+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Szardínia és Korzika

Olaszország, Szardínia

Szállás típus: Kemping
Ellátás: Önellátás
Utazás módja: Busszal
Időtartam:
Típus: Körutazás, Sportos kirándulások
Indulás:

Majd' kéthetes autóbuszos körutazás az Olaszországhoz tartozó Szardínián és a Franciaországhoz tartozó Korzikán. A szigeteket komppal közelítjük meg, a szállásaink hangulatos kempingekben lesznek.
Szardínián főleg a nyaralásra koncentrálunk, hiszen a sziget északi partvonalán találjuk a Földközi-tenger jó pár toplistás strandját. Majd hajóval és kerékpárral fedezzük fel Szardínia partvidékét. Korzikán a hegyek és a túrák veszik át a főszerepet; gyönyörű helyeken járunk, a legtöbben nem is gondolnák, milyen természeti szépségeket rejt ez a vadregényes sziget.

1. nap
Budapest – Livorno – utazás Szardínia felé (éjszaka a hajón)


    Utazás: reggel 05:00 órakor indulunk autóbusszal Budapestről. Az egész napunk utazással telik, és csak rövid pihenőkre állunk meg benzinkutak pihenőhelyein. Átutazunk Szlovénián, majd kora este érkezünk az észak-olaszországi Livorno kikötőjébe.
    Hajózás: késő este indulunk egy többemeletes komphajóval Livornóból Szardínia felé. Az éjszakát a hajó pihenő helyiségeiben, a fedélzeten vagy a bárban töltjük hálózsákjainkban.


2. nap
Golfo Aranci – Capo Camino – Cala Gonone (szállás: kemping)


    Golfo Aranci: a reggeli órákban érkezünk az Olaszországhoz tartozó Szardínia szigetére. A keleti parton fekvő Golfo Aranci hajóállomáson érünk partot, amely Szardínia egyik legfontosabb kikötője.
    Capo Camino: a kikötőben beszállunk a buszunkba és rögtön tovább is utazunk déli irányba. Az első megállónk a sziklás Capo Camino tengeri fok, ahol egy világítótorony áll. Maga az épület talán nem túl látványos, de a környező természet fantasztikus. Megállunk itt egy fürdőzés erejéig, és aki szeretne, tehet egy sétát a tengerpartot övező látványos sziklákon is.
    Cala Gonone: napközben érkezünk a közeli Cala Gonone tengerparti városkába, ahol egy kellemes kempingben állítjuk fel sátrainkat. Ezen a szállásunkon – amely csupán pár percre fekszik a homokos strandtól –, egymás után két éjszakát töltünk. A délután hátralévő részét pihenéssel, strandolással és Cala Gonone felfedezésével tölthetjük.

3. nap
Cala Gonone – Cala Luna – Architeddu Lupiru – Cala Gonone (szállás: kemping)

    Gyalogtúra a Cala Luna öbölbe: Szardínia tengerparti vidékének egyik leglenyűgözőbb területére, a Cala Luna öbölbe látogatunk, amelyet gyalog vagy vízi úton közelíthetünk meg. Mi a gyalogtúrát választjuk, mivel az útvonal végig nagyon szép erdős vidéken vezet. A szállásunkról autóbusszal egy közeli parkolóba utazunk, ahonnan gyalog folytatjuk utunkat. Felkapaszkodunk a tengerpartot övező sziklás hegyek oldalába, miközben több helyen a tengert is megpillanthatjuk. Körülbelül 2-2,5 óra gyaloglás után érkezünk a Cala Luna félhold alakú öblébe, ahol egy apró bár várja vendégeit. Táv: 6 km, szint: fel 150 m, le 150 m. (∗∗) Úszhatunk egyet a tengerben, majd kedvünkre napozhatunk és strandolhatunk a hófehér homokkal borított tengerparton.
    Architeddu Lupiru: ha valaki a strandolás helyett inkább egy rövid kirándulást választ, azok számára egy különleges, ablakos sziklát ajánlunk. Ez a második túránk a Cala Luna öbölből indul, és egy köves csapáson az Architeddu Lupiru sziklához vezet. Szardínia egyik legkülönlegesebb sziklaalakzatában egy hatalmas lyuk tátong. Remek fényképeket készíthetünk itt Szardínia parti szikláiról és a sötétkék Tirrén-tengerről. Táv: oda-vissza 4 km, szint: fel 250 m, le 250 m. (∗∗)
    Hajózás Cala Gonone kisvárosába: délután visszatúrázhatunk Cala Luna strandjáról Cala Gonone kisvárosába, de talán érdemesebb a fakultatív hajózást választani. Útközben (külön belépő ellenében) megnézhetjük a Bue Marino tengeri barlangot is, ahol lenyűgöző látványt nyújt a csillogó tengervíz és a barlang különös sziklaalakzatainak fényjátéka. Az éjszakát ismét Cala Gonone kempingjében töltjük.

4. nap
Cala Gonone – Serra Orrios Nuraghe – Orgosolo – Medve-szikla – Palau (szállás: kemping)


    Serra Orrios Nuraghe: reggel elhagyjuk Cala Gonone tengerparti kisvárosát, és a Serra Orrios Nuraghe régészeti lelőhelyre utazunk. A szardíniai táj jellegzetességei az úgynevezett nuraghék, amiket a vaskor embere épített sokezer évvel ezelőtt. Hatalmas sziklákból készült toronyszerű építményekről van szó, amelyek lakóházként és erődítményként is funkcionáltak. Érdekességüket többek között az adja, hogy az óriási sziklák kötőanyag nélkül alkotják az építmények falait és boltozatát. A szardíniai nuraghék közül az egyik leghíresebb a Serra Orrios, amivel alaposan megismerkedünk.
    Orgosolo: a következő látnivalónk a Supremonte hegyvidék meredek hegyoldalába épült kisváros. Orgosolo utcái és épületei nem nyújtanak túl sok látnivalót; mégis érdemes sétálnunk egyet, hiszen a házak falait rengeteg falfestmény díszíti. Mintegy 30 éve jelentek meg az első falfestmények, amiket évről-évre újabbak követnek. A legkülönbözőbb témákat találjuk meg a vidéki élet bemutatásától, az egyszerű portrékon keresztül a politikai üzenetű festményekig. Orgosolo nem is oly rég még a szardíniai banditizmus melegágya volt. Több legenda is szárnyra kapott a gazdagokat kirabló és a zsákmányt a szegények közt szétosztó rablóvezérekről. Ezt az érdekes múltat az Orgosolóban élő férfiak arcán is tetten érhetjük, sok helyi lakosról könnyen elképzelhetjük ugyanis, hogy valamelyik egykori banditavezér egyenes ági leszármazottja. A városban élő szárdok erősen kötődnek a hagyományaikhoz; az öregek általában a hagyományos öltözéket viselik.
    Medve-szikla: a városnézés után a mai szállásunk közelében fekvő, híres Medve-sziklához utazunk, amely egy érdekes alakú, hatalmas sziklaképződmény. Remek fotókat készíthetünk a szikláról és a háttérben tündöklő Tirrén-tengerről.
    Palau: délután érkezünk meg Palau kisvárosába, ahol egy fantasztikus fekvésű kempingben töltünk el két éjszakát. A nap hátralévő részét a kemping strandján tölthetjük vagy megismerkedhetünk Palau belvárosával.

5. nap
Palau (szállás: kemping)


    Palau: az egész napot Palau gyönyörű tengerpartján és a kisvárosban tölthetjük pihenéssel, strandolással, de két fakultatív program közül is választhatunk.
    Hajós körút: az egyik választható program egy hajós körút, amely a Szardíniát övező szigetvilág káprázatos helyszíneire kalauzol el. A kisebb szigetek teljesen lakatlanok, a gyönyörű strandok pedig háborítatlanok. Több alkalommal is megállunk a motoros hajónkkal, hogy megmártózzunk a Tirrén-tenger idilli öbleiben.
    La Maddalena és Caprera szigete: a másik fakultatív program során Palau kikötőjében kompra szállunk és a Szardínia és Korzika között található La Maddalena szigetére hajózunk. Egy hangulatos kisvárosba érkezünk, ahol nyaranta pezsgő élet zajlik. A szűk utcákon és macskaköves tereken számtalan kis üzletet, éttermet és fagylaltozót találunk. Szabadprogram keretében tölthetjük el itt az időnket, majd egyénileg utazhatunk vissza komppal Palaura. Akik azonban jobban kíváncsiak La Maddalenára, valamint a szomszédos Caprera szigetére, azok helyben kerékpárt vagy robogót bérelve ismerkedhetnek tovább a szigetvilággal. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kerékpárok és robogók csak korlátozott számban állnak rendelkezésre. Ha tehát kibérlünk valamilyen járművet, akkor egy hídon keresztül juthatunk át Caprera szigetére, ahol nincs egyetlen település sem, csupán néhány épület és a háborítatlan természet. Bármelyik kis öbölben megállhatunk strandolni egyet, de megnézhetjük Giuseppe Garibaldi egykori lakóházát is, ahol az olasz szabadságharcos élete utolsó éveit töltötte teljes visszavonultságban. Mivel a komp La Maddalena és Palau között rendszeresen jár, így több időpont közül is választhatunk, hogy mikor térünk vissza egyénileg a kempingünkbe.
   
6. nap
Palau – Bonifacio – Zonza (szállás: kemping)


    Utazás: reggel elhagyjuk a kempingünket és Palau kikötőjében búcsút veszünk Szardíniától. Komphajóval közelítjük meg Korzikát, amely máris különös látnivalóval fogad. Már messziről jól láthatjuk Bonifacio sziklára épült házait, amik magasan a tenger fölé épültek. A hófehér mészkősziklák és tetejükön Bonifacio kőházai Korzika legkedveltebb képeslap-témái között szerepelnek.
    Bonifacio: Korzika legszebb városában kötünk ki, ahol a napunk legnagyobb részét töltjük. Végigsétálunk az alsó városon, majd több teraszról is szemügyre vesszük a tenger fölé nyúló, fehér sziklákra épült óváros pazar látványát. Egy lépcsősoron és egy tekintélyes méretű középkori kapun keresztül jutunk Bonifacio Citadellájába, amely a középkori óvárost rejti. Szabadprogram keretében kóborolhatunk a szűk sikátorokban, felkereshetjük a Genovai kaszárnyát és a Tengerésztemetőt. A Citadellából indul az Aragónia királya lépcsősor, amit a legenda szerint egy nap alatt vágtak a sziklába. 187 lépcsőn keresztül jutunk le a fantasztikusan szép sziklás tengerpartra. (∗) Bonifacio városában remek éttermeket és üzleteket is találunk.
    Utazás Zonzába: a késő délutáni órákban Zonza hegyvidéki kisvárosába utazunk, ahol egy kempingben foglaljuk el a szállásunkat. Ebben a kempingben egymás után két éjszakát töltünk.

7. nap
Zonza – Bavella-hegyvonulat – Zonza (szállás: kemping)


    Bavella-hágó: reggel Zonzából Korzika híres hegyvidékére, az 1218 méter magas Bavella-hágóba utazunk. A sziget egyik legszebb magashegységi panorámája tárul itt elénk; nem véletlen, hogy sokan „Korzikai Dolomitoknak” nevezik ezt a vidéket. A Bavella-hegyvonulat függőleges sziklatornyaival látványosan magasodik a környező, erdővel borított hegyek fölé, elképesztően szép panorámát teremtve ezzel. Sziklamászóknak és túrázóknak egyaránt paradicsomi ez a vidék, ahol természetesen mi is túrázni indulunk.
    Gyalogtúra: egy körtúrát teszünk a Bavella-hegyvonulat mentén, amely a Korzikát átszelő GR20 túraútvonal egy szakaszát is érinti. Először látványos sziklatornyok között feltúrázunk egy 1600 m magas hegygerincre, majd az Asinao-völgyben gyaloglunk tovább. Egy különösen sziklás szakaszon rögzített láncok segítik az előrejutásunkat. Az utazásunk egyik leglátványosabb gyalogtúrája a délutáni órákban ér véget. Táv: 12 km, szint: fel 1050 m, le 1050 m. (***)
    Zonza: a túra után visszautazunk Zonza kempingjébe, ahol az éjszakát töltjük.

8. nap
Zonza – Ajaccio – Porto (szállás: kemping)


    Utazás: reggel elhagyjuk Zonza kempingjét és körülbelül két óra alatt az ötvenötezer lakosú Ajaccióba utazunk.
    Ajaccio: Korzika legnagyobb városa, a sziget közigazgatási központja; itt található a legforgalmasabb kikötő és nem utolsó sorban Napóleon szülőháza. Miután leparkoltunk a buszunkkal, közösen felkeressük Napóleon szülőházát, majd szabadprogram keretében ismerkedhetünk tovább Ajaccio belvárosával. Érdemes sétálni egy nagyot a városközpontban és megebédelni a számtalan étterem egyikében, ahol ízletes tengeri ételeket szolgálnak fel. Lesz arra is időnk, hogy a város strandján eltöltsünk egy kis időt, így célszerű a fürdőruhánkat is magunknál tartani.
    Utazás: késő délután elhagyjuk Ajaccio vidékét és Portóba, Korzika legszebb tengerparti városába utazunk. Az éjszakát egy kempingben töltjük, ahonnan körülbelül húsz perces sétával érhetjük el a Ligur-tengert. Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

9. nap
Porto – Les Calanches – Capo Rosso – Porto (szállás: kemping)


    Strandolás: a délelőttöt Porto strandján töltjük, ahol kedvünkre pihenhetünk, napozhatunk és úszhatunk a tengerben.
    Les Calanches: a strandolás után, a délutáni órákban Korzika egyik legelbűvölőbb vidékére utazunk, a híres Les Calanches sziklákhoz, amik az UNESCO Világörökségek között is szerepelnek. Egy több kilométer hosszú tengerparti szakaszon hatalmas méretű és változatos alakú, vörös színű sziklák magasodnak. Ez a terület Korzika egyik legkáprázatosabb vidéke, ami stílusában, hangulatában talán a legjellemzőbb a szigetre. A Les Calanches egy részén átutazunk, de hogy közelebbről is megismerkedjünk a különleges sziklaformációkkal, egy rövid túrára indulunk a sziklalabirintusban. Táv: 3 km, szint: fel 50 m, le 50 m. (*)
    Gyalogtúra a Capo Rosso sziklára: késő délután egy újabb természeti látnivaló és gyalogtúra következik a programunkban. A célunk a tenger fölé magasodó, 331 m magas sziklaszirt, a Capo Rosso megmászása. A látványos, vörös színű sziklacsúcsra egyetlen keskeny, néhol kissé meredek ösvény kígyózik fel. A jutalom a szirt tetején vár minket, itt található ugyanis Korzika legszebb fekvésű, középkori őrtornya, amely meglepően jó állapotban maradt fenn. A torony belső lépcsőit megmászva jutunk fel a torony tetejére, ahonnan pazar panoráma tárul a szemünk elé. A naplemente fényeiben indulunk vissza a buszunkhoz, azonban időközben be fog sötétedni, így elemlámpára feltétlenül szükségünk lesz. Táv: 9 km, szint: fel 600 m, le 600 m. (**)
    Porto: az éjszakát Porto kempingjében töltjük.

10. nap
Porto – Lac de Nino – Scala di Santa Regina szurdok – Corte (szállás: kemping)


    Utazás: reggel elhagyjuk Porto kempingjét és körülbelül két óra buszozás után érkezünk a Korzika belső hegyvidékén található Col de Verghio hágóba (1404 m), a mai gyalogtúránk kiindulópontjába.
    Gyalogtúra a Lac de Nino tóhoz: a Col de Verghio hágóból gyalog indulunk útnak a Korzikát átszelő GR-20 túraútvonalon. A 6-7 órás túra célja a csodálatos természeti környezetben fekvő Lac de Nino tó. Először bükk- és fenyőerdőkön haladunk keresztül egészen 1330 méteres magasságig, majd innen felfelé indulva kb. másfél óra múlva érkezünk a Col de St-Pierre hágóba (1452 m), ahol már csodás kilátás fogad minket. Ezután kövekkel kirakott és öszvérek által évszázadokon át használt gyalogúton érjük el túránk legmagasabb pontját, az 1883 m magas Col de Reta hágót. Innen ereszkedünk le a Lac de Nino tóhoz, amely 1743 méteres magasságban fekszik. A kicsiny tó Korzika szívében található és a sziget legszebb tájai övezik. A hely ideális a pihenésre és a piknikezésre. A tó melletti idilli, zöld tisztáson megebédelünk, majd egy másik útvonalon folytatjuk túránkat. Gyakorlatilag végig lefelé túrázunk, de a terep technikás, a szikláról sziklára való lépkedés miatt odafigyelést kíván. Egyes helyeken törmelékes és meredek szakaszok váltják egymást. Ezen a vidéken kis szerencsével szabadon élő vadmalacokkal is találkozhatunk. Szép fenyőerdőben túrázva érünk el egy parkolót (1061 m), ahol már vár ránk az autóbuszunk. Táv: 14 km, szint: fel 700 m, le 1000 m. (∗∗∗)
    Utazás a Scala di Santa Regina szurdokban: a túra után a Scala di Santa Regina szurdokban utazunk végig, amelynek mélyén a Golo folyó zubog. A sziklás völgy Korzika egyik legvadregényesebb tájait tárja elénk. A meredek sziklafalak mentén vezető úton kristálytisztán tükröződő folyószakaszok felett kanyargunk.
    Corte: este érkezünk Corte városának kempingjébe, ahol egymás után két éjszakát töltünk. 

11. nap
Corte – Restonica-völgy – Corte (szállás: kemping)


    Medertúra a Restonica-völgyben: délelőtt a közeli Restonica-völgybe kirándulunk, ahol a vadregényes völgy alján egy vad hegyi folyó zubog. Ennek vizében, a folyó medrében indulunk egy rövid medertúrára, amelynek során hol kőről-kőre ugrálva, hol a vízben gázolva jutunk előre. (**) A folyó egyes helyeken elég mély ahhoz, hogy egy kiadósat fürödjünk a jéghideg vízben.
    Corte: a medertúra után visszautazunk a kempingünkbe átöltözni, majd Corte központjába látogatunk, hogy felfedezzük a városka látnivalóit. Korzika egykori fővárosában járunk, amely ma leginkább diákváros, hiszen mintegy kétezer hallgató tanul az itteni egyetemen. Végigsétálunk a hegyoldalba felkúszó, keskeny utcákon, majd felkapaszkodunk a meredek sziklaszirtre épült Citadellába, aminek a látványa már messziről uralja a város látképét. Megnézhetjük a Nemzeti Múzeum tárlatait, majd a termeken végighaladva a Fellegvárból tekinthetünk le az alattunk található Corte látképére. Este kipróbálhatjuk a belváros valamelyik kellemes hangulatú éttermét, de a cortei kemping úszómedencéje is vár ránk.

12. nap
Corte – Bastia – Livorno (éjszaka a buszon)


    Utazás: reggel elhagyjuk Corte kempingjét és Bastia kikötővárosába utazunk.
    Bastia: a komp indulásáig lesz egy kis időnk arra, hogy szabadprogram keretében sétáljunk egyet Bastia hangulatos belvárosában.
    Utazás: a kora délutáni órákban felszállunk az Olaszországba tartó komphajóra, amivel körülbelül négy órát utazunk. Livornóban kötünk ki, ahol beszállunk a buszunkba és folytatjuk az utazásunkat Magyarország felé. A nap hátralévő részét és az éjszakát utazással töltjük.

13. nap
Budapest


    Utazás: délelőtti érkezünk Budapestre, a Műcsarnok melletti parkolóba.


A gyalogtúrák nehézsége:

    Az utazásunk programja átlagos nehézségű túrákat tartalmaz, amelyek során sem a távolságok, sem a szintemelkedések nem kimagaslóak. A túrák sikeres teljesítéséhez túrázási tapasztalat szükséges, mivel a terep sokszor sziklás vagy törmelékes.
    A legnehezebb túra Korzikán a Bavella körtúra, mivel egyes helyeken kismértékű kézhasználatra is szükség van. Néhány alkalommal a sziklához erősített láncok segítik az előrejutásunkat. Ez a túránk ráadásul körtúra, ami azt jelenti, hogy nincs visszafordulási lehetőség. Ennek ellenére bárki teljesítheti, aki szokott túrázni vagy sportolni.
    Minden túránkra csak egy kisméretű hátizsákot kell magunkkal vinnünk egynapi felszereléssel. A túrák ki is hagyhatóak, ilyenkor általában a szálláson vagy a busznál maradhatunk.
    A túrákon való részvétel feltétele a magabiztos mozgáskoordináció, a lépésbiztosság és a tériszonytól való mentesség. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi betegség.

Szükséges felszerelés:

    Kempingezés: vízálló és kizárólag kétrétegű jurta- vagy kupolasátor, hálózsák, derékalj (polifoam), fejlámpa. Arra kérünk, hogy kis vagy közepes méretű sátrat hozz magaddal. Nagy méretű családi sátrak felállítására a kempingekben nincs mód. A kempingekben jól jöhet egy kisméretű kemping gázfőző, egy főzőedény, fémbögre és zsebkés.
    Öltözet: strapabíró túraöltözet, lélegző anyagból (pl. Gore-Tex) készült esőkabát, kényelmes túrabakancs meleg ruha, polárdzseki, fürdőruha, papucs vagy túraszandál, edzőcipő, valamilyen fejfedő napszúrás ellen (kendő, baseball sapka). Olyan bakancsot hozz, amit már régóta használsz. Ha új bakancsod van, a túra előtt járasd be, nehogy az utazás alatt törje fel a lábad!
    Túrafelszerelés: kisméretű hátizsák a napi túrákhoz, kulacs, napszemüveg, napolaj, esetleg túrabot.

Szállások:

    Az utazás során kempingekben töltjük az éjszakákat, amik átlagos európai színvonalat képviselnek. A kempingek tágasak, a mellékhelyiségek tiszták, de a zuhanyzókban egyes esetekben csak hideg vízre számíthatunk.
    Egyes kempingekben találunk élelmiszerboltot, de közös főzőhelyiség egyik kempingben sincs, így főzni csak akkor tudsz, ha hozol egy kisméretű kemping gázfőzőt és megfelelő edényt.

Étkezés és ivóvíz:

    Az utazás szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy étkezést nem biztosítunk, de a lehetőségekhez mérten mindig szánunk időt vásárlásra a helyi élelmiszerboltokban vagy étkezésre éttermekben. Az élelmiszerek árai körülbelül a magyarországi árszintnek felelnek meg. Emiatt nem célszerű túlságosan sok élelmet otthonról magunkkal vinni. 4-5 napra elegendő élelmiszer kivitelét javasoljuk. Számtalan alkalom kínálkozik arra, hogy megkóstoljuk a helyi ízeket éttermekben, vagy beszerezzük Szardínia és Korzika jellegzetes élelmiszereit különböző üzletekben. Egy átlagos ebéd vagy vacsora ára körülbelül 10-15 €.
    Az utazás alatt majdnem minden nap lesz lehetőségünk vásárolni. Ha egy-egy túra, vagy hosszabb utazás miatt célszerű előre bevásárolnunk, azt a túravezetőink mindig előre jelzik.
    Szardínián és Korzikán mindenütt iható a vezetékes ivóvíz, de vásárolhatunk palackozott ivóvizet is. Másfél liter ivóvíz ára: 1-2 €.

Időjárás:

    A nyár végi időszakban napközben 28-30 °C, míg éjszaka 20-22 °C várható. A tengerszint feletti magasság növekedésével természetesen csökken a hőmérséklet, de nem jelentősen. Tartós esőzések nem valószínűek, de a hegyekben bármikor kialakulhat egy-egy futó zápor vagy zivatar.

Kommunikáció:

    A hivatalos nyelv Szardínián az olasz, Korzikán a francia. Angolul mindkét szigeten kevesen beszélnek.
    Egyes kempingekben wifin keresztül érhetjük el az internetet.
Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

Adat / lap
/

A részvételi költség tartalmazza:

  •     Az utazást autóbusszal Budapestről
  •     Az utazást komppal az olasz szárazföld, Szardínia és Korzika között.
  •     10 éjszaka szállást színvonalas kempingekben.
  •     A túravezetést.


A részvételi költség nem tartalmazza:   


  • -    Az étkezést.
  • -    A belépőket és a fakultatív programok árát.
  • -    A poggyász- és balesetbiztosítást.



Érintett desztinációk:

Olaszország

A FŐVÁROS

Aki először jár Rómában, annak feltétlenül érdemes részt vennie egy szervezett városnéző túrán, melyen megszerezhetjük az első benyomásokat, és eldönthetjük, hogy mi az, amit alaposabban is szeretnénk megismerni - akár egy későbbi látogatásunk alkalmával is. Mivel a város kulcsát történelme jelenti, feltétlenül szükségünk lesz egy részletes útikalauzra, ha valóban értékelni akarjuk az itt látható emlék- és remekműveket. Az is fontos, hogy a számunkra érdekes helyeket fontossági sorrendbe rakjuk, melyet szigorúan tartsunk is be. Ebben segítségünkre lehet e könyv egyszerű rangsorolási jelrendszere. Aki mégis útikönyv nélkül vág neki Rómának, az ne feledje, hogy a legtöbb helyen belépődíjat kérnek, és hogy hétfőn általában minden nevezetesség zárva van.

Terület:  301 302 km2
Népesség:  57 517 000 fő
Főváros:  Róma
Hivatalos nyelv:  olasz
Pénznem:  Euro
Időzóna:  CET 0 óra (GMT +1 óra)
Áramforrás:  220V
Magyar Követség:  Róma, Via dei Villini 12-16, 00161 Tel: 39-6-442-30598. Fax: 39-6-440-3270
Vízum:  Nem szükséges
Útlevél szükséges:  Igen
Országhívószám:  + 39

VÁSÁRLÁSI LEHETŐSÉGEK RÓMÁBAN
Aki kedveli az eleganciát, az egyetért azzal, hogy Róma a világ talán legigényesebb üzleteivel és legkiválóbb minőségű áruival várja a luxuscikkek iránt érdeklődő vásárlókat. Az olasz stílus és az olasz mesterek ügyessége messze földön híres, de az összes nagy európai márka is képviselteti magát. Aki minőségre vágyik - és meg is tudja fizetni -, annak itt a helye, bár árleszállítást, akciót nehéz kifogni.
Érdemes körülnézni a Via del Tritonén, a Trevi- kút körüli utcákban, a Tiberis túlpartján a Via Cola di Rienzón, a Lucina városrészben fekvő Piazza S. Lorenzón és a Piazza Campo de-Fiori környékének utcáiban.

ÉJSZAKAI ÉLET ÉS SZÓRAKOZÁS

Róma esténként korábban elálmosodik, mint mondjuk Párizs vagy New York, és nem törekszik arra sem, hogy a hamburgiakhoz hasonló olcsó és közönséges klubok várják az éjszakai életre vágyókat - még ha Fellini filmjei néhol ennek az ellenkezőjét sugallják is. Persze ez nem jelenti azt, hogy itt senki nem mulat az éjszakába nyúlóan, és hogy a város híján lenne az olyan kluboknak és diszkóknak, melyekben hajnalig szól a zene. Ráadásul egy-egy színház és étterem is sokáig nyitva tart, a kávéházak és bárok szintén nem zárnak egy vagy két óra előtt - még hétköznap sem.
Rómában sötétedés után is mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő szórakozást, de mivel a város főleg kulturális nagyhatalomnak számít, az igényesebb programok - opera, balett, szólóestek, koncertek és színház - határozottan túlsúlyban vannak.

Mare Adriatico ez az a hely, ahol gondtalanul élvezhetik a pihenést a homokos tengerpartokon. Az adriai üdülőhelyeken megismerhetik, milyen a dolce vita és a divertimento, nyugodt pihenés, szórakozás és kulturális programok jól kiegészítik itt egymást. Köszöntsék ciaoval az egyébként is barátságos, temperamentumos olaszokat, kóstolják meg az igazi pizzákat és pastakat, hűtsék le magukat gelatoval. Buon viaggio!.
Lido di Jesolo: A Velencéhez legközelebb eső észak-adriai üdülőhely kellemes, finomhomokos strandjai és remek hangulata miatt a magyar turisták körében rendkívül népszerű. A bárokkal, éttermekkel és diszkókkal teli utcáktól nem messze, keleti irányban csak néhány kilométeres távolságra található a kevésbé ismert, éppen ezért nem olyan lármás és nyüzsgő partszakasz: Cavallino, ahová valamelyik délután, egy nyugalmasabb strandolás reményében érdemes ellátogatni.
Bibione: Olaszország leghosszabb strandja (több mint 8 km) az Adria modern, nyüzsgő üdülővárosainak egyike. Különösen ajánljuk azoknak, akik szeretik a tiszta, nyugodt tengert és a finomszemcséjű homokkal borított tengerpartot. A várost körülvevő sűrű pinea fenyőerdők és a tenger felől érkező hűsítő szellők enyhítik a nyári forróságot. Termálfürdői messze földön híresek. Kényelmes szállodák és apartmanházak, sportcentrumok, szórakozóhelyek, különböző rendezvények és ünnepségek fogadják Önöket, ha ellátogatnak ide.

Rimini: Nyüzsgő, színes forgatagával az észak-olasz partvidék egyik legkedveltebb, legkeresettebb üdülőparadicsoma. Talán egy vendég sem akad, aki ellen tudna állni a nyáron turistákkal benépesülő part pezsgésének, az éttermek, bárok vagy diszkók mediterrán hangulatának. A sokféle vízisport a strandolás örömeit teszi teljessé: a vízi-ejtőernyőzés, a motorcsónak vagy a vízibiciklizés fiatalok tömegeit vonzza ide.

Cattolica: Emilia Romagna tartomány gyöngyszeme az Appenninek lábánál helyezkedik el. Finomhomokos tengerpartját lankás dombok övezik. A 100 m széles, 3 km hosszú strand minden évben elnyeri az Európa Tanács Kék zászlóját, melyet a legtisztább strandok kapnak. A lassan mélyülő tenger a kisgyerekek számára is biztonságos fürdési lehetőséget nyújt. A városközpontban csodálatos szökőkutas park várja az odalátogatókat. Remek szórakozási lehetőség a városi kisvasút, melyet napközben ingyenesen lehet használni. Este sokszínű programok, utcabál, tűzijáték, hal- és borkóstoló közül választhatnak Vendégeink.

A turista joggal várja el, hogy Rómában kiváló olasz ételeket ehessen, és a saját konyhájukat a rómaiak is mindennél jobban kedvelik. Ezért - jóllehet számtalan nemzet konyhaművészei képviseltetik magukat a városban - a legtöbb római étteremben olasz stílusú ételeket főznek, melyek hagyományos tájjellegű fogások vagy családi specialitások lehetnek.
Róma nem csupán az ország, de egy tájegység fővárosa is, és specialitásai a paraszti eredetű ételektől - ezek a legegyszerűbb alapanyagokból, csirkéből, borsóból, pacalból, sózott tőkehalból, borjúmirigyből és pastából készülnek - a fényűzőbb étkekig terjednek, mint pl. az abbacchio (zsályával, fokhagymával, rozmaringgal és szardellapasztával fűszerezett bárányhús) vagy a capretto al forno (sült gida). Érdemes még megkóstolni a következő római ételeket is: carciofi alla giudia (olívaolajban és citromlében sült, virágként szétnyílt articsóka), stracciatella (rántás nélküli leves, tojással, búzadarával és sajttal behabarva), saltimbocca alla Romana (zsályalevélbe és sonkába csomagolt natúr borjúszelet) és piselli al prosciutto (pármai sonkával és kockára vágott szalonnával lassan puhára főzött borsó).

A rómaiak a laktató ételsort általában valami könnyű fogással zárják, ami gyakran friss gyümölcs vagy egy macedonia gyümölcskehely. A friss sajt szintén az itteniek kedvence; sokan rendelnek cukorral megszórt ricottát (juhtúrót) vagy apró mozzarella-gömböket. A legtöbben egyetértenek abban, hogy a legjobb olasz desszert azért mégiscsak a gelato (fagylalt) - Róma különösen híres a fagylaltjáról.

VELENCE

A Canal Grande
A folyó természetes folyását követve a lagúna mocsaras szigetei között a kanyargós csatorna két nagy ívet ír le a Santa Lucia vasútállomástól a San Marco-öbölig. A folyó szélessége 40 és 70 m között van, legnagyobb mélysége 5,5 m. Három híd - a Scalzi, a Rialto és az Accademia - és hét traghetto(komphajó-) vonal szeli át.
Sok illusztrált útikönyv kizárólag a Canal Grandéról szól, mások az egész várost próbálják bemutatni (pl. Danilo Reato Velence c., magyarul is megjelent könyve), a jobb útikönyvek pedig részletesen írnak a legfontosabb épületekről is.


Sétányok és terek
A Riva degli Schiavoni (Szlávok partja) az egyik legnépszerűbb sétánya Velencének, a Dózse-palotától a Ca- di Dio csatornáig vezet, ahol megváltozik a neve; majd folytatódik tovább a Giardiniig (közpark). A Dózse-palota és a hozzá csatlakozó városi börtön után a Hotel Danieli és más nagy hotelek sora következik, ezek mind a Szt. Márk-öbölre néznek. A széles, kikövezett parti sétány, melyet hidak sora szabdal, kávézókkal, szuvenírárusok bódéival zsúfolt, nyugati végén a part vaporetto- mólókkal van tele, a kiránduló- és vontatóhajók is itt kötnek ki. A Rivát elhagyva észak felé sikátorok és boltívek sora vezet a város útvesztőjébe és néhány terére, nevezetesen a Campo San Zaccariára és a Campo Bandiera e Moróra. A csatorna mögött az Arsenale felé haladva a Giardini, a közpark található, meglehetősen piszkos és rendetlen, de gyönyörű magas fái között a Biennale, a képzőművészeti kiállítás pavilonjait találjuk. Ez a szinte egyedülálló szabad tér Napóleonnak köszönhető, aki leromboltatta az épületeket, hogy védelmi fegyvereit helyezze ide.

FESZTIVÁLOK, ESEMÉNYEK

Velencében egész évben rendkívül gazdag a kulturális élet. A Teatro la Fenicében télen operákat mutattak be, ezenkívül koncerteket és hangversenyeket rendeztek, augusztus kivételével, amikor is a Fenice zárva volt (a múlt idő sajnos azt jelenti, hogy a színház 1996 januárjában leégett). De három másik működő színházat találunk a városban: a L’Avogariát, a Goldonit és a Ridottót. Hangversenyeket időnként templomokban is tartanak, nevezetesen a Pieta, az Ospedaletto és a San Stae falai között. Számos mozi is van Velencében, de a filmeket mindig olasz nyelven vetítik. Különleges kiállításokat láthatunk az év folyamán a legfontosabb múzeumokban: a Dózse-palotában, a Szt. György-szigeten és a Palazzo Grassiban. Ezeket a tárlatokat gyakran a Canal Grande feletti hidakról függő óriási, arannyal átszőtt, velencei mattpiros színű zászlókon, transzparenseken hirdetik. A nyár a különböző fesztiválok időszaka. A modern művészetek Biennáléját minden második év nyarán rendezik meg a Giardini Publiciban található 40 állandó pavilonban, illetve a különböző galériákban városszerte. A Táncfesztivált júliusban, a Nemzetközi Filmművészeti Fesztivált pedig augusztusban és szeptember elején rendezik.

Térség: Szardínia

A Földközi-tenger második legnagyobb szigete. Szardínia partjainak hossza 1897 km, délenés nyugaton homokosak,északon és keleten sziklásak. Szardíniát több kis sziget veszi körül:Sant'Antioco (109 km²), Asinara (51 km²), San Pietro (50 km²), a Maddalena (20 km²), és Caprera (15 km²).Jellegzetesen mediterrán: télen enyhe, nyáron pedig meleg, a csapadék északon és nyugaton jelentős. A napsütéses órák száma évente 2000-2300.Ma a turizmus a sziget gazdaságának húzóágazata, és már nem csak a tengerparti üdülésre, hanem a kulturális és lovasturizmusra, a túrázásra és vitorlázásra is koncentrál.Szardínia és az olasz félsziget legfontosabb kikötői,Civitavecchia, Genova, Livorno, Piombino, Nápoly, Palermo és Trapani között. Hajók indulnak Szardíniáról Franciaország fontos kikötőibe, Toulonba, és Marseillebe, valamint Tuniszba, és Barcelonába is. A legjelentősebb szardíniai kikötők : Arbatax, Cagliari, Golfo Aranci, Olbia és Porto Torres.

Város: Körutazás Szardínián


Franciaország

Látnivalók:

Párizs

A főváros és a turizmus fő városa. Akik már sokat hallottak Párizsról, néha túl sokat várnak tőle. Párizst olyannak kell szeretni, amilyen és ha valaki meg tud szabadulni a látatlanul kialakult képtől, szeretni is fogja.
A fény, a festők, a költők, a divat , a műemlékek városa is egyben.Párizsban nem lehet unatkozni ! Múzeumaiban, színházaiban világhírű művészek és előadók műveit mutatják be, negyedei más- más , sajátos hangulatot árasztanak. Üljön be egy kávéra és egy croissant-ra a számtalan párizsi kávézó egyikébe , és szemlélje a az elegáns város színesen kavargó forgatagát.


Saint Malo

Múltjáról, fallal övezett városáról és tengerpartjáról híres. A XVII-XVIII. században Franciaország egyik legfontosabb kikötője volt. Néhány fontos nevezetessége: Szt. Vincent Katedrális, amely a XI. században épült; a Fort de la Cité; valamint a településtől délre található partszakasz. Könnyen ellátogathatunk innen az egyedülálló Mont Saint Michelre.

Château de Chambord

A XV. és a XVIII. század között a nemesek kedvelt kiránduló és nyaralóhelye a Loire -völgy volt. Ekkor a már meglévő várakból, erődítményekből pompás palotákat varázsoltak, és újakat építtettek. A legnagyobb és legpazarlóbb a Château de Chambord, amelyet 1519-ben kezdtek el építeni.

Biarritz

1854 után az európai arisztokrácia kedvelt üdülőhelye volt. Manapság közkedvelt nyaralóhely, ahol az éjszakai élet is izgalmas. Bárjaiban, kaszinóiban pezseg az élet és a pezsgő. Nézzük meg a Musée de la Mer-t, ahol akváriumot is találunk, valamint a tengeri élővilágot bemutató kiállítást.

Sarlat-La-Canéda

A kedves reneszánsz város a IX. századi bencés apátság köré épült. A százéves háború után sokáig romokban hevert, ennek ellenére ma is középkori hangulatot áraszt.
Látogassunk el a Cathédrale Saint Sacerdos-ba, amely eredetileg az apátság része volt, mai arculata viszont a XVII. századot idézi.

Chamonix

Völgyben épült település, festői környezetben, a Mont Blanc felhőkkel övezett csúcsához közel. Természeti látványosságaiból ízelítő: Aigulle du Midi, egy sziklaorom; a Mer de Glace az Alpok második legnagyobb gleccsere.

Arles

A bájos városka i.e. 49-46 között alakult ki, és fontos római központtá vált.
A XIX. században itt telepedett le Vincent Van Gogh, s a táj szépségé sok festményén megörökítette. Hatalmas római amfiteátrumot, valamint Antik Színházat őriz a település.

Cannes

Híres üdülőparadicsom a Côte d' Azur-on. A Nemzetközi Film Fesztivál idején a város csordultig telik pénzzel, pezsgővel és mobil telefonnal. A parthoz közel vannak érdekes és csodás szigetek, ahová könnyen átjuthatunk.

Hivatalos ünnepek :
Újév január 1.
Vízkereszt január 6.
Húsvét Hétfő április 8.
Munka ünnepe május 1.
Győzelem Napja május 8.
Áldozócsütörtök május 16.
Pünkösd hétfő május 27.
Nemzeti ünnep július 14.
Nagyboldogasszony augusztus 15.
Mindenszentek november 1.
I. Világháborús Fegyverszünet november 11.
Karácsony december 25.

Nemzeti ünnep: január 1, április 4-5, május 1, 8, 13, 23-24, július 14, augusztus 15, november 1, 11, december 25.

Térség: Korzika

Korzika

Korzika egy hegy a tengerben, melynek legmagasabb pontja Monte Cinto (2710 m). Vonzereje a változatos, lenyűgöző tájakban, a szinte már hihetetlen színeiben, a vidék bódító illataiban, a ragyogó napsütésben és a megőrzött hagyományaiban rejlik.Korzika változatos tájait könnyen felfedezheti minden természetbarát a különböző kijelölt túraútvonalak segítségével. A legösszetettebb és leghíresebb túraútvonal a GR 20, mely átszeli a szigetet és annak hegységeit.Érdemes kirándulni a Regionális Természetvédelmi Parkban is (Parc naturel régional de Corse), melyet 1972 óta tartanak fenn és amely Korzika területének több mint 1/3-ára terjed ki. Területe 350 510 hektár. Lenyűgöző állat- és növényvilággal rendelkezik! 

Város: Korzika


Válogasson útjaink közt téma szerint!