+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Dél-olasz vulkántúra

Olaszország, Körutazás Olaszországban

Szállás típus: Kemping
Ellátás: Önellátás
Utazás módja: Egyénileg
Időtartam:
Típus: Körutazás, Sportos kirándulások
Indulás:

Kalandtúra és nyaralás a Lipari-szigeteken és Szicíliában

Irodánk talán legsikeresebb utazása, ami már 20 éve folyamatosan a kínálatunk része. Jóval több, mint ezren vettek már részt ezen az úton, ahol rendkívül szerencsés egyveleget alkot a kaland, a nyaralás és a kultúra.
Minderre garancia Szicília és a talán kevéssé ismert Lipari-szigetek, amelyek a vulkanikus eredetüknek köszönhetően meghökkentően gyönyörűek.
Bár a program gerincét a tűzhányók adják, ez az utazás mégis inkább egy rendkívül kalandos és változatos nyaralás, amely bepillantást enged a laza Dél-Olaszország életébe.



1. nap
Budapest – utazás Olaszország felé

    Utazás: július 18-án délután 17:00 órakor indulunk autóbusszal Budapestről, a Műcsarnok mellől. A nap hátralévő részét és az éjszakát utazással töltjük. Átutazunk Szlovénián és Olaszország északi részén; útközben csak benzinkutak parkolóiban állunk meg.

2. nap
Pozzuoli – Nápoly (szállás: kemping)


    Városnézés Nápolyban: a délutáni órákban érkezünk Nápolyba, ahol a központban, a Castel Nuovo erőd közelében parkolunk le a buszunkkal. A nap hátralévő részében egy rövid városnéző sétára indulunk. A Népszavazás térről indulunk, amelyet a San Francesco di Paola templom, a Királyi Palota és az Európa legnagyobb operaházaként ismert Teatro San Carlo határolja. Ezután végigsétálunk a Nápoly egyik közlekedési ütőerének számító via Román, miközben bepillanthatunk a város kaotikus, zajos, élettel teli világába. A robogókon szágulduzó fiatalok, a sikátorok fölé nyúló erkélyeken ruhákat teregető idős asszonyok éppúgy hozzátartoznak a városképhez, mint a férfiak, akik az utcai kávézókban múlatják az időt. Felkapaszkodunk a Vomero-dombra, mert az itt található Castel San Elmo erődből nagyszerű kilátás nyílik Nápolyra és a Nápolyi-öbölre.
    Pozzuoli: a városnézés után, kora este a Nápoly külvárosának számító Pozzuoliba utazunk, ahol egy kellemes hangulatú, úszómedencés kempingben foglaljuk el a szállásunkat. Ebben a kempingben egymás után két éjszakát töltünk.

3. nap
Pozzuoli – Vezúv – Herculaneum – Pozzuoli (szállás: kemping)


    Vezúv: délelőtt a Nápoly mellett magasodó Vezúvra kirándulunk, amely Európa legpusztítóbb vulkánjának hírében áll. Ezt a címet az egykori Pompeji és Herculaneum elpusztításáért érdemelte ki. Egy meredek szerpentinen kapaszkodunk fel a vulkán oldalába, majd egy parkolóból gyalog folytatjuk utunkat. Néhány perc múlva már a kráter peremén állhatunk, ahonnan beláthatunk a Vezúv „torkába”, míg a másik oldalra tekintve Nápolyra és a tengerre nyílik remek kilátás. (∗)
    Herculaneum: kora délután Herculaneum ókori romvárosába látogatunk, amelyet Pompejihez hasonlóan a Vezúv pusztított el 79-ben. A Római Birodalom korabeli utcáin barangolva képet kaphatunk az 1. században élt emberek hétköznapjairól. Az épületek nagy része csodálatos állapotban maradt fent; némelyik még díszes falfestményeket is rejt.
    Pozzuoli: délután visszautazunk a kempingünkbe, de kellő létszám esetén együtt felkeressük Pozzuoli két építészeti nevezetességét. Az első a romos Amfiteátrum, amely valaha Róma harmadik legnagyobb arénája volt, a második a Serapis templom, amelynek oszlopai egy érdekes geológiai jelenség miatt váltak világhíressé.

4. nap
Pozzuoli – Solfatara-kráter – Messinai-szoros – Calatabiano (szállás: kemping)


    Solfatara kráter: Solfatara Camping az egész világon egyedülálló, mivel egy működő vulkán kráterében kapott helyet. A sátraink szomszédságában találjuk ugyanis a Solfatara-krátert, amely a mélyben a Vezúvval áll összeköttetésben. Különféle érdekes vulkáni utóműködéseket, gőz- és gázkigőzölgéseket, iszapfortyogók láthatunk a területen. Reggel a Solfatara-kráterben teszünk egy sétát (∗), majd elhagyjuk a kempinget. 
    Utazás: Nápolyt magunk mögött hagyva útnak indulunk Szicília felé. A délutáni órákban érkezünk a Messinai-szoroshoz, amely az olasz szárazföldet választja el Szicíliától. A buszunkkal együtt kompra szállunk és a szoros túlpartján fekvő Messinába hajózunk. Szicíliába érkezvén ismét buszra szállunk, de már nem utazunk sokat a tengerparti Calatabiano kisvárosáig.
    Calatabiano: egy kellemes hangulatú kempingben foglaljuk el a szállásunkat, ahol egymás után három éjszakát fogunk eltölteni.

5. nap
Calatabiano – Etna – Calatabiano (szállás: kemping)


    Utazás az Etnára: korán indulunk a mai gyalogtúrára, amelynek célja az Etna csúcsrégiója. Ehhez a buszunkkal körülbelül két órát utazunk az 1800 méteres magasságban épült Sapienza menedékházig, amit az Etna kitörései már többször fenyegettek.
    Gyalogtúra a Filózófus házig: a túránk útvonalát befolyásolja az Etna aktuális működése, de a 3000 méter magasan épült apró menedékházig nagy valószínűséggel el fogunk jutni. A túra első szakaszát felvonóval tesszük meg, számítanunk kell azonban arra, hogy a felvonó nem mindig üzemel. A túra útvonala holdbéli tájakon, kietlen lávasivatagon vezet keresztül. Útközben több parazitakráter mellett is elhaladunk, amiket egészen közelről figyelhetünk meg. Néhol a meleg kőzetek repedései között kénes gázok szivárognak, közben egyre közelebb kerülünk az Etna tetején magasodó főkráterekhez.
    Túra az Etna csúcsrégiójába: amennyiben az időjárási körülmények megfelelőek és a vulkáni működés is lehetővé teszi, egy hegyivezető kíséretében megközelítjük a 3300 m magasan található csúcskrátereket. Ez a túra fakultatív és a megvalósíthatósága a helyszínen dől el. Ha lehetőségünk nyílik a túrára, akkor bepillanthatunk az Etna főkrátereinek több száz méteres mélységébe.
    Túra a Sapienza menedékházhoz: a már megismert útvonalon túrázunk vissza a Sapienza menedékház mellett parkoló buszunkhoz. Útközben egy kis kitérővel bepillanthatunk a Bove-völgy hatalmas kalderájába, és igénybe vehetjük a felvonót. Táv: 14 km, szint: fel 1200 m, le 1200 m, menetidő: 7-8 óra. (∗∗∗)
    Calatabiano: az egész napos túra után lesz arra is időnk, hogy a kempingünk közelében ússzunk egyet a tengerben.

6. nap
Calatabiano – Taormina – Castelmola – Calatabiano (szállás: kemping)


    Taormina: ezen a napon Szicília legelbűvölőbb kisvárosával ismerkedünk meg alaposan. A buszunkat Taormina tengerpart mellett épült vasútállomásán hagyjuk, majd több száz lépcsőfokot leküzdve felkapaszkodunk a hegyoldalba épített városkába. Az évszázados Corso Umbertót tündöklő épületek, templomok és elegáns paloták szegélyezik, ám az építészet mellett Taormina másik legfőbb látnivalója a főtérről nyíló panoráma. Egészen rendkívüli kilátás nyílik innen a tenger és az Etna irányába. Nem véletlenül választotta az egyik legnagyobb festő, Csontváry is Taorminát több jelentős festménye témájának. Felkeressük a Görög Színházat, a város legfőbb nevezetességét, majd szabadprogram keretében barangolhatunk tovább Taormina központjában.
    Castelmola: a Taorminába vezető lépcsősor a város felett is folytatódik. Ezen felkapaszkodva először a Fellegvárhoz jutunk, ahonnan remek kilátás nyílik Taorminára, majd Castelmola kisvárosa következik. Ez a település teljesen más jellegű, kevesebb látnivaló és turista, de több helyi érdekesség jellemzi. Az egyik ilyen egy különleges berendezéssel rendelkező bár, amit mindenképp felkeresünk. Megkóstoljuk itt a helyi mandulabort, majd visszasétálunk Taorminába.
    Taormina: a délutánt és az estét a városban töltjük, hiszen a sziesztát követően ilyenkor elevenednek meg az utcák és terek. Megvacsorázhatunk Taormina valamelyik kellemes éttermében, de akár le is sétálhatunk a tengerpartra, Isola Bella szigetéhez vagy Giardini Naxos sétányára. (∗∗) Az egész napos kirándulás után az esti órákban utazunk vissza Calatabiano kempingjébe.

7. nap
Calatabiano – Milazzo – Lipari-szigetek: Vulcano (szállás: kemping)


    Utazás: reggel elhagyjuk Calatabiano kempingjét és a Szicília északi partjai mentén fekvő Milazzo kikötőjébe utazunk. A parkolóban összepakoljuk a felszerelésünknek azt a részét, amit az ötnapos Lipari-szigetek kirándulásra magunkkal viszünk. Szükségünk lesz többek között sátorra, hálózsákra, derékaljra, tartalék meleg ruhára, esőkabátra és fejlámpára. A felszerelésünk többi részét a busz csomagtartójában hagyjuk, mivel a sofőreink és a buszunk Szicíliában maradnak.
    Lipari-szigetek: Milazzóban felszállunk a Vulcano szigetére közlekedő hajóra és körülbelül másfél órát utazunk a Tirrén-tengeren. A 7 nagyobb tagból és több kisebb sziklaszirtből álló Lipari-szigetek mind vulkanikus eredetű, olyannyira, hogy szinte mindegyiken megfigyelhetőek különböző vulkanikus működések.
    Vulcano: a kikötőből 10-15 perces gyaloglás után érkezünk a sziget hangulatos kempingjébe, ami az egyik strand szomszédságában épült. Összesen öt éjszakát töltünk itt sátrakban. A nap legmelegebb óráit strandolással érdemes eltölteni, de egyénileg felfedezhetjük a közeli iszapfürdőt is.
    Gyalogtúra a Gran Cratere csúcsára: délután a Vulcano látképét meghatározó Gran Cratere vulkán megismerésére indulunk. Végigsétálunk Porto Levante településén, majd rátérünk a kráter tetejére vezető poros ösvényre. A Gran Cratere az egyik legkisebb kráter a Lipari-szigeteken, azonban ma is aktív. Ahogy haladunk egyre feljebb a vízmosások szaggatta hegyoldalban, úgy válik egyre látványosabbá a panoráma. Nemcsak Vulcano szigetét láthatjuk madártávlatból, hanem a közeli szigeteket is megpillanthatjuk. Felérve a kráterperemre, jól látszik a kráter belseje és több kénes kigőzölgés is. Felkapaszkodunk a 398 m magas csúcsra, majd körbejárjuk a krátert. Ezután a már ismert útvonalon visszatúrázunk Porto Levante kisvárosába. Táv: 8 km, szint: fel 400 m, le 400 m. (∗∗)
    Porto Levante: a túra után a nap hátralévő részét Vulcano kellemes hangulatú városkájában érdemes eltölteni.
   
8. nap
Lipari-szigetek: Vulcano – Salina – Vulcano (szállás: kemping)


    Nyaralás: akár az egész napunkat nyaralással tölthetjük Vulcano szigetén. Strandolhatunk, napozhatunk és élvezhetjük a mediterrán nyarat.
    Salina: egy fakultatív program keretében Vulcanóról áthajózhatunk Salina szigetére, hogy megismerjük a Lipari-szigetek legzöldebb tagját. Már messziről jól láthatjuk Salina kettős vulkáni kúpját, amik már régóta nem működnek. A kitűnő vulkanikus talajnak köszönhetően a napsütötte lankákon szőlő terem, amiből a mézédes Malvasia bort készítik. Rinella kikötőjében érünk partot, ahonnan helyi járatú busszal utazunk tovább a zöldellő Valdichiesa-völgybe.
    Gyalogtúra a sziget csúcsára: a gyalogtúránk a 17. században épült Madonna del Terzito szentélytől indul. Ligetes erdőkön keresztül vezet az ösvényünk egészen a sziget – és egyben a Lipari-szigetek – legmagasabb pontjára. Körülbelül 2-2,5 órás túra során érjük el a 962 m magas Monte Fossa delle Felci csúcsot, ahol nagyszerű panoráma fogad. Megpihenünk, majd a kialudt vulkán másik oldalán, megdermedt lávafolyások között haladva ereszkedünk le Santa Marina di Salina kisvárosába. Táv: 10 km, szint: fel 650 m, le 960 m. (∗∗∗) A késő délutáni órákban hajózunk vissza Vulcano szigetére.

9. nap
Lipari-szigetek: Vulcano – Lipari – Vulcano (szállás: kemping)


    Nyaralás: ezt a napunkat is pihenéssel, nyaralással tölthetjük Vulcano szigetén.
    Lipari: ha a strandolás helyett szívesebben megismerkednénk a Lipari-szigetek központi tagjával, a névadó Lipari szigettel, akkor részt vehetünk a mai fakultatív kiránduláson. Alig fél óra alatt hajózunk át a szomszédos szigetre, ahol először egy buszos körutazás során járjuk körbe Liparit, majd gyalogosan indulunk a kisváros megismerésére. Először felsétálunk a fellegvárba, ahol megnézzük a szép freskókkal díszített katedrálist, majd az óváros forgatagában „veszhetünk el”, amely egy régi és egy új kikötővel, remek sétálóutcával, terekkel, bárokkal és éttermekkel rendelkezik. Megkeressük azokat a lakóházakat is, amelyek falait különös falfestmények díszítik. A délutáni órákban hajózunk vissza Vulcanóra.
    Hajókirándulás Vulcano mentén: a nap hátralévő részében egy izgalmas, hajós programot ajánlunk. Gyors, motoros hajókkal járjuk körbe Vulcano partvonalát; a víz felől is láthatjuk a Gran Cratere színes kőzetrétegeit, majd felkeressük a Csikó-barlangot, ami csak a tenger felől közelíthető meg. A hajókirándulás során lesz alkalmunk úszni is a türkizkék tengerben.

10. nap
Lipari-szigetek: Vulcano – Stromboli – Vulcano (szállás: kemping)


    Nyaralás: akár ezt a napunkat is eltölthetjük Vulcano szigetén, de nem érdemes kihagyni az utazás legizgalmasabb programját.
    Stromboli: a mai fakultatív program során is hajóra szállunk és Vulcanót magunk mögött hagyva Stromboli szigetére utazunk. Mindössze két kicsiny település található a szigeten, amiket nem köt össze út. Egyik településen sem közlekednek hagyományos autók, csak kisméretű, főleg elektromos járművek. A Stromboli teljes területét kitevő tűzhányó működése szerencsére kiszámítható, de a lakosok így is bármikor számíthatnak egy gyors kitelepítésre. Miután kikötöttünk, szabadprogram keretében járhatjuk be a kisváros festői utcáit. A fehérre meszelt házak, a keskeny sikátorok annyira jellegzetesek, hogy az építészek saját stílusirányzatként tekintenek az itteni épületekre. Megpihenhetünk a főtéren és lesétálhatunk a partra, amit koromfekete vulkáni homok borít.
    Gyalogtúra a Stromboli csúcsára: az aktív vulkáni működés miatt szigorú szabályok korlátozzák a csúcs megmászását. Kizárólag vezetővel és a menetidőt betartva túrázhatunk. Ha tiszta az idő és aktív a vulkán, óriási élményben lehet részünk, hiszen meglepően közelről láthatjuk a lávakitöréseket. Magunkkal kell vinnünk a túrára meleg ruhát, széldzsekit, ivóvizet, némi élelmet és fejlámpát. Jól jöhet egy pár lábszárvédő (kamásni) és túrabot. Körülbelül 2,5-3 óra alatt érünk fel egy kilátópontba, ahol – a látogatás szabályai miatt – nem töltünk el túl sok időt, de így is közelről láthatunk néhány vulkánkitörést. Az élmény lenyűgöző, hiszen egy vörösen izzó lávaszökőkutat láthatunk, közelről hallhatjuk a kitörések hangját, és érezhetjük, ahogy megremegnek alattunk a kőzetek. Megdöbbentő és leírhatatlan élmény. Körülbelül egy órát várunk ebben a kilátópontban, majd a fejlámpáink fényében visszatúrázunk Stromboli tengerparti városkájába. Táv: 6 km, szint: fel 930 m, le 930 m. (***) Amennyiben a vulkáni aktivitás miatt nem járható a túra útvonala, a bérelt hajónkkal megkerüljük a szigetet.
    Vulcano: éjfél után érkezünk vissza Vulcano szigetére.

11. nap
Lipari-szigetek: Vulcano (szállás: kemping)


    Vulcano: az egész napunk strandolással, nyaralással telik Vulcano tengerpartján. Akik kíváncsiak a sziget eddig még nem látott részeire, bérelhetnek robogót vagy autót.

12. nap
Vulcano – Milazzo – Messinai-szoros – Sorrento (szállás: kemping)


    Utazás: reggel összepakoljuk a felszerelésünket, elhagyjuk Vulcano kellemes kempingjét és visszahajózunk Szicíliába. Milazzo kikötőjében ismét találkozunk a buszunkkal, amivel először Messinába utazunk. Áthajózunk az olasz szárazföldre, majd több órás utazás következik egészen a Sorrentói-félszigetig.
    Sorrento: a kisváros a festői Sorrentoi-félsziget központja, az egyik legfelkapottabb nyaralóhely Olaszországban. Elfoglaljuk a szállásunkat egy kempingben, majd a nap hátralévő részét pihenéssel tölthetjük.

13. nap
Sorrento – Capri – utazás Magyarország felé (éjszaka a buszon)


    Capri és a Kék-barlang: délelőtt egy fakultatív kirándulás során megismerhetjük Capri szigetét. A kempingünkből indul a hajó, amivel alig egy óra alatt érjük el a gyönyörű Capri partjait. Először körbehajózzunk a szigetet, majd megállunk a híres Kék-barlang közelében. Evezős csónakokba szállunk át, mivel csak így juthatunk a kizárólag a tenger felől meközelíthető barlang belsejébe. Eztán a Marina Piccola nevű kikötőben lépünk a szigetre, ahonnan gyalog indulunk Capri megismerésére. Hamar elhagyjuk a turistáktól hemzsegő belvárost, hogy a természetben lehessünk. Egy körülbelül 3 órás körtúrát teszünk a szigeten, miközben a meredek mészkőszirtekről többször is lenyűgöző panorámában gyönyörködhetünk. A kirándulás során megnézzük Tiberius császár villájának maradványait, az Arco Naturale természet alkotta, hatalmas sziklakapuját és a Faraglioni szirtek tengerből feltörő meredélyeit. (∗) A túra után Capri városába érkezünk, ahonnan némi szabadprogram után visszahajózunk a kempingünkbe.
    Utazás: a délutáni órákban buszra szállunk és megkezdjük a hazautazásunkat. A nap hátralévő részét és az éjszakát a buszon, utazással töltjük.

14. nap
Budapest


    Utazás: a délutái órákban érkezünk Budapestre, a Műcsarnok melletti parkolóba.


A gyalogtúrák nehézsége:

    Az utazás összes gyalogtúrája átlagosan sportos erőnléttel végigjárható, de szükséges a túrázási tapasztalat. Ha valaki rendszeresen túrázik vagy sportol, egyik nap sem érheti meglepetés.
    Az első komolyabb túra az Etnára vezet, ahol törmelékes talajra kell számítanunk. Ez a legnehezebb gyalogtúra, de csak akkor, ha a körülmények lehetővé teszik a 3000 méteres magasságig való feljutást. Könnyíthetünk a túrán, ha az út egy részét felvonóval tesszük meg.
    A következő túra Vulcano szigetén a Gran Cratere megmászása, amely az Etna túrájához képest sokkal könnyebb. Nagy melegre számíthatunk, ezért sok vizet kell magunkkal vinni. A Salina szigetén vezető túránkon, a nagy szintemelkedés mellett könnyebbséget jelent, hogy viszonylag sok árnyékra számíthatunk, de természetesen a megfelelő vízmennyiségről itt is gondoskodnunk kell. Figyelembe kell azt is vennünk, hogy Salinán nincs visszafordulási lehetőség, hiszen máshová érkezünk, mint ahonnan indulunk.
    A Stromboli túrája közepes nehézségű, ám a sötétben óvatosnak kell lennünk. Jóminőségű fejlámpára feltétlenül szükség van. Az ösvény nagyon poros és olykor törmelékes.
    A gyalogtúrák ki is hagyhatóak. Ebben az esetben mindig a szállásunkon vagy annak környékén maradhatunk.

Szükséges felszerelés:

    Sátrazás: sátor, hálózsák, derékalj, fejlámpa. Mindenképpen két rétegű kupolasátrat (jurtasátrat) hozz, mert az egyrétegű sátrak esőben gyorsan átáznak. Arra kérünk, hogy kis vagy közepes méretű kupolasátrat hozz magaddal, mert nagyméretű családi sátrak felállítására a kempingekben nincs mód. Ha szeretnél saját ételeket készíteni, hozz magaddal gázfőzőt, főzőedényt, egy zsebkést és esetleg egy fémbögrét. Egyes kempingekben szükség lehet hangya elleni szerre.
    Öltözet: strapabíró túraöltözet, lélegző anyagból (pl. Gore-Tex) készült esőkabát és esőnadrág, kényelmes túrabakancs, edzőcipő, túraszandál, meleg ruha, fürdőruha, valamilyen fejfedő napszúrás ellen (kendő, baseball sapka). Olyan bakancsot hozz, amit már régóta használsz. Ha új bakancsod van, a túra előtt járasd be, nehogy az utazás alatt törje fel a lábad! Ajánlott lábszárvédőt (kamásni) hozni a vulkánok poros talaja miatt.
    Túrafelszerelés: kisméretű hátizsák a napi túrákhoz, túrabot, kulacs, napszemüveg, napolaj.

Szállások:

    Az utazás során összesen 11 éjszakát töltünk kempingekben, amelyek változatos felszereltségűek. A legmagasabb színvonalú kemping a nápolyi és a sorrentói, ahol úszómedence is található. A Solfatara kemping területén egy kis élelmiszerbolt és zöldséges is rendelkezésre áll. Calatabiano kempingje elég egyszerű, de a mellékhelyiségek mindenütt tiszták. Vulcano kempingje nagyon hangulatos, de csak alapszolgáltatásokat nyújt.
    Calatabiano és Vulcano kempingjében melegvíz csak külön vásárolható zsetonokért jár a zuhanyzókban, de a nagy melegben talán jobban is esik az ingyenes langyos víz.

Étkezés és ivóvíz:

    Az utazás szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy irodánk nem biztosít étkezést, de mindig szánunk időt vásárlásra a helyi élelmiszerboltokban. Az alapvető élelmiszerek vásárlására mindig lesz lehetőségünk. Az olaszországi árszint közel azonos az itthon megszokottal, ezért 5-6 napra elegendő élelmiszernél többet nem érdemes itthonról vinnünk.
    Számos alkalommal éttermekben is étkezhetünk; egy vacsora egy átlagos pizzériában: 8-14 €.
    Az olasz szárazföldön és Szicíliában iható a vezetékes víz, a Lipari-szigeteken azonban nem. Itt palackozott ivóvíz vásárlását javasoljuk. Másfél liter ivóvíz ára: kb. 1 €.

Időjárás:

    A július az egyik legmelegebb hónap Dél-Olaszországban. A nappali csúcshőmérséklet gyakran eléri a 32-35 °C-ot, de ennél melegebb is előfordulhat. Éjszaka 22-24 °C várható. Tartós esőzések nem valószínűek, de rövid záporok előfordulhatnak.
    Magasabb tengerszint feletti magasságban hűvös, szeles időre kell számítanunk. Mivel az Etnán 2500 m feletti magasságban is túrázunk, ezért itt akár 10 °C-ra is lecsökkenhet a levegő hőmérséklete. A Strombolin éjszaka erősen lehűl a levegő és a szél is feltámadhat. A felszerelésünk összeállításánál ezt mindenképpen vegyük figyelembe! Ezekre a túrákra meleg ruha és széldzseki mindenképpen szükséges. Az Etnán, Salinán és Strombolin az esők valószínűsége is nagyobb a tengerparthoz képest.

Kommunikáció:

    A hivatalos nyelv az olasz, idegen nyelveket kevesen beszélnek.
    Az internet egyes kempingekben wifin keresztül érhető el.

Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

Adat / lap
/

A részvételi költség tartalmazza:

  •     Az utazást autóbusszal Budapestről,
  •     Az utazást komppal az olasz szárazföld, Szicília és Vulcano szigete között.
  •     11 éjszaka szállást hangulatos kempingekben.
  •     A túravezetést.

   
A részvételi költség nem tartalmazza:

  • -    Az étkezést.
  • -    A belépőket és a fakultatív programok árát.
  • -    A poggyász- és balesetbiztosítást.


Érintett desztinációk:

Olaszország

A FŐVÁROS

Aki először jár Rómában, annak feltétlenül érdemes részt vennie egy szervezett városnéző túrán, melyen megszerezhetjük az első benyomásokat, és eldönthetjük, hogy mi az, amit alaposabban is szeretnénk megismerni - akár egy későbbi látogatásunk alkalmával is. Mivel a város kulcsát történelme jelenti, feltétlenül szükségünk lesz egy részletes útikalauzra, ha valóban értékelni akarjuk az itt látható emlék- és remekműveket. Az is fontos, hogy a számunkra érdekes helyeket fontossági sorrendbe rakjuk, melyet szigorúan tartsunk is be. Ebben segítségünkre lehet e könyv egyszerű rangsorolási jelrendszere. Aki mégis útikönyv nélkül vág neki Rómának, az ne feledje, hogy a legtöbb helyen belépődíjat kérnek, és hogy hétfőn általában minden nevezetesség zárva van.

Terület:  301 302 km2
Népesség:  57 517 000 fő
Főváros:  Róma
Hivatalos nyelv:  olasz
Pénznem:  Euro
Időzóna:  CET 0 óra (GMT +1 óra)
Áramforrás:  220V
Magyar Követség:  Róma, Via dei Villini 12-16, 00161 Tel: 39-6-442-30598. Fax: 39-6-440-3270
Vízum:  Nem szükséges
Útlevél szükséges:  Igen
Országhívószám:  + 39

VÁSÁRLÁSI LEHETŐSÉGEK RÓMÁBAN
Aki kedveli az eleganciát, az egyetért azzal, hogy Róma a világ talán legigényesebb üzleteivel és legkiválóbb minőségű áruival várja a luxuscikkek iránt érdeklődő vásárlókat. Az olasz stílus és az olasz mesterek ügyessége messze földön híres, de az összes nagy európai márka is képviselteti magát. Aki minőségre vágyik - és meg is tudja fizetni -, annak itt a helye, bár árleszállítást, akciót nehéz kifogni.
Érdemes körülnézni a Via del Tritonén, a Trevi- kút körüli utcákban, a Tiberis túlpartján a Via Cola di Rienzón, a Lucina városrészben fekvő Piazza S. Lorenzón és a Piazza Campo de-Fiori környékének utcáiban.

ÉJSZAKAI ÉLET ÉS SZÓRAKOZÁS

Róma esténként korábban elálmosodik, mint mondjuk Párizs vagy New York, és nem törekszik arra sem, hogy a hamburgiakhoz hasonló olcsó és közönséges klubok várják az éjszakai életre vágyókat - még ha Fellini filmjei néhol ennek az ellenkezőjét sugallják is. Persze ez nem jelenti azt, hogy itt senki nem mulat az éjszakába nyúlóan, és hogy a város híján lenne az olyan kluboknak és diszkóknak, melyekben hajnalig szól a zene. Ráadásul egy-egy színház és étterem is sokáig nyitva tart, a kávéházak és bárok szintén nem zárnak egy vagy két óra előtt - még hétköznap sem.
Rómában sötétedés után is mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő szórakozást, de mivel a város főleg kulturális nagyhatalomnak számít, az igényesebb programok - opera, balett, szólóestek, koncertek és színház - határozottan túlsúlyban vannak.

Mare Adriatico ez az a hely, ahol gondtalanul élvezhetik a pihenést a homokos tengerpartokon. Az adriai üdülőhelyeken megismerhetik, milyen a dolce vita és a divertimento, nyugodt pihenés, szórakozás és kulturális programok jól kiegészítik itt egymást. Köszöntsék ciaoval az egyébként is barátságos, temperamentumos olaszokat, kóstolják meg az igazi pizzákat és pastakat, hűtsék le magukat gelatoval. Buon viaggio!.
Lido di Jesolo: A Velencéhez legközelebb eső észak-adriai üdülőhely kellemes, finomhomokos strandjai és remek hangulata miatt a magyar turisták körében rendkívül népszerű. A bárokkal, éttermekkel és diszkókkal teli utcáktól nem messze, keleti irányban csak néhány kilométeres távolságra található a kevésbé ismert, éppen ezért nem olyan lármás és nyüzsgő partszakasz: Cavallino, ahová valamelyik délután, egy nyugalmasabb strandolás reményében érdemes ellátogatni.
Bibione: Olaszország leghosszabb strandja (több mint 8 km) az Adria modern, nyüzsgő üdülővárosainak egyike. Különösen ajánljuk azoknak, akik szeretik a tiszta, nyugodt tengert és a finomszemcséjű homokkal borított tengerpartot. A várost körülvevő sűrű pinea fenyőerdők és a tenger felől érkező hűsítő szellők enyhítik a nyári forróságot. Termálfürdői messze földön híresek. Kényelmes szállodák és apartmanházak, sportcentrumok, szórakozóhelyek, különböző rendezvények és ünnepségek fogadják Önöket, ha ellátogatnak ide.

Rimini: Nyüzsgő, színes forgatagával az észak-olasz partvidék egyik legkedveltebb, legkeresettebb üdülőparadicsoma. Talán egy vendég sem akad, aki ellen tudna állni a nyáron turistákkal benépesülő part pezsgésének, az éttermek, bárok vagy diszkók mediterrán hangulatának. A sokféle vízisport a strandolás örömeit teszi teljessé: a vízi-ejtőernyőzés, a motorcsónak vagy a vízibiciklizés fiatalok tömegeit vonzza ide.

Cattolica: Emilia Romagna tartomány gyöngyszeme az Appenninek lábánál helyezkedik el. Finomhomokos tengerpartját lankás dombok övezik. A 100 m széles, 3 km hosszú strand minden évben elnyeri az Európa Tanács Kék zászlóját, melyet a legtisztább strandok kapnak. A lassan mélyülő tenger a kisgyerekek számára is biztonságos fürdési lehetőséget nyújt. A városközpontban csodálatos szökőkutas park várja az odalátogatókat. Remek szórakozási lehetőség a városi kisvasút, melyet napközben ingyenesen lehet használni. Este sokszínű programok, utcabál, tűzijáték, hal- és borkóstoló közül választhatnak Vendégeink.

A turista joggal várja el, hogy Rómában kiváló olasz ételeket ehessen, és a saját konyhájukat a rómaiak is mindennél jobban kedvelik. Ezért - jóllehet számtalan nemzet konyhaművészei képviseltetik magukat a városban - a legtöbb római étteremben olasz stílusú ételeket főznek, melyek hagyományos tájjellegű fogások vagy családi specialitások lehetnek.
Róma nem csupán az ország, de egy tájegység fővárosa is, és specialitásai a paraszti eredetű ételektől - ezek a legegyszerűbb alapanyagokból, csirkéből, borsóból, pacalból, sózott tőkehalból, borjúmirigyből és pastából készülnek - a fényűzőbb étkekig terjednek, mint pl. az abbacchio (zsályával, fokhagymával, rozmaringgal és szardellapasztával fűszerezett bárányhús) vagy a capretto al forno (sült gida). Érdemes még megkóstolni a következő római ételeket is: carciofi alla giudia (olívaolajban és citromlében sült, virágként szétnyílt articsóka), stracciatella (rántás nélküli leves, tojással, búzadarával és sajttal behabarva), saltimbocca alla Romana (zsályalevélbe és sonkába csomagolt natúr borjúszelet) és piselli al prosciutto (pármai sonkával és kockára vágott szalonnával lassan puhára főzött borsó).

A rómaiak a laktató ételsort általában valami könnyű fogással zárják, ami gyakran friss gyümölcs vagy egy macedonia gyümölcskehely. A friss sajt szintén az itteniek kedvence; sokan rendelnek cukorral megszórt ricottát (juhtúrót) vagy apró mozzarella-gömböket. A legtöbben egyetértenek abban, hogy a legjobb olasz desszert azért mégiscsak a gelato (fagylalt) - Róma különösen híres a fagylaltjáról.

VELENCE

A Canal Grande
A folyó természetes folyását követve a lagúna mocsaras szigetei között a kanyargós csatorna két nagy ívet ír le a Santa Lucia vasútállomástól a San Marco-öbölig. A folyó szélessége 40 és 70 m között van, legnagyobb mélysége 5,5 m. Három híd - a Scalzi, a Rialto és az Accademia - és hét traghetto(komphajó-) vonal szeli át.
Sok illusztrált útikönyv kizárólag a Canal Grandéról szól, mások az egész várost próbálják bemutatni (pl. Danilo Reato Velence c., magyarul is megjelent könyve), a jobb útikönyvek pedig részletesen írnak a legfontosabb épületekről is.


Sétányok és terek
A Riva degli Schiavoni (Szlávok partja) az egyik legnépszerűbb sétánya Velencének, a Dózse-palotától a Ca- di Dio csatornáig vezet, ahol megváltozik a neve; majd folytatódik tovább a Giardiniig (közpark). A Dózse-palota és a hozzá csatlakozó városi börtön után a Hotel Danieli és más nagy hotelek sora következik, ezek mind a Szt. Márk-öbölre néznek. A széles, kikövezett parti sétány, melyet hidak sora szabdal, kávézókkal, szuvenírárusok bódéival zsúfolt, nyugati végén a part vaporetto- mólókkal van tele, a kiránduló- és vontatóhajók is itt kötnek ki. A Rivát elhagyva észak felé sikátorok és boltívek sora vezet a város útvesztőjébe és néhány terére, nevezetesen a Campo San Zaccariára és a Campo Bandiera e Moróra. A csatorna mögött az Arsenale felé haladva a Giardini, a közpark található, meglehetősen piszkos és rendetlen, de gyönyörű magas fái között a Biennale, a képzőművészeti kiállítás pavilonjait találjuk. Ez a szinte egyedülálló szabad tér Napóleonnak köszönhető, aki leromboltatta az épületeket, hogy védelmi fegyvereit helyezze ide.

FESZTIVÁLOK, ESEMÉNYEK

Velencében egész évben rendkívül gazdag a kulturális élet. A Teatro la Fenicében télen operákat mutattak be, ezenkívül koncerteket és hangversenyeket rendeztek, augusztus kivételével, amikor is a Fenice zárva volt (a múlt idő sajnos azt jelenti, hogy a színház 1996 januárjában leégett). De három másik működő színházat találunk a városban: a L’Avogariát, a Goldonit és a Ridottót. Hangversenyeket időnként templomokban is tartanak, nevezetesen a Pieta, az Ospedaletto és a San Stae falai között. Számos mozi is van Velencében, de a filmeket mindig olasz nyelven vetítik. Különleges kiállításokat láthatunk az év folyamán a legfontosabb múzeumokban: a Dózse-palotában, a Szt. György-szigeten és a Palazzo Grassiban. Ezeket a tárlatokat gyakran a Canal Grande feletti hidakról függő óriási, arannyal átszőtt, velencei mattpiros színű zászlókon, transzparenseken hirdetik. A nyár a különböző fesztiválok időszaka. A modern művészetek Biennáléját minden második év nyarán rendezik meg a Giardini Publiciban található 40 állandó pavilonban, illetve a különböző galériákban városszerte. A Táncfesztivált júliusban, a Nemzetközi Filmművészeti Fesztivált pedig augusztusban és szeptember elején rendezik.

Térség: Körutazás Olaszországban

Olyan utazások gyűjtő régiója ez melyek bármilyen szinten akár egyetlen nap során is érintik Olaszország nagyobb városát vagy városait. Részletes program ismertetőt mindig az adott Utazás alatt található.

Város: Körutazás Olaszországban

A városlátogató és körutazások gyűjtőhelye, minden Olaszországi utazást e fogalom alá gyűjtöttük össze, a szálláshelyek pontos leírásai és helyszínei a programok leírásaiban olvashatóak.
Válogasson útjaink közt téma szerint!