. Habár az északi országok legnagyobb épen maradt fa-városa, mégsem múzeum, hanem egy életteli város sok-sok kisiparossal, csipkekészítőkkel, aranyművesekkel. A piactér az óváros központja. Itt ihatunk frissítőket is. Próbáljuk ki a pystcaffekat is, ahol állva fogyaszthatjuk a fekete lét. Ha kicsit fülelünk, észrevehetjük Rauma egy másik fontos jellegzetességét, az ottani tájszólást, amely majdnem egy teljesen külön nyelvjárás. Rauma az ország délnyugati partján fekszik, Helsinkitől busszal valamivel több, mint 4 órányira.

Olavinlinna vár
A Savolinna tavak fő látványossága ez az 1475-ben, a svéd-finn birodalom keleti határának védelmére épült vár. Nevét Olof-ról, egy X. századi norvég katolikus szentről kapta. A kora XVIII. században orosz megszállás alá került és maradt majdnem kétszáz éven keresztül. Két kis múzeum található itt, amelyek a vár történelmét, valamint ortodox kincseket mutatnak be. Óránként indulnak idegenvezetős csoportok, egyénileg nem látogathatjuk őket.

Terület:  338 139 km2  Népesség:  5 055 000 fő  Főváros:  Helsinki  Hivatalos nyelv:  finn, svéd  Pénznem:  Euro  Időzóna:  CET +1 óra (GMT +2 óra)  Áramforrás:  220V
Magyar Követség:  Helsinki 34, Kuusisaarenkuja 6. 00340 Tel: 358-9-481-422. Fax: 358-9-480-497 Krausz György nagykövet  Vízum:  N  Útlevél szükséges:  I  Országhívószám:  + 358

Térség: Helsinki

Város: Helsinki

Finnország fővárosa, kulturális, pénzügyi és gazdasági tevékenységének központja. Nyáron zöldellő parkjai, tiszta vizei, friss tengeri szellői, a zsúfolt piac felett elrepülő sirályok, kávézóinak teraszai érdekessé és kellemessé teszik utunkat. A város kisvárosi hangulatot ébreszt a látogatóban, mivel nincsenek magas épületei, a piacteret pedig XIX. századi épületek veszik körül. Mivel félszigeten helyezkedik el, hajók teszik lehetővé a kiruccanást a Suomenlinna-szigetre, a Finn öbölbe, amely tökéletes kis piknik helyszíne lehet egy egynapos kirándulás során.

Svédország

Látnivalók

Stockholm a középkor óta az ország fővárosa, mely a Balti-tenger partján fekszik, és a Skandináv-félsziget legjelentősebb kereskedelmi és tengerészeti központja. A város a legszebb arcát a tenger felől mutatja. Az óváros, a Gammla Stan, a 13.századból származó középkori épületeivel és utcáival csábítja a turistákat. A múltat idézi az 1760-ban épült királyi palota, mely az eredeti, a tűz martalékává vált palota újjáépítetett változata. A fővárostól keletre fekvő Djurgarden, nemcsak egy gyönyörű park, hanem számos látványos múzeum otthona. Itt alapították a világ első skanzenjét, mely kiállításokból, állatkertből, akváriumból, erdészeti pavilonból és dohánymúzeumból áll. A park nyugati részén található a Vasamuseet, amely a tengerészek 17.századi életébe enged bepillantást.

Vadstena Svédország egyik legszebb, legkellemesebb városa. Reneszánsz kastélya a Vadstena slottból gyönyörű kilátás nyílik a kikötőre és a Vattern-tóra. A 15.századi apátság (klosterkyrkan) a gótikus és reneszánsz építészet ötvözete. A régi királyi rezidencia, a Bjalboattens Palats, is itt található.

Göteborg Svédország második legnagyobb városa, csodálatos kikötőjéről és bevásárló utcájáról híres. Svédország legnépszerűbb, a világ egyik legjobb szórakoztatóparkja, a Liseberg, is itt található. Semmiképpen ne hagyjuk ki a történelmi gyűjteményeiről híres Ostindiska Husetet, valamint a Konstmuseetet, mely többek között Rubens, Van Gogh és Rembrandt festményeit állítja ki.

Visbyben több mint 40 torony és templomrom található. A Gottlands Fornsal történeti múzeum a korai vikingkort mutatja be.

Öland kis szigete a vaskori erődítményről, Graborgról, nevezetes. A Borgholm kastélyt is látogassuk meg, ha a szigeten járunk. Svédország nagyon drága, minimum napi 40 dollárba kerül a nyaralás, ennél kevesebből nem jövünk ki. A legtöbb helyen nem okoz gondot az utazási csekkek és a külföldi valuták beváltása.

Térség: Stockholm

Város: Stockholm

Stockholm a középkor óta az ország fővárosa, mely a Balti-tenger partján fekszik, és a Skandináv-félsziget legjelentősebb kereskedelmi és tengerészeti központja. A város a legszebb arcát a tenger felől mutatja. Az óváros, a Gammla Stan, a 13.századból származó középkori épületeivel és utcáival csábítja a turistákat. A múltat idézi az 1760-ban épült királyi palota, mely az eredeti, a tűz martalékává vált palota újjáépítetett változata. A fővárostól keletre fekvő Djurgarden, nemcsak egy gyönyörű park, hanem számos látványos múzeum otthona. Itt alapították a világ első skanzenjét, mely kiállításokból, állatkertből, akváriumból, erdészeti pavilonból és dohánymúzeumból áll. A park nyugati részén található a Vasamuseet, amely a tengerészek 17.századi életébe enged bepillantást.

Németország

Németország rendkívül gazdag történelmi emlékekben, üdülőhelyekben. Ezek sorában különösen olyan, Magyarországról is viszonylag könnyen elérhető hegyvidékek érdemelnek kiemelést, mint a bajor erdő, a Fekete-erdő, valamint a Rajna vidéke, a svájci határtól kiindulva Koblenzen, Bonnon, Kölnön és Düsseldorfon keresztül egészen az ún. Alsó-Rajna-vidékig. A keleti tartományok hegyvidékes tájai közül elsősorban a Szász-Svájc és Türingia kívánkozik kiemelésre.

Németországban számos speciális turisztikai útvonalat alakítottak ki. Ezek közül a leghíresebb a Bajorország és Baden-Württemberg határán húzódó romantikus útvonal, a német meseútvonal vagy a német borútvonal, mivel Németország egyik számottevő turisztikai vonzereje az ún. borturizmus. Több olyan vidéke van az országnak - Frankföld, Baden-Württemberg, Rajna-vidék - ahol rendkívül nagy hagyományai vannak a szőlő- és bortermelésnek.

Az ország tele van jeles történelmi hagyományokkal rendelkező, s a középkori városmagot ma is többé-kevésbé hűen őrző kisvárosokkal. Ezek közül a két talán legszebb a Würzburgtól 50 km-re, a romantikus útvonal mentén fekvő Rothenburg ob der Tauber, valamint a Hannover közelében lévő Celle. Brémában, de különösen Hamburgban a kikötő kínál emlékezetes turisztikai látványosságot. A természet a legháborítatlanabbul Mecklenburg Elő-Pomeránia területén maradt meg.

A népszokások/népi hagyományok közül a hamvazószerdát megelőző hétfőn, az ún. Rosenmontag napján Mainzban, Düsseldorfban, de elsősorban Kölnben megrendezésre kerülő karnevál, valamint a szeptember végén Münchenben megtartott népi felvonulás és sörfesztivál kívánkozik kiemelésre.

Németország be van rendezkedve az idegenforgalomra, legyen az akár üzleti (vásári), akár szabadidős turizmus. Fejlett az ún. falusi turizmus hálózata, ami a vékony pénztárcájú magyar turisták számára azért rendkívül vonzó, mert lényegesen alacsonyabb az árszínvonala, mint a nagyvárosi szálláshelyeké.

Látnivalók
Berlin

Mióta a XIII. században közrefogta a Spree folyót, startégiai fontossággal bír. Németország szíve. Csodás múzeumokkal, színházakkal, városi éttermeivel, éjszakai bárjaival sokféle szórakozási lehetőséget biztosít az ide látogtaókanak.

München

Sörözőkkel teli nagyváros. Fontos látnivaló a Német Nemzeti Múzeum, ahol a világ legnagyobb tudományos és technológiai kiállítását láthatjuk.
Az Angol Kert Európa egyik legnagyobb parkja.
Kiránduljunk a hegyekben, ahol festői falvakon sétálhatunk keresztül. A várostól északnyugatra találjuk a Dachau koncentrációs tábort.

Frankfurt am Main

A nyugati országrész pénzügyi és földrajzi központja. Látogassuk meg a Städel Múzeumot és a Modern Művészet Múzeumát is. Zenei eseményekben is bővelkedik a város.
Helyi specialitás az Ebbelwei, ami erős almabor.
Egy óráyira északra található Marburg, a bájos egyetemi város kávézóival és pub-jaival.

Heidelberg

Gótikus-reneszánsz vára csodálatos látványt nyújt. Olcsó szállást nehéz itt találni, és az étkezés is drága.

Lübeck

Németország legészakibb fekvésű városa. Mivel kissé távol fekszik, sokkal kevesebb a turista, mint délebbre. Óvárosa romantikus séták kitűnő helyszíne. Itt könnyen találunk olcsó szállást és van néhány kevésbé drága étterem is. Marionettszínházát kár lenne kihagyni. A Mária Templom harangaja a bombázások idején leesett, s a lakosok otthagyták darabjait a következő felirattal: " A háború és az erőszak ellen."

Térség: Szászország

Műalkotások összessége építészetből és tájakból Drezda, a szabadállam Szászország fővárosa, látogatóit a kezdetektől fogva a hagyomány és modernség lenyűgöző elegyével varázsolja el. Egy séta során az álomszerűen szép belvároson keresztül, közepén a szász választófejedelmek és királyok rezidenciájával, megmutatkozik a város páratlan bája, amelyet minden joggal neveznek az Elba Firenzéjének is. A bal parton a folyó egy kecses kanyarulatának ívében terül el Drezda centruma, amelyet a reneszánsz, a barokk és a klasszicizmus csodaszép építményei fémjeleznek. Egy pillantás a túlsó partról vagy az Elba egyik hídjáról bizonyítja: Itt egy világrangú kulturális város található.

Város: Drezda

A lakosságot tekintve Drezda Németország tizenharmadik legnagyobb városa. Drezda fontos tudományos központ is, sok kutatónak ad otthont. Számos számítógéphardver- és hi-tech-fejlesztő cég nyitott irodát vagy kutatási létesítményt a régióban, ezért hívják a várost Németország szilíciumvölgyének. 2002-ben Drezda egyike lett Európa legzöldebb (nagy)városainak. 62% erdős és zöld területével Drezda Európa egyik legzöldebb városának számít. Drezda fő látnivalói a következők: Semper Operaház, Zwinger, Neumarkt, Frauenkirche (Drezda), Képzőművészeti Főiskola, Hofkirche, Drezdai kastély, Altmarkt, Az új Városháza, Kreuzkirche (forrás wikipedia)

Németország

Németország rendkívül gazdag történelmi emlékekben, üdülőhelyekben. Ezek sorában különösen olyan, Magyarországról is viszonylag könnyen elérhető hegyvidékek érdemelnek kiemelést, mint a bajor erdő, a Fekete-erdő, valamint a Rajna vidéke, a svájci határtól kiindulva Koblenzen, Bonnon, Kölnön és Düsseldorfon keresztül egészen az ún. Alsó-Rajna-vidékig. A keleti tartományok hegyvidékes tájai közül elsősorban a Szász-Svájc és Türingia kívánkozik kiemelésre.

Németországban számos speciális turisztikai útvonalat alakítottak ki. Ezek közül a leghíresebb a Bajorország és Baden-Württemberg határán húzódó romantikus útvonal, a német meseútvonal vagy a német borútvonal, mivel Németország egyik számottevő turisztikai vonzereje az ún. borturizmus. Több olyan vidéke van az országnak - Frankföld, Baden-Württemberg, Rajna-vidék - ahol rendkívül nagy hagyományai vannak a szőlő- és bortermelésnek.

Az ország tele van jeles történelmi hagyományokkal rendelkező, s a középkori városmagot ma is többé-kevésbé hűen őrző kisvárosokkal. Ezek közül a két talán legszebb a Würzburgtól 50 km-re, a romantikus útvonal mentén fekvő Rothenburg ob der Tauber, valamint a Hannover közelében lévő Celle. Brémában, de különösen Hamburgban a kikötő kínál emlékezetes turisztikai látványosságot. A természet a legháborítatlanabbul Mecklenburg Elő-Pomeránia területén maradt meg.

A népszokások/népi hagyományok közül a hamvazószerdát megelőző hétfőn, az ún. Rosenmontag napján Mainzban, Düsseldorfban, de elsősorban Kölnben megrendezésre kerülő karnevál, valamint a szeptember végén Münchenben megtartott népi felvonulás és sörfesztivál kívánkozik kiemelésre.

Németország be van rendezkedve az idegenforgalomra, legyen az akár üzleti (vásári), akár szabadidős turizmus. Fejlett az ún. falusi turizmus hálózata, ami a vékony pénztárcájú magyar turisták számára azért rendkívül vonzó, mert lényegesen alacsonyabb az árszínvonala, mint a nagyvárosi szálláshelyeké.

Látnivalók
Berlin

Mióta a XIII. században közrefogta a Spree folyót, startégiai fontossággal bír. Németország szíve. Csodás múzeumokkal, színházakkal, városi éttermeivel, éjszakai bárjaival sokféle szórakozási lehetőséget biztosít az ide látogtaókanak.

München

Sörözőkkel teli nagyváros. Fontos látnivaló a Német Nemzeti Múzeum, ahol a világ legnagyobb tudományos és technológiai kiállítását láthatjuk.
Az Angol Kert Európa egyik legnagyobb parkja.
Kiránduljunk a hegyekben, ahol festői falvakon sétálhatunk keresztül. A várostól északnyugatra találjuk a Dachau koncentrációs tábort.

Frankfurt am Main

A nyugati országrész pénzügyi és földrajzi központja. Látogassuk meg a Städel Múzeumot és a Modern Művészet Múzeumát is. Zenei eseményekben is bővelkedik a város.
Helyi specialitás az Ebbelwei, ami erős almabor.
Egy óráyira északra található Marburg, a bájos egyetemi város kávézóival és pub-jaival.

Heidelberg

Gótikus-reneszánsz vára csodálatos látványt nyújt. Olcsó szállást nehéz itt találni, és az étkezés is drága.

Lübeck

Németország legészakibb fekvésű városa. Mivel kissé távol fekszik, sokkal kevesebb a turista, mint délebbre. Óvárosa romantikus séták kitűnő helyszíne. Itt könnyen találunk olcsó szállást és van néhány kevésbé drága étterem is. Marionettszínházát kár lenne kihagyni. A Mária Templom harangaja a bombázások idején leesett, s a lakosok otthagyták darabjait a következő felirattal: " A háború és az erőszak ellen."

Térség: Körutazás Németországban


A városlátogató és körutazások gyűjtő helye ez a régió, pontos szállás és útvonal leírások a programokban olvashatóak.

Város: Körutazás Németországban


Svédország

Látnivalók

Stockholm a középkor óta az ország fővárosa, mely a Balti-tenger partján fekszik, és a Skandináv-félsziget legjelentősebb kereskedelmi és tengerészeti központja. A város a legszebb arcát a tenger felől mutatja. Az óváros, a Gammla Stan, a 13.századból származó középkori épületeivel és utcáival csábítja a turistákat. A múltat idézi az 1760-ban épült királyi palota, mely az eredeti, a tűz martalékává vált palota újjáépítetett változata. A fővárostól keletre fekvő Djurgarden, nemcsak egy gyönyörű park, hanem számos látványos múzeum otthona. Itt alapították a világ első skanzenjét, mely kiállításokból, állatkertből, akváriumból, erdészeti pavilonból és dohánymúzeumból áll. A park nyugati részén található a Vasamuseet, amely a tengerészek 17.századi életébe enged bepillantást.

Vadstena Svédország egyik legszebb, legkellemesebb városa. Reneszánsz kastélya a Vadstena slottból gyönyörű kilátás nyílik a kikötőre és a Vattern-tóra. A 15.századi apátság (klosterkyrkan) a gótikus és reneszánsz építészet ötvözete. A régi királyi rezidencia, a Bjalboattens Palats, is itt található.

Göteborg Svédország második legnagyobb városa, csodálatos kikötőjéről és bevásárló utcájáról híres. Svédország legnépszerűbb, a világ egyik legjobb szórakoztatóparkja, a Liseberg, is itt található. Semmiképpen ne hagyjuk ki a történelmi gyűjteményeiről híres Ostindiska Husetet, valamint a Konstmuseetet, mely többek között Rubens, Van Gogh és Rembrandt festményeit állítja ki.

Visbyben több mint 40 torony és templomrom található. A Gottlands Fornsal történeti múzeum a korai vikingkort mutatja be.

Öland kis szigete a vaskori erődítményről, Graborgról, nevezetes. A Borgholm kastélyt is látogassuk meg, ha a szigeten járunk. Svédország nagyon drága, minimum napi 40 dollárba kerül a nyaralás, ennél kevesebből nem jövünk ki. A legtöbb helyen nem okoz gondot az utazási csekkek és a külföldi valuták beváltása.

Térség: Körutazás Svédországban

Város: Körutazás Svédországban


Finnország

Látnivalók:
Ĺland - egy különös öntörvényű világ
Egészen különleges státust élveznek a Finnországhoz tartozó, földrajzilag azonban Svédországhoz közelebb eső Ĺland-szigetek lakói.
A 25 ezer, 97 százalékban svéd nemzetiségű lakosú szigetcsoport a század elején különböző politikai manőverek, mondhatni politikai zsarolások után vívta ki a világon jóformán példa nélkül álló autonómiáját. Azóta is folyamatosan bővülő jogaikat tekintve talán nem túlzás az állam az államban modelljéről beszélni. A fegyvermentes övezetnek tekintett szigetcsoport például saját zászlóval büszkélkedhet; postabélyeget ad ki; saját parlamentje, kormánya, az Északi Tanácsban pedig külön képviselete van. A tartomány törvényeit a köztársasági elnök emeli jogerőre, Finnország nemzetközi szerződései pedig csak akkor érvényesek Ĺlandra is, ha a helyi törvényhozók azt elfogadják. ĺgy aztán külön képviselőjük volt a finn EU-csatlakozási tárgyalásokon is, ahol az ĺlandiak igényeit is szem előtt kellett tartani. Példa erre, hogy mivel nagyrészt hajózásból és a kompokon virágzó vámmentes üzletekből élnek, az EU engedélyezte a taxfree-üzletek további működését. Az EU-tagságról egyébként külön népszavazást tartott Ĺland.

Ĺlandivá lenni azonban nem egyszerű dolog. Az autonómiához ugyanis kapcsolódik a szülőföldi jog, vagyis az állandó lakhely joga is. Ezzel pedig csak az itt születettek rendelkeznek, valamint azok, akik legalább öt éve élnek a szigetcsoportokon, ezenkívül megfelelnek a svéd nyelvvizsgán, és a helyi hatóságoktól megkapják az ĺlandi állampolgárságot. Munkavállalási engedélyt is csak akkor kap valaki, ha az adott munkát senki nem tudja elvégezni a szigetiek közül. Ha ez sikerül, szavazati és ingatlanvásárlási joggal is rendelkeznek, a fegyvermentes státus következtében pedig felmentik őket a katonai szolgálat alól.

Vitorlásút Helsinkibôl
1947-ben épült a 34 méter hosszú Inga-Lill vitorlás, amely teherszállítóként közlekedett a Finn-öböl illetve a Balti-tenger kikötôi között. Tulajdonosa 65 személyes kirándulóhajóvá alakította át a kecses faalkotmányt, amelyen nagyon egyszerű alvóhelyeket is kialakítottak. A hajót felszerelték az összes modern műszaki berendezéssel (telefon, fax, központi fűtés, kiegészítô motor). Néhány ötlet a programlehetôségek közül: öreg halász ebédje a tengeren, szeminárium a nyílt vízen, naplemente a fedélzetrôl, kirándulás világítótornyokhoz, halászfalukba, nemzeti parkokba.

Akvarellmúzeum
Vaasa városában különösen jó dolog magyarnak lenni, hiszen a település egyik nagy tiszteletben álló lakója évtizedek óta Mikola Nándor 87 éves festôművész. A helyi textilgyár egykori tervezôje nemzetközi hírnévre is szert tett vízfestményei révén. A szellemileg ma is friss mester akvarellmúzeumot alapított a városban a korabeli vámház épületében. A szépen helyreállított két szintes ház az egyetlen hasonló jellegű (kizárólag akvarell képeket bemutató) létesítmény egész Skandináviában. Ráadásul a képek is lenyűgözôek.

Napsütés és tengeri szellô
Vaasa környékén a tenger jelenti a legfôbb vonzerôt, bár a part errefelé meglehetôsen kopár. Viszont építészek és más műszaki érdeklôdésű vendégek számára érdekes lehet a szárazföldet és Raippaluoto (Replot) szigetét összekötô vadonatúj híd, amely 1044 méter hosszú és 26 méter magas. A szigeten, melynek lakossága még mindig túlnyomó részt svédekbôl áll (korábban Vaasát is többségében svédek lakták) a családi vállalkozásként működtetett Kale’s Inn jelenti a legfôbb attrakciót. A lelkes tulajdonos itt egy mini rekreációs központot alakított ki közvetlenül a tengerparton. Távol s közel sehol egy ember, minden ház fából épült. Itt találunk egy vendéglôt, ahol tradicionális helyi ételekkel, népzenei programokkal, viking célba dobással, az erdôben megbúvó titkos pálinkafôzôkkel találkozhat a vendég. Az étterem közepén nyílt tűzön fônek az ételek, a füst a sátortetô közepébe vágott nyíláson távozik. A különleges kialakítású házban fejmagasságban lenyitható ágyak sorakoznak, amelyeket állatprémek borítanak. Minden bizonnyal rendkívüli élmény lehet itt egy éjszaka a farkasordító télben. Természetesen Vaasa kikötôjébôl egy-másfél órás hajókirándulással is elérhetô a telep, de ez a megközelítési mód csak a nyári hónapokban javasolható.

Élô műemlékfalu
Vaasától alig 15 kilométerre található a Stundars műemlékfalu, mely nekem az egyik legnagyobb élményt jelentette ezen a kiránduláson. A gyűjtemény működése tanulságos lehetne hazai múzeumigazgatóinknak is, ott ugyanis megalakulása után évekig csak magántôkébôl működött a skanzen, és csak a legutóbbi idôkben kap némi állami támogatást a múzeumfalut működtetô lelkes és elkötelezett non-profit szervezet. A gyűjtemény érdekessége, hogy Vaasa környékérôl származik az összes házikó, melyek mindegyike fából készült. A szervezet vezetôje, aki eredetileg építészmérnök, a legtöbb esetben ingyen kapta meg a régi épületeket, hogy a helyükön új bevásárlóközpontok, utak, stb. épülhessenek. A deszkáira szétszedett házakból a Stundarsban egy új, élô falu épült fel. Van itt iskola, posta, gyarmatáru kereskedés, a kovács, az ónöntô és a fazekas ma is dolgozik a műhelyekben. Nyáron kézműves táborokat rendeznek a régi házikókban, de leghíresebbek azok a szabadtéri fesztiválok, melyeken alkalmanként több száz nyugdíjas, üzletember illetve egyetemi oktató vesz részt a szabadban felállított hosszú asztalok körül

Helsinki
Finnország fővárosa, kulturális, pénzügyi és gazdasági tevékenységének központja. Nyáron zöldellő parkjai, tiszta vizei, friss tengeri szellői, a zsúfolt piac felett elrepülő sirályok, kávézóinak teraszai érdekessé és kellemessé teszik utunkat. A város kisvárosi hangulatot ébreszt a látogatóban, mivel nincsenek magas épületei, a piacteret pedig XIX. századi épületek veszik körül. Mivel félszigeten helyezkedik el, hajók teszik lehetővé a kiruccanást a Suomenlinna-szigetre, a Finn.öbölbe, amely tökéletes kis piknik helyszíne lehet egy egynapos kirándulás során.
Helsinkiben találjuk az ország legtöbb jelentős múzeumát. Az Ateneum kiállítótermeiben finn és nemzetközi műveket tekinthetünk meg a XIX. századból. A Nemzeti Múzeumban, amely szintén a városközpontban található, sami és finn-ugor leletek gyűjteményét tekinthetjük meg. Főtermének mennyezetét a Kalevala ihlette freskók díszítik. A Raitioliikennemuseo egy érdekes villamos múzeum. Régi kocsiszínben található, s az évtizedekkel ezelőtti finn utcaképet mutatja be. A Rock Templom épülete, amelyet kőből vájtak ki, sok látogatót vonz. Tartanak itt kocerteket éppúgy, mint vallási szertartásokat.
A városközponttól nyugatra, az Espoo városrészben találjuk a híres finn festő, Gallén-Kallela galériáját.
Hajók és motorcsónakok járnak Helsinki és a Suomenlinna- sziget között, ahol hatalmas erődítmények romjai között sétálhatunk, vagy megtekinthetjük múzeumainak valamelyikét. Például az Ehrensvärd Múzeumot, amely az erőd történelmét mutatja be.

Helsinkiben számos lehetőség adódik, ha olcsó szállást szeretnénk, de nyáron még hálózsákban is elalhatunk. A színházi előadások finnül játszódnak, de ellátogathatunk balett, vagy opera előadásra is.

Turku

Turku volt Finnország első fővárosa. Az évszázadok során néhányszor tűzvész pusztította el, de a legnagyobb csapás akkor érte, amikor 1812-ben helyette Helsinki lett a főváros. Ennek a középkori városnak az egyetlen XVIII. századból épen maradt része a Luostarinmäki. Az északabbra található Turku Katedrális a finn Evangélikus Egyház nemzeti szentélye. A XIII. századi épületben múzeum is működik, amely minden nap várja az idelátogatókat. Az 1280-ban alapított Turku Vár az ország legjelentősebb történelmi épülete. Múzeumot rendeztek be benne, amelyben minden szoba egy másik évtizedet, vagy évszázadot idéz.

Aland
Az alandi tartomány saját zászlajával és kultúrájával több, mint 6400 szigetet foglal magába. A svéd nyelv jónéhány dialektusát beszélik itt, s csak néhányan beszélnek finnül. A gyönyörű szigetvilág tökéletes helyszíne lehet kerékpártúráknak, sátorozásnak.
A legérdekesebb város Sund a fősziget keleti felén fekszik, itt találjuk a Kastelholm várat, amely stratégiai jelentőséggel bírt a XVI-XVII. században. A szomszédságban lévő szabadtéri Jan Karlsgarden Múzeumot, amely nyáron több fesztiválnak is otthont ad, nem szabad kihagyni. A Bomarsund erőd az orosz megszállásra emlékeztet. Alandot rendszeres hajójárat köti össze Svédországgal és Fingországgal. Ingyenesen közlekedhetünk a szigetek között hajóval, Sundot pedig busszal, vagy biciklivel is elérhetjük.

Rauma régi városa már szerepel az UNESCO Világörökség listáján. Habár az északi országok legnagyobb épen maradt fa-városa, mégsem múzeum, hanem egy életteli város sok-sok kisiparossal, csipkekészítőkkel, aranyművesekkel. A piactér az óváros központja. Itt ihatunk frissítőket is. Próbáljuk ki a pystcaffekat is, ahol állva fogyaszthatjuk a fekete lét. Ha kicsit fülelünk, észrevehetjük Rauma egy másik fontos jellegzetességét, az ottani tájszólást, amely majdnem egy teljesen külön nyelvjárás. Rauma az ország délnyugati partján fekszik, Helsinkitől busszal valamivel több, mint 4 órányira.

Olavinlinna vár
A Savolinna tavak fő látványossága ez az 1475-ben, a svéd-finn birodalom keleti határának védelmére épült vár. Nevét Olof-ról, egy X. századi norvég katolikus szentről kapta. A kora XVIII. században orosz megszállás alá került és maradt majdnem kétszáz éven keresztül. Két kis múzeum található itt, amelyek a vár történelmét, valamint ortodox kincseket mutatnak be. Óránként indulnak idegenvezetős csoportok, egyénileg nem látogathatjuk őket.

Terület:  338 139 km2  Népesség:  5 055 000 fő  Főváros:  Helsinki  Hivatalos nyelv:  finn, svéd  Pénznem:  Euro  Időzóna:  CET +1 óra (GMT +2 óra)  Áramforrás:  220V
Magyar Követség:  Helsinki 34, Kuusisaarenkuja 6. 00340 Tel: 358-9-481-422. Fax: 358-9-480-497 Krausz György nagykövet  Vízum:  N  Útlevél szükséges:  I  Országhívószám:  + 358

Térség: Körutazás Finnországban

Város: Körutazás Finnországban


Dánia

Koppenhága

1.5 millió lakosával Skandinávia legnagyobb és legizgalmasabb városa. Alacsony épületei kissé szokatlanok manapság, de ez inkább örömteli, mint sajnálatos. Csupán néhány templomtorony és szálloda magasodik ki a többi épület közül. A város történelmi és kulturális értékei meglehetősen kis területre koncentrálódnak, de parkokat, szökőkutakat és tereket a város bármely részén találunk. A központi pályaudvar a Tivoli vidámpark és a legfontosabb hotelzóna között található. A Tivoli északi sarkával szemben terül el Koppenhága központi tere, a Radhuspladsen, amely egyben fontos buszcsomópont is. Buszok járnak a repülőtér , valamint a központi pályaudvar között. A Stroget a világ leghosszabb sétálóutcája, 1800m hosszú. Itt találhatók a város legfényesebb üzletei. Az Amilienborg Királyi Palota 1794 óta a királyi család otthona. Ha a királynő itt tartózkodik, megnézhetjük az őrségváltást. A palota négy szinte különálló rokokó kastélyból áll, amelyek a keresztutcákra 45°-os szöget zárva övezik a teret. A tér közepén V. Frigyes lovasszobrát láthatjuk. Az egyik szárny ma múzeumként üzemel, amely a királyi lakosztályokat mutatja be három generáción keresztül, 1836 és 1947 között. Érdemes megtekinteni legalább néhány templomot, például a Vor Frue Kirke-t és a Vor Feslers Kirke-t. Előbbi Krisztus szobrairól, utóbbi barokk oltáráról és gondosan kidolgozott orgonájáról híres. Ha a város képében felülről szeretnénk gyönyörködni, menjünk fel a templom 95m magas tornyára. Ne hagyjuk ki a Ny Carlsberg Glyptotek megtekintését, ahol a görög, egyiptomi, etruszk, és római művészet csodás remekeit vehetjük szemügyre. A Nemzeti Múzeum a dán történelmi leleteknek ad otthont. Ha a városnézést kissé könnyedebb módon szeretnénk megvalósítani, ideális hely a Tivoli. A vidámpark 1843 óta üzemel. Természetesen nem hagyhatjuk el a várost, ha még nem láttuk jelképét, a Kis Szirént, ezt a sziklán ülő kis sellőt. A legtöbb olcsó szálloda a központi pályaudvar nyugati oldalán található. Nyhavn régóta a hajósok és írók kedvelt helye. A közelben lévő Stroget olcsó étkezési lehetőségeket nyújt. Strogettól északra van néhány kitűnő étterem a latin negyedben. A belvárostól északra, a Norrebro-ban számos éjszakai szórakozóhelyet találnak a fiatalok. A főidény június végével kezdődik, mikor a nappalok hosszúak, napfénytől ragyogóak, az éjszakák rövidek és balzsamosan enyhék.

Arhus

Nyüzsgő egyetemi város, Dánia egyik legnépszerűbb zenei színtere. A város legszebb vonzereje az Óváros, amely egy szabadtéri múzeum. 75 helyreállított épületet hoztak ide Dánia minden tájáról. Legtöbbjük a XVII-XVIII. századból származik. Van köztük egy vízimalom, egy szélmalom és néhány épület a századfordulóról. Székesegyháza a legnagyobb templom Dániában. Eredeti román stílusú kápolnája a XII. századból származik, a többi része pedig XV. századi gótikus stílusú.

Ribe

Skandinávia legrégebbi települése, már a IX. században lakott volt területe, habár ásatások során nemrég ezüst érmék kerültek elő, amelyek a VII: századból származnak. Ellátogatni ide olyan, mintha élő múzeumba lépnénk be. Katedrálisa kiemelkedő múltjáról tanúskodik. A vikingközpont a vikingek korát idézi fel.

Mons Klint

Mon szigetén található ez a fehér krétafal, amely 5000 évvel ezelőtt jött létre és 128m magas. A szikláról lejuthatunk a tengerpartra.

Egeskov Vár

Reneszánsz gyöngyszem. 1554-ben épült egy kis tó közepén. "egeskov" szó szerint tölgyerdőt jelent. Nevét onnan kapta, hogy a vár tölgyfa rönkök ezrein fekszik. A 15ha-os parkot az 1700-as évek közepén alakították ki. A várban antik bútorokat, festményeket és vadász trófeákat láthatunk. Aki szereti a labirintusokat, botorkálhat a 200 éves útvesztőben. Autó múzeum is található itt.

Legoland

A kis Billund várostól 1 km-re északra található. Területe 10 ha, ami telis-tele van műanyag legodarabkákból összerakott építményekkel.

Éghajlat:

Északi elhelyezkedéséhez képest az éghajlat meglehetosen enyhe, amit foleg a nyugati partvidék mentén haladó meleg Golf-áramlat hatásának köszönhet Dánia. Utazni a legkellemesebb májustól augusztusig, amikor a homérséklet 25 fok fölé is mehet, a nappali világosság pedig majdnem 18 órán keresztül tart. A leghidegebb téli hónapokban, januárban és februárban fagypont környékén mozog az átlagos napi homérséklet, s bár ez hidegnek tunik, még mindig majdnem 10 fokkal magasabb, mint ami ezen a magasságon szokásos.

Dánia a legolcsóbb a skandináv országok között. Ha nem a skandináv állapotokhoz viszonyítjuk, Dánia tényleg drága ország. Ez részben köszönheto a 25%-os forgalmi adónak, amit mindenre ráraknak, a hotelszobától kezdve a bolti árucikkekig. Mégis, a költségek alakulását foleg az befolyásolja, hogy milyen módon utazunk. Ha kihasználjuk Dánia kiterjedt kemping hálózatában rejlo lehetoségeket, vagy a diákszállókat, elkészítjük a saját ételeinket, napi 30 dollárral is elboldogulhatunk. Ha szerényebb hotelekben szállunk meg, és olcsóbb éttermekben étkezünk, mindez napi 65-75 dollárba fog kerülni. Az autókölcsönzés nagyon drága az országban, érdemesebb Németországban kibérelni a kocsit, a dán ár harmadáért, és átvinni a határon. Minden ismertebb úti csekket elfogadnak a nagyobb bankok, de a kezelési költség igen borsos, érdemes tehát egyszerre egy csinosabb összeget beváltani. A postahivatalok is váltanak külföldi valutát, és vasárnap reggeleken is nyitva vannak; s ez néha jól jöhet. A nagyobb bankokban találni ATM pénzes automatákat, Koppenhágában éjjel nappali bankjegy átváltó automaták is vannak. Az éttermi számlák és a taxi díja is tartalmazza a szolgáltatás díját. További borravaló adása nem szükséges, ám ha jó volt a kiszolgálás fel lehet kerekíteni a számlát. Az alkudozást nem ismerik Dániában.

Ünnepek:

Az ország fontosabb eseményei közé tartozik az a százegynéhány zenei fesztivál, melyek majdnem megállás nélkül követik egymást, a zenei élet széles területét felölelve dzsesszt, rockzenét, bluest, gospelt, ír zenét, klasszikust, countryt és cajunt ünnepelve. Június végén a Szent Iván éji máglyákkal kezdodik a sorozat, majd Európa legnagyobb zenei fesztiválja, a Roskilde Fesztivál következik, június végén vagy július elején. A ringei Midtfyns Fesztiválon, július elején nemzetközi rock, pop, világzene, folk és dzsessz zenészek lépnek fel, a Koppenhágai Jazz Fesztivál, mely 10 napig tart július elso részében egyike a világ legnagyobb zenei ünnepségének. A Koppenhágai Nyári Fesztiválon klasszikus és kamarazenei koncerteket adnak elo július utolsó és augusztus elso két hetében. Augusztus végén tartják Észak-Európa legnagyobb folkzenei rendezvényét, a Tonder Fesztivált. Szeptember elso vasárnapján kezdodik a kilenc napos Arhus Fesztivál, ami a várost egyetlen, folytonos tivornya színhelyévé változtatja, a sokféle zenei és színházi eloadás dánok és külföldiek ezreit vonzzák. A programba tartozik a Viking Fesztivál is, kóricáló udvari bolondokkal, bajvívó és íjászversennyel, viking stílusú hajókkal, hagyományos ételekkel, italozással és jókedvvel.

Közlekedés:

A belföldi légi közlekedés kényelmes módja a nagyobb városok közötti közlekedésnek, ráadásul néhány járat esetében nagymértékű kedvezményt kaphatunk a jegy árából. A legtöbb helység megközelíthető távolsági buszokkal, amelyek érkezési idejéhez igazítják a vonatok indulását. A vasúti közlekedés jó, megbízható, járatai sűrűn indulnak, árai elfogadhatóak. Dániában az út jobb oldalán közlekednek. A biztonsági öv használata kötelező, valamint az elakadásjelző háromszögnek benne kell lennie az autóban. A kerékpárutak behálózzák az országot, így ez is egy kellemes módja az országjárásnak, vagy akár egy város megismerésének. A komphálózat összeköti a lakott szigeteket egymással, habár jachtot bérelni és körbehajókázni még kellemesebb.

Helyi konyha:

Semmi sem jellegzetesebb, mint a híres smorrebrod (vajaskenyér), egy féloldalas szendvics, ami a legegyszerűbbtől a gazdagon felépített mesterművekig terjed. A dán étel főleg halra, húsra és krumplira épül. A hagyományos ételek közé tartozik a flaskesteg (ropogósra sült borös malac), a gravad laks (füstölt vagy sózott lazac kaporral pácolva és édes mustárszósszal tálalva), és a hvid labskovs (felkockázott marhahúsból készített pörkölt, krumplival, babérral és borssal fűszerezve). A gazdag péksütemény, melyet a legtöbb országban "Danish" néven ismernek, itt wienerbrodként fut, és minden második sarkon kínálják a pékségek nyálcsordító választékukat. A dán Carlsberg és Tuborg sörfőzdék kitünő söröket készítenek. A legnépszerűbb röviditalnak az Aalborgban gyártott aquavit számít. A legtöbb étteremben, kávézóban és a sarki fűszeresnél is kapható sör, bor és pálinka.

Térség: Körutazás Dániában

Város: Körutazás Dániában


Norvégia

Látnivalók
Osló a legrégibb skandináv főváros, melyet Harald Hardrada 1050-ben alapított. A város 1624-ben leégett, teljesen újjá kellett építeni. Korábban Csristianiának hívták, mai nevét 1925 óta viseli. Amit feltétlenül látni kell Oslóban, az az Akaershus Erőd és Kastély, amely ma a norvég Kitartás Múzeumának is helyet ad. Az épületben gyakran rendeznek színházi előadásokat, koncerteket és táncfesztiválokat. A Vigeland Park gyönyörű természeti szépségével nyugodt környezetet biztosít a piknikelő kirándulóknak, és helyet biztosít Gustav Vigeland szobrának és a Viegelandnak emléket állító Múzeumnak is. A Nemzeti Színház, amelynek különlegessége a gyönyörű rokokó előtér, szintén a parkban található. A Munch Múzeumban Norvégia leghíresebb művészének 5000 darab képe és rajza van kiállítva. A művész leghíresebb képe viszont nem itt, hanem a Nemzeti Galériában tekinthető meg.

Risor Norvégia legfestőibb kis halászfaluja. A környéken lévő kis szigeteket érdemes, az amúgy nem túl drága vízitaxikkal meglátogatni. A kicsi szigetek közül szépségével kiemelkedik Stangholmen, amelyen egy kis öreg épületben étterem és bár működik.

Közép-Norvégia történelmi városa Bergen, amely kulturális légkörével igen kellemes turistacélpont, főleg azoknak, akik a fjordok szépségeiben szeretnének gyönyörködni. Innen könnyedén megközelíthető az ország leghosszabb fjordja a Sognejord és a legmélyebb a Hardangerfjord, valamint a Jostedalsbreen gleccser és a Geirangerfjord csodálatos vízesései. Szintén nem messze található a felhővel borított Tollveggen hegy, mely a hegymászók paradicsoma.
Tromso különleges, vidám hangulatával csalogatja a turistákat. Utcai zenészek, pubok, kulturális események színesítik a város turisztikai kínálatát. A Tromso Múzeum igen élethűen mutatja be a lappok életét és szokásait. Síelési lehetőség a mögötte elterülő hegyekben van.

A Jotunheimen Nemzeti Park Norvégia legvadabb turisztikai desztinációja. Sogndal és Lom városok között, Közép-Norvégiában helyezkedik el. Több mint 60 gleccserével, vízeséseivel, völgyeivel, mély tavaival valóban szemet gyönyörködtető látványt nyújt. Az ide vezető úton rengeteg szálláshely várja a kirándulókat.

Térség: Körutazás Norvégiában

Város: Körutazás Norvégiában


Svédország

Látnivalók

Stockholm a középkor óta az ország fővárosa, mely a Balti-tenger partján fekszik, és a Skandináv-félsziget legjelentősebb kereskedelmi és tengerészeti központja. A város a legszebb arcát a tenger felől mutatja. Az óváros, a Gammla Stan, a 13.századból származó középkori épületeivel és utcáival csábítja a turistákat. A múltat idézi az 1760-ban épült királyi palota, mely az eredeti, a tűz martalékává vált palota újjáépítetett változata. A fővárostól keletre fekvő Djurgarden, nemcsak egy gyönyörű park, hanem számos látványos múzeum otthona. Itt alapították a világ első skanzenjét, mely kiállításokból, állatkertből, akváriumból, erdészeti pavilonból és dohánymúzeumból áll. A park nyugati részén található a Vasamuseet, amely a tengerészek 17.századi életébe enged bepillantást.

Vadstena Svédország egyik legszebb, legkellemesebb városa. Reneszánsz kastélya a Vadstena slottból gyönyörű kilátás nyílik a kikötőre és a Vattern-tóra. A 15.századi apátság (klosterkyrkan) a gótikus és reneszánsz építészet ötvözete. A régi királyi rezidencia, a Bjalboattens Palats, is itt található.

Göteborg Svédország második legnagyobb városa, csodálatos kikötőjéről és bevásárló utcájáról híres. Svédország legnépszerűbb, a világ egyik legjobb szórakoztatóparkja, a Liseberg, is itt található. Semmiképpen ne hagyjuk ki a történelmi gyűjteményeiről híres Ostindiska Husetet, valamint a Konstmuseetet, mely többek között Rubens, Van Gogh és Rembrandt festményeit állítja ki.

Visbyben több mint 40 torony és templomrom található. A Gottlands Fornsal történeti múzeum a korai vikingkort mutatja be.

Öland kis szigete a vaskori erődítményről, Graborgról, nevezetes. A Borgholm kastélyt is látogassuk meg, ha a szigeten járunk. Svédország nagyon drága, minimum napi 40 dollárba kerül a nyaralás, ennél kevesebből nem jövünk ki. A legtöbb helyen nem okoz gondot az utazási csekkek és a külföldi valuták beváltása.

Térség: Jönköping

(ejtsd: jöncsöping), l. län, vagyis kerület D-i Svédországban Skaraborg, Östergötland, Kalmar, Kronoberg, Halland és Elfsborg közt, 11500 km2 (amiből 900 esik a tavakra) területtel, (1892) 193389, 1 km2 16,8 lak.
A sík vidék legnagyobb magaslata a Taberg (336 m).
A Nissa, Laga és Em a folyói.
Éghajlata aránylag igen kedvező.
A föld 10% szántó, 15% rét és 20% erdő. Vas- és rézércek bőven vannak.
Fővárosa J. - 2. J., az ugyanily nevü län fővárosa, a Wetter-tó D-i végében, vasut mellett, (1892) 19902 lak., virágzó iparral; vászon-, posztószövéssel, bőrgyártással; K-en a Husquvarnai-vizeséseknél nagy vasművekkel, puska-, gép- és szerszámgyárakkal; DK-re vaskohókkal; D-en a Munksjön partján világhirü gyufagyárral, amely évenként közel 4 millió svéd-korona értékü árut termel. A belkereskedelemnek is kiváló középpontja. 1892. 877 gőzös érkezett a város alá 53,118 t. és 493 evezős 18,735 t. tartalommal.

Város: Gränna

Svédország

Látnivalók

Stockholm a középkor óta az ország fővárosa, mely a Balti-tenger partján fekszik, és a Skandináv-félsziget legjelentősebb kereskedelmi és tengerészeti központja. A város a legszebb arcát a tenger felől mutatja. Az óváros, a Gammla Stan, a 13.századból származó középkori épületeivel és utcáival csábítja a turistákat. A múltat idézi az 1760-ban épült királyi palota, mely az eredeti, a tűz martalékává vált palota újjáépítetett változata. A fővárostól keletre fekvő Djurgarden, nemcsak egy gyönyörű park, hanem számos látványos múzeum otthona. Itt alapították a világ első skanzenjét, mely kiállításokból, állatkertből, akváriumból, erdészeti pavilonból és dohánymúzeumból áll. A park nyugati részén található a Vasamuseet, amely a tengerészek 17.századi életébe enged bepillantást.

Vadstena Svédország egyik legszebb, legkellemesebb városa. Reneszánsz kastélya a Vadstena slottból gyönyörű kilátás nyílik a kikötőre és a Vattern-tóra. A 15.századi apátság (klosterkyrkan) a gótikus és reneszánsz építészet ötvözete. A régi királyi rezidencia, a Bjalboattens Palats, is itt található.

Göteborg Svédország második legnagyobb városa, csodálatos kikötőjéről és bevásárló utcájáról híres. Svédország legnépszerűbb, a világ egyik legjobb szórakoztatóparkja, a Liseberg, is itt található. Semmiképpen ne hagyjuk ki a történelmi gyűjteményeiről híres Ostindiska Husetet, valamint a Konstmuseetet, mely többek között Rubens, Van Gogh és Rembrandt festményeit állítja ki.

Visbyben több mint 40 torony és templomrom található. A Gottlands Fornsal történeti múzeum a korai vikingkort mutatja be.

Öland kis szigete a vaskori erődítményről, Graborgról, nevezetes. A Borgholm kastélyt is látogassuk meg, ha a szigeten járunk. Svédország nagyon drága, minimum napi 40 dollárba kerül a nyaralás, ennél kevesebből nem jövünk ki. A legtöbb helyen nem okoz gondot az utazási csekkek és a külföldi valuták beváltása.

Térség: Jönköping

(ejtsd: jöncsöping), l. län, vagyis kerület D-i Svédországban Skaraborg, Östergötland, Kalmar, Kronoberg, Halland és Elfsborg közt, 11500 km2 (amiből 900 esik a tavakra) területtel, (1892) 193389, 1 km2 16,8 lak.
A sík vidék legnagyobb magaslata a Taberg (336 m).
A Nissa, Laga és Em a folyói.
Éghajlata aránylag igen kedvező.
A föld 10% szántó, 15% rét és 20% erdő. Vas- és rézércek bőven vannak.
Fővárosa J. - 2. J., az ugyanily nevü län fővárosa, a Wetter-tó D-i végében, vasut mellett, (1892) 19902 lak., virágzó iparral; vászon-, posztószövéssel, bőrgyártással; K-en a Husquvarnai-vizeséseknél nagy vasművekkel, puska-, gép- és szerszámgyárakkal; DK-re vaskohókkal; D-en a Munksjön partján világhirü gyufagyárral, amely évenként közel 4 millió svéd-korona értékü árut termel. A belkereskedelemnek is kiváló középpontja. 1892. 877 gőzös érkezett a város alá 53,118 t. és 493 evezős 18,735 t. tartalommal.

Város: Örebro

Finnország

Látnivalók:
Ĺland - egy különös öntörvényű világ
Egészen különleges státust élveznek a Finnországhoz tartozó, földrajzilag azonban Svédországhoz közelebb eső Ĺland-szigetek lakói.
A 25 ezer, 97 százalékban svéd nemzetiségű lakosú szigetcsoport a század elején különböző politikai manőverek, mondhatni politikai zsarolások után vívta ki a világon jóformán példa nélkül álló autonómiáját. Azóta is folyamatosan bővülő jogaikat tekintve talán nem túlzás az állam az államban modelljéről beszélni. A fegyvermentes övezetnek tekintett szigetcsoport például saját zászlóval büszkélkedhet; postabélyeget ad ki; saját parlamentje, kormánya, az Északi Tanácsban pedig külön képviselete van. A tartomány törvényeit a köztársasági elnök emeli jogerőre, Finnország nemzetközi szerződései pedig csak akkor érvényesek Ĺlandra is, ha a helyi törvényhozók azt elfogadják. ĺgy aztán külön képviselőjük volt a finn EU-csatlakozási tárgyalásokon is, ahol az ĺlandiak igényeit is szem előtt kellett tartani. Példa erre, hogy mivel nagyrészt hajózásból és a kompokon virágzó vámmentes üzletekből élnek, az EU engedélyezte a taxfree-üzletek további működését. Az EU-tagságról egyébként külön népszavazást tartott Ĺland.

Ĺlandivá lenni azonban nem egyszerű dolog. Az autonómiához ugyanis kapcsolódik a szülőföldi jog, vagyis az állandó lakhely joga is. Ezzel pedig csak az itt születettek rendelkeznek, valamint azok, akik legalább öt éve élnek a szigetcsoportokon, ezenkívül megfelelnek a svéd nyelvvizsgán, és a helyi hatóságoktól megkapják az ĺlandi állampolgárságot. Munkavállalási engedélyt is csak akkor kap valaki, ha az adott munkát senki nem tudja elvégezni a szigetiek közül. Ha ez sikerül, szavazati és ingatlanvásárlási joggal is rendelkeznek, a fegyvermentes státus következtében pedig felmentik őket a katonai szolgálat alól.

Vitorlásút Helsinkibôl
1947-ben épült a 34 méter hosszú Inga-Lill vitorlás, amely teherszállítóként közlekedett a Finn-öböl illetve a Balti-tenger kikötôi között. Tulajdonosa 65 személyes kirándulóhajóvá alakította át a kecses faalkotmányt, amelyen nagyon egyszerű alvóhelyeket is kialakítottak. A hajót felszerelték az összes modern műszaki berendezéssel (telefon, fax, központi fűtés, kiegészítô motor). Néhány ötlet a programlehetôségek közül: öreg halász ebédje a tengeren, szeminárium a nyílt vízen, naplemente a fedélzetrôl, kirándulás világítótornyokhoz, halászfalukba, nemzeti parkokba.

Akvarellmúzeum
Vaasa városában különösen jó dolog magyarnak lenni, hiszen a település egyik nagy tiszteletben álló lakója évtizedek óta Mikola Nándor 87 éves festôművész. A helyi textilgyár egykori tervezôje nemzetközi hírnévre is szert tett vízfestményei révén. A szellemileg ma is friss mester akvarellmúzeumot alapított a városban a korabeli vámház épületében. A szépen helyreállított két szintes ház az egyetlen hasonló jellegű (kizárólag akvarell képeket bemutató) létesítmény egész Skandináviában. Ráadásul a képek is lenyűgözôek.

Napsütés és tengeri szellô
Vaasa környékén a tenger jelenti a legfôbb vonzerôt, bár a part errefelé meglehetôsen kopár. Viszont építészek és más műszaki érdeklôdésű vendégek számára érdekes lehet a szárazföldet és Raippaluoto (Replot) szigetét összekötô vadonatúj híd, amely 1044 méter hosszú és 26 méter magas. A szigeten, melynek lakossága még mindig túlnyomó részt svédekbôl áll (korábban Vaasát is többségében svédek lakták) a családi vállalkozásként működtetett Kale’s Inn jelenti a legfôbb attrakciót. A lelkes tulajdonos itt egy mini rekreációs központot alakított ki közvetlenül a tengerparton. Távol s közel sehol egy ember, minden ház fából épült. Itt találunk egy vendéglôt, ahol tradicionális helyi ételekkel, népzenei programokkal, viking célba dobással, az erdôben megbúvó titkos pálinkafôzôkkel találkozhat a vendég. Az étterem közepén nyílt tűzön fônek az ételek, a füst a sátortetô közepébe vágott nyíláson távozik. A különleges kialakítású házban fejmagasságban lenyitható ágyak sorakoznak, amelyeket állatprémek borítanak. Minden bizonnyal rendkívüli élmény lehet itt egy éjszaka a farkasordító télben. Természetesen Vaasa kikötôjébôl egy-másfél órás hajókirándulással is elérhetô a telep, de ez a megközelítési mód csak a nyári hónapokban javasolható.

Élô műemlékfalu
Vaasától alig 15 kilométerre található a Stundars műemlékfalu, mely nekem az egyik legnagyobb élményt jelentette ezen a kiránduláson. A gyűjtemény működése tanulságos lehetne hazai múzeumigazgatóinknak is, ott ugyanis megalakulása után évekig csak magántôkébôl működött a skanzen, és csak a legutóbbi idôkben kap némi állami támogatást a múzeumfalut működtetô lelkes és elkötelezett non-profit szervezet. A gyűjtemény érdekessége, hogy Vaasa környékérôl származik az összes házikó, melyek mindegyike fából készült. A szervezet vezetôje, aki eredetileg építészmérnök, a legtöbb esetben ingyen kapta meg a régi épületeket, hogy a helyükön új bevásárlóközpontok, utak, stb. épülhessenek. A deszkáira szétszedett házakból a Stundarsban egy új, élô falu épült fel. Van itt iskola, posta, gyarmatáru kereskedés, a kovács, az ónöntô és a fazekas ma is dolgozik a műhelyekben. Nyáron kézműves táborokat rendeznek a régi házikókban, de leghíresebbek azok a szabadtéri fesztiválok, melyeken alkalmanként több száz nyugdíjas, üzletember illetve egyetemi oktató vesz részt a szabadban felállított hosszú asztalok körül

Helsinki
Finnország fővárosa, kulturális, pénzügyi és gazdasági tevékenységének központja. Nyáron zöldellő parkjai, tiszta vizei, friss tengeri szellői, a zsúfolt piac felett elrepülő sirályok, kávézóinak teraszai érdekessé és kellemessé teszik utunkat. A város kisvárosi hangulatot ébreszt a látogatóban, mivel nincsenek magas épületei, a piacteret pedig XIX. századi épületek veszik körül. Mivel félszigeten helyezkedik el, hajók teszik lehetővé a kiruccanást a Suomenlinna-szigetre, a Finn.öbölbe, amely tökéletes kis piknik helyszíne lehet egy egynapos kirándulás során.
Helsinkiben találjuk az ország legtöbb jelentős múzeumát. Az Ateneum kiállítótermeiben finn és nemzetközi műveket tekinthetünk meg a XIX. századból. A Nemzeti Múzeumban, amely szintén a városközpontban található, sami és finn-ugor leletek gyűjteményét tekinthetjük meg. Főtermének mennyezetét a Kalevala ihlette freskók díszítik. A Raitioliikennemuseo egy érdekes villamos múzeum. Régi kocsiszínben található, s az évtizedekkel ezelőtti finn utcaképet mutatja be. A Rock Templom épülete, amelyet kőből vájtak ki, sok látogatót vonz. Tartanak itt kocerteket éppúgy, mint vallási szertartásokat.
A városközponttól nyugatra, az Espoo városrészben találjuk a híres finn festő, Gallén-Kallela galériáját.
Hajók és motorcsónakok járnak Helsinki és a Suomenlinna- sziget között, ahol hatalmas erődítmények romjai között sétálhatunk, vagy megtekinthetjük múzeumainak valamelyikét. Például az Ehrensvärd Múzeumot, amely az erőd történelmét mutatja be.

Helsinkiben számos lehetőség adódik, ha olcsó szállást szeretnénk, de nyáron még hálózsákban is elalhatunk. A színházi előadások finnül játszódnak, de ellátogathatunk balett, vagy opera előadásra is.

Turku

Turku volt Finnország első fővárosa. Az évszázadok során néhányszor tűzvész pusztította el, de a legnagyobb csapás akkor érte, amikor 1812-ben helyette Helsinki lett a főváros. Ennek a középkori városnak az egyetlen XVIII. századból épen maradt része a Luostarinmäki. Az északabbra található Turku Katedrális a finn Evangélikus Egyház nemzeti szentélye. A XIII. századi épületben múzeum is működik, amely minden nap várja az idelátogatókat. Az 1280-ban alapított Turku Vár az ország legjelentősebb történelmi épülete. Múzeumot rendeztek be benne, amelyben minden szoba egy másik évtizedet, vagy évszázadot idéz.

Aland
Az alandi tartomány saját zászlajával és kultúrájával több, mint 6400 szigetet foglal magába. A svéd nyelv jónéhány dialektusát beszélik itt, s csak néhányan beszélnek finnül. A gyönyörű szigetvilág tökéletes helyszíne lehet kerékpártúráknak, sátorozásnak.
A legérdekesebb város Sund a fősziget keleti felén fekszik, itt találjuk a Kastelholm várat, amely stratégiai jelentőséggel bírt a XVI-XVII. században. A szomszédságban lévő szabadtéri Jan Karlsgarden Múzeumot, amely nyáron több fesztiválnak is otthont ad, nem szabad kihagyni. A Bomarsund erőd az orosz megszállásra emlékeztet. Alandot rendszeres hajójárat köti össze Svédországgal és Fingországgal. Ingyenesen közlekedhetünk a szigetek között hajóval, Sundot pedig busszal, vagy biciklivel is elérhetjük.

Rauma régi városa már szerepel az UNESCO Világörökség listáján. Habár az északi országok legnagyobb épen maradt fa-városa, mégsem múzeum, hanem egy életteli város sok-sok kisiparossal, csipkekészítőkkel, aranyművesekkel. A piactér az óváros központja. Itt ihatunk frissítőket is. Próbáljuk ki a pystcaffekat is, ahol állva fogyaszthatjuk a fekete lét. Ha kicsit fülelünk, észrevehetjük Rauma egy másik fontos jellegzetességét, az ottani tájszólást, amely majdnem egy teljesen külön nyelvjárás. Rauma az ország délnyugati partján fekszik, Helsinkitől busszal valamivel több, mint 4 órányira.

Olavinlinna vár
A Savolinna tavak fő látványossága ez az 1475-ben, a svéd-finn birodalom keleti határának védelmére épült vár. Nevét Olof-ról, egy X. századi norvég katolikus szentről kapta. A kora XVIII. században orosz megszállás alá került és maradt majdnem kétszáz éven keresztül. Két kis múzeum található itt, amelyek a vár történelmét, valamint ortodox kincseket mutatnak be. Óránként indulnak idegenvezetős csoportok, egyénileg nem látogathatjuk őket.

Terület:  338 139 km2  Népesség:  5 055 000 fő  Főváros:  Helsinki  Hivatalos nyelv:  finn, svéd  Pénznem:  Euro  Időzóna:  CET +1 óra (GMT +2 óra)  Áramforrás:  220V
Magyar Követség:  Helsinki 34, Kuusisaarenkuja 6. 00340 Tel: 358-9-481-422. Fax: 358-9-480-497 Krausz György nagykövet  Vízum:  N  Útlevél szükséges:  I  Országhívószám:  + 358

Térség: Lappföld

Város: Turku

Dánia

Koppenhága

1.5 millió lakosával Skandinávia legnagyobb és legizgalmasabb városa. Alacsony épületei kissé szokatlanok manapság, de ez inkább örömteli, mint sajnálatos. Csupán néhány templomtorony és szálloda magasodik ki a többi épület közül. A város történelmi és kulturális értékei meglehetősen kis területre koncentrálódnak, de parkokat, szökőkutakat és tereket a város bármely részén találunk. A központi pályaudvar a Tivoli vidámpark és a legfontosabb hotelzóna között található. A Tivoli északi sarkával szemben terül el Koppenhága központi tere, a Radhuspladsen, amely egyben fontos buszcsomópont is. Buszok járnak a repülőtér , valamint a központi pályaudvar között. A Stroget a világ leghosszabb sétálóutcája, 1800m hosszú. Itt találhatók a város legfényesebb üzletei. Az Amilienborg Királyi Palota 1794 óta a királyi család otthona. Ha a királynő itt tartózkodik, megnézhetjük az őrségváltást. A palota négy szinte különálló rokokó kastélyból áll, amelyek a keresztutcákra 45°-os szöget zárva övezik a teret. A tér közepén V. Frigyes lovasszobrát láthatjuk. Az egyik szárny ma múzeumként üzemel, amely a királyi lakosztályokat mutatja be három generáción keresztül, 1836 és 1947 között. Érdemes megtekinteni legalább néhány templomot, például a Vor Frue Kirke-t és a Vor Feslers Kirke-t. Előbbi Krisztus szobrairól, utóbbi barokk oltáráról és gondosan kidolgozott orgonájáról híres. Ha a város képében felülről szeretnénk gyönyörködni, menjünk fel a templom 95m magas tornyára. Ne hagyjuk ki a Ny Carlsberg Glyptotek megtekintését, ahol a görög, egyiptomi, etruszk, és római művészet csodás remekeit vehetjük szemügyre. A Nemzeti Múzeum a dán történelmi leleteknek ad otthont. Ha a városnézést kissé könnyedebb módon szeretnénk megvalósítani, ideális hely a Tivoli. A vidámpark 1843 óta üzemel. Természetesen nem hagyhatjuk el a várost, ha még nem láttuk jelképét, a Kis Szirént, ezt a sziklán ülő kis sellőt. A legtöbb olcsó szálloda a központi pályaudvar nyugati oldalán található. Nyhavn régóta a hajósok és írók kedvelt helye. A közelben lévő Stroget olcsó étkezési lehetőségeket nyújt. Strogettól északra van néhány kitűnő étterem a latin negyedben. A belvárostól északra, a Norrebro-ban számos éjszakai szórakozóhelyet találnak a fiatalok. A főidény június végével kezdődik, mikor a nappalok hosszúak, napfénytől ragyogóak, az éjszakák rövidek és balzsamosan enyhék.

Arhus

Nyüzsgő egyetemi város, Dánia egyik legnépszerűbb zenei színtere. A város legszebb vonzereje az Óváros, amely egy szabadtéri múzeum. 75 helyreállított épületet hoztak ide Dánia minden tájáról. Legtöbbjük a XVII-XVIII. századból származik. Van köztük egy vízimalom, egy szélmalom és néhány épület a századfordulóról. Székesegyháza a legnagyobb templom Dániában. Eredeti román stílusú kápolnája a XII. századból származik, a többi része pedig XV. századi gótikus stílusú.

Ribe

Skandinávia legrégebbi települése, már a IX. században lakott volt területe, habár ásatások során nemrég ezüst érmék kerültek elő, amelyek a VII: századból származnak. Ellátogatni ide olyan, mintha élő múzeumba lépnénk be. Katedrálisa kiemelkedő múltjáról tanúskodik. A vikingközpont a vikingek korát idézi fel.

Mons Klint

Mon szigetén található ez a fehér krétafal, amely 5000 évvel ezelőtt jött létre és 128m magas. A szikláról lejuthatunk a tengerpartra.

Egeskov Vár

Reneszánsz gyöngyszem. 1554-ben épült egy kis tó közepén. "egeskov" szó szerint tölgyerdőt jelent. Nevét onnan kapta, hogy a vár tölgyfa rönkök ezrein fekszik. A 15ha-os parkot az 1700-as évek közepén alakították ki. A várban antik bútorokat, festményeket és vadász trófeákat láthatunk. Aki szereti a labirintusokat, botorkálhat a 200 éves útvesztőben. Autó múzeum is található itt.

Legoland

A kis Billund várostól 1 km-re északra található. Területe 10 ha, ami telis-tele van műanyag legodarabkákból összerakott építményekkel.

Éghajlat:

Északi elhelyezkedéséhez képest az éghajlat meglehetosen enyhe, amit foleg a nyugati partvidék mentén haladó meleg Golf-áramlat hatásának köszönhet Dánia. Utazni a legkellemesebb májustól augusztusig, amikor a homérséklet 25 fok fölé is mehet, a nappali világosság pedig majdnem 18 órán keresztül tart. A leghidegebb téli hónapokban, januárban és februárban fagypont környékén mozog az átlagos napi homérséklet, s bár ez hidegnek tunik, még mindig majdnem 10 fokkal magasabb, mint ami ezen a magasságon szokásos.

Dánia a legolcsóbb a skandináv országok között. Ha nem a skandináv állapotokhoz viszonyítjuk, Dánia tényleg drága ország. Ez részben köszönheto a 25%-os forgalmi adónak, amit mindenre ráraknak, a hotelszobától kezdve a bolti árucikkekig. Mégis, a költségek alakulását foleg az befolyásolja, hogy milyen módon utazunk. Ha kihasználjuk Dánia kiterjedt kemping hálózatában rejlo lehetoségeket, vagy a diákszállókat, elkészítjük a saját ételeinket, napi 30 dollárral is elboldogulhatunk. Ha szerényebb hotelekben szállunk meg, és olcsóbb éttermekben étkezünk, mindez napi 65-75 dollárba fog kerülni. Az autókölcsönzés nagyon drága az országban, érdemesebb Németországban kibérelni a kocsit, a dán ár harmadáért, és átvinni a határon. Minden ismertebb úti csekket elfogadnak a nagyobb bankok, de a kezelési költség igen borsos, érdemes tehát egyszerre egy csinosabb összeget beváltani. A postahivatalok is váltanak külföldi valutát, és vasárnap reggeleken is nyitva vannak; s ez néha jól jöhet. A nagyobb bankokban találni ATM pénzes automatákat, Koppenhágában éjjel nappali bankjegy átváltó automaták is vannak. Az éttermi számlák és a taxi díja is tartalmazza a szolgáltatás díját. További borravaló adása nem szükséges, ám ha jó volt a kiszolgálás fel lehet kerekíteni a számlát. Az alkudozást nem ismerik Dániában.

Ünnepek:

Az ország fontosabb eseményei közé tartozik az a százegynéhány zenei fesztivál, melyek majdnem megállás nélkül követik egymást, a zenei élet széles területét felölelve dzsesszt, rockzenét, bluest, gospelt, ír zenét, klasszikust, countryt és cajunt ünnepelve. Június végén a Szent Iván éji máglyákkal kezdodik a sorozat, majd Európa legnagyobb zenei fesztiválja, a Roskilde Fesztivál következik, június végén vagy július elején. A ringei Midtfyns Fesztiválon, július elején nemzetközi rock, pop, világzene, folk és dzsessz zenészek lépnek fel, a Koppenhágai Jazz Fesztivál, mely 10 napig tart július elso részében egyike a világ legnagyobb zenei ünnepségének. A Koppenhágai Nyári Fesztiválon klasszikus és kamarazenei koncerteket adnak elo július utolsó és augusztus elso két hetében. Augusztus végén tartják Észak-Európa legnagyobb folkzenei rendezvényét, a Tonder Fesztivált. Szeptember elso vasárnapján kezdodik a kilenc napos Arhus Fesztivál, ami a várost egyetlen, folytonos tivornya színhelyévé változtatja, a sokféle zenei és színházi eloadás dánok és külföldiek ezreit vonzzák. A programba tartozik a Viking Fesztivál is, kóricáló udvari bolondokkal, bajvívó és íjászversennyel, viking stílusú hajókkal, hagyományos ételekkel, italozással és jókedvvel.

Közlekedés:

A belföldi légi közlekedés kényelmes módja a nagyobb városok közötti közlekedésnek, ráadásul néhány járat esetében nagymértékű kedvezményt kaphatunk a jegy árából. A legtöbb helység megközelíthető távolsági buszokkal, amelyek érkezési idejéhez igazítják a vonatok indulását. A vasúti közlekedés jó, megbízható, járatai sűrűn indulnak, árai elfogadhatóak. Dániában az út jobb oldalán közlekednek. A biztonsági öv használata kötelező, valamint az elakadásjelző háromszögnek benne kell lennie az autóban. A kerékpárutak behálózzák az országot, így ez is egy kellemes módja az országjárásnak, vagy akár egy város megismerésének. A komphálózat összeköti a lakott szigeteket egymással, habár jachtot bérelni és körbehajókázni még kellemesebb.

Helyi konyha:

Semmi sem jellegzetesebb, mint a híres smorrebrod (vajaskenyér), egy féloldalas szendvics, ami a legegyszerűbbtől a gazdagon felépített mesterművekig terjed. A dán étel főleg halra, húsra és krumplira épül. A hagyományos ételek közé tartozik a flaskesteg (ropogósra sült borös malac), a gravad laks (füstölt vagy sózott lazac kaporral pácolva és édes mustárszósszal tálalva), és a hvid labskovs (felkockázott marhahúsból készített pörkölt, krumplival, babérral és borssal fűszerezve). A gazdag péksütemény, melyet a legtöbb országban "Danish" néven ismernek, itt wienerbrodként fut, és minden második sarkon kínálják a pékségek nyálcsordító választékukat. A dán Carlsberg és Tuborg sörfőzdék kitünő söröket készítenek. A legnépszerűbb röviditalnak az Aalborgban gyártott aquavit számít. A legtöbb étteremben, kávézóban és a sarki fűszeresnél is kapható sör, bor és pálinka.

Térség: Koppenhága

Város: Aarhus

Dánia

Koppenhága

1.5 millió lakosával Skandinávia legnagyobb és legizgalmasabb városa. Alacsony épületei kissé szokatlanok manapság, de ez inkább örömteli, mint sajnálatos. Csupán néhány templomtorony és szálloda magasodik ki a többi épület közül. A város történelmi és kulturális értékei meglehetősen kis területre koncentrálódnak, de parkokat, szökőkutakat és tereket a város bármely részén találunk. A központi pályaudvar a Tivoli vidámpark és a legfontosabb hotelzóna között található. A Tivoli északi sarkával szemben terül el Koppenhága központi tere, a Radhuspladsen, amely egyben fontos buszcsomópont is. Buszok járnak a repülőtér , valamint a központi pályaudvar között. A Stroget a világ leghosszabb sétálóutcája, 1800m hosszú. Itt találhatók a város legfényesebb üzletei. Az Amilienborg Királyi Palota 1794 óta a királyi család otthona. Ha a királynő itt tartózkodik, megnézhetjük az őrségváltást. A palota négy szinte különálló rokokó kastélyból áll, amelyek a keresztutcákra 45°-os szöget zárva övezik a teret. A tér közepén V. Frigyes lovasszobrát láthatjuk. Az egyik szárny ma múzeumként üzemel, amely a királyi lakosztályokat mutatja be három generáción keresztül, 1836 és 1947 között. Érdemes megtekinteni legalább néhány templomot, például a Vor Frue Kirke-t és a Vor Feslers Kirke-t. Előbbi Krisztus szobrairól, utóbbi barokk oltáráról és gondosan kidolgozott orgonájáról híres. Ha a város képében felülről szeretnénk gyönyörködni, menjünk fel a templom 95m magas tornyára. Ne hagyjuk ki a Ny Carlsberg Glyptotek megtekintését, ahol a görög, egyiptomi, etruszk, és római művészet csodás remekeit vehetjük szemügyre. A Nemzeti Múzeum a dán történelmi leleteknek ad otthont. Ha a városnézést kissé könnyedebb módon szeretnénk megvalósítani, ideális hely a Tivoli. A vidámpark 1843 óta üzemel. Természetesen nem hagyhatjuk el a várost, ha még nem láttuk jelképét, a Kis Szirént, ezt a sziklán ülő kis sellőt. A legtöbb olcsó szálloda a központi pályaudvar nyugati oldalán található. Nyhavn régóta a hajósok és írók kedvelt helye. A közelben lévő Stroget olcsó étkezési lehetőségeket nyújt. Strogettól északra van néhány kitűnő étterem a latin negyedben. A belvárostól északra, a Norrebro-ban számos éjszakai szórakozóhelyet találnak a fiatalok. A főidény június végével kezdődik, mikor a nappalok hosszúak, napfénytől ragyogóak, az éjszakák rövidek és balzsamosan enyhék.

Arhus

Nyüzsgő egyetemi város, Dánia egyik legnépszerűbb zenei színtere. A város legszebb vonzereje az Óváros, amely egy szabadtéri múzeum. 75 helyreállított épületet hoztak ide Dánia minden tájáról. Legtöbbjük a XVII-XVIII. századból származik. Van köztük egy vízimalom, egy szélmalom és néhány épület a századfordulóról. Székesegyháza a legnagyobb templom Dániában. Eredeti román stílusú kápolnája a XII. századból származik, a többi része pedig XV. századi gótikus stílusú.

Ribe

Skandinávia legrégebbi települése, már a IX. században lakott volt területe, habár ásatások során nemrég ezüst érmék kerültek elő, amelyek a VII: századból származnak. Ellátogatni ide olyan, mintha élő múzeumba lépnénk be. Katedrálisa kiemelkedő múltjáról tanúskodik. A vikingközpont a vikingek korát idézi fel.

Mons Klint

Mon szigetén található ez a fehér krétafal, amely 5000 évvel ezelőtt jött létre és 128m magas. A szikláról lejuthatunk a tengerpartra.

Egeskov Vár

Reneszánsz gyöngyszem. 1554-ben épült egy kis tó közepén. "egeskov" szó szerint tölgyerdőt jelent. Nevét onnan kapta, hogy a vár tölgyfa rönkök ezrein fekszik. A 15ha-os parkot az 1700-as évek közepén alakították ki. A várban antik bútorokat, festményeket és vadász trófeákat láthatunk. Aki szereti a labirintusokat, botorkálhat a 200 éves útvesztőben. Autó múzeum is található itt.

Legoland

A kis Billund várostól 1 km-re északra található. Területe 10 ha, ami telis-tele van műanyag legodarabkákból összerakott építményekkel.

Éghajlat:

Északi elhelyezkedéséhez képest az éghajlat meglehetosen enyhe, amit foleg a nyugati partvidék mentén haladó meleg Golf-áramlat hatásának köszönhet Dánia. Utazni a legkellemesebb májustól augusztusig, amikor a homérséklet 25 fok fölé is mehet, a nappali világosság pedig majdnem 18 órán keresztül tart. A leghidegebb téli hónapokban, januárban és februárban fagypont környékén mozog az átlagos napi homérséklet, s bár ez hidegnek tunik, még mindig majdnem 10 fokkal magasabb, mint ami ezen a magasságon szokásos.

Dánia a legolcsóbb a skandináv országok között. Ha nem a skandináv állapotokhoz viszonyítjuk, Dánia tényleg drága ország. Ez részben köszönheto a 25%-os forgalmi adónak, amit mindenre ráraknak, a hotelszobától kezdve a bolti árucikkekig. Mégis, a költségek alakulását foleg az befolyásolja, hogy milyen módon utazunk. Ha kihasználjuk Dánia kiterjedt kemping hálózatában rejlo lehetoségeket, vagy a diákszállókat, elkészítjük a saját ételeinket, napi 30 dollárral is elboldogulhatunk. Ha szerényebb hotelekben szállunk meg, és olcsóbb éttermekben étkezünk, mindez napi 65-75 dollárba fog kerülni. Az autókölcsönzés nagyon drága az országban, érdemesebb Németországban kibérelni a kocsit, a dán ár harmadáért, és átvinni a határon. Minden ismertebb úti csekket elfogadnak a nagyobb bankok, de a kezelési költség igen borsos, érdemes tehát egyszerre egy csinosabb összeget beváltani. A postahivatalok is váltanak külföldi valutát, és vasárnap reggeleken is nyitva vannak; s ez néha jól jöhet. A nagyobb bankokban találni ATM pénzes automatákat, Koppenhágában éjjel nappali bankjegy átváltó automaták is vannak. Az éttermi számlák és a taxi díja is tartalmazza a szolgáltatás díját. További borravaló adása nem szükséges, ám ha jó volt a kiszolgálás fel lehet kerekíteni a számlát. Az alkudozást nem ismerik Dániában.

Ünnepek:

Az ország fontosabb eseményei közé tartozik az a százegynéhány zenei fesztivál, melyek majdnem megállás nélkül követik egymást, a zenei élet széles területét felölelve dzsesszt, rockzenét, bluest, gospelt, ír zenét, klasszikust, countryt és cajunt ünnepelve. Június végén a Szent Iván éji máglyákkal kezdodik a sorozat, majd Európa legnagyobb zenei fesztiválja, a Roskilde Fesztivál következik, június végén vagy július elején. A ringei Midtfyns Fesztiválon, július elején nemzetközi rock, pop, világzene, folk és dzsessz zenészek lépnek fel, a Koppenhágai Jazz Fesztivál, mely 10 napig tart július elso részében egyike a világ legnagyobb zenei ünnepségének. A Koppenhágai Nyári Fesztiválon klasszikus és kamarazenei koncerteket adnak elo július utolsó és augusztus elso két hetében. Augusztus végén tartják Észak-Európa legnagyobb folkzenei rendezvényét, a Tonder Fesztivált. Szeptember elso vasárnapján kezdodik a kilenc napos Arhus Fesztivál, ami a várost egyetlen, folytonos tivornya színhelyévé változtatja, a sokféle zenei és színházi eloadás dánok és külföldiek ezreit vonzzák. A programba tartozik a Viking Fesztivál is, kóricáló udvari bolondokkal, bajvívó és íjászversennyel, viking stílusú hajókkal, hagyományos ételekkel, italozással és jókedvvel.

Közlekedés:

A belföldi légi közlekedés kényelmes módja a nagyobb városok közötti közlekedésnek, ráadásul néhány járat esetében nagymértékű kedvezményt kaphatunk a jegy árából. A legtöbb helység megközelíthető távolsági buszokkal, amelyek érkezési idejéhez igazítják a vonatok indulását. A vasúti közlekedés jó, megbízható, járatai sűrűn indulnak, árai elfogadhatóak. Dániában az út jobb oldalán közlekednek. A biztonsági öv használata kötelező, valamint az elakadásjelző háromszögnek benne kell lennie az autóban. A kerékpárutak behálózzák az országot, így ez is egy kellemes módja az országjárásnak, vagy akár egy város megismerésének. A komphálózat összeköti a lakott szigeteket egymással, habár jachtot bérelni és körbehajókázni még kellemesebb.

Helyi konyha:

Semmi sem jellegzetesebb, mint a híres smorrebrod (vajaskenyér), egy féloldalas szendvics, ami a legegyszerűbbtől a gazdagon felépített mesterművekig terjed. A dán étel főleg halra, húsra és krumplira épül. A hagyományos ételek közé tartozik a flaskesteg (ropogósra sült borös malac), a gravad laks (füstölt vagy sózott lazac kaporral pácolva és édes mustárszósszal tálalva), és a hvid labskovs (felkockázott marhahúsból készített pörkölt, krumplival, babérral és borssal fűszerezve). A gazdag péksütemény, melyet a legtöbb országban "Danish" néven ismernek, itt wienerbrodként fut, és minden második sarkon kínálják a pékségek nyálcsordító választékukat. A dán Carlsberg és Tuborg sörfőzdék kitünő söröket készítenek. A legnépszerűbb röviditalnak az Aalborgban gyártott aquavit számít. A legtöbb étteremben, kávézóban és a sarki fűszeresnél is kapható sör, bor és pálinka.

Térség: Koppenhága

Város: Hirtshals

Válogasson útjaink közt téma szerint!